FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, dotaz se týká účtování. Mimoř.valnou hromadou společnost X a.s.(matka) – jediný společník - rozhodla o poskytnutí příplatku mimo základní kapitál do dceřiné spol.Y s.r.o. dle §121 odts.2 obchod.zákoníku. Příplatek bude započten s pohledávkou (z titulu poskytnutého úvěru)Y vůči X. Jak zaúčtovat tuto operaci na straně spol.X, tj.matky? Je možné: 061 / 367 ; 367 / 378 ; 378 / 351 ? Je možné účtovat přes účet 367, když se vklad/příspěvek nezapisuje do obchod.rejstříku (na straně Y bych účtovala 361 / 379; 379 / 413)? Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na sazbu DPH u prodeje vestavných skříní. Pokud dodávám vestavnou skříň do bytové jednotky včetně montáže /zabudování/ mohu účtovat s 9% DPH? V případě,že vestavnou skříň nedodám /zákazník si ji koupí jinde/ pouze provedu montážní práce účtuji montážní práce s 19% DPH? Děkuji za odpoveď.
Dobrý den, koupili jsme byt na hypotéku a bydlíme v něm dva roky. Nyní bychom chtěli byt prodat a koupit si větší. Byt prodáváme za 2330 000 a z těchto peněz splatíme hypotéku, která činí 1330 000 a zbytek peněz použijeme též na koupi nového bytu...tedy celé prostředky z prodeje padnou na bydlení. Chtěla bych vědět, zda se v tomto případě jedná o využití peněz na bydlení a tím pádem je tato častka osvobozena od daně z příjmu za prodej nemovitosti? Děkuji Vám za odpověď.
Dobrý den, zpracovávám sama účetnictví a setkala jsem se s problematikou, kterou nevím jak zaúčtovat. Zaměstnavatel začal platit svým dvěma zaměstnancům životní pojištění. Měsíčně to činí 2500 Kč. Ve smlouvě má dáno, že z pojistné částky hradí zaměstnavatel na SŽP(dohromady) 840 Kč a zbytek (1660) hradí pojistníci. Znamená to, že každý měsíc zaúčtuji těch 840 Kč na účet 527 a těch 1660 zaúčtuji na účet 528. Ročně si teda z daní odečte zaměstnavatel 10080 Kč? Děkuji za odpověď
Dobrý den, koupili jsme byt na hypotéku a bydlíme v něm dva roky. Nyní bychom chtěli byt prodat a koupit si větší. Byt prodáváme za 2330 000 a z těchto peněz splatíme hypotéku, která činí 1330 000 a zbytek peněz použijeme též na koupi nového bytu...tedy celé prostředky z prodeje padnou na bydlení. Chtěla bych vědět, zda se v tomto případě jedná o využití peněz na bydlení a tím pádem je tato častka osvobozena od daně z příjmu za prodej nemovitosti? Děkuji Vám za odpověď.
Dobrý den,mám dotaz ohledně snížení mateřské dovolené, která se chystá na rok 2010. Nastupuji na mateřskou v listopadu, termín porodu mám 18.12.09. A zajímá mě jestli se mě sníéžení bude také týkat, když stihnu ještě porodit v roce 2009. Děkuji moc za odpověď
Daňové přiznání příjmu z prodeje nemovitosti: Patří do vynaložených výdajů také zaplacená daň z převodu nemovitosti?
Dobrý den, je zaplacená kauce v daňové evidenci daňovým příjmem (výdajem)?Jedná se o kauci na parkování, nebo o kauci při nákupu PHM. Děkuji.
Dobrý večer ,v září jsem koupil a zároven začal pronajímat byt,zajímalo by mne,když budu příští rok přiznávat dan z přímu F.O.,jestli do výdajů můžu uplatnit několikaleté odpisy,vím,že odpis je částka,kterou můžu dát do výdajů v jednom roce a byt spadá do 5 odpisové skupiny,odpisovat tak lze 30 let,je to tedy tak,že za byt,který jsem pořídil za 750 000 kč,můžu v prvním roce odečíst 10500 Kč a v dalších letech 25500 Kč,můžu pak kromě odpisu v jednom roce uplatnovat i jiné další výdaje ?
Dobrý den prosím o odpověď. Můj bratr si vzal hypotéku na koupi bytu a na této je napsaná jako zástava byt jenž koupil a byt naší matky. Bez jejího vědomí byla jako kupec uvedena jeho přítelkyně a tím získala polovinu bytu bez peněz.Po 2 měsících známosti se rozešli. Při vypořádání měla fin. nároky, ale nakonec se podařilo jí dát jen 60 tis. korun a ona převedla polovinu bytu na bratra a tak je výlučným vlastníkem bytu on. Je tu problém v tom, že nevíme jaké musí platit daně při prodeji tohoto bytu.
Dobrý den, je možno jízdní kolo které zakoupím si odečíst z daně jako náklady mého podnikání? Budu ho používat na cestu do a z práce a za klienty po Praze. Děkuji za odpověď. Tobiáš
Dobrý den. Jsme příspěvková organizace zřízená městem.Dostali jsme příspěvek na auto 200 000,-. Koupili jsme vůz v hodnotě 149 900,-(do 150 000,)nemusíme dělat výběrové řízení. Je možné nějakým způsobem dočerpat zbylé finance nebo je musíme vrátit zřizovateli. Myslím tím, dokoupit do auta např. rádio, nechat udělat centrál atak. Děkuji J. Kosíková
Hezký den, chystám se spustit e-shop a zvažuji, zda být či nebýt plátcem DPH. Situace je následující: můj e-shop bude fungovat pouze jako zporstředkovatel objednávek pro mého dodavatele, u kterého budu vydělávat na maržích; po dosažení určité částky budu moci vystavit fakturu a dodavatel mi na jejím základě marže vyplatí. Bude se této částky DPH týkat, když v podstatě žádné zboží nenakoupím, nepřídám hodnotu a pak neprodám? Budu pouze vystavovat a zprostředkovávat obchod. Předem děkuji za Vaši odpověď. Petr Štverka
Uplatňuji výdaje paušálem ze řemeslné činnosti. Neúčtuji tedy o obchodním majetku. Jsem "ze zákona" plátce DPH. Při nákupu OA jsem uplatnila odečet DPH a stejně tak činím při nákupu PHM, při servisním prohlídkám apod., stejně jako u ostatního zboží, materiálu a majetku, který nakupuji pro výdělečnou činnost. Při budoucím prodeji auta budu zdaňovat prodej podle §7, 10, nebo se vůbec nezahrne (krom DPH) do daňového přiznání.
Dobrý den, prosím potřebovala bych se zeptat na kurzy na konci roku. Faktura byla vystavena r. 2008 a platba přišla r. 2009. Mám napsané, že se bere kurz k 31.12.2008, ale nyní si nejsem jistá, jestli se tento kurz přiřazuje platbě v bance nebo vystavené faktuře. Abych měla správně kurzocé rozdíly. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu. Manželé V+F a manželé E+K byli podílovými spoluvlastníky každý 1/2 nemovitostí RD a pozemků A,B a C. V r.2008 jej zrušili a vypořádali se: manž.V+F do SJM přejali RD a poz.A, manž.E+K přejali poz.B, vlastnická práva k poz.C zůstávají nedotčena. Účastníci dohody V a K jsou sourozenci. FÚ manžele V+F vyzval k podání přiznání k dani darovací. Na vyjádření, že V+K jsou sourozenci a jsou osvobozeni od daně dar. a přiznání nepodávají,žádá FÚ kopie rodných listů a trvá na tom, že se osvobození nevztahuje na švagry. Musí podat přiznání? Co tedy zdaní? Děkuji za odpověď. Alena
Mám FP za ubytování našeho zaměstnance z EU od plátce. 1.Mám k přepočtu použít datum plnění(ubytování) na faktuře je 15.9.09 nebo náš pevný kurz, který máme pro celé účetní období? 2. Musím dodanit službu do DPH na řádky 5 a 44 nebo v tomto případě nemusím ,protože místo plnění nebylo v tuzemsku, ale v Belgii? Jsme a.s., tedy plátci a účtuji v PÚ.
Dobrý den, přišla mi faktura od dodavatele, kde nebylo uvedeno mé DIČ - mohu do faktury dopsat propiskou mé DIČ nebo mám dát vyrozumět dodavatele, aby opravil fakturu? Může se do faktury dopisovat propiskou, když něco chybí? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem OSVČ a mám potřebu být zároveň plátcem i neplátcem DPH. Založím-li "s.r.o.", které bude plácem, musím být plátce DPH i jako OSVČ?
Vážení, jsme firma s.r.o., která se zabývá propagací vědy a techniky hlavně v řadách mládeže a celé široké.veřejnosti. V rámci této činnosti jsme v letošním roce pořádali „Celostátní setkání učňovské mládeže“. Součástí této akce byla soutěž ve třech řemeslných kategoriích. Výherci byli odměněni finanční odměnou. Finanční odměna byla poskytnuta vítěznému družstvu (družstva byla tříčlenná)a to: - jednak škole, jejíž studenti vyhráli, ve výši 35.000,- - a dále jednotlivcům žákům školy ve výši 5.000,-. Můj dotaz zní, je s.r.o., která finanční odměnu poskytuje výše uvedené odměny danit ? Jak a dle kterého § zákona o dani z příjmu. Děkuji za odpověď Dobromila Fiedlerová