FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem - jak dlouho je možné od letošního roku odepisovat osobní auta a nákl. auta N1, a jak je to s leasingem? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu. Právnická osoba, plátce DPH obdrží zálohové faktury na služby od dodavatele (plátce DPH ve své zemi) na 1.,2. a 3. čtvrtletí 2009 z EU dne 10.9.2009 v EUR. Faktury jsou zaplaceny v září. Fakturu daňový doklad zašle dodavatel až 31.12.2009, fakturu DD k příjaté záloze nevystavuje. Jedná se služby společné pro skupinu (hlavně společná reklama), které mateřská společnost poměrně fakturuje svým dcerám. Ke kterému datu máme uplatnit a odvést DPH (reverse charge) a jakým kurzem?? Služba je poskytována již od začátku roku nicméně cena je známa až v okamžiku, kdy dorazí zálohová faktura. Děkuji
Prosím o radu: V polovině března 2009, kdy jsem nebyl plátcem DPH jsem koupil nové osobní auto, které používám pro služební jízdy. Výdaje do daní z příjmu vykazuji procentem. Od října se stanu plátcem DPH. Je možno nyní vložit toto auto do majetku a v přiznání při změně režimu si uplatnit DPH z nákupu auta ?
Dobrý den, chci se zeptat, zda se platí daň z převodu nemovitosti, pokud se manželé rozvedou a rodinný dům přejde do vlastnictví jednoho z nich, který současně vyplatí finanční vyrovnání druhému z nich. Kdo bude daň platit a z jaké čátky? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěl bych Vás popsosit o odpověď na mou otázku. Podnikám ve službách a nemám koncesi na silniční dopravu. Mohu účtovat zákazníkům cestovné nebo jízdné na km? Uvedu konkrétní příklad. Posekám zahradu a trávu chtějí odvézt. Mohu na doklad napsat jízdné za tolik a tolik km? Mnohokráte děkuji za odpověď.
Dobrý den, ještě mám dotaz ke smlouvě o dílo. Přišla mi tato smlouva, kde bylo uvedené nesprávné číslo bankovního účtu. Mám k této smlouvě vystavit dodatek, kde bude uvedené správné číslo účtu? Nebo to mám nechat být? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, přišla mi faktura od dodavatele, kde není uvedený číslo bankovního účtu dodavatele i odběratele - mohu tuto fakturu zaúčtovat? Jde mi to, aby FU mi nedoměřil sankci, když by přišel na kontrolu. Děkuji za odpověď.
Od 1.10. jsme se stali plátci DPH. V průběhu roku jsme nakoupili kanc.židle po 1500,-Kč - vedeme je v evidenci drobného majetku, a software za 19.000,-Kč. Na nákup máme daňové doklady. Můžeme si nárokovat odpočet DPH u těchto věcí podle §74 zák. o DPH nebo to platí jen pro Dlouhodobý majetek? Vedeme daňovou evidenci. Děkuji
Dobrý den, rodiče vlastní nemovitost a chtějí ji darovat svým dvěma synům, každému 1/2. Musí se sepsat 2 darovací smlouvy, nebo stačí sepsat jednu. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, pořádáme maturitní ples a já bych se ráda zeptala, jestli se musí danit příjem z prodeje lístků a případně jakou sazbou daně? Lístek by měl stát 149 nebo 159 korun, nevím ale, je-li to relevantní informace.. Děkuji za odpověď.
Je povinností občanského sdružení vzniknuvšího na základě zákona č. 83/1990 sb registrovat se u příslušného finančního úřadu jakožto plátce daně? Sdružení má příjmy pouze ve formě: * členské příspěvky (nepodléhají zdanění) * granty / dotace * sponzorské dary Sdružení se zabývá prací s dětmi a mládeží; nepodléhá tedy ani dani darovací / dědické. § 33, zákona č. 337/1992 sb říká, že registrační povinnost mají ty právnické osoby, které vznikly za účelem podnikání, což není případ našeho sdružení. Jak to tedy ve skutečnosti je?
Je povinností občanského sdružení vzniknuvšího na základě zákona č. 83/1990 sb registrovat se u příslušného finančního úřadu jakožto plátce daně? Sdružení má příjmy pouze ve formě: * členské příspěvky (nepodléhají zdanění) * granty / dotace * sponzorské dary Sdružení se zabývá prací s dětmi a mládeží; nepodléhá tedy ani dani darovací / dědické. § 33, zákona č. 337/1992 sb říká, že registrační povinnost mají ty právnické osoby, které vznikly za účelem podnikání, což není případ našeho sdružení. Jak to tedy ve skutečnosti je?
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu stran zdanění pronájmu bytu. Vlastní byt pronajímám za 11900 Kč (z toho je 8429 nájem, 2911 služby a voda, 560 elektřina). Zároveň za tento byt platím hypotéku ve výši 9004 Kč měsíčně. Jsem nezaměstnaná a je to jediný příjem. Jak budu tyto příjmy za rok 2009 zdaňovat? Pokud bych našla do konce roku práci, mění se situace? Budu Vám velmi vděčná za zodpovězení. Děkuji.
Dobrý den, ráda bych se zeptala na zaúčtování úroku z úvěru na dlouhodobý majetek zatím evidovaný jako nedokončený. A jsou-li úroky z úvěru vůbec daňově uznatelné. Děkuji
Dobrý den, chtěl bych se zeptat,zda mám nárok na daňové zvýhodnění na děti i v době pracovní neschopnosti trvající 4 měsíce. Děkuji za odpověď.
Dobrý den! Mám IČ a uplatňuji náklady % ze zisků. Kromě toho jsem zaměstnán na HPP. Musím platit silniční daň, když auto používám k podnikání (ale nikde to neuvádím, cesťáky si nepíšu) a občas použiji soukromé auto na služební cestu pro svého zaměstnavatele? Děkuji za odpověď, Zdeněk Vermouzek
Dobrý den, měla bych prosím dotaz ohledně půjčky. Syn podniká a je jediným společníkem v s.r.o.. Dostal se do druhotné platební neschopnosti a já bych mu ráda půjčila na platby 100.000,- Kč. Můj dotaz zní, zda půjčka musí být uzavřena písemně a hlavně zda je povinnost účtovat úroky. Děkuji mnohokrát za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Před dvěma lety jsem prodali byt v Praze za 3390000,-, který jsme pořídili za 2150000,-. Čast ceny byla zajištěna z hypotečního úvěru a část z vlastních zdrojů.V bytě jsme nebydleli ani 2 roky a byt prodali. Takže jsme na prodeji vydělali 1240000,-Kč. 970000,- jsme investovali do nového bydlení a zbylích 270000,- šlo na 3% daně, polatky RK a zařízení domu, neboť byt jsme prodávali s veškerým zařízením ( kuchyň, elektronika, sedací souprava, skříně, postele aj.)Chci se zeptat jestli jsme tedy osvobozeni od daně, nebo jaká část z této ceny je a jaká část ceny není osvobozena od daně příjmu z prodeje nemovitosti a kolika procenty by se případně násobila?
Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o radu. Fyzická osoba, uplatňující výdaje procentem z příjmů, plátce DPH, obdržela fakturu za provedení určité práce např. na 11 900,- Kč včetně DPH. Tuto částku za tuto práci pouze přefakturovala jiné firmě. Vstupuje tato částka 10 000,- Kč do příjmů fyzické osoby? A ještě jeden dotaz - fyzická osoba zabývající se projekční činnosti v oblasti elektro si uplatní výdaje ve výši 50% či 60% z příjmů? Předem děkuji za odpověď a jsem s pozdravem
Dobrý den, začala jsem spolupracovat s polským dodavatelem. Já nejsem plátce DPH, polský dodavatel asi je plátce DPH. (používá jakési "NIP" číslo, které jsem si vysvětlila jako naše "DIČ"). Jelikož po mě chtěl i mé "NIP" číslo, sdělila jsem mu své IČ ale také i DIČ (=rodné číslo, které mám asi nejspíš používat jen pro komunikaci s fin.úřadem). Dále jsem mu psala, že v ČR nejsem plátce DPH. Nyní od něj přišla první faktura. 1. neuvedl tam mé IČ, ale pouze mé NIP=DIČ 2. DPH tam uvedl jako 0% Nejsem si jistá, ale myslím, že tam měl uvést jejich 22%DPH, která je v Polsku? Nerada bych sobě nebo jemu způsobila nějaké problémy, na druhou stranu, máme trochu problémy s komunikací (jazyková bariéra), tak nevím, jestli se mám s dodavatelem pouštět do debaty o DPH.