FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

povinnost registrace

Dobrý den, jsem OSVČ (vedlejšák), neplátce DPH. Mám problém v tom, že jsem přijal fakturu ze Slovenska za služby od plátce daně. Jak jsem se později dozvěděl, tímto se stávám automaticky také plátcem daně. Což nechci. Proto se ptám na radu jak z toho "vybruslit". Co mě napadá, je bud fakturu zmuchlat a nepřiznat a nepřiznat si tak ani náklad. Nebo jí nějak přeúčtovat. Příp. nechat napsat na nějákého plátce. No nevim. Díky moc za užitačné rady.

pořízení a prodej majetku

Dobrý den,obracím se na Vás s dotazem.FO koupila motorku od nepodnikatele, do podnikání jí dá 1/2 ( rada FÚ).FO je plátce DPH. Předpokládám, že DPH si neuplatní. Jak to bude pak při prodeji? Bude muset FO odvést DPH? Díky

pojistné za podnikatele

Dobrý den, četl jsme dnes dotaz na Vaši poradně, který se týkal placení ZP a SP za zaměstnance, že ho si podnikatel může dát do nákladů. A může si podnaktel dát do nákladů také ZP a SP, který si platí sám za sebe? Děkuji za odpověď.

osvobození od daně

Dobrý večer, časový test u prodeje nemovitosti (2 roky s trvalým bydlištěm nebo 5 let bez trvalého bydliště) platí stejně i pro podnikatele, který vyřadí nemovitost z obchodního majetku? Jedná se mi o osvobození daně z příjmu FO. Děkuji za odpověď.

příjem z pronájmu

Dobrý den, pokud budu realizovat příležitostní pronájem bytu v paneláku - zhruba budu pronajímat byt 3 až 4 do roka, tedy na 4 měsíce v roce. Jak to bude odvodem daní? Musím mít také živnostenský list nebo není potřeba? Děkuji za odpověď. Zdraví. Marek.

poskytnutí služby do EU

Dobrý den, obracím se s dotazem: provedl jsem práce pro firmu z Polska na úzení PR /tedy v zemi EU/. Jsem plátcem DPH, odběratel je rovněž plátcem WAT /= DPH v Polsku/. Jakým způsobem mám vystavit fakturu - s nulovým DPH nebo s 19% a potom si odečíst oněch 19% ?

pořízení bzoží z EU

Dobrý den, prosím o radu. PO organizeční složka státu nakoupí v SR zboží, musí dopočítat DPH a odvést státu ? Vrátí stát DPH?

daň příští rok

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda darovací daň v roce 2010 je zpoplatněna, když patřím do třídy I. Děkuji

výběr ze ŽP

Dobrý den, mám smlouvu životní pojištění s příspěvkem zaměstnavatele, který mi na konci roku chce dát mimořádnou odměnu formou mimořádného vkladu do té smlouvy. Smlouva to umožňuje, když si ty peníze následně vyberu, jak je to s daněním, musím tu mimořádnou odměnu dodanit? POjiš´tovna říká, že ne, je to správné.

poskytnutí služby do EU

Dobry den, chtel bych vas poprosit o radu. Podnikam v oblasti geodetickych sluzeb a jsem platcem DPH.Sve sluzby poskytuji na uzemi Slovenska. Prijemce sluzeb je platce DPH, cesky pravnicky subejkt s provozovnou a DIC na Slovensku. Jak mam postupovat pri vystavovani faktur co se tyce DPH? Budu fakturovat bez DPH s tim, ze prijemce si DPH vymeri sam? Je na fakture tuto skutecnost nutne uvest vc. paragrafu prislusneho zakona? S jakou vysi obratu mi vznikne povinnost zaevidovat se k DPH na Slovensku. Dekuji za odpoved.

danění příjmů

Dobrý den. Jsem překladatelka bez živnostenského listu a uzavřela jsem Vydavatelskou smlouvu dle Autorského zákona č. 121/2000Sb na překlad knihy. Nakladatel mi tvrdí, že z částky, kterou mi má vyplatit, nemá odvádět daň on a dokonce prý ani já, což se mi zdá nepravděpodobné. Prosím Vás o objasnění, jak to tedy vlastně je. Děkuji.

výjimky ze sazeb daně

Dobrý den, pracuji pro jednu církevní organizaci, od 1.11.09 jsme se stali plátci DPH, mohli byste mi prosím poradit jaká publikace, či případně internetový server je přehledný k tomu, abychom v něm mohli nalézt, co je s DPH 9% a co s 19%, jedná se nám o konkrétně o drobný prodej suvenýrů na "hotelové recepci"(pohledy, turistické mapy ...) a případné doprovodné služby pro hosty (půjčovné atd.). Děkuji za odpověď.Šantrochová

zálohová faktura

Dobrý den, jsme akciová společnost. Kdy máme vyčíslit DPH při vystavení zálohové faktury na zboží. Myslím si, že u zálohové faktury by DPH nemělo být a částka na zálohové faktuře bude celková. Při zaslání konečné faktury (vyúčtování) rozepíšeme celkovou částku na základ + daň. předem vám děkuji za radu.

cestovné

Dobrý den, máme zaměstnance, který se přestěhoval na Slovensko s tím, že tam má přechodné bydliště a trvalé tady v ČR. Ve firmě zastává funkci obchodníka pro slovenskou republiku, místo výkonu práce má Stúpavu. Chtěla bych se zeptat, jak to bude s vyplácením stravného na Slovensku (má určtený region, ve kterém má své zákazníky) a v Česku (přijíždí na centrálu ve Vsetíně kvůli poradám). Děkuji za odpověď.

pojistné za zaměstnance

Dobrý den, placené pojistné za zaměstnance, tedy zdravotní a sociální pojištění si můžu dát podniktal do daňových nákladů? Jde v podstatě o to, když podnikatel platí za své zaměstnance 2/3 pojistného, jestli je to pro něho uznatelný náklad? Dřív to tak bylo, ale nevím, jak je to dnes? Děkuji za odpověď. MArek

účtování při zahájení podnikání

Dobrý den pane Doktore, dnes jste mi odpovídal na dotaz ohledně zaúčtování odpočtu DPH při pořízení fotovoltaické elektrárny. Bohužel FVE systém ještě nebyl zaúčtován na 042 (resp. 022), protože teprve čekáme na přidělení IČA statistickým úřadem a zahájení podnikatelské činnosti. Systém jsme pořídili z vlastních zdrojů a byl zaplacen z vlastního osobního účtu. Můžeme tedy použít v tomto případě např. účet 491 a proúčtovat to jako vlastní vklad do podnikání? Děkuji. Jana Jůzlová

odpisy majetku

Dobrý den, mám dotaz ohledně odpisování DHM. Pokud si podnikatel plátce DPH koupí osobní automobil v prosinci tohoto roku a následně ho zařadí do obchodního majetku - může si uplatntit daňový odpis již za tento rok? Četl jsem, že začít odpisovat může podnikatel až následující měsíc po zařazení auta do obchodního majetku, tedy v lednu 2010. Je to pravda? Děkuji za odpověď. Marek

osvobození od záloh na daň

Dobrý den, zrušení záloh na daň z příjmu pro tento rok se týká i právnických osob? Jedná se mi o to, jestli např. s.r.o či a.s. společnost musí platit čtvrtletní zálohy na daň z příjmu? Děkuji za odpověď.

odpisy a prodej nemovitosti

Dobrý den, mám dva dotazy. 1. Pokud podnikatel koupí osobní autotomobil a následně ho zařadí do obchodního majetku, kdy ho musí začít odepisovat? Může klidně až za půl roku popř. v jakém zákoně se toto ustanovení píše? 2. Pokud fyzická osoba občan prodá nemovitost podle jakého paragrafu se to bude zdaňovat a přitom má příjmy ze závislé činnosti - musí si podat sám danově přiznání? Děkuji za odpověď.

darování a věcné břemeno

Dobrý den.Rodiče mi darují dům.Chceme zřídit úplatné věcné břemeno.Musíme k tomu mít odhad domu?Toto "uplacení"se z něčeho vypočítává?Nebo stačí sepsat smlouvu "mezi sebou"a potvrdit na katastru? Když zřídíme věc.břemeno pro člověka ve III linii,platí se z toho nějaká daň?Děkuji za odpověď.Ryšková