FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, ještě se vracím k předchozímu dotazu, který se týkal slevy na studenta. V červnu 2009 jsem dokončil školu - prezenční studium, ale 30. března mi bylo 26 let. Od 1. září jsem nastoupil do práce a při ročním zúčtování daně z příjmu si budu chtít uplatnit slevu na studenta a nevím, jak se mi to bude přesně počítač. Bude to tedy 4 020 / 12 * 3 = 1005 Kč. A uplatním si těch 1005 Kč za tři měsíce? Děkuji za odpověď. Marek
Dobrý den,20 let bydlím v bytě byt.družstva.Nyní budu žádat o převzetí bytu do osob.vlastnictví,protože chci byt prodat.Je výhodnější pro mě prodej družstevního bytu nebo bytu v osob.vlastnictví?Jaké daně budu platit?Děkuji.
Dobrý den, v lednu 2003 mi maminka darovala pozemek. Já jsem ho rozparcelovala a část v prosinci 2006 a v dubnu 2007 prodala což bylo cca 2000000 a veškeré získané peníze vložila do stavby RD na zbylé části pozemku a ještě jsme si s manželem vzaly půjčku 1000000. Teď jsem na mateřské, dům splácíme a náhle se ozval FÚ, že nemám zaplacenou daň z příjmu, Prosím poraďte. Děkuji. R.S.
Dobrý den, ráda bych se zeptala na paušál za firemní auta. Teorii jsem docela pochopila: max. 3 auta, užívá-li pouze firma - paušál 5tis, užívá-li firma + jiná osoba pouze 4tis., přesto je mi mnohé nejasné: 1) od jakého data můžu paušál uplatnit 2) jak vše zaúčtovat, když chci uplatnit i DPH z PHM či parkovného. 3) knihu jízd z novelizace zákona 337/1992Sb vést podnikatel nemusí, ale uplatní-li DPH knihu vést musí? + vést knihu z oboru bezpečnosti práce je také stále zachovalé? Mnohokrát děkuji za odpověď Klára Savková
Dobrý den, mám dotaz. Sleva na poplatníka a sleva na studenta se krátí nebo se počítá celá? V červnu jsem dokončil střední školu a od září pracuji jako státní zaměstnanec, tak se chci zeptat, jestli si mohu uplatnit slevu na studenta u mzdové účetní? Jak se mi to bude vlastně počítat, když od září pracuji? Děkuji za odpověď. Marek
Prosím o jednoduchý návod ke stanovení daně z pronájmu bytu (zatím DB). "Vlastníkem" resp. členem družstva jsou manželé, oba v důchodě (fyzické osoby). Krome důchodu a příjmu z pronájmu nemají žádný další příjem. Jaké daňové přiznání použít ? Kde získají potvrzení o zdanitelných příjmech jako důchodci ? Jako odpočítatelné položky lze využít odp. pol. na poplatníka a potom výdaje potřebné k zajištění pronájmu ( jako služby a opravy či vybavení bytu ), že ? Tyto výdaje lze uplatnit paušálně 30% z celk. příjmu z pronájmu nebo druhá možnost je dokládat je fakturami a paragony. Je tato druhá varianta v dané situaci reálná ? To se potom k daňovému přiznání dokládají hromady paragonů ? Jak vypočítat výši daně ? Děkuji P.K.
Dobry den, rada bych pozadala o radu s dani z prevodu nemovitosti. V tomto roce jsem zdedila byt po babicce. Byt bych chtela pristi rok prodat. V tomto byte mam trvaly pobyt 7 let. Chci se zeptat, zda pri prodeji bytu (za vyssi prodejni cenu, nez je hodnota nemovitosti) budu platit dan z prijmu nebo jen dan z prevodu nemovitosti? Dekuji za odpoved.
dobrý den, jsem zaměstnanec a letos v listopadu jsem se oženil. Manželka bude mít za tento rok příjem menší než 68.000,- Mohu svou manželku uvézt do ročního zůčtování daní z příjmů? Bude to mít vliv na vrácení daní, nebo by se to projevilo až kdybychom spolu byli celý kalendářní rok? děkuji
dobrý den, jsem zaměstnanec a letos v listopadu jsem se oženil. Manželka bude mít za tento rok příjem menší než 68.000,- Mohu svou manželku uvézt do ročního zůčtování daní z příjmů? Bude to mít vliv na vrácení daní, nebo by se to projevilo až kdybychom spolu byli celý kalendářní rok? děkuji
Prodávám RD za cca. 7 mil. Kč, náklady na pořízení byly cca. 3 mil. Kč, nebydlím v něm více jak 2 roky, ani jej nevlastním více jak 5 let. V příštím roce si budu pořizovat nové bydlení, do kterého chci investovat cca. 4 mil. Kč. Chci se zeptat zdali v takovémto případě budu platit daň z příjmů z prodané nemovitosti a zdali si můžu koupit např. dvě nemovitosti, abych daň z příjmů neplatil. Dále se chci zeptat zdali se daň z příjmů z prodané nemovitosti platí dle selského rozumu z rozdílu mezi pořízením a prodejem.
Dobrý den, prosím o radu jak bude daněn honorář vyplacený na základě licenční smlouvy nakladatelské. (Autoru knihy je vyplácena fixní částka za každou prodanou knihu jako honorář). Děkuji
Dobrý den, prosím o radu jak bude daněn honorář vyplacený na základě licenční smlouvy nakladatelské. (Autoru knihy je vyplácena fixní částka za každou prodanou knihu jako honorář). Děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně DPH z poplatku za zřízení věcného břemene jízdy a chůze, který nám dle smlouvy v pokladně zaplatila soukromá osoba, ve prospěch které je věcné břemeno sjednáno. Ve smlouvě sepsané právníkem je poplatek vyčíslen na 2500,- Kč a není zmínka o DPH.Má se z této částky koeficientem vypočítat DPH, či nikoliv a pokud ne, tak proč? Děkuji, DanaRz
Dobrý den, v červnu tohoto roku jsem si koupila byt na hypotéku. Od uvedeného měsíce byt užívám k bydlení, ale ještě jsem si nepřehlásila trvalý pobyt - ten mám stále u rodičů. Mám nárok na odpočet úroků z hypotéky nebo s tím bude problém? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,společník s.r.o. chce vložit do společnosti peníze (mimo základní jmění), z kterých chce financovat výdaje společnosti.Jak lze takovou operaci zaúčtovat? (a na základě čeho). Děkuji
Dobrý den, chci se zeptat. Co se myslím pojem, když zákon nabude právní moci? Lze se proti tomu odvolat či podávat námitky? A dále pak nabude účinnosti – tam už se nelze ničím odvolat či nějak připomínkovat daný zákon? Děkuji za odpověď. Marek
Hezký den, naše společnost koupila software v hodnotě 580.000,- Kč. Ještě jsem nikdy neúčtovala o tak hodnotném nehmotném majetku. Můžete mi prosím poradit jak správně zaúčtovat a jak odepisovat? Předem děkuji.
Dobrý den, ještě jednou ohledně rozpuštění(zrušení) rezervy po jednom účetním období. Rozpustím 451/552 a zmíněné "dodanění" je právě zaúčtování do výnosů(zvýšení nákladů)? Nebo je nutné udělat ještě jiné opatření co se týče dodanění? Nemám s tím dosud praxi. Děkuji
Dobrý den,máme dodavatelskou fakturu na dodávku serveru, kde je uvedena cena v sazbe 0 DPH s oduvodnením, že zboží je požízeno z EU (Německa)a tudiz je fakturovano bez DPH.Společnost, která jej dodává má české DIČ i IC .Máme fakturu prijmout s 0 DPH nebo uplatnit princip samovymereni DPH? Velice Děkujeme.Pri prodeji DPH samozrejme jako platci pripocteme.
Dobrý den, mám dotaz k ohledně proplacení faktury. Dodavatel nám 18.11.2009 zaslal zálohovou fakturu na službu, který se už uskutečnila v říjnu 2009.A na fakturu nám napsal, že po uhrazení zálohové fakturu pošle řádný daňový doklad. Je to takhle vůbec možné? Nejde mi do hlavy, proč musím platit zálohovou fakturu na službu, která se již uskutečnila? Poradíte mi, jak tohle řešit? Předem mnohokrát děkuji za odpověď. Zdraví Marek