FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, jsme menší o.s. bez zaměstnanců. Nevím, jak správně vyúčtovat následující případ. Byl proveden nákup fotoaparátu, avšak platba proběhla ze soukromého bankovního účtu člena sdružení, nikoli z účtu sdrutení. Dalo by se to účtovat přes zálohu (335/211, 549/335, 211/335)?
Dobrý den, podnikatel OSVČ bude za rok 2009 uplatňovat vydaje paušálem, v roce 2010 však již plánuje prokazovat výdaje ve skutečné výši. Nyní před koncem roku 2009 kupuje osobní automobil (ne na leasing, přímo do majetku). Je možné odložit zahájení odepisování tohoto vozu až na rok 2010? Děkuji.
Dobrý den,KDE se lze prosím dočíst,že 2/3 nákladu na zdravotní pojištění jednatele (při výplatě odměny)je daňový náklad zaměstnavatele? V zákoně o zdr. pojištění je všude uváděno, že 2/3 uplatňuje zaměstnavatel za zaměstnance, avšak jednatel není zaěmstnancem z čehož mi vyplývá, že by celých 13,5procenta na zdravotní pojištění mělo být sraženo přímo jednately z odměny a nevstupovat do nákladů zaměstnavatele.
Dobrý den. Dům dětí a mládeže si koupil ojetý vůz v hodnotě 169.000,- a to 30.9.09. Zařadila jsem ho do majetku na 022. V říjnu přikoupili tažné zařízení a nechali si ho na auto namontovat...cena 5.500,- a dále 4 zimní pneu ve výši 4.800,- Jak tyto částky doúčtovat? Tažné zařízení jako technické zhodnocení na 022 a pneu jako drobný majetek? Ještě prosím pracovní oděv účtovat na 501 nebo 527? Děkuji Mašková D.
Dobrý den. CHystám se pronajímat rodinný dům za 5 tisíc měsíčně. Mohl bych se zeptat kolik budu muset odvádět na daních finančnímu úřadu? Děkuji za odpověď.
Našel jsem si práci v Estonsku a zajímal by mě korektní přístup ke zdanění. Budu v zaměstnaneckém poměru u est. zaměstnavatele a práci budu vykonávat z Estonska, trvalé bydliště mám v ČR. Chápu, že se můžu odhlásit ze zdravotního pojištění (resp. jej pozastavit) a zpětně doložit, že jsem jej platil v jiné zemi. Sociální pojištění v ČR odvádět nemusím - musím to nahlásit? Není mi ale jasné jakým způsobem a kde mám podat daňové přiznání. Musím jej podat v ČR a zmínit příjem ze zahraničí nebo jej podávám pouze v Estonsku? V ČR mám pouze občasné příjmy na autorskou smlouvu ve výši do 3000kč měsíčně.
Podnikatel - FO poskytuje konzultace, vede daň.evid.Odběrateli fakturuje dvě položky:služby a náklady na přepravu (vlastním vozidlem nezahrnutým do majetku). Do výdajů uplatňuje vyúčtování cestovních příkazů. Nevadí to, že mu cestu vlastně zaplatí odběratel aby uplatnil cestovní náklady do výdajů? Předem děkuji
dobry den, muj dotaz se tyka dohody o provedeni prace (do 150h./rok). muj zamestnavatel je zivnostnik, u sveho ucetniho zjistil, ze lze do teto dohody vlozit jakysi odkaz na paragraf, ktery umoznuje zbavit prave zamestnavatele povinnosti odvadet za me dan. zajimalo by me zda je po pravni strance v poradku a dale co me tim vznika za povinnosti. napr. zda si mam zajit na financni urad zajit neco vyridit. podle ucetniho mam jen zacatkem roku podat danove priznani, ve kterem dolozim sve nezdanene prijmy a zaroven ze jsem student. to znamena ze dane bych neplatil zadne.
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jak funguje daňová evidence v případě, že OSVČ je plátce DPH a chtěl by prokazovat výdaje procentem. Lze to ? A jestli ano,tak jak, prosím. Děkuji za informaci. Tomáš Fiala
Dobrý den, jsme nezisková organizace, jejímž jediným zdrojem příjmů jsou členské příspěvky. Vedeme DE. Chtěli bychom na konci roku finančně odměnit několik členů za aktivní přístup k péči a správě hmotného majetku organizace. Jednalo by se o částky v rozmezí 1.000-4.000 Kč. Je nutné tento jednorázový příjem zdanit a jak? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, kolik může být maximální měsíční přivýdělek k výplatě, aniž bych si musel zřizovat živnostenský list nebo platit z toho daně a sociální pojištění. Za odpověď předem děkuji. S pozdravem Jochymek B.
Dobry den, mam dotaz ohledne danoveho priznani. Jsem na rodičovské dovolené a prvních pět měsíců v roce 2009 jsem pobírala peněžitou pomoc v mateřství(PPM) od svého zaměstnavatele a chci se zeptat jestli se PPM počítá jako příjem, když bude manžel podávat danové přiznání a bude si chtít odečíst slevu na vyživovanou manželku? Děkuji špecianova
Měl bych dotaz ohledně Plzeňských rychlostudentů.Kdy už byli přihlášeni jako studující a pak se přišlo na to že ne, bude se u nich uplatňovat zpětně sociální a zdravotní pojštění?? Mě chyběl v rámci přestupu zaměstnání 1 den a neumíte si představit ty potíže, sankce a problémy. A v tomto případě se jedná o roky. Děkuji.
Dobrý den, chci se zeptat, v březnu 2007 jsem uzavřela s úřadem práce dohodu o zřízení společensky účelného místa a získala jsm dotaci 20000,-- Kč na koupi počítače a příslušenství a začala jsem podnikat v účetnictví. V dohodě je napsáno, že tato dohoda pozbývá platnosti dne 11.3.2009. Nyní se mi ozvali z úřadu práce, že příjdou na kontrolu a chtějí všechny doklady, počítač, daňové přiznání atd. vidět. Mají na to prosím ještě půl roku po ukončení platnosti nárok? Děkuji za odpověď. Hrubá
V srpnu letošního roku jsem odešel do důchodu. V letošním roce jsem se dozvěděl, že mi matka odkázala pozemek - ornou půdu. Zemědělské družstvo, které tam po celou dobu hospodařilo tyto pozemky chce odkoupit - k tomu dojde do konce roku 2009. Daň z nemovitosti ale vůbec neplatili. Chci se zeptat, zda mám zpětně tuto daň platit, tj. za dobu, kdy jsem o pozemcích vůbec nevěděl a za tento rok, tj. 2009, kdy jsem pozemky řádně zdědil. Dále se chci zeptat, zda mám podávat přiznání k DPFO za rok 2009 - družstvo mi dalo za pronájem částku ve výši 5.400,-Kč. Protože po vypočtení daně, tj. 15 procent z tohoto příjmu se odečte částka za poplatníka a dostanu se tak do mínusových položek. Tj., zda i v tomto případě je povinnot podat daňové přiznání k DPFO s tím, že stejně nebudu nic platit, příp. dokdy se musí přiznání podat. Velmi Vám děkuji za brzkou odpověď.
Dobrý den, můj plnoletý syn je student a zároveň dárce krve. Je nějaká možnost, aby využil daňové zvýhodnění za každý odběr, pokud nemá vlastní příjem ? Uplatňuji na něho po dobu jeho studia úlevu na dani z příjmu, mohla bych případně uplatnit i tento daňový odečet ? Děkuji za informaci, Jana H.
Dobrý den, minulý dotaz jsem nepřesně formuloval. Když mi rodiče darují byt a já ho prodám po roce od nabytí, je tento příjem osvobozen od daně z příjmu? Děkuji za odpověď.
Dobrý den.Můj dotaz se týka daně z příjmu.Manželka vlastní 3 roky pozemek který dostala darem od rodičů.Nyní jsme se rozhodli pozemek prodat.Víme , že je nutné zaplatit dan z převodu ,ale pořád nám není jasné jak je to z daní z příjmu ??Zda máme nárok na osvobození od daně?Dekuji přeji pěkný den
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na daň z prodeje pozemku (zahrada).Prodáváme z maminkou pozemek,každá vlastníme jednu polovinu.Já jsem svoji polovinu letos zdědila po tatínkovi,který pozemek spolu s mamkou vlastnil 16let.Jak velká bude daň.Děkuji.Monika
Dobrý den, ještě mám dotaz. Pokud mi rodiče darují byt a já ho do jednoho roku prodám musím platit daň z příjmů? Nebo to bude osvobozené? Je to ta samá situace, jako bych byt zdědil? Děkuji za odpověď.