FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý dne, chtěl bych se zaptat, zda v nadcházejícím zdanění za rok 2009, je stále možnost slevy na dani na manželku, která je po celý rok 2009 na mateřské dovolené a pobírá pouze základní výměru rodičovského příspěvku 7 600 kč,-. Jiný rozhodný příjem v tomto období nemá. Manželka byla před nástupem na mateřskou dovolenou (říjen 2008) OSVČ. Pokud ano, tak jaké doplňující doklady, popř. čestné prohlášení musím k daňovému přiznání dodat. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, odmaturovala jsem na střední škole a od 9.9. jsem zaměstnaná na HPP. Chci se zeptat jestli si budu moci zažádat o roční vyúčtování daně?? když za rok 2009 odpracuju vlastně jen necelé 4 měsíce?? děkuji za odpověď
Dobrý den,jsem dobrovolným plátcem DPH Poprvé 26.10.2009 budu uplatnovat odpočet DPH.Co vše si mohu uplatnit na tento odpočet? Auto,DPH to již tak nějak vím,mohu třeba oblečení,vybavení kanceláře,nebo jiné věci? Prosím o radu Velmi děkuji
místo plnění (s DPH nebo bez DPH) Dobrý den pane Doktore, chtěl bych se zeptat, jak je to s placením DPH při zprostředkování obchodu či služby pro zahraniční (D) společnost. Klient sídlí v Německu a chce koupit zboží v ČR, které mu u nás zprostředkuji a on si jej odveze do Německa. Je možné fakturovat za zprostředkování bez DPH? Děkuji. Petr
Dobry den, mam moznost koupit jako turista mimo EU 200g zlata ve forme slitku. Mam moznost koupit slitek o ryzosti 22 karatu nebo 24 karatu. Jake clo a dan zaplatim pri prijezdu do CR v kazdem z techto pripadu (22 karatu nebo 24 karatu)? Zmenilo by se neco, kdybych byl podnikatel, popr. platce DPH? Budou na celnici na letisti pozadovat nejake dokumenty (napr. o ryzosti, puvodu, atd.)? Dekuji, O. Hovorka
Dobrý večer, FO, plátce DPH má podepsanou smlouvu na provedení služby s firmou se sídlem ve Spojených Arabských Emirátech, ovšem tato firma má pobočku i v ČR. Domnívám se, že vystavená faktura bude i s DPH (místo plnění v ČR kvůli existenci české pobočky), mám pravdu? A ještě mám jeden dotaz ohledně uplatňování nároku na odpočet DPH ... platí stále, že nárok na odpočet u nákupů lze uplatnit nejpozději za poslední zdaňovací období kalendářního roku, ve kterém byl nákup uskutečněn (mám na mysli řádná přiznání) ... nějak jsem to v zákoně nenašla. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, letos jsem začal pronajímat zděděný byt. zajímá mě co konkrétně si můžu dát do nákladů (odepsat z daní). Např. jsem slyšel že jen renovace pevných součástí bytu jako nové okna, podlahy atd ale nikoli už nový nábytek nebo spotřebiče - je tomu skutečně tak ? A co všechno se dokládá fin. úřadu při podání daně - nájemní smlouva, faktury ? Děkuji
Dobrý den, moji prarodiče (mají jediného syna a já jsem jeho jedinou dcerou) mi chtějí darovat nemovitost, budu platit darovací daň nebo spadám do pásma, kde jsem osvobozena od placení? Mnohokrát děkuji za odpoveď
Dobrý den, ještě mám jeden dotaz. Pokud účetní jednotka má ve své směrnice uvedené údaje, které nejsou totožné se zákonem o dani z příjmů. Mám se řídit touto směrnicí nebo zákonem? Zákon je nadřazeny vnitřní směrnici? Děkuji.
Dobrý den, ještě se vracím k řádnému daňovému dokladu (faktuře). Pokud na faktuře není uvedený číslo BU odběratele, jde to veliký chyba? Dodavatel své číslo BU na faktuře uvedený má. Jedná se mi jen o odběratele, když nemá uvedený na faktuře číslo BU? V zákoně jsem ani nenašel, že by to byla povinná náležitost řádného daňového dokladu. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, v roce 2009 pokud byly poh.hmoty u OSVČ uplatňovány dle skutečných dokladů + nárok na odpočet DPH (podnikatel je plátce) lze již v průběhu roku 2009 přejít na paušál výdaje (5.000,-- nebo 4.000,--Kč)? A jak je to v případě s tou DPH, má také nárok na odpočet? Nebo doporučujete až od roku 2010? V případě s.r.o.se todá také uplatnit? V obou případech s.r.o. i OSVČ by platilo do 3 automobilů? Předpokládám, že povinnost k tomuto platit silniční daň stále platí. Děkuji za Vaši odpověď
Dobrý den, jak je to s daněním prodejů na internetových aukcích? Na jedno jméno bylo prodáváno více věcí, protože prodával svým jménem i věci rodičů, kamarádů a známých. Od prodejů již nejsou doklady, byli to věci starší použité i některé nové, třeba oblečení, které se koupilo na internetu a pak nevyhovovalo. Myslel si, že je to od daně osvobozeno dle §4, ale bylo to již asi považováno za příjmy dle §10. Nebylo to myšleno jako podnikání, spíše to asi bylo neuvážené, že na svoje jméno vzal i věci jiných. Jak to vyřešit?
Dobrý den, s.r.o. koupila a prodala nemovitost se ztrátou, může si tuto ztrátu uplatnit u dalších příjmů - také nákup a prodej nemovitosti. Děkuji
Dobrý den, chci se zeptat, jestli můj strýc, který mně chce darovat pozemek spadá do II. skupiny (příbuzní v řadě pobočné), i když už je vdovec a jeho manželka byla sestra mojí mamky tzn. že byl jen přiženěný do naší rodiny. Jde o to, jestli musím platit 7% darovací daň nebo ne. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, Ještě bych se zeptal prosím, takže sportovní kola nelze zahrnout do nákladů? Jezdil bych pouze do a z práce a pracovně za klienty!(tj.kolo by však nebylo jako nástroj podnikání-sportovní činnost) Takže pokuď kolo je skládací tak není jako sportovní? A lze nebo nelze ho zahrnout do nákladů??(není však nástrojem podnikání-sportovní činnost, pouze dopravní prostředek ale asi je důležité uvéct né do a z práce ale pracovně za klienty!)Mám zájem zakoupit Silver GO pokuď mi to z výše zmíněného(dopravní prostředek v rámci práce- za klienty, né jako nástroj podnikání-sportovní činnost) bude možno odpočteno jako náklady. Pak též pro stejné účely mám zájem zakoupit sportovní kolo cena cca 50 000 kč-lze nebo nelze odečíst jako náklady? Děkuji za odpovědi a přeji hezký den Tobiáš
Hezký den, jsme firma, která provádí opravy satelitů i pro partnery z EU. Chtěla jsem se zeptat, jak dobře postupovat v DPH. Pokud je přijímač opraven u nás a pak následně zaslán na slovensko, má se fakturovat cena z daní nebo jen základ daně jako je to u prodeje zboží plátci DPH v členském státu EU. Předem děkuji
Dobrý den, ještě poslední dotaz. Na objednávce je datum převzetí zboží uvedený 30.8.2009 a na faktuře je datum uskutečnění zdanitelného plnění 30.9.2009? Je to tak správně? Děkuji. Novák
Dobrý den, pokud mi příjde smlouva o dílo spolu s fakturou. Na smlouvě o dílo je uvedené jiné číslo bankovního účtu, než které je uvedené na faktuře. Mohu na této smlouvě o dílo toto číslo bankovního účtu škrtnout a vedle toho napsat správné číslo BU, které je uvedené na faktuře? Děkuji za odpověď. S pozdravem Novák
Dobrý den měl bych dotaz ohledně DPH.V roce 1999 jsem zakoupil traktor jako neplátce DPH bez DPH od nepodnikatelského subjektu.V roce 2008 jsem traktor s nulovou hodnotou převedl na manželčinu firmu(manželka je plátce DPH).V současnosti chci tento traktor prodat-musí manželka prodat s DPH i když byl nakoupen bez DPH?Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím Vás ještě jednou o radu, asi jsem situaci popsala špatně. Bratr s jeho bývalou přítelkyní koupili byt - každý se stal majitelem jedné poloviny (cena 2 050 000 Kč). Financování proběhlo plně z hypotéky, kterou si vzal bratr se svojí matkou, zastaven byl kupovaný byt a byt jeho matky. V rámci vypořádání podílového spoluvlastnictví se zrušilo spoluvlastnictví a jediným vlastníkem koupeného bytu se stal bratr. Při vyrovnání zaplatil bývalé přítelkyni 40 000 Kč na úplné vyrovnání s přihlédnutím k tomu, kdo je dlužníkem na půjčku na pořízení tohoto bytu. Nyní by z důvodu finanční tísně se splácením hypotéky potřeboval byt prodat (neproběhl zatím ani jeden rok od koupě). Otázka je, jakou daň z příjmů by bratr platil, pokud by nyní byt prodal (například za 1 700 000 Kč). Jde o to, že máme obavy, aby nemusel platit vysokou daň z příjmů, ačkoliv by ve skutečnosti prodal byt za nižší čásku, než ho koupil. S pozdravem D. Klepalová