FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, ráda bych si ujasnila, jakým způsobem mám postupovat v následujícím případě. Podepsala jsem dohodu o provedení práce(100 hodin, 430 Kč/hod), za kterou mi byla vyplacena odměna, ze které nebyla odvedena daň. Zdůvodněno mi to bylo tak, že se zadavatelem práce byla společnost v.o.s., která nemá zaměstnance ani mzdovou účetní, proto nebyla daň odvedena. Dohoda byla podepsána na období dvou měsíců. Od 1.1.2009 do 13.6. 2009 jsem byla na mateřské dovolené, pak jsem čerpala řádnou dovolenou od zaměstnavatele a nyní jsem na rodičovské dovolené. Jiné příjmy jsem v letošním roce neměla. Jakým způsobem mám odvést daň za dohodu o provedení práce? Děkuji ještě jednou za odpověď.
Dobrý den, po smrti svého otce zdědil manžel, jeho bratr a jejich matka třetinu z rodinného domu, z pozemku pod domem a z pozemku, kde je zahrada. V pokynech k dani z nemovitosti jsme se dočetli, že se má podat hromadně (jeden z příbuzných má být pověřený zástupce), ale daň z pozemku si každý může podat samostatně. Je možné podat samostatně i daň z nemovitosti? Hromadné podání je nevyhovující, protože každý bydlí jinde, mohl by vzniknout problém s vynucováním platby u ostatních zainteresovaných. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, moje známá dostala z FÚ výzvu,aby podala dodatečné přiznání za rok 2007, protože FÚ zjistil, že má účet v Německu a tady nezdanila úroky z tohoto účtu. Doplatek daně je asi 500Kč. Ale mě to trochu zarazilo, proč úroky danit u nás, určitě jsou už jednou zdaněny v Německu. Možná, že špatně pochopila o co vlastně jde,ale určitě se to týká účtu v Německu. Protože našemu FÚ poskytla informace německá banka. Pokud jde opravdu o úroky z osobního účtu, má majitel účtu povinnost je danit i u nás? Podotýkám, že ona paní v ničem nepodniká. Děkuji
Dobrý den, jsem OSVČ při vedlejší pracovní činnosti. Nyní vykonávám práci na smlouvu o dílo, ve které jsou přesně definovány okamžiky vyplácení peněz po částech (úvodní záloha, po nějaké vykonané dílčí práci, konečná platba). Platby přicházejí, aniž bych na ně vystavoval faktury. A teď jak to je? Kterým okamžikem nabývám povinnosti peníze přiznávat? Přijetím na účet? Řeším to právě teď před koncem roku, protože očekávám, že protistrana bez varování pošle peníze, aby se jich ještě v prosinci zbavila a já je musel přiznat. Musím vůbec takto přijaté peníze přiznávat, když jsem na ně nevystavoval žádný doklad a vlastně jsem je ani nepožadoval, protože dané úkony definované ve smlouvě ještě nejsou úplně dokončeny? Díky za odpověď
Cestovní náhrad+silniční daň. Dobrý den, díky Vašim super stránkám vím jak si spočítat cestovní nahrady(amortizaci).Jsem OSVČ soukromé auto používám na pracovní cesty.Chtěl bych se ale zeptat jak a kam zaúčtovat ty cestovní náhrady???Do daně z příjmu?Opravdu jsem v tomto bezradný.Najezdím cca 4tis/km měsíčně tak toho chci využít. Děkuji za pomoc Luděk
Cestovní náhrad+silniční daň. Dobrý den, díky Vašim super stránkám vím jak si spočítat cestovní nahrady(amortizaci).Jsem OSVČ soukromé auto používám na pracovní cesty.Chtěl bych se ale zeptat jak a kam zaúčtovat ty cestovní náhrady???Do daně z příjmu?Opravdu jsem v tomto bezradný.Najezdím cca 4tis/km měsíčně tak toho chci využít. Děkuji za pomoc Luděk
Dobrý den! Vedu daňovou evidenci, jsem plátce DPH. Můžete mi, prosím, poradit, jaká je hranice pro povinnost začít vést účetnictví? Děkuji. NOváková
Dobrý večer, nutně potřebuji vědět, jestli musím zaplatit v dani z příjmů i částku nabitou z dědictví, když jsem neteř(podle zákoníku patříme do II. skupiny, která je osvobozena od těchto poplatků). Děkuji za odpověď
Dobry den. Bezdetny soused (skupina III.) mi chce v dedictvi odkazat svuj rodinny dum v hodnote cca. 2.800.000 Kc s pravem dozivotniho volneho uzivani pro svoji tetu. Jaka by byla, v souladu s novymi pravnimi upravami, dedicka dan ?? Dekuji
Dobrý den. Daňové přiznání k dani z nemovitosti se podává opakovaně každý rok, i v případě že nedošlo k žádné nové změně?
Dobrý den, můžete mi poradit jako začínající OSVČ. Pokud mi dodavatel zaslal fakturu, kde není uvedený DIČ, tedy není plátcem DPH je částka uvedená na faktuře jako cena celkem? Na faktuře pak není uvedený základ daně a sazba daně, ale pouze jedna cena - znamená to cena včetně daně u neplátce DPH? Předem mnohokrát děkuji za odpověď. S pozdravem a přáním hezkého dne. Martin
Dobrý den, pokud na výdajovým pokladním dokladě budu škrtat - např. přeškrtnu částku 1000, která je na něm uvedená a vedlo toho napíši novou částku 1200. Musím napsat k té nové částce svůj podpis a datum, kdy jsem to opravil? Nebo to má mít nějakou jinou formální úpravu? Děkuji za odpověd.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda fyzická osoba, která vede daňovou evidenci a prokazuje skutečné náklady z podnikání, může z příjmů z pronájmu použít procentuální náklady, pokud ano, je pro rok 2009 povoleno 60% ? A je možné příští rok (nebo v příštích letech) se vrátit ke skutečným výdajům ? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den
Dobrý den, pokud budu tvořit rezervu na opravu střechy baráku, kde bydlí nájemníci neplátci DPH a dole jsou dvě prodejny - plátci DPH, jak dlouho se musí rezerva tvořit, aby byla daňově uznatelná? Popřípadě dle jakého zákona mám postupovat při tvorbě rezervy? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, kde lze zjistit, po které položky jsou určeny další slevy na DPH v členských státech EU, příkladně Lucembursko.
Dobry den, potrebuji vystavit fakturu za preklad, ktery byl vyhotoven a poskytnut jeste v cervnu. Vedu ucetnictvi, nejsem platce DPH. Musim datum vyhotoveni a poskytnuti sluzby uvest na fakture? Jakym zpusobem? Dekuji.
Dobry den, potrebuji vystavit fakturu za preklad, ktery byl vyhotoven a poskytnut jeste v cervnu. Vedu ucetnictvi, nejsem platce DPH. Musim datum vyhotoveni a poskytnuti sluzby uvest na fakture? Jakym zpusobem? Dekuji.
Firma s.r.o. nakoupila zboží na Slovensku(ovocné stromky) Prodej ze Slovenska byl uzkutečněn bez DPH. Uvedené zboží je na Slovensku daněno DPH 19%.Cena stromků byla stanovena včetně dopravy ,která je na Slovensku též 19%. Při následném prodeji z firmy s.r.o. běžné osobě v ČR, je možné dle zákona o DPH upatnit u živých dřevin sníženou sazbu 9%. Je nutné odpočítat z ceny náklady na dopravu kde je v ČR 19%, nebo lze uvažovat,že cena dopravy je promítnuta do ceny zboží(dle faktury ze SR) a lze vše danit sníženou sazbou?
Dobrý den, prosím o radu do jaké odpisové skupiny bude zařazena forma na výrobu určitých plastových profilů. Vstupní cena formy převyšuje částku 40.000,-- Děkuji
Dobrý den, nedávno jsem se ptal na jeden problém, který jsem hůře specifikoval a odpověť tudíž neúplně vystihla problém. Dotaz je tedy upřesněn: Pronajímám byt a využívám výdaje ve výši skutečných nákladů vč. odpisů bytu. Pokud bych se byt rozhodl po 5 letech odepisování prodat, musím těch 5 let odepisování do nákladů nějak daňově zohlednit (vrátit)? Děkuji mnohokrát a přeji hezký den. Vladimír Žák