FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, nemohu najít Přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2015 ve formátu excel. Bude prosím i pro rok 2015 k dispozici? Je to pro mne velký pomocník. Děkuji
Dobrý den, chci se zeptat zda při stanovení daňového základu pro daň z příjmu z nájmu bytu lze uplatnit odpisy u předmětného bytu (snížení rozdílu mezi příjmy a výdaji). Uplatňuji skutečně vynaložené výdajev roce 2015. Děkuji za odpověď.
Zdravím, chtěl bych se zeptat zda mám nárok na vrácení daní z hypotéky když mám chatu??
Dobrý den,po prodeji domu musím platit daň z nabytí nemovitost(ač jsem ji právě pozbyla!) a daň z příjmu(ačkoli si myslím, že po ní stát natahuje ruku neoprávněně).Zajímalo by mne,mám-li nárok na nějakou slevu na dani z příjmu,neboť nemáme s manželem jiné příjmy než důchody: starobní(já) a invalidní(manžel) a ten je navíc držitelem průkazu ZTP/P.Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Když zdědím členský podíl v družstvu oceněný při dědickém řízení na 900 tis. a převedu podíl v BD za 1,1 mil., je těchto 900 tisíc souvisejícími výdaji, které odečtu od příjmu z prodeje a tento rozdíl pak zdaním, nebo daním 15 % celou částku 1,1mil? Děkuji Jana.
Dobrý den, chci se zeptat, jestli se do daňového přiznání fyzických osob uvádí příjmy z licenční smlouvy, které v každém měsíci nepřesáhly 10 000 Kč, ale byly sraženy srážkovou daní 15%. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, starobní důchodce zdědil v roce 2015 od vzdáleného příbuzného majetek. Podle § 4a ZDP se jedná o bezúplatný příjem (nerozlišuje se, od koho dědil), § 10 odst. 3c) odkazuje osvobození pouze na § 4. Dotazem na FÚ bylo důchodci sděleno, že musí podat daňové přiznání a dědictví zdanit. Podle jakého § zákona o dani z příjmu se bude danit? Děkuji. Uldrichová
Dobry den od 1 ledna do 31 dubna jsem byla na neschopence. Od 1.5-10.12 jsem byla stale zamestnana. Pak od 10.12 zaregistrovala jsem se na Urade Prace. Danove priznani za rok 2015 osobne odevzdam, bude mi to delat ucetni. Ale prosim o odpoved jestli budou mi vubec neco vracet za neschopenku? Budu mit taky papir za hypoteku na dum jestli to mam dat do svojiho anebo lip udelam jestli to zdani manzel, ktery dela cely rok a neschopenku nemel? Dekuji za odpoved Maruska
Dobrý den, chtěla bych radu. V daních se vůbec nevyznám takže vůbec nevím zda mám nárok na vrácení daní. Pracovala jsem od května 2014 a od 15.6.2015 jsem šla na neschopenku a byla na ní až do 1.1.2016 kdy jsem nastoupila na mateřskou dovolenou. Pracovní smlouva na dobu určitou mi skončila v říjnu 2015. Mám tedy nárok na vrácení daní a jak mám postupovat? Bude mi vrácení daní vypočítávat bývalí zaměstnavatel? Děkuji za odpověď
Dobrý den, má zletilá dcera, studentka vysoké školy, se bude vdávat. Zajímá mne, kdo ode dne sňatku bude uplatňovat daňové zvýhodnění na dítě do 26 let. Zda manžel nebo rodič. A jaké jsou varianty v případě, že změní nebo nezmění místo trvalého pobytu. Děkuji za odpověď Kalvarová
Dobrý den, chci se zeptat zda za rok 2015 musím jako důchodce podávat daňové přiznání a odvést daň z příjmu který mi plyne z nájmu bytu? Měsíční nájem činí 7000 kč. Existuje nějaká mez ročního příjmu z nájmu pro povinnost placení daně? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám možnost pracovat v Německu/Sasko/ v automobilce na pozici kontrolor.Předpokládaný měsíční příjem 1500 Eur hrubého.Bojím se však velkého zdanění. Je mi 59 let,rozvedený,děti samostatné,mám svůj byt.Žádná vyživovací povinnost.Dá se obecně říci,kolik procent bych musel zaplatit daň?
Dobrý den, v roce 2013 jsem dostal darem od rodičů dům, který jsem v roce 2015 prodal. Nevlastnil jsem ho 5 roků ani jsem v něm neměl trvalé bydliště. Musím platit v roce 2016 daň z příjmu 15 procent z částky kterou jsem za dům obdržel? Pokud ano, jsou nějaké odpočitatelné částky? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, vím že je můj dotaz asi hloupý,ale nikdy mi to nikdo nevysvětlil,vždy mi jen řekli co mám kde zaškrtnout a vyplnit ale proč to nevysvětlili..Teď vyplňuji nové prohlášení na rok 2015 a nemám vzor. A navíc bych to chtěla konečně vědět co proč vyplňuji... Prosím tedy o radu. Hned v první části I odstavec ...uplatňuji nezdanitelné částky...Vyplním tedy za rok 2015 a pokud se mi odečítá pouze sleva na dani na poplatníka a žádné jiné částky jako dary,pojištění,na dítě, na manžela apod neuplatňuji, nechám tam tedy že neuplatňuji?
Dobry den, mel bych dotaz ohledne navraceni dane z uroku z hypoteky.Predevsim by me zajimalo, jake dokumenty bych mel dolozit na FU. Ucastniky uveru jsme dva: ja a sestra, pritom sestra s rodinou nemovitost pouziva jako trvale bydliste. O navraceni uroku bych rad pozadal sam, ale trvale bydlim a pracuji v Anglii a nejsem si jisty, ktery dokument bych mel dolozit, ze jsem platce dani v Anglii. (jestli je to vubec mozne) dekuji za pomoc
Dobrý den, v letošním roce jsem pracoval u zaměstnavatele 24 dní v měsíci lednu a poté jsem odjel pracovat do zahraničí, kde jsem daňově registrován. Tam pracuji dosud. Mám povinnost podávat daňové přiznání k těmto 24 dnům a jakým způsobem.
Dobrý den, jsem hudebník (tedy umělec) a studuji 6. rok konzervatoře. Od července do prosince 2015 jsem měl mnoho vystoupení s hudební skupinou, ze kterých jsem obdržel finanční hotovost (dohromady přibližně 100 000Kč). Chtěl bych se zeptat, jak postupovat s placením daní a sociálního a zdravotního pojištění. Zda je nutné podat daňové prohlášení, zda mi jako studentovi bude případně zaplacená daň vrácena, apod. Mnohokrát děkuji za Váš čas. S pozdravem,
Dobrý den, chtěl bych touto cestou poprosit o radu, co se týče vyrovnání daní za rok 2015. Manželka je 3 rok nezaměstnaná, vždy jsem z tohoto důvodů při vyrovnání daní dostal jednorázově vyplaceno 25 000 Kč. V letošním roce ovšem pobírá příspěvek na ošetřování nemohoucího příbuzného, který bydlí ve společné domácnosti ve výši 12 000 Kč měsíčně, což je nejvyšší možná sazba. Chtěl bych tedy poprosit o radu, zda mám i v tomto případě nárok na vyplacení vyrovnání daní, jelikož vlastně nemá uzavřen žádný pracovně právní vztah. Údajně by se mělo jednat o stejný, nebo podobný případ, jako když se vyplácí podpora v mateřské dovolené což je asi 11 000 Kč měsíčně, kde vlastně kolega vyrovnání daní ve výši 25 000 Kč dostává. Manželka je vlastně stále evidovaná na ÚP, ale nemusí se chodit hlásit a vlastně si hledat zaměstnání. Děkuji za odpověď. S přáním hezkého dne - Ladislav Rácz.
Dobrý den, po dvaceti letech poměrně intenzivního spoření na důchodové připojištění jsem v 70ti letech podal žádost o výplatu penze (na dobu určitou, původní spořící plány to umožňovaly). Včera mi přišel výměr a dosud jsem se nevyrovnal s překvapením, že nikoliv zanedbatelnou částkou v něm je daň z příjmu. Oč se jedná? Je zdaňováno zhodnocení vložených prostředků(a jak je to v tom případě s budoucím zhodnocením v období čerpání penze), nebo tím stát zpětně kasíruje své příspěvky? Uvítal bych vysvětlení, protože již léta nabádám potomky, aby si spořili na důchod některým ze způsobů organizovaných státem, a teď jsem jim pro smích. Děkuji za pochopení.
Dobrý den, od listopadu 2014 jsem byla na neschopence, v květnu 2015 jsem nastoupila na mateřskou a v prosinci 2015 na rodičovskou dovolenou. Mezitím mi k 31.1.2015 skončil pracovní poměr na dobu určitou. V únoru mi přišla na účet proplacena dovolená cca 18 tis. Mam podepsané růžové prohlášení. Teď si nevím rady jak to budu mít s daněmi, zda musim něco řešit nebo ne. Jiné příjmy jsem neměla. Nemam hypotéku ani žádné pojistky. Daně tedy řešit nemusim? Nebo musim požádat zaměstnavatele o roční zúčtování daně? Je to má povinnost? Děkuji