FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, prosím o váš názor k uplatňování DPH u pronájmu bytů. Jsem plátcem DPH, pronajímám bytovou jednotku, kde je uplatněno osvobození nájmu podle § 56. Současně s bytem nájemník užívá sporák, při jehož pořízení jsem neuplatnila odpočet DPH a jeho pořizovací cenu vč. DPH jsem rozpočítala na dobu životnosti sporáku a o tuto částku jsem navýšila nájem bytu. Mám povinnost z této částky odvádět DPH, nebo se na ni rovněž vztahuje osvobození podle § 56? A jak je to u dalšího vybavení bytu, např. bojler, vestavné skříně, kuchyňská linka ?
Dobrý den, prosím o radu v oblasti silniční daně. Jak je to s platbou silniční daně, když fyzická osoba, která podniká v oblasti silniční dopravy s TATROU T 145 s celkovou hmotností 21 t přeruší na dobu čtyř měsíců podnikatelskou činnost, TATRA je psaná na jeho manželku, která nepodniká. SPZ nebudou dány do depozita. Děkuji za odpověď. Jaroslava
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na sazbu DPH. Naše firma (plátce DPH) provádí přípojky elektro,voda,odpady k RD,které jsou určeny k trvalému bydlení a odpovídají velikostí RD určeným na sociální bydlení. Přípojky budujeme od hlavních inženýrských sítí k jednotlivým RD. Je v tomto případě možno použít sazbu DPH 9%. Děkuji za odpověď. Jaroslava
Jak se bude účtovat paušál na auta 5000,- v podv.účetnictví vzhledem k vydaným fin.prostředkům na nákup PHM z pokladny, případně z karty.
Dobrý den, můj dotaz se týká silniční daně pro rok 2009. V majetku firmy je vozidlo TATRA 850 celková hmotnost 22t. Celý rok toto vozidlo stálo na dílně, neuplatňovali jsme náklady na naftu, ani na nákup náhradních dílů, taky jsme za celé období nefakturovali za provedenou dopravu. SPZ nebyly dány do depozita. Musíme za toto vozidlo platit silniční daň? Děkuji za odpověď. MARA.JAROSLAVA
Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o radu. V lednu 2010 se uskuteční veletrh, kde si pronajmu plochu na stánek v celkové výši 10 000 Kč, ale faktura mi přijde v prosinci 2009 a tedy jí musím v tomto měsíce uhradit. Není to v rozporu se zákonem? Když musím platit za něco, co se teprve uskuteční? Jak mám správě postupovat? Děkuji za odpověď. Nashledanou.
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem - jak účtovat následující fakturu. Firemní automobil byl poškozen při dopravní nehodě, kterou náš řidič nezavinil. Proto pojistné plnění šlo přes pojišťovnu viníka nehody. Nyní jsme obdrželi opis faktury z autoservisu na opravu našeho vozidla ve výši 9941 Kč vč. DPH ( základ 8353,40 + 1587,60DPH). Přilohou faktury byl krycí dopis k pojistné údálosti od pojišťovny viníka nehody s potvrzením, že pojišťovna částku 8354 Kč uhradí na účet autoservisu. My máme z faktury uhradit pouze DPH ve výši 1587 Kč. Jsme plátci DPH. Děkuji
Mám dotaz, zda v případě, když nezisková organizace-občanské sdružení, si účtují i vnitropodnikově na účtech 599 a 699, tak jestli obrat na účtu 699 se zahrnuje do obratu pro daň z příjmu. Děkuji Broňa Kubíková
Dobrý den, zajímalo by mě, kdybych chtěla prodat-přenechat družstevní členská práva (byt) a (byt) mám cca 2 měsíce, zda se z takového prodeje platí nějaká daň z prodeje nemovitosti a zda musí být i odhad... Byt tedy já osobně nevlatním, vlastníkem je družstvo... Děkuji za radu
Dobrý den, jsem OSVČ, neplátce DPH, může být na faktuře od dodavatele uvedeno i moje DIČ, když nejsem plátce DPH. Pokud ne, plynou z toho nějaké sankce. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda lze využít zkrácený paušál na dopravu dle § 24 odst. 2 písm. zt) ZDP na osobní automobil zařazený do majetku s.r.o. Auto je zčásti používáno pro soukromé účely. V zákoně je řečeno, že paušál lze využít v případech, kdy jsme auto třeba i jen na část měsíce přenechali k užívání jiné osobě. Na školení jsem slyšela názor, že i jednatel nebo zaměstnanec je třetí osoba a tudíž pak tento paušál nelze využít. děkuji
dobrý den, měla bych dotaz, zda OSVČ - řemeslník, může být plátcem DPH a zároveň může využívat 80% výdajové paušály při platbě daně z příjmu?Děkuji
Dobrý den,zajímalo by mě,jsem-li povinen podat daňové přiznání k Dani z převodu nemovitosti,jestliže 1)byla sepsána kupní smlouva, 2)v KN již byla změna zapsána, ale 2)kupní smlouva byla anulována dříve, než vznikla povinnost podat daňové přiznání. Současně začalo probíhat řízení na KN o úpravu zápisu na původního majitele. To skončilo až PO uplynutí lhůty pro podání DP. V souvislosti s tím - hlásí KN převod nemovitosti finančnímu úřadu?Předpokládám, že ano. Má také povinnost hlásit mu i zpětnou změnu? Z jaké informace pak finanční úřad vychází? Děkuji, hezký den Forman
Dobrý den,jsem dárce krve a plazmy a chtěla jsem se zeptat jakou celkovou částku na dárcovství si mohu odečíst z daní za 1 rok? Předem děkuji za odpověď
Dobry den,ziji v Anglii.Manzel je anglican.Prijmy na uzemi anglie za tento rok nemam.V CR si neplatim zdrav. a ani soc. poj. Trvale bydliste mam na uzemi CR.V Praze rovnez vlastnim byt,ktery pronajimam.Prijmy z pronajmu v pristim roce chci priznat a zaplatit.Muj dotaz zni: mohu uplatnit odecitatelnou polozku za sebe jako poplatnika, manzela a i dite (dite ma i ceske statni obcanstvi,ale zadne benefity z CR nedostavam)? Predem mnohokrat dekuji.
Mám zaplatit daň z převodu nemovitostí na základě kupní smlouvy. Do katastru nemovitostí byl převod zapsán 18.8.09. Do jaké termínu (datum) musí být podáno daňové přiznání? Děkuji Lacinová
Dobrý den pane doktore. Prosíme o radu. Koupili jsme os.auto(PO, plátce DPH). Fakturu zaúčtujeme: 040,343/321. Část fa byla uhrazena z BÚ: 321/221. Na zbytek jsme si vzali úvěr od nebankovní organizace a ten byl poukázán přímo na účet našeho dodavatele. Poraďte prosím jak tuto operaci a následné splátky zaúčtovat. Úvěr se skládá z jistiny, úroků a pojištění. Je uzavřen na 12 měsíců. Moc děkujeme.
DAROVÁNÍ NEMOVITOSTI, DANĚ. Dobrý den, jsme 2 fyzické osoby, vlastníme společně 2 nemovitosti, vždy ideální polovinu. První nemovitost jsme koupili v roce 1995, druhou 2003. Nejsme manželé, ale žili jsme ve společné domácnosti od 1994 do 2005. Nyní chceme podíly vypořádat tak, aby každý vlastnil 1 "celou" nemovitost. Po laickém prostudování zákonů se nám jako nejvhodnější jeví forma vzájemného darování (domy vlastníme déle než 5 let, patříme do II. skupiny). Když to shrnu, vychází mi podmínky při darování takto: 1) Daň z příjmu = 0 (vlastnictví déle než 5 let), 2) Daň darovací = 0 (osvobozeno, skupina II), 3) Daň z převodu nemovitosti = 0 (nejde o úplatný převod), 4) Znalecké odhady nejsou potřeba (nevzniká daňová povinnost, není tedy třeba určit základ daně), 5) Daňové přiznání není třeba podávat (nevzniká daňová povinnost) Chtěl bych požádat o "kontrolu", zda je naše úvaha správná, a pokud ne, jaká by tedy byla vhodnější varianta? Předem děkuji a přeji hezký den. Václav
Dobrý den, OSVČ(pronajímatel) a s.r.o.(nájemce) mají uzavřenou smlouvu o pronájmu automobilů za určitou měsíční úplatu. Povinné ručení a havarijní pojištění je sjednáno mezi pronajímatelem a pojišťovnou.Tudíž platba tohoto pojištění pochází od OSVČ. Má OSVČ možnost uplatnit toto pojištění jako daňově uznatelný výdaj? Nebo je nutné pojistku přepsat na s.r.o. a do nákladů si to zaúčtuje s.r.o.?
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu týkající se přefakturace služeb. Obdrželi jsme fakturu za pojištění odpovědnosti jiné společnosti, kterou jí chceme přefakturovat. Obě společnosti jsou plátci DPH se sídlem v ČR. Podle novely týkající se přefakturace je i pojistné stejně jako poštovné nutné fakturovat s DPH? Kdybychom přefakturovávali kolky - ceniny, také je nutné odvést DPH? Budeme účtovat přes náklady a výnosy, nemůžeme využít způsob účtování přes zúčtovací vztahy. Děkuji.