FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

účtování o manku zboží

Dobrý den, prosím o radu. Při inventuře zboží nám vzniklo manko. Máme smlouvu s firmou, která se nám stará o zásoby, že v případě manka se budeme dělit 50/50. Bude vyúčtování manka zatíženo 19% DPH, jak budu účtovat vydanou fakturu zákazníkovi. Děkuji za odpověď.

podnikání při mateřské

Dobrý den.Jsem na mateřské dovolené a chtěla bych se zeptat,kolik si můžu maximálně přivydělat,abych nepřišla o mateřskou.jsem na 3 roky a pobírám 7600,-.A ještě prosím,při jaké částce se mi vyplatí začít pracovat na ŽL.To že z přivýdělku musím odvádět pojištění a daně vím,ale nevím na jaké všechy úřady se mám obrátit.Mockrát děkuji za odpověd.hezký den Petra S.

doba leasingu

Dobrý den, prosím o radu: Lze pro uplatnění doby leasingu automobilu použit dobu odepisování podle §30a-mimořádné odpisy na 24 měsíců? Automobil pořízen v r.2009, lze leasing dát do výdajů za 24 měsíců? Děkuji za odpověď.

úhrada dopředu

Dobrý den pane doktore, minulý dotaz jsem položil nepřesně. Pokud zaplatím za fakturu - (počítač) dodavateli 35 000 Kč dne 16.10.2009 a počítač mi přijde 2.11.2009 – je to správný postup placení? V souladu s jakým zákonem a paragrafem? Děkuji za odpověď. Zdraví Novák.

určení DUZP

Dobrý den pane doktore, účetní jednotka (podnikatel) si objednal u firmy počítač za 35 000 Kč za který zaplatil dřív, než ho fyzicky obdržel. Jak tuto situaci mám řešit? Kdy nastal datum uskutečnění zdanitelného plnění – k datu zaplacení nebo k datu obdržení počítače? Je tato situace vymezena v nějakém paragrafu? Děkuji za odpověď. Novák

zálohová platba

Dobrý den, ještě se vrátím k minulému dotazu, který zněl takto ,, V lednu 2010 se uskuteční veletrh, kde si pronajmu plochu na stánek v celkové výši 10 000 Kč, ale faktura mi přijde v prosinci 2009 a tedy jí musím v tomto měsíce uhradit. Není to v rozporu se zákonem? Když musím platit za něco, co se teprve uskuteční? Jak mám správě postupovat?“ Vaše odpověď ,, Není to v rozporu se zákonem. Jedná se o platbu zálohy. K zaplacené záloze dostanete vyúčtování“. Mohu Vás ještě požádat, na jaký paragraf se mám odkázat? Respektive z jakého paragrafu jste vycházel, že to není v rozporu se zákonem? Děkuji moc. Nashledanou.

danění dotací

zajímá mě zdanění zemědělských dotací 2006-2008

podnikání a daně

Dobrý den, chtěla bych založit Vázanou ohlašovací živnost.Fyzická osoba.Nikde nemohu dohledat jaké daně jsem povinna platit a v jakých časových intervalech.Pokud je možní odpovědět,budu velice ráda.Děkuji

pořízení auta z EU

Dobrý den, budu kupovat v Belgii ojetý osobní automobil, který jako živnostník vložím do podnikání. Vozidlo bude prodáno bez DPH. Jaké jsou moje povinnosti spojené s DPH, jsem-li plátce DPH? A druhý dotaz: Jaký by byl případně postup, kdyby vozidlo koupil syn, který jako živnostník plátcem DPH není. Musel by DPH doplatit? A jak se v tomto případě postupuje? Děkuji za odpověď

cena podle posudku

Dobrý den, prosím o radu ohledně daně z převodu nemovitosti. Základ daně se stanovuje podle znaleckého posudku o ceně. Posudek však obsahuje několi různých cen stanovených nákladovým, výnosovým, porovnávacím způsobem a cenu obvyklou. Zajímá mě která cena je rozhodující pro zjištění základu daně. Děkuji.

dodání zboží do EU

Dobrý den, jsem OSVČ, plátce DPH. Pokud budu dodávat zboží do země EU plátci DPH. Jaká je prosím přesná formulace textu na faktuře týkající se osvobození a plátcovství v zemi příjemce? Může být tento text napsán v ČJ nebo musí být v jazyce příjemce/faktury? V případě, že nebude příjemce plátce DPH a faktura by byla vystavena v EUR+DPH, jakým kurzem se DPH následně přepočítá pro odvod na FÚ? (cena za zboží je dohodnuta v EUR nikoli v Kč s následným přepočtem na EUR). Děkuji.

účtování leasingu

Prosím můžete mi poradit jak zaúčtovat zpětný leasing? Na jaké účty? Děkuji.

doplatek daně

Dobrý den, Přes RK jsme prodavali nemovitost. Nemovitost byla řádně prodána a zaplacena, RK ve smlouvě uvedla výši daně z převodu nemovitosti, kterou vypočítala z kupní ceny. Po 3 měsících se RK ozvala, že se musí doplatit nějaká částka za daň, odhadce cenu odhadl vyší než je kupní cena. Údajně chodí odhadce až po nabytí právní moci kupní smlouvy. Neměl by být odhadce ještě před nabytím právní moci? Máme doplatek daně uhradit nebo je to vina RK? Mnohokrát děkujeme za odpověď. S pozdravem Ušel

darování mezi bratry

Dobrý den, mám dotaz jestli dvě dárcovské smlouvy sepsané mezi mnou a mým bratrem (každá jiným směrem) mohou být považovány za zastírací namísto směnné smlouvy a může za ně být dodatečně vyměřena daň. Předmětem darů jsou podíly na nemovitostech. Smlouvy neobsahují žádnou podmínku darování ani žádný požadavek na úhradu. Děkuji za odpověď, KH

promlčení daňového nedoplatku

V roce 2006 jsem koupil nemovitost,zapsaná na katastru byla 18.9.06.Prodávající nezaplatil daň z převodu a finanční úřad mi poslal dne 5.10.09 výzvu k zaplacení jako ručiteli. Domnívám se,že FÚ po více než 3 letech po zapsání do katastru na toto nemá právo.Je to tak?. Děkuji za radu.

danění odměn statutárů

Dobrý den,nevím jak vysoka a zda se odvádí daň z příjmu za odměny členů představenstva nezisk.org.Jsou to malé částky.Pokuď se odvádí daň,z jakým příjmů u neziskovek se daň neodvání.Jak tuto odměnu nazvat.Děkuji

osvobození od daně

Doplnění mého dotazu ze 7.10.2009 15:18, DAROVÁNÍ NEMOVITOSTI, DANĚ: Moc děkuji za odpovědi, a pokud by to bylo možné, chtěl bych požádat o bližší vysvětlení Vaší odpovědi na druhý bod, týkající se zařazení do skupin pro účely výpočtu daně. § 11 odst.3, bod b) - do II. skupiny patří ... osoby, které s nabyvatelem, dárcem nebo zůstavitelem žily nejméně po dobu jednoho roku před převodem nebo smrtí zůstavitele ve společné domácnosti a které z tohoto důvodu pečovaly o společnou domácnost. Společnou domácnost jsme měli od 1994, od 1995 jsme žili v první společně zakoupené nemovitosti (já v ní mám dosud trvalé bydliště, partnerka si nechala pobyt u svých rodičů). Po zakoupení druhého domu (2003) se nám narodilo dítě, od 2006 žijeme odděleně každý v jedné nemovitosti. Zařazení do II. skupiny se mi tedy jeví jednoznačné. Pokud ne, v čem by případně mohl být problém? Děkuji, Václav

výdaje paušálem

Dobrý den,v roce 2009 jsem provozoval živnost sedm měsíců,pak jsem živnost přerušil.Můžu uplatnit paušální výdaj, který je 80% celý nebo jen poměrnou část?Děkuji za odpověd.

podnikání cizince

Dobry den, pochadzam zo Slovenska a v CR mam pouze prechodny pobyt. Som studentkou vysoke skoly v CR, a zacala som pracovat na smlouvu pre jednu nemenovanu pojistovnu ako OSVC. Zdravotne poistenie za mna plati stat na Slovensku. V CR nie som poistena,ani sa nepodielam na duchodovem systemu. Hruby mesacny prijem sa mi pohybuje od 15000-25000 Kc. Chcela by som sa spytat ako to je s odvadzanim dani,kolko percent a z akeho zakladu sa odvadzaju dane a ci musim podniknut nejake kroky kvoli zdravotnemu a socialnemu poisteniu. Kedy je potrebne vybavit si zivnostensky list? Za odpovede vam vopred dakujem.

pořízení majetku k podnikání

Dobrý den, jsem OSVČ a chtěl bych koupit rybník s pozemkem za účelem sportovního rybolovu. Zde chci postavit chatky a pronajímat je. Mám to koupit na IČO, nebo na fyzickou osobu a pak to vložit do podnikání. Je v tom nějaký rozdíl? Jaký k tomu potřebuji živnostenský list? Děkuji