FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den,jednatel firmy pouzije platební kartu (firemní účet) na nákup PHM v Mad'arsku(EU) a Ukraina(Tretí zemí). Porad'te, prosim co DPH:1)V připadě služební cesty? 2)v připadě osobní cesty? Který paragraf Zakona použit? Děkuji za odpověd
Dobrý den, pokud je žena na mateřský dovolený a chtěla by si přivydělat, musí zdanit veškeré příjmy,nebo je limit,do kterého příjmy zdaňovat nemusí?Děkuji za odpověď Menčíková
Dobrý den, mám dotaz. Kdo a v jakém termínu podává daňové přiznání daně z fyz. osob při smrti poplatníka? Osoba zemřela teď v říjnu 09. Děkuji
Dobrý den, vím, že prodej družstevního podílu na byt nepodléhá dani z příjmů (§4, odst1, písmeno r), pokud jej vlastním více jak 5 let. Je toto jediná podmínka osvobození? V bytě totiž nebydlím, ani nemám trvalé bydliště. Jsem pouze vlastníkem družstevního podílu na byt. Děkuji a přeji hezký den. Vladimír Žák
dobrý den, potřeboval bych poradit, rád bych si založil živnost a začal podnikat, avšak nejedná se o hlavní pracovní činnost ale pouze o vedlejší pracovní činnost s nejistými příjmy. Zajímalo by mne jakým způsobem bych mel platit (zdravotni, socialni....) z této činosti? děkuji tom
V jaké lhůtě může dle zákona finančnín úřad vyměřit penále za prodlení úhrady mé daňové povinnosti. Je ta možnost nějak časově omezena. Dále penále v hodnotě 15.20 se nikdy nevyčíslovalo, ale bylo do určité výše prominuto. Děkuji
V souvislosti se zánikem SJM, kdy jsou jeho součástí dva byty v osobním vlastnictví, ale o rozdílné velikosti a hodnotě, přičemž velký nadstandartní byt si hodlá ponechat bývalá manželka a menší byt by tak teoreticky podle dohody měl připadnout mě by mě zajímalo, jakým způsobem pak bude hrazena daň z převodu nemovitosti, eventuálně jak dojde k její změně po 1.1.2010. Děkuji
Dobrý den Koupil jsem u německého obchodníka fotovoltaické články. On je v německu plátce DPH já jsem zde taky plátce DPH. Fakturu mi vystavil 29.9.2009 a platil jsem cenu v eurech bez DPH. Jakým způsobem a na jaké řádky bych měl toto uvést v daňovém přiznání a jakým kurzem toto přepočítat. Děkuji. Hrubeš
dobrý den prosím vás o radu,chtěl bych od 1.1.2010 pozastavit svou živnost na půl roku jsem plátce DPH jedná se mi o to že pokud bych nakoupil v průběhu pozastavené činosti,třeba vybavení,stroj pro mé podnikání zda si můžu uplatnit DPH pop.kdy,dále v roce 2007 jsem měl pozastavenou činost celý rok a neplatil jsem silniční dan ale dnes jsem se dočetl že pokud nebyly SPZ vdepozitu tak jsem dan platit měl,ještě letost jsem koupil do firmy nové osobní auto,budu muset poměrnou část DPH vrátit po dobu přerušení činosti děkuji za odpověd
Dobrý den, plátce DPH si pořídil os. automobil o kterém hned od začátku ví, že ho bude používat i pro soukromé účely. Jak je to s odpočtem DPH z pořízovací ceny? Může pokrátit odpočet DPH jednorázově v nějakém procentuálním poměru jaký si podnikatel určí (odhad - 80% služebně + 20% soukromě)? Nebo si má nárokovat DPH celé a potom postupně v přiznání k DPH příznávat daň na výstupu v poměru služebních a soukromých cest dle knihy jízd? Děkuji.
Dobrý den, chystám se prodat byt, který jsem koupil v roce 2005. Doposavaď tu mám trvalé bydliště. V sekci, kde jste problematiku daně z příjmu prodeje nemovitosti, jste uvedli, že daň se neplatí v případě, že v bytě bydlím 5 let, nebo pokud jsem jej zdědil. Zajímalo by mě tedy, zda se na mě dan vztahuje. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,je možné uplatnit odpočet dph u opravy osobního auta u fyzické osoby (živnostníka), které není součástí obchodního majetku tzn. z hlediska daně z příjmu je uplatňována základní náhrada a náhrada za spotřebované pohonné hmoty? Pro účely DPH by byla vedena kniha jízd, aby bylo možno prokázat z jaké části je vozidlo použito pro soukromé a z jaké pro služební účely. Děkuji, Andrea Guri
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s platbou sociálního pojištění když občan pracuje nebo podniká v zemi EU. Uvažuji o živnostenském podnikání ve Velké Británii. Odváděla bych pak soc. pojištění v ČR, ve Velké Británii, nebo v obou zemích? Je zde nějaký zápočet, který zabraňuje dvojím odvodům? Kde mohu zjistit podrobnosti? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, pane doktore,měl jsem v bytě nájemníka podle nájemní smlouvy.Dohodou nájem skončil a nájemník byl povinen byt vyklidit k určitému datu.Neučinil tak.V případě prodlení s vyklizením, byla v dohodě o ukončení nájmu sjednána smluvní pokuta převyšující nájem včetně služeb.Nájemní shodou okolností zatím tyto smluvní pokuty platí a tak jsem zatím nepřistoupil k žalobě na vyklizení.Dotaz zní, zda v případě hrazení smluvních pokut, podléhají tyto zdanění.V případě klasického nájemního vztahu může pronajímatel vykázat 30% jako paušální náhradu,a snížit tak základ daně.Toto asi nyní nemohu a jak se případně vyhnout zdanění tzv. povinných plateb, tj.záloh za plyn, elektřinu, vodu atd, které jsou již zahrunuty ve smluvní pokutě. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, reklamní předměty (např. tužky, trička apod.) jsou daňově uznatelné do 500 Kč za kus bez DPH nebo včetně DPH? Děkuji za odpověď. S pozdravem Novák
Dobrý den, prosím o odpověď, zda je možné dát do nákladů neúspěšný pokus o založení s.r.o. (platba notáři, poplatky za ŽL aj.) - bylo zamítnuto Obchodním soudem - a zda je možno z těchto nákladů na založení - u druhého, úspěšného pokusu, (v případě daňové uznatelnosti i neúspěšného prvního pokusu) - uplatnit DPH. Děkuji.
V červenci 2004 jsem se stal majitelem družstevního podílu na nebytový prostor. Tento jsem v roce 2009 rekolaudoval na byt, který chci prodat. Budu platit daň z příjmu prodeje družstevního podílu na tento byt? Děkuji za odpověď
Dobrý den, Chceme zaregistrovat sdružení rodičů při ZŠ. Jaké povinnosti z toho pro nás vyplynou. Příjmy máme pouze z příspěvků a ze vstupného a tomboly dětského karnevalu. Pořádáme pro děti různé akce popř. dáváme finančí dary škole. Budeme povini vést účetnictví popř jaké /příjmy asi 50 000za rok/ a podávat daňové přiznání? Děkuji Jarka
Dobrý den, lze uplatnit DPH za zřízení Fotovoltaické elektrárny ( OSVČ je plátcem DPH, vede dańovou evidenci ). Když je osvobození na 5 let od daně z příjmů ( neuplatňují se tedy i výdaje ). Po uplynutí osvobození se bude odepisovat. Platba proběhla zálohovou fakturou. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, podnikatel FO, plátce DPH si v srpnu dovezl auto z EU, vložil do podnikání a uplatní DPH.Nyní měl dopravní nehudu, kterou nezavinil a auto je k úplné likvidaci. Můžete nám poradit jak máme nyní postupovat k DPH. K odpisům.Vyřazení majetku.Děkuji Novotná