FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

sdružení podnikatelů

Dobrý den.Podnikatel FO má více ŽL, je možné mít sdružení více FO pouze na jednu činnost pod IČ této FO, která podniká ještě v jiných činnostech? Na tuto činnost povedeme zvlášť daňovou evidenci? Rozdělím vše dle smlouvy a přičtu k daňové evidenci FO, u přiznání DPH i v daňovém přiznání?Nebo se podává přiznání úplně zvlášť? Děkuji Novotná

stravné

Zaměstnanec odjel na pracovní cestu ve 12.10 hod. a vrátil se v 19.45 hod.V zaměstnání si tento den oběd odhlásil./Obědy se zaměstnancům poskytují za zvýhodněnou cenu./Má nárok na stravné za dobu strávenou na služební cestě? /pracovní doba 6.30-15.00 hod./ Druhý zaměstnanec oběd s příspěvkem od organizace odebral a jel na tutéž pracovní cestu.

splatnost daně

Dobrý den, v prosinci roku 2008 jsem se dle katastru nemovitosti stala majitelkou starší nemovitosti (rodinný dům + pozemek, starší = ne novostavba). V kupní smlouvě však mám uvedeno datum předání k užívání až k poslednímu květnu 2009. Od této doby nemovitost také obývám. Daň z nemovitosti za rok 2009 již budu platit já nebo ještě předchozí majitelé prosím? A nejsem po nějakou dobu osvobozena od placení daně? Děkuji Ježková

daňová povinnost

Dobrý den.Mám dědit byt po mém dědečkovi...U něj v bytě jsem hlášený.Chtěl jsem se zeptat jak to bude s dědickou daní.Dědeček má napsanou závět a v ní je aby byt prý připadl mě a ne mému otci který si byt nezaslouží....děkuji

prodej bytu a daň

Dobrý den, v nejbližších dnech budu kupovat obecní byt, ve kterém bydlím 25 let, do osobního vlastnictví; budu nucena si na něj vzít hypotéku. Pokud ho ještě letos nebo začátkem příštího roku prodám a ze získaných peněz uhradím hypotéku a za zbylé prostředky si zakoupím malý domek, budu platit daň z příjmů? A z jaké částky? Děkuji.

vystavení a náležitosti daňového dokladu

Dobrý den, ještě mám dva dotazy: 1. Je pravidlo, že DUZP uvedený na faktuře se musí shodovat s datem vystavení faktury? Je to nějak vymezené zákonem? 2. Pokud mám zjednodušený daňový doklad, mohu si jako plátce DPH uplatnit odpočet DPH na vsupu na základě tohoto dokladu? Jaký paragraf vymezuje povinné náležitosti tohoto dokladu? Děkuji za odpověď. Martin

osvobození od daně

Dobrý den, pokud se bude jedna o darování např. bytu či movitého majetku např. automobilu ve vztahu otec - syn, nebo strýc - synovec. Bude toto darování vždy osvobozené od daně z příjmu FO a daně darovací? Nebo je zde nějaký časový test? Děkuji za odpověď. Martin

odpočet při změně režimu

Dobrý den, chtěli bychom se stát od 1.1.plátci DPH. Slyšela jsem že si můžem odečíst DPH i rok dozadu starých dokladů. A z čeho všeho ? jde to i na materiál ? děkuji za odpověd

danění odměny člena výboru SVJ

dobrý den, obrdžel jsem za výkon funkce člena výboru společenství bytových jednotek odměnu. chtěl jsem se zeptat, jakými daněmi či pojištěním a v jaké výši bude odměna daněna. děkuji

zřízení účtu v zahraničí

Zajímalo by mne, zda si jako občan České republiky s trvalým bydlištěm v ČR mohu založit konto u nějaké zahraniční banky. Děkuji.

prodej nemovitosti a daně

Dobrý den, budu prodávat byt v osobním vlastnictví ve kterém bydlím asi 1rok do této doby byl byt v društevním vlastnictví. Chtěla bych se zeptat zda budu platit daň z příjmu. Daň z převodu nemovitosti budu předpokládám platit také, ale ráda bych věděla do kdy se musí daň zaplatit.např. pokud dojde k prodeji prosinec 2009 do kdy musí být zaplacena daň z převodu nemovitosti. Děkuji za odpověd Burešová

společné podnikání

Dobrý den,chci se zeptat. Dvě FO podnikají na svá ICA,příští rok chtějí spolu rozjet nějakou činnost. Lze jen na tuto činnost použít bod G v daň.přiznání?Nebo musí založit s.r.o. Co vše musí udělat? Díky

Dobrý den, máme zaměstnance, který má trvalé…

Dobrý den, máme zaměstnance, který má trvalé bydliště na Slovensku a místo výkonu práce Slovenskou republiku (obchodník pro zahraničí). Jak mu mám vypočítat správně nárok na stravné? Jak na pracovní cesty po Slovensku, tak na stravné, když přijede na jednání na centrálu do ČR. Děkuji

výdaje související s příjmy

Dobrý den, jedná se o podnájem družstevního bytu. Kde zjistím, co všechno si lze odečíst od základu jako náklady na výdaje prokazatelně vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmů? Od podnájemníka přijímám 7500, z toho zaplatím bytovému družstvu nájemné 4600, na zakoupení bytu jsem si půjčila od švagra a bezúročně mu vracím 1700 měsíčně. Děkuji za informaci. N. Nudlová

danění příjmu studenta

Dobrý den,jsem studentka VŠ.Příležitostně si vydělávám při výpomoci sociálních služeb.Mám smlouvo s jednorázovém poskytnutí služeb,která je vyčíslená na 31500kč s tím,že mi jsou měsíčně vypláceny zálohy po dohodě s oganizací.Chtěla bych poprosit o objasnění,zda musím dávat daňové přiznání,jakým způsobem a jaká výše daně může být(zda jsemjakos tudentka od daně osvobozena,či zvýhodněna),když jsem studetkou prezenční formy,přividělávám si ve volném čase.Děkuji Z.

prodej bytu a daně

Dobrý den. Koupili jsme byt v novostavbě s tím, že jsme museli prodali náš starý byt, ze kterého bychom měli platit daň z převodu nemovitosti. Slyšela jsem ale, že pokud se prodá byt, za účelem koupit nový, tak že se platit daň nemusí. Chtěla bych vědět zda je tomu tak a nebo se daň musí platit vždy? Děkuji za odpověď.

povinnost podat přiznání k dani

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jak to mám udělat s daňovým přiznáním. Minulý rok mi ho ještě zpracoval zaměstnavatel, ale celý letošní rok 2009 jsem už na rodičovské dovolené a vůbec nevím jak to chodí. Jestli musím vůbec nějaké přiznání vyplňovat nebo nemusím dělat vůbec nic. Předem děkuji za odpověď. Stanislava

sazba daně

Dobrý den,jaká sazba se uplatní u ubytování bez stravy - 9% nebo 19% ? Děkuji O.B.

účtování o vkladu

Dobrý den, založil jsem s přáteli firmu. Oni jsou Australané a mají firmu v Austrálii. Já jsem tady v Praze založil firmu, která je samostatná, ale majiteli jsou také Ti Australani a já jsem jednatel (a vlastně i jediný zaměstnanec, teď i účetní atd...). Můj dotaz spočívá v tom, že nevím jak se mají zaúčtovávat a jak se započítává daň z peněz, které oni poslali z Austrálie do ČR na účet té "mojí" firmy. Jakou daň oni uvádí? Českou? Australskou? jakým způsobem si to mám já tady v ČR a oni tam v Austrálii zaúčtovat? Nějak ty mezinárodní převody nechápu. Děkuji a přeji příjemný den Jakub Dobeš

povinost podávat přiznání

Dobrý den, v roce 2009 jsem nepracovala a neměla jsem žádné příjmy kromě nemocenské,kterou jsem dostávala od ledna do dubna. Ale příjem nemocenské překročil částku 15.000,-Kč. Musím za rok 2009 podávat daňové přiznání? Děkuji za odpověď.