FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, poprosím Vás o radu ohledně daně z příjmů při prodeji nemovitosti. Soukromá fyzická osoba v roce 2013 dostala od matky darem nemovitost(malý obytný domek) a v roce 2016 domek prodala. Příjem za domek dá do příjmů. Může si dát do výdajů odhadnutou cenu domku a náklady,které vynaložila na údržbu domu? Daň z příjmů by se pak počítala pouze z rozdílu příjmů a výdajů. moc děkuji za odpověď, s pozdravem D.Brunclíková
Dobrý den, má matka,nepodnikatel, je vlastníkem nemovitosti,kde jsou bytové a nebytové prostory.Tuto nemovitost mi pronajímá za 2000,-/měsíc a příjmy zdaní jako daň z pronájmu (§9) a uplatňuje paušál. Já bych ráda dál nebytové prostory pronajala - nejsem podnikatel,nemám živnostenské oprávnění) za 6000,-/měsíc. Nebytové prostory budou muset opravit - výměna výlohy, výmalba... Jaké příjmy a výdaje bude každá z nás uplatňovat? Matka - beze změny jako doposud? Já vedle příjmu ze závislé činnosti i §9 příjem z pronájmu snížený o skutečné náklady - rekonstrukce,elektřina,voda...(jelikož budou vyšší než výdaj paušálem)? Jaký je, prosím, správný postup? Děkuji Izáková
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli mohu žádat o vrácení daně pracuji pod obecním úřadem zaměstnavatel mi řekl že máme malé mzdy že daně neplatíme nám stejně nic nevrátí mohu si udělat přiznání daně sama od 1.1.2015 do 12.4.2015 jsem byla vedena na ÚP nebo má zaměstnavatel pravdu děkuji m.d.
Dobrý den, na živnostenském liste mám předmět podnikání zámečnictví. Mužu si uplatnit paušální výdaje za rok 2015 ve výši 80%. Děkuji za odpověď. Pavel.
Dobrý den, prosím o radu, nevím, zda mám nějaký nárok na vrácení daní za minulý rok 2015. Od srpna 2014 do září 2015 jsem byla hlášená na Úřadu práce.V září 2015 jsem nastoupila do zaměstnání na čtyři dohody - tři o provedení práce a jednu o pracovní činnosti.Několikrát částka 2500 Kč (u DPP 10 000 Kč) byla překročená a tím pádem bylo odvedeno z mé mzdy SP a ZP u několika různých zaměstnavatelů zároveň ve stejném měsíci. Nemám nárok na nějaké vrácení daně? P.S. mám dvě nezletilé děti. Predem dekuji za odpoved.
Dobry den. Manzelka nastoupila k novemu zamestnavateli po rodicovske dovolene v zari 2015. Nyni pozadala u zamestnavatele o podani danoveho priznani za rok 2015 a potvrzeni o zdanitelnych prijmech za obdobi 2015, kdy byla u nej zamestnana. To zamestnavatel odmitl, ze budto bude zpracovavat danove priznani on, nebo ji na konci brezna vyda potvrzeni o zdanitelnych prijmech a danove priznani si zpracuje sama. Potrvrzeni o zdanitelnych prijmech potrebuji take do sveho danoveho priznani, nebot manzelciny prijmy nepresahly za rok 2015 68000Kc a chci uplatnit slevu na dani za manzelku (jeji prijmy byl za 2015 celkem 28000Kc). Je nejaka zakonna povinnost na zamestnavateli, aby potvrzeni o zdanitelnych prijmech vydal, nebo zalezi pouze na jeho vuli a my musime pristoupit na jeho podminky. Dekuji za odpoved.
Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu, jak správně vyplnit daňové přiznání za rok 2015. Do 30.9.2015 jsem byl zaměstnán v ČR a od 1.10.2015 jsem zaměstnán v Německu, kde platím zdravotní a sociální pojištění i daň z příjmu. Trvalé bydliště v OP se nezměnilo, jsem však nově přihlášen k pobytu v dané obci v Německu - mám tedy jiné přechodné bydliště. -Uvádí se do příjmů i tento zahraniční příjem? -Můžu uplatnit slevu na dani na manželku, která byla celou tuto dobu v ČR na rodičovské dovolené (bez vedlejších příjmů)? S přestěhováním do Německa rodičovskou dovolenou předčasně ukončila a od listopadu do prosince měla v Německu výdělek cca 700€ (18900 Kč) na „brigádách“, které jsou v Německu oficiálně vedeny jako Minijob. -Dále běžně uvádím slevu na 2 děti a slevu ze zaplacených úroků za hypotéku. Mohu to uvádět i v tomto přiznání? -Zpět k manželce – v případě, že byla na rodičovské a až v Německu měla výše zmíněný výdělek, musí také vyplnit a odevzdat daňové přiznání? V průběhu rodičovské skončila její pracovní smlouva – v ČR již tedy v roce 2015 neměla žádného zaměstnavatele. -Poslední otázka. Musíme v následujících letech, kdy budeme žít a pracovat v zahraničí, vyplňovat a odevzdávat daňové přiznání a případně tam uvádět naše zahraniční příjmy? Předpoklad je, že nebudeme mít žádné příjmy v ČR, pouze odvody za již zmíněnou hypotéku. Pozn.: manželka s dětmi bydlí společně se mnou. Nejedná se tedy jen o můj zahraniční pobyt. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám na Vás velkou prosbu. Byla jsem od 1.2.2015 do 31.1.2016 zaměstnaná u firmy, je to mladá 20ti letá holky, která za nás neplatila zdravotní a sociální pojištění, nedávala nám výplatní pásky... Tak jsem využila toho, že mi 31.1.2016 končila smlouva, kterou jsem měla na dobu určitou a z firmy odešla. Nyní z ní nemůžu dostat žádné papíry - zápočťák, potrvzení na sociálku, evidenční list důchodového pojištění a nechce mi vystavit ani Přehled o zdanitelných příjmech, abych si mohla podat daňové přiznání. Jsem rozvedená a živím sama 4 děti, takže se mi jedná o to, abych nepřišla o daňové bonusy na děti. Můžete mi poradit, co můžu udělat, jak mám postupovat? a co když mi ten přehled o zdanitelných příjmech nedá? to by znamenalo, že bych daňové bonusy nedostala? Moc Vám děkuji za odpověď. Děkuji Magda D.
Dobrý den. Nepodnikám, mám příjem ze závislé činnosti a vedle něj také příjem z pronájmu části pozemků, jichž jsem vlastníkem (§ 9, příloha č. 2 Přiznání k dani z příjmů FO). Dotaz: Mohu si v příloze daňového přiznání odečíst z částky inkasovaného pronájmu vedle daně z nemovitostí také náklady např. na oplocení jiných mých vlastních pozemků - těch, které nejsou předmětem nájemní smlouvy? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, mohu si v daňovém přiznání uplatnit úroky z úvěru, který jsem použila na opravu/údržbu domu, který je ale ve vlastnictví rodičů. V rodinném domě trvale bydlím, ale nejsem jeho vlastníkem. Jakým dokladem se mám prokázat, když nemám nájemní smlouvu. Děkuji za odpověď
Dobrý den, manželka nepodniká a má příjem ze závislé činnosti. Za pronájem pozemků inkasuje ročně cca 5.000 Kč. Je povinna tuto částku uvádět do přílohy č. 2 (§ 9) Přiznání k dani z příjmů FO? Pokud ne, tak na základě kterého § zákona? Děkuji za odpověď. VH
Dobrý den, loni jsem byla od ledna do května evidována na UP. Od června do října jsem byla zaměstnání. V prosinci opět na UP. Od ledna jsem opět zaměstnána. Může mi roční zúčtování vyrobit současná firma nebo si musím daňové přiznání za rok 2015 udělat sama? děkuji moc. Zdenka J.
Dobrý den, můj dotaz - je možné uplatnit v DP za rok 2015 úroky z hypotečního úvěru na pořízení ateliéru - který je používán jako byt se vším všudy, ale trvalé bydlení tam hlášeno není? Hypoteční banka poslala potvrzení k odečtu. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, v roce 2013 jsme s přítelem koupili byt. Kupní cena bytu byla 840 000 Kč, 10 % této částky jsme platili přímo a na zbytek jsme si vzali hypotéku. Následně jsme ještě byt zrekonstruovali za 200 000 Kč. Loni jsem svůj podíl bytu prodala za 100 000 Kč. Pokud chápu správně, tak tento příjem musím uvést do daňového přiznání (příloha č.2). Mohu tento příjem vyplnit do daňového přiznání, které mi každý rok dělá zaměstnavatel nebo si musím daňové přiznání vyplnit sama? Dále jak mám určit výdaje? Příjem 100 000 Kč, výdaje 100 000 Kč? Nebo se do výdajů uvádí odhadovaná cena nemovitosti (můj podíl 420 000 Kč)? Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, loni jsem pracovala u zaměstnavatele do 27.10 a poté nastoupila na mateřskou. Chtěla jsem, aby mi udělali roční vyúčtování daní a oni, že když jsem na mateřské,tak se to nedělá? Je to pravda?Děkuji
Dobrý den, prosím můžete mi potvrdit, že OSVČ uplatňující výdaje paušálem si nemůže uplatňovat v přiznání za r. 2015 slevu na děti? děkuji Markéta C.
Dobrý den, ráda bych se zeptala zda by jste mi poradili. Zda-li mohu uplatnit v daňovém přiznání FO v 3.oddílu (Nezdanitelné části základu daně, odčitatelné položky a daň celkem) na řádku 47 - uplatňování úroku z úvěru. Bylo mi vydáno potvrzení bankou o poskytnutém překlenovacím úvěru podle zákona č. 96/1993 Sb. v platném znění o výši zaplacených úrocích za rok 2015. od Modré pyramidy stavební spořitelně a.s.
Dobrý den, mám příjmy z pronájmu orné půdy a příjem z pronájmu bytu. Mohu uplatnit výdaje u příjmu z půdy 30% a příjem z bytu skutečnými náklady? Děkuji.
Dobry den, v pripade zruseni zivoniho pojisteni (a vybrani penez) jak se muzu dozvetet co mam danit? jakou castku a za ktery roky v minulosti? moje smlouva se totiz behem let menila a ne vzdicky jsem na ni uplatnovala rocni danove vyhody. dekuji moc!
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na slevu na dani pro poplatníky daně z příjmu fyzických osob, pokud se jedná o invalidní důchodce (I., II., III. st.), kterému zanikl nárok na invalidní důchod z důvodu souběhu nároku na výplatu tohoto invalidního důchodu a starobního důchodu (586/1992, §35ba, odst. 1, písm. c,d) 1) Může být na pracujícího důchodce, který pobírá starobní důchod uplatněna sleva na dani 2520,- i po 65 let věku? Není to již omezeno věkovou hranicí 65 let? 2) Jedná se tedy pouze o občany, kteří měli invalidní důchod přiznán TRVALE a přešli do starobního důchodu? Nebo měli přiznán starobní důchod a dosud nevypršela doba, po kterou byli uznaní invalidní? 3) Tato sleva na dani lze uplatnit pouze v případě, že invalidní důchod byl VYPLÁCEN. Pokud by občan splňoval podmínky z hlediska zdrav. stavu pro přiznání invalidity, ale tento mu nebyl vyplácen z důvodu nesplnění doby pojištění, sleva uplatnit NELZE. 4) V těchto případech postačí doložit na FÚ „Posudek o invaliditě“ z odd. lékařské posudkové služby OSSZ? Potvrzení o výplatě důchodu se již nedokládá? Daň z příjmu právnických osob - sleva daně na zdravotě postiženého zaměstnance (586/1992,§35,odst. 1, písm.a,b) 5) Může zaměstnavatel využít odpočet na dani z příjmu i v případě, že invalidní důchod není vyplácen pro nesplnění doby pojištění? 6) Zde lze slevu uplatnit pouze v případě, že dotyčný nebyl přeřazen do starobního důchodu, tzn. max. do 65 let věku? Děkuji