FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den, mam dotaz ohledne danoveho priznani pri dlouhodobe praci v zahranici. Pokud to tu jiz bylo zodpovezeno, tak se omlouvam. V roce 2015 jsem v CR nepracoval ani minutu a veskery muj prijem plyne z Kanady, kde jsem take krome 3 mesicu v lete cely rok pobyval. Jasne je, ze musim podat dan. priznani v Kanade. Musim ho ale podat i v CR? Logiku v tom uz ani nehledam, spis mi jde o to, jak je to z pohledu zakona. Nasel jsem, ze kdokoliv ma v CR trvale bydliste (tzn. i ja), tuto povinnost ma. Je to tak? Predem moc dekuji za odpoved.
Dobrý den, jsem studentkou denního studia a současně pracuji na poloviční úvazek na MVČR, je mi 23 let. Kontrolovala jsem si výplatní pásky a zjistila jsem, že od ledna do listopadu 2015 jsem měla ve výplatnici uplatněnou sledu na dani za studenta (ve výpl. je to nazváno daňová sleva ostatní a činí 335kč). Za prosinec jsem tam však tuto slevu započítanou neměla a ani na výplatní pásce teď za leden ji nemám započítanou. Ráda bych se zeptala jak je to možné? Potvrzení o studiu jsem posílala účetní již na konci srpna, v tom chyba nebude. Dále bych ráda věděla, zda a kdy mi to někdo doplatí? 335 kč jsou pro mě jako pro studenta dost velké peníze. A když zase pošlu potvrzení o studiu mzdové účetní, jak mi to vrátí za leden letošního roku, jde to dát do příští výplaty? Ještě mě napadá, v listopadu jsem přešla jako státní zaměstnanec do služebního poměru, mohlo by to nějak souviset? Děkuji za odpověď Šárka P.
Dobrý den, ráda bych se poradila v oblasti dani z příjmů FO. Zaměstnanec si podává daňové přiznání a jako jeden z příjmů v r.15 měl příjem ze životních pojištění po svém zemřelém bratrovi /byl osobou oprávněnou/. Bratr zemřel v r. 2015, pojištění měl uzavřené na Slovensku. Životní pojištění bylo mému zaměstnanci vyplaceno ve 100% výši. Toto pojištění údajně nebylo zahrnuto do dědického řízení, bylo vyplaceno ještě před zahájením tohoto řízení. Jedná se prosím o příjem osvobozený od daně podle § 4a -osvobození bezúplatných příjmů, odst. b) zákona o daních z příjmů? Děkuji za odpověď. Jana Fricová
Dobrý den. Koupil jsem byt v květnu 2015 , mám právo na uplatnění slevy ze zaplacených úroků? Někde jsem četl že musím vlastnit předmět cele zdaňovací období abych mohl uplatnit slevu. Nebo stačí napsat kolik měsíců jsem splácel a dál počítat podle pokynů? a další otázka mám právo na slevu na poplatníka když jsem nerezident? 100% mých příjmů je z ČR od jednoho zaměstnavatele . Diky David
Dobrý den. Koupil jsem byt v květnu 2015 , mám právo na uplatnění slevy ze zaplacených úroků? Někde jsem četl že musím vlastnit předmět cele zdaňovací období abych mohl uplatnit slevu. Nebo stačí napsat kolik měsíců jsem splácel a dál počítat podle pokynů? a další otázka mám právo na slevu na poplatníka když jsem nerezident? 100% mých příjmů je z ČR od jednoho zaměstnavatele . Diky David
Sleva na školkovném, dobrý den, chci se zeptat zda do potvrzení školkovného za rok 2015 se může započítat i školkovné za leden 2016 zaplacené v prosinci 2015. Ze zákona to není patrné. Děkuji Mottlová
Dobrý den, prosím o radu – nemovitost je v SJM,manžel podává přiznání z příjmů za sebe a i z pronájmu dvou bytů v nemovitosti. Jak lze vykázat výdaje, v jaké výši, když se prováděla výměna hlavní ,vodovodní a kanalizační přípojky do domu, výměna oken v jednom z bytů,výměna dvou kusů vstupních dveří do bytů,..výdaje celkem cca 280 000Kč.Nemovitost osobně užíváme z jedné třetiny.Nejsme podnikatelé,pronájem nemáme jako živnost,musíme vést nějaká účetnictví kvůli tomu,nebo lze jen přiložit faktury a jejich uhrazení?Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, známá nepodepsala prohlášení u zaměstnavatele a nebyla ji tedy uplatňována sleva na poplatníka ani sleva na dítě v měs. 7, 8. Údaje z roku 2015: Leden na neschopence, únor až červenec - mateřská dovolená, srpen až prosinec - rodičovská dovolená. Potvrzení o zdan. příjmech zúčtováno za měs. 7,8 : Jednalo se o příjem za proplacenou dovolenou ve výši cca 15 000 Kč. Základ daně cca 19 000 Kč. Záloha na daň z příjmu 2 850 Kč. Známá si není jistá, zda si kromě slevy na poplatníka může sama v DP, které bude podávat, uplatnit i daňové zvýhodnění na dítě. Víme, že v roce 2015 i nadále platí že: daňový bonus náleží, pokud poplatník má příjem alespoň ve výši šestinásobku minimální mzdy, tj. v roce 2015 částku 55 200 Kč, což sice podle potvrzení nesplňuje, ale ... měsíční daňový bonus náleží, pokud úhrn měsíčních příjmů ze závislé činnosti u poplatníka dosáhne alespoň polovinu minimální mzdy, tj. v roce 2015 částku 4 600 Kč, což podle potvrzení tedy splňuje. Má tam za měsíce 7,8 uvedenou tu částku cca 15 000 Kč. Z toho tedy dle našeho názoru vyplývá, že by mohla žádat popř. pouze daň. zvýhodnění za měsíce 7,8 a za dalších měsíce jej uplatnit nemůže. A nebo: Vzhledem k tomu, že nepodepsala prohlášení u svého zaměstnavatele přišla tak nenávratně o možnost uplatnění slevy na poplatníka a daň. zvýhodnění na dítě za ty měsíce 7,8? A sama v DP tzv. zpětně za ty měsíce žádat slevy nemůže? Opravdu si nevíme rady, prosím poraďte. Moc děkujeme.
Prodej nemovitosti a daň z příjmu. Dobrý den, řeším prodej bytu, který je v mém osobním vlastnictví od 08/2014. Do té doby to byl Družstevní byt, kde jsem měla členská práva k tomuto bytu. Do 01/2015 jsem měla v bytě trvalé bydliště až do doby, kdy jsem se přihlásila k manželovi. Nyní řešíme prodej a nevím zda budu muset platit i daň z příjmu, zda se do lhůty vlastnictví a užívání bytu pro osvobození od daně z příjmu počítají i lhůty z dob Družstva. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, v roce 2015 jsem převedla do svého vlastnictví družstevní byt (členkou družstva jsem byla od roku 1984, v bytě bydlím). Zároveň s bytem je ve smlouvě o převodu uvedeno, že k vlastnictví bytové jednotky náleží spoluvlastnický podíl na společných částech budovy a spoluvlastnický podíl na objektu patřícímu k budově-kontejneřiště a dále spoluvlastnický podíl zastavěného pozemku pod budovou (spoluvlastnické podíly jsou stanoveny poměrem velikosti k převáděné ploše bytu). Tento převod je bezúplatný. Tento rok v lednu jsem podala Přiznání k dani z nemovitých věcí. A dále si nevím rady - dříve se k bezúplatnému převodu pozemků podávalo Přiznání k darovací dani a převod byl osvobozen. Nyní už jsou dary v zákoně o dani z příjmů. Domnívám se správně, že bezúplatný převod poměrné části pozemků patří ke zdanění daní z příjmů, je osvobozený, ale protože hodnota nedosahuje 5 mil. Kč, nemusím podávat Přiznání k dani z příjmu? Děkuji moc za odpověď. Hanka
Dobrý den, Mám nemovitost v OM, kterou pronajímám a doposud jsem příjem z nájmu danila pod §7. Jsem plátce DPH a z nájmu odvádím DPH, protože při rekonstrukci této nemovitosti jsem si DPH uplatňovala. V roce 2015 jsem přerušila živnostenské podnikání až do roku 2017. 1.Mohu příjem z nájmu/ nájemce je plátce DPH/přiznávat pod §9? Pokud ano mohu použít 30% paušální výdaje anebo odpis nemovitosti /je větší než 30%výdaje/. 2.Jak mám účtovat příjmy z pronájmu? Jako "Jiné příjmy bez vlivu na zisk"? 3.Pokud nebudu nemovitost odepisovat,ale používat 30% paušální výdaje nebudu jinak o nemovitosti účtovat bude tato nemovitost pořád v obchodním majetku. Děkuji __
Dobry den, mam druzstevni byt. Najemni smlouvu mam podepsanou s druzstvem a v tomto byte bydlim a jsem v nem trvale hlasena. Druzstvo splaci hypoteku bance a ja jako clen druzstva splacim člensky vklady druzstvu, timto ja splacim cast hypoteky kterou ma sjednane druzstvo v bance. Chci vedet zda mam narok na vraceni uroku ze zakladu dani, z tech uroku ktere ja platim druzstvu a druzstvo nasledne splaci urky za hypoteku bance. Jsem zamestnana a muj mesicni prijem je cca 30000,- V pripade ze narok na vraceni uroku mam, tak jaky doklady bych mela predlozit financnimu uradu aby mi tyto uroky byly vraceny? Predem dekuji za odpoved.
Dobrý den, jsem studentem a v roce 2015 jsem pracoval na více DPP i DPČ, které se pře krývali, vznikla mi tedy povinnost podat daňové přiznání. Jedna z DPP byla na celý rok, přičemž v každém měsíci činil příjem přibližně 3 000 Kč. Šest měsíců jsem měl k této DPP podepsáno Prohlášení k dani. Nyní jsem požádal zaměstnavatele o Potvrzení o zdanitelných příjmech a byl mi doručen dokument Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé cinnosti plynoucích na základě dohod o provedení práce..., kde je uvedený příjem za všech 12 měsíců a srážková daň za 6 měsíců, kdy jsem neměl podepsané prohlášení. Je toto správně? Podle mě by tam měl být uveden pouze příjem za 6 měsíců bez podepsaného prohlášení k dani a zbylých 6 měsíců s podepsaným prohlášením by mělo být uvedeno v jiném dokumentu a sice Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, sražených zálohách na daň... Jak je to tedy správně? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, manželka je jako herečka zaměstnána v divadle, ale vedle toho má nějaké příjmy z jiných aktivit - práce pro rozhlas, natáčení filmů apod. Nejsem si jist, jakou výši paušálu mám zvolit při výpočtu daně z těchto příjmů a jak se následně skutečná daň vypočítá. Děkuji za odpověď.
Prodala jsem pozemky a až teď jsem zjistila, že ty, které zvláštním více než 5let jsou osvobozeny od platby daně z příjmu. Mám na jedné kupní smlouvě dohromady pozemky, které vlastním více než 5 let a poztemkjy které vlastním méně než 5let. Cena jhe uvedena pouze jedna za celek. Co teď? Jak to udělat, abych daň z příjmů plkatilka pouze zta poizemkjy, které vlastním méně než 5 let? Dekuji
Dobrý den, doplňuji dotaz z 30.1.2016. Mohu uplatnit slevu 24 840 korun u zemřelého poplatníka za dobu od 14.4. do 31.12.2015, kdy nežil, i když za období od 1.1. až 13.4.2015 jsem ji uplatnila. Myslím, že slevu mohu uplatnit za období 2015 jen jednou.
Dobrý den,prodal jsem v roce2015 kovový odpad za 33000kč musím to psát do danovéno přiznání. Bylo to jednorázové. děkuji
Dobrý den,před dvěma lety jsem koupila hrubou stavbu RD (bez kolaudace). Původně jsme si chtěli dům nechat pro sebe ,ale okolnosti se změnili a nyní dům budu prodávat. Ještě stále není zkolaudovaný (kolaudace proběhne příští měsíc).Je mi jasné,že 4 % daň z nabití nemovitých věcí budu platit,ale jak je to z daní z příjmu? Jaké mám možnosti – nikdo mi neumí říci jestli se to stahuje i na nezkolaudovaný dům či ne.Je jasné ,že jsem nemohla dodržet 2 roky pobytu v domě ,když není zkolaudovaný. Děkuji za radu, Lucie V.
Dobrý den, jsem důchodce. Letos budu mít příjem podle par.10 ZDP - prodej nemovitosti. Můžu si uplatnit slevu na poplatníka 24840 Kč? Děkuji
Dobrý den, řeším problém ohledně krytí růžového prohlášení. Smlouva A s prohlášením A podepsána od prosince do konce roku. V červenci jsem žádal zaměstnavatele o neuplatnění prohlášení od srpna a dále, kdy jsem podepsal i s prohlášením smlouvu B od srpna do konce roku. Smlouvu A jsem ukončil dohodou k 31.8. Od zaměstnavatele A jsem dostal potvrzení o příjmech, kde prohlášení aplikuje i na srpen, z čehož předpokládám problém na FÚ. Svou žádost o neuplatnění prohlášení mohu doložit pouze SMS, zbytek komunikace probíhal osobně. Mohu zaměstnavatele A požádat o nové potvrzení, příp. jsem v očích FÚ na vině já, nebo zaměstnavatel? Děkuji, LM