FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, pokud dodavatel zašle elektornicky svému odběrateli naskenovanou fakturu, včetně podpisu a razítka. Můžete tuto fakturu odběratel zaevidovat a následně zaúčtovat? Nebo musí mít k tomu originální fakturu od dodavatele? Nejsem si jistý, jetli stačí faktura zaslaná elektornicky nebo musí být faktura originál - zaslaná poštou, aby odběratel mohl tuto fakturu řádně zaúčtovat? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, vracím se ještě naposled k mému poslední dotazu,který se týkal zdaňování vládních dluhopisů. Roční výnos 1700 Kč. Četl jsem v zákonu o dani z příjmu, že příjem může být do určité částky osvobozen od daně z příjmu. Pokud jsem státní zaměstnanec – mám tedy příjem (plat) dle paragrafu 6 zákona o dani z příjmů a tedy budu mít k tomu roční příjem z obligací 1700 Kč – nevztahuje se na mne osvobození od daně z příjmů? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, patří prosím demolice staré stavby na satvebním pozemku do pořizovací ceny nově postavené nemovitosti? Děkuji.
Dobrý den, naše družstvo chce občas zajistit některé práce formou DPP. Je správné, že odměna u DPP do 5000 Kč se daní 15% ? Je-li např. sjednána odměna 3000 Kč,je daň 450 Kč, kterou odvedeme v měsíci výplaty mzdy. Vyplatíme zaměstnanci 2550 Kč nebo 3000 Kč ? Děkuji.
Dobrý den, v roce 2009 jsem byla zaměstnána do 31.3. a od 1.4. jsem registrována na ÚP a pobírám podporu v nezaměstnanosti. Mám dotaz, zda se na přiznání k dani z příjmů FO někde uvádí výše přijaté podpory a zda se krátí roční sleva na dani na poplatníka při pracovním poměru jen do 31.3.. Děkuji. J.J.
Dobrý den, mám příjem z provozu solárního zařízení. Prvních pět let dle §4,odst.e zákona o daních z příjmu je tento příjem osvobozen. Mohu po dobu těchto pěti let toto solární zařízení odepisovat? Nebo můžu s odpisy začít až v šestém roce provozu? Děkuji
Dobrý den, prosím chtěla bych od 1.1.2010 být spolupracující osobou svého manžela. Já sama jsem OSVČ (uplatňuji výdaje procenty), manžel je také OSVČ (uplatňuje výdaje v prokázané výši). Já budu mít příjmy ze živnosti poměrně malé. Manžel má samozřejmě příjmy z podnikání vyšší. Můžeme praktikovat "spolupracující osobu", pokud každý uplatňujeme jinak výdaje.(př. manželka příjmy 180 000, výdaje paušálem 90 000-základ daně tedy 90 000). Poté na sebe převezmu příjmy a výdaje od manžela, ze kterého mi vznikne další základ daně. Z těchto dvou základů daně se poté vypočítává daň? Pročetla jsem nějaké odborné články, pochopila jsem toto správně? Moc vám děkuji
Dobrý den, plátce DPH má vypůjčen automobil, který používá pro podnikání. Pro daň z příjmů fyzických osob si uplatní pouze náhradu výdajů za spotřebované pohonné hmoty. U DPH si může uplatňovat DPH z dokladů za nákup pohonných hmot. Jak se projeví tyto nákupy PHM v peněžním deníku? Základ daně z dokladu jako nedaňová položka a DPH z dokladu do položky DPH? Nebo celá částka do nedaňových výdajů? Děkuji za odpověď
Mám dota ohledně Dani z přidané hodnoty ato ohledně Souhrnneého hlášení. Zda je možné toto hlášení podávat i měsíčně, tak jak o se podává měsíční DPH. jedná se o firmu, která bude každý den fakturovat do SR a je měsíční plátce a dle správce daně by této firmě přeplatky byly vráceny ne po měsíčním podání, ale až za čtvtrletí, po podáníé souhrnného hláení. 0Prosím o radu
k dotazu-osvobození od daně-výše nájemného ze 16.11/09.Platí to pro všechny občany???S jakýmkoliv výdělkem?Jsem důchodce.Pronajímám se smlouvou,chci nájem zvednout.kolik je roční nezdanit.příjem.Můj důchod nepresahuje 120000.-kč rocně.
Dobrý den, potřebovala bych poradit jak navést do daň.evidence provoz.úvěr, a jak provést roční vypořádání dph u krácení koeficientem.
Prosím,uplatňuji výdaje paušálem 60%.Vedu Knihu příjmů a současně pohledávek. Musím rovněž vést Knihu závazků a evidenci majetku? Děkuji , s pozdravem Pátek J.
Dobrý den,chtěli by jsme prodat byt,který jsme právě od města odkoupili do společného vlastnictví manželů. Manželka zde bydlí od roku 2006,brali jsem se v dubnu 2009,trvalé bydliště zde mám od května 2009. Zajímá nás,jakou daň by jsme měli při prodeji zaplatit,pokud část peněz z prodeje použijeme na splacení úvěru,který jsem si vzali, aby jsme mohli byt odkoupit, a zbytek peněz použijeme na stavební spoření k úvěru na dům (okamžitě,tj. v témže roce).
Dobrý den,chtěli by jsme prodat byt,který jsme právě od města odkoupili do společného vlastnictví manželů. Manželka zde bydlí od roku 2006,brali jsem se v dubnu 2009,trvalé bydliště zde mám od května 2009. Zajímá nás,jakou daň by jsme měli při prodeji zaplatit,pokud část peněz z prodeje použijeme na splacení úvěru,který jsem si vzali, aby jsme mohli byt odkoupit, a zbytek peněz použijeme na stavební spoření k úvěru na dům (okamžitě,tj. v témže roce).
Dobrý den, moji rodiče mi chtějí prodat jejich dům za 2milióny korun. Odhadní cena nemovitosti je 4mil.korun. Dotaz tedy zní: Jak bude v tomhle případě vypočtena daň z převodu nemovitosti (z odhadní ceny či prodejní a v jaké procentuální výši)? Děkuji za odpověď. Marcel Krnáč
Dobrý den. Dnes jsem převedla členská práva na nového nájemníka družstva.Byt jsem měla přidělený od ledna 2005 a od té doby jsem v něm měla i trvalé bydliště.Chtěla bych se zeptat na placení daně z příjmu.Musím je v mém případě platit,když peníze na další bydlení nepoužiji?Popř.z čeho se daň vypočítává?Je to z částek,které jsou vedené na nájemních smlouvách mé a nového nájemníka nebo z částek na kupních smlouvách?Jak se postupuje v případě,že nemám kupní smlouvu,ve které by byla částka,za kterou byla práva a povinnosti dr.bytu převedena tenkrát na mě?Z čeho se daň počítá v takovém případě? Jakým způsobem se daň platí,kdo ji vypočítává atd.? Dále bych se chtěla zeptat,zda na mě manžel může v práci uplatnit čestné prohlášení manželky bez příjmů (jsem na MD a můj roční příjem nepřesáhl 60 tis.),když jsem převedla druž.byt?Nebo si nějakou částku (jakou) do ročních příjmů zahrnout musim? Děkuji za odpověď
zdědil jsem se 2sestr.dům,v kterém jsou 3byty nerozdělené do bytov.jednotek,1byt část domu pripadl mě.Po dohodě jej pronajímám,dceři jedné sestry.Jaký možný nejv.nájem mohu navrhnout,abych nemusela platit daně???????????????????nyní platí1750.-kč
Dobrý den
kkkkkkkk
jjjjjjjjj