FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, mám dotaz na jeden případ, se kterým si nevím přesně rady. Pokud podnikatel plátce DPH vyřadí z obchodní majetku barák, ve kterém se nachází 10 bytů a 1 nebytový prostor a následně by ho chtěl prodat. Po jaké době to bude osvobozené od DPH a dani z příjmů? Četl jsem v zákoně něco o 5 leté lhůtě od vyražení nemovitosti z obchodního majetku, ale nevím, jak to bude s DPH – tam je také 5 letá lhůta pro osvobození od DPH? Děkuji za odpověď. Nashledanou
Dobrý den.Ukončil jsem pracovní poměr dohodou během mé dlouhodobé pracovní neschopnosti k 30.11.2009.Nárok na nem. dávky mi vyprší k 21.12.2009.zajímalo by mě,jak to bude se zdravotním a soc. pojištěním a pokud by mi byly nem.dávky prodlouženy,kam odevzdávat potvrzení o trvání prac. neschopnosti.O inv.důchod mám zažádané.Děkuji za odpověď.
musim si platit socialni pojisteni,jestlize nebudu veden na urade prace a nebudu mit jeste praci,dekuji
Dobrý den, ještě se vracím k minulému dotazu, jak zaúčtuji v účetnictví i v DE zaplacenou daňovou povinnost, respektive zaplacené měsíční DPH? Když mi vznikne nadměrný odpočet v DPH, jak to mám zaúčtovat v účetnictví? Děkuji.
Dobrý den, zaplacené DPH (měsíční daňová povinnost) je pro mne jako účetní jednotku náklad? Jedná se v tomto případě o daňové uznatelný náklad či nikoliv? Jak zaúčtuji zaplacenou daňovou povinnost v účetnictví? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak vyúčtovat poskytnutou zálohu. Naše o.s. nemá zaměstnance, poskytl jsem jsem členu sdružení zálohu na nákup spotřebního materiálu (501), mohu zálohu zaúčtovat způsobem 314 / 211, nákup 501 / 314 a vrácení zbytku zálohy jako 211 /314
Dobrý den, je přípustné, aby se na faktury psali poznámky? Můžu takovou fakturu zaúčtovat, kde budou napsané poznámky jako je např. předal dne..a podpis dané osoby - propiskou napsané na konci faktury. Připadá mi to divné, aby se na fakturu psalo propiskou, když přijde od dodavatele, tak nevím, jestli je to přípustné? Děkuji za odpověď. Zdraví Martin.
Dobrý den, příjmy z mateřské, rodičovské či nemocenské nepodléhají dani z příjmu? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, pokud zaměstnavatel hradí svému zaměstnanci 1200 Kč měsíčně - penzijní připojištění a životní pojištění, tedy za oba produkty 2400 Kč, může si to podnikatel uplatnit jako položku snižující základ daně z příjmů? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám dotaz ohledně daní z obchodování na FOREXu u brokera z Anglie. Nemám jasno v tom, jestli mám platit daň pouze z toho co si nechám poslat zpět do ČR na účet nebo i z toho co mi zůstane na obchodním účtu v Anglii. Logická mi přijde 1. možnost, protože to co mám na obchodním účtu můžu kdykoliv ztratit a jako příjem bych měl tedy považovat jen to co mi přijde na bankovní účet v ČR. Mýlím se?
Dobrý den, v březnu 2009 jsem začala podnikat. Pro rok 2009 si možná budu výdaje uplatňovat paušálem. Prosím jaké procento se vztahuje pro živnostenské opravění č. 1 Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona. Obor činnostiZprostředkování obchodu a služeb, Velkoobchod a maloobchod, Poradenská a konzultační činnost, zpracování odborních studií a posudků, Služby v oblasti administrativní správy a služby organizačně hospodářské povahy. Děkuji
Dobrý den, Začala jsem v březnu 2009 podnikat jako OSVČ. Každý měsíc řádně platím zálohy za zdravotní a sociální pojistění. Chtěla jsem se zaptat jestli tyto částky (1590 ZP, 1720 SP) jsou uznatelné výdaje pro rok 2009?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda si můžu odečís úroky z úvěru ze stavebního spoření v případě, že od 1.1. do 12.3.2009 byla na PPM a od 13.3. do konce roku 2009 jsem na RD. Pokud ano musím podat daňové přiznání nebo to vyřídí zaměstnavate? Děkuji za odpověď Eva
Dobrý den, ještě si chci upřesnit tuto situaci. Osoba, který má příjmy ze závislé činnosti a platí si sama penzijní připojištění 1000 Kč měsíčně, musí to nějak doložit do účtárny, aby se jí snížil základ daně z příjmů při ročním zúčtování daně z příjmů? Popřípadě do kdy to musí doložit? Děkuji.
Dobrý den, pokud bude OSVČ - podnikatel platit za svojí manželku penzijní připojištění 1500 Kč měsíčně, může si tuto částku uplatnit jako položku snižující základ daně z příjmů? A platí to samé i u životní pojištění? Děkuji za odpověď.
Zdravím, OSVC (daňová evidence) nakoupil do podnikání nákladní auto na úvěr. Budou úroky z ůvěru + pojištění úvěru součástí pořizovací ceny? děkuji za opověď
Dobrý den, potřebuji poradit. Loni jsme si neuplatňovali (z důvodu nevědomosti) do nákladů pojistné a úroky z úvěru (kterým financujeme automobil). Je možné si náklady za rok 2008 dát do roku 2009. Vedeme DE. Moc děkuji Markéta Bartková
Dobrý den, vracím se ještě k nimulému dotaz, který zněl takto ,,Dotaz: zrušení záloh na daň z příjmu pro tento rok se týká i právnických osob? Jedná se mi o to, jestli např. s.r.o či a.s. společnost musí platit čtvrtletní zálohy na daň z příjmu". Kde přesně mohu najít podmínky, který musí splňovat právnické osoby? Aby nemuseli platit zálohy na daň z příjmu? Děkuji.
Dobrý den, prosím poradit:16.11.09 podepsána smlouva o smlouvě budoucí, kupní cena pozemku 32412,-. 1.spl. 5000,- do 10 dnů od podpisu sml., 2.spl. 1500,- do 15.12.09, 3.-17.spl. vždy k 15. v měsíci, poslední 18.spl. doplatek 3412,- k 15.4.2011. Po zaplacení celé kupní ceny bude uzavřena kupní smlouva. Jedná se o plnění osvob. dle § 56 ZDPH. Jednotlivé platby budou měsíčně vstupovat do daň. přiznání? Jak postupovat pokud splátka nedojde v termínu? Prosím poradit s účtováním a stanovením DÚZP - použít ustanovení § 21 odst.10 ZDPH? Děkuji předem za odpověď
Dobrý den, v dubnu jsem koupil dům, ale po půl roce ho znovu prodal. Musím za toto období platit daň z nemovitosti? Děkuji za odpověď.