FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, v roce 2012 jsem zdědila 1/9 domu (zbytek jsem vlastnila déle než 20 let), v roce 2015 jsem celý dům prodala. U té části, kterou jsem zdědila nebyl dodržen časový test pro daň.osvobození a v domě jsem neměla trvale bydliště. Můžu tedy do daň. přiznání uvést jako základ daně z prodeje nemovitosti do kolonky příjem prodejní cenu poníženou o odhadní cenu , která byla určena v době dědictví (odhadní cena)? A do kolonky výdajů pak započítat výdaje zaplacené za notářské řízení při prodeji? A jaké doklady musím přikládat k daň. přiznání (kupní cena je na celý dům a ne na zmíněnou 1/9)? Ještě bych se chtěla zeptat, když bych si do roka pořídila z těchto peněz nové bydlení, tak nemusím do daňového přiznání vůbec tento příjem uvádět? A můžu toto bydlení pořídit třeba pro svoji dceru nebo to musím pořizovat jen pro sebe? Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den. Prosím o radu. Budu dceři pomáat vyplňovat daňové přiznání za příjmy z pronájmu domu, který vlastnil zemřelý manžel (13.4.2015). Přiznání za dobu od 1.1. až 13.4.2015 bylo podáno 13.7.2015. Řízení o pozůstalosti nebylo dosud skončeno. Musíme tedy přiznání za dobu od 14.4.až 31.12.2015 podávat jeho jménem. Uplatníme 30% z příjmů na výdaje, dále uplatníme základní slevu na poplatníka 24840 korun (i když nežije) a podepíše dcera (vdova i když není ukončené dědictví)? Děkujeme za radu.
Dobrý den, V 1/2016 jsme se s manželem přihlásili jako osoby spolupracující, protože manžel byl v roce 2015 OSVČ a danil paušálem/paušál je 60%, pracuje jako IT programátor/ . Nejsme si jisti, zda jsme udělali dobře. Velmi prosím o nezávaznou kalkulaci - Manžel má roční příjem asi 450 000Kč - Od 1/2016 jsme vedeni jako osoby spolupracující-oznámeno na FÚ i ZP - já pobírám rodičovský příspěvek od 24.11.2015/nárok na peněžitou pomoc v mateřství nevznikl/, nemám žádné jiné příjmy. Dotaz: - Jaká částka z příjmu manžela by se měla převést na mě? - Mohla bych si uplatnit odpočet na dítě, odpočet na poplatníka a úroky z hypotéky? - Je výhodné převést jenom částku do 64 000Kč a neplatit důchodové pojištění/mohla by si i z této částky uplatnit odpočet na dítě, odpočet na poplatníka a úroky z hypotéky?/ - Nebo spíše převést částku vyšší Prosím o konkrétní kalkulaci, zda se v tomto případě vyplatí institut osoby spolupracující.
V únoru 2015 jsem ze zdravotních důvodů byla propuštěna ze zaměstnání a nastoupila jako uchazeč na ÚP, v té době jsem měla přiznán ID I. stupně, dne 20. 7. 2015 mi byl přiznán ID 3. stupně. Kolik měsíců si mohu započítat jako základní slevu na poplatníka? A v potvrzení o zdanitelných příjmech mám uvedeno solidární zvýšení daně u záloh 2 měsíce, mění se nějak výpočet daně na daňovém přiznání? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám dotazy ohledně školkovného. Kolik potvrzení za rok může mít jedno dítě (z různých školek) a do kterého data (1.9. 31.8. 30.6.) před nástupem do školy lze sleva na předškoláka uplatnit. Mám dvě dcery, standardních 20 dnů dovolené a „státní“ Mateřská škola v naší obci má celé letní prázdniny zavřeno. Řeším tedy otázku kam s nimi? Napadlo mě že bych dcery dala v létě na cca 3 týdny do soukromé školky (ověřila bych si zda splňuje ty podmínky o té péči….). Roční školkovné v naší MŠ je cca 500,- to je za rok 5000,- proč tedy nevyužit zbývající část. (vždyť přece se můžeme přestěhovat nebo jen změnit nevyhovující školku a potom by jsem měli také dvě potvrzení.) Starší dcerka půjde od 1.9.2016 do školy, je tedy předškolák a MŠ má zdarma. Můžu si tedy na ni uplatnit slevu (školkovné) za pobyt v soukromé školce pouze za tři týdny v červenci? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem OSVČ na rodičovské (loňské příjmy velmi nízké), manžel OSVČ s hypotékou. Rádi bychom za rok 2015 uplatnili slevu za školkovné. Jde mi o to, jestli se tato částka jen odečítá, nebo i vrací. Jestli si ji mám dát do daní já a těšit se na vrácení, nebo manžel, aby mu snížila základ (vzhledem k hypo bude mít daně i tak nízké a bez této slevy se objede). Děkuji za odpověď, Anna
odpočet na dani ř.69a DP se týká dětí navštěvující školky od 3 do 6 let, nebo jen vyloženě jednoho roku před vstupem do základní školy/první třídy/? Děkuji
Dobrý den, Měl bych na Vás dotaz ohledně daně z příjmů a slevy na poplatníka. V roce 2014 jsem byl zaměstnán na DPP (jako student) u firmy X. Prohlášení poplatníka jsem nepodepsal a můj příjem za první měsíc činil 11 000,-. Z této částky se mi strhla daň na zdravotní a sociální pojištění (myslím, že to odpovídalo částce, která činila necelých 15% z celkové mzdy). Žádná další srážka neproběhla. Další měsíc jsem si vydělal kolem 8 000,- (tedy nepřesáhl jsem limit 10 000,- pro DPP) a nebylo mi sraženo zhola nic i přesto, že jsem žádné prohlášení poplatníka nepodepsal. Je možné, že to za mne vyplnila firma? Jelikož, když jsem se byl ptát mzdové účetní, říkala, že je to vše v pořádku a zařízeno. Daňové přiznání jsem k tomuto roku (2014) také žádné nepodával. Moje otázka tedy zní, zda mám očekávat nějaké komplikace od finančního úřadu související s tímto daněním, případně jak se proti tomu bránit. V roce 2015 jsem pracoval u jiné firmy Y, také na DPP, a také jsem prohlášení nepodepisoval a můj měsíční výdělek činil 9 900,-. Ovšem opět nedošlo k žádné srážce. Jak mám tedy v takovéto situaci postupovat? Je možné případně dohledat, zda-li mi nevznikl nějaký dluh? Budu vděčný za jakoukoliv radu.
Dobrý den ale Vaše odpověď nedává úplnou odpověď na dotazované, proto bych chtěla potvrdit, zda chápu Vaší odpověď správně, když (dopisuji velkým písmem):Dobrý den, bolestné I ŠKODA NA VĚCI (=OBLEČENÍ) je osvobozeno od daně z příjmu. Jestliže jste neměla vlastní příjmy dle § 7 (samostatná výdělečná činnost), § 8 (kapitálového majetku), § 9 (pronájmu) a § 10 (ostatní příjmy) zákona o dani z příjmu za rok 2015 vyšší než 6 000 Kč nebo nepracovala pro dva zaměstnavatele současně, tak může za Vás zpracovat Váš zaměstnavatel roční zúčtování daně, když ho o to požádáte. Daňové přiznání si může, NEBO MUSÍ(?)zaměstnanec podat dobrovolně, v daňovém přiznání, KDE UPLATŇUJI VÝDAJE PROCENTEM Z PŘÍJMŮ(PODLE §7 V PŘÍLOZE č.1 „PŘIZNÁNÍ“), je možné uplatnit odpočet životního pojištění při splnění zákonných podmínek, max. 12 000 Kč za rok. U příjmů ze závislé činnosti není možné uplatnit výdaje paušálem. Výdaje paušálem lze uplatnit u samostatné výdělečné činnosti nebo u pronájmu. S pozdravem
Dobry den, chtel bych Vas poprosit o radu. Musim v CR podavat za rok 2015 danove priznani? Na konci ledna 2015 jsem ukoncil pracovni pomer v CR, zrusil trvaly pobyt v CR a odstehoval se do zahranici (mimo EU). Zaroven jsem ukoncil penzijni pripojisteni (ktere jsem mel dva roky a ctvrt). Na konci brezna jsem zacal pracovat v zahranici, kde z toho odvadim dane. Dekuji za odpoved!
Dobrý den. Manžel je starobní důchodce, já jsem vedena na ÚP jako uchazečka o zaměstnání. Oba pobíráme zdaněnou výsluhu. U kterých níže uvedených položek jsme povinni podat daňové přiznání a do jakého termínu ? 1. prodej podílových listů 2. výplata : a) státních dluhopisů, b) denního odškodnění z úraz. pojistky, c) životní pojistky oprávněné osobě, d) důchod. připojištění oprávněné osobě, e) mzdy z DPP, když jsem podepsala u zaměstnavatele „prohlášení k dani“, f) stav. spoření po 6 letech, g) důchod. připojištění po 5 letech a po 60 letech věku, 3. běžně připisované úroky z vkladů a výnosů 4. koupě bytu do OV v lednu nebo v únoru 2016 Děkuji za odpověď, případné odkazy a přeji hezký den.
Dobrý den, v roce 2015 jsem měla jen příjmy plynoucí z DPP, a to ve výši nižší než Kč 68000,-. Několikrát jsem ale obdržela drobnější odměnu za průzkumy veřejného mínění (on-line průzkumy, bez smlouvy, příjmy zcela nahodilé a nepravidelné)v celkové výše několika set korun. Přičtením těchto příjmů bych ale překročila hranici 68000,-. Jde mi o to, jestli i takto mimořádné příjmy je třeba zahrnout do mých hrubých příjmů nebo jestli si manžel i v tomto případě může uplatnit slevu na dani na vyživovanou manželku. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat do kdy a kde musí přítel vyplnit prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob. Přítel byl zaměstnán do 31.3.2015, poté mu skončila smlouva na dobu určitou. Od 1.4.2015 byl veden na ÚP. Nyní je od 15.1.2016 zaměstnán na dohodu u jiné firmy. Mnohokrát děkuji za odpověď
Dobrý den, mám povinnost podat si sama daňové přiznání v situaci, kdy jsem zaměstnancem dvou společností, ale v žádném měsíci jsem neměla souběžně příjmy z obou společností? V první společnosti mám podepsanou smlouvu na dobu neurčitou, ale čerpám neplacené volno, takže příjmy z pracovního poměru byly celý rok nulové. V téže společnosti jsem ještě podepsala DPP (jiný typ práce než na který mám smlouvu), celkové příjmy byly za 4 měsíce (duben - červenec) asi 15 tisíc korun, v jednom měsíci maximálně 9 tisíc. Ve druhé společnosti jsem podepsala smlouvu od září. Růžová prohlášení jsem podepsala v obou zaměstnáních. V žádném měsíci roku jsem tedy neměla příjmy od obou společností současně. Mohu požádat zaměstnavatele o provedení zúčtování, nebo mám povinnost si přiznání podat sama? Děkuji za odpověď
Prosím o radu. Budu otci pomáhat s vyplněním daňového přiznání (loni v létě odešel do důchodu, proto už je za něj nebude podávat zaměstnavatel). Předložil zaměstnavateli potvrzení o studiu za mou sestru, ale neuvědomil si, že podmínkou je, že spolu musí žít ve stejné domácnosti. Zaměstnavatel mu tedy neoprávněně strhával slevu na dani. Rádi bychom to napravili. Potřeboval bych proto poradit, jakým způsobem to uvést do daňového přiznání. Bude stačit, když v sekci, kde se vykazuje sleva za dítě, uvedeme sraženou částku se znaménkem mínus, čímž dojde v další části ke snížení "skutečně odvedené daně"? Otec má totiž nárok na slevu na poplatníka za měsíce, kdy už byl v důchodu, takže celkově bude i po "vrácení" slevy na dítě v plusu. Jen chci, aby měl vše formálně v pořádku. Předem děkuji.
Prosím o radu. Budu otci pomáhat s vyplněním daňového přiznání (loni v létě odešel do důchodu, proto už je za něj nebude podávat zaměstnavatel). Předložil zaměstnavateli potvrzení o studiu za mou sestru, ale neuvědomil si, že podmínkou je, že spolu musí žít ve stejné domácnosti. Zaměstnavatel mu tedy neoprávněně strhával slevu na dani. Rádi bychom to napravili. Potřeboval bych proto poradit, jakým způsobem to uvést do daňového přiznání. Bude stačit, když v sekci, kde se vykazuje sleva za dítě, uvedeme sraženou částku se znaménkem mínus, čímž dojde v další části ke snížení "skutečně odvedené daně"? Otec má totiž nárok na slevu na poplatníka za měsíce, kdy už byl v důchodu, takže celkově bude i po "vrácení" slevy na dítě v plusu. Jen chci, aby měl vše formálně v pořádku. Předem děkuji.
Dobrý den,v pátrání po tom,z čeho a kolik budu platit daň z příjmu,jsem narazila na toto: u nemovitosti je příjem pro základ daně snížen o výdaj-cenu,za kterou prodávající nemovitost nabyl a v případěě bezúplatného nabytí je výdajem cena,určená podle Zvláštního zákona o oceňování majetku.Kdo a jak určuje tuto cenu nebo jak zjistím onu částku? Mohu také do výdajů zahrnout i daň z nabytí nemovitosti a výdaje za sepsání smluv? Děkuji za odpověď.
V roce 2015 jsem prodal dům, ve kterém jsem 38 let vlastnil ? a měl tam 18 let trvalé bydliště (do roku 1985). V roce 2013 mě matka darovala svou ? tohoto domu a v roce 2014 jsme s manželkou koupili od cizího spoluvlastníka zbývající ? tohoto domu za 150 000 Kč. Hodnota ? z prodaného domu je 200 000 Kč. Mohli bychom s manželkou dát do daňového přiznání FO jako náklad uvedených 150 000 Kč (náklad na pořízení ? domu) a zdanit jen rozdíl mezi kupní a prodejní cenou (50 000 Kč)?
Dobrý deň, rada by som sa informovala ohľadom dane z príjmu z predaja nehnuteľnosti. Podľa zákona platí 5 ročná lehota pre oslobenie od tejto dane, v prípade bydliska v tomte nehnuteľnosti a to bezprostredne pred predajom platí lehota dvoch rokov. Zaujímalo by ma, ako je možné dokázať, prípadne doložiť, že v danej nehnuteľnosti /byt/ naozaj s manželom bývame, nemáme v tomto byte však nahlásený ani prechodný ani trvalý pobyt /ten máme obaja na SR/ Byt zatiaľ nepredávame, sme vlastníkmi zatiaľ len 1 rok, no v horizonte max. 3 rokov sa plánujeme vrátiť na SR. Máme si teda vybaviť aspoň prechodný pobyt, aby sme boli od tejto daňe oslobodení? Alebo to nie je nutné? Ďakujem