FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
| odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, příští rok v únoru ukončím podnikání a půjdu na 11 měsíců na úřad práce. Chci se zeptat zda mám nárok na odčitatelnou roční položku a zda si mohu odečíst tuto položku i za manželku. Příjmy budu mít jen z pronájmu a manželka žádné. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, v srpnu 2018 mě srazilo auto. V roce 2019 jsem dostal odškodnění z povinného pojištění řidiče - bolestné a náhrada mzdy, dále pak peníze z životního pojištění a finanční odškodnění přímo od řidiče. Co z toho musím podat v daňovém přiznání a co ne? Děkuji
Dobrý den, jako OSVČ platím daň z příjmů FO paušálem 60%. Je možné si dobrovolně tato procenta snížit např. na 50 nebo 40%, a tím samozřejmě zvýšit daň, ale i čistý příjem - např. z důvodu žádosti o hypotéku? Nebo je těch 60% pevně dáno? Děkuji.
Dobrý den, začala jsem koncem tohoto roku podnikat. Poskytuji měsíční pravidelné poradenství a jsem plátce DPH. Chtěla bych, aby si na mě manžel tento rok ještě naposled uplatnil slevu na manželku při příjmu do 68.000,-Kč. Počítá se prosím do toho příjmu pouze to, co mi skutečně na účet v tomto roce přistane, tedy dle data skutečné úhrady faktury, nebo se tam počítá i pouhá faktura vystavená v tomto roce s datem uskutečnění zdanitelného plnění v tomto roce? Musím fakturu za prosinec vystavit s datem uskutečnění zdanitelného plnění k 31.12, když fakturuji poradenství poskytované v celém prosinci, je to tak? Jestli je pro můj rozhodný příjem pro uplatnění slevy na manželku rozhodný datum uskutečnění zdanitelného plnění, ke kterému odvádím i DPH, lze nějak změnit toto datum? Smluvně se zákazníkem například? Tou fakturou za prosinec bychom oněch 68.000,-Kč překročili. Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu v následujícím případě. Prodávající byl v minulosti déle než 5 let vlastníkem nemovitostí (pozemku s garáží a RD vč. pozemku, na kterém stojí). Poté nechal ½ pozemku a ¼ RD vč. pozemku přepsat na manželku. Po rozvodu odkoupil (Smlouva o převodu spoluvlastnických podílů) od manželky v 02/2018 ½ pozemku a ¼ RD vč. pozemku zpět. Celkem byl tedy vlastníkem déle než 5 let, ale v období vlastnictví byla výluka. Podléhá v tomto případě příjem z prodeje nemovitých věcí zdanění daní z příjmů fyzických osob?
Dobrý den, před dvěma lety jsem si koupil pozemek s ruinou. Ruinu jsem zboural a nechal smazat z katastru, takže je teď pozemek veden na katastru jako jiná plocha, ostatní plocha. Zbytek pozemku je veden jako zahrada. Nyní se na pozemku nenachází žádný objekt k bydlení. Pozemek se stavebním povolením prodávám a získané peníze chci využít pro financování bytu. Chci se zeptat, jestli se na mě vztahuje daň z příjmu z kladného rozdílu prodeje pozemku? Pozemek se prodává teď a byt se bude kupovat do půl roku. Děkuji.
Dobrý den. Usiluji o získání bytu 3+1 směnou. Jako protihodnotu chci nabídnout menší byt, který ale momentálně patří mé sestře + doplatek. Kdyby mi sestra byt darovala a následně obratem došlo ke směně bytů, platila bych daň z příjmu z toho směněného darovaného bytu? Mám zkušenost, že i při darování bytu a následném prodeji lze na vstupu použít odhad ceny v době darování jako fiktivní náklad proti ceně při prodeji. Což by však bylo v tomto případě totéž, protože by šlo o krátký časový rozestup. (Předpokládali jsme, že kupní cena bytů ve směnné smlouvě by odpovídala plus minus 75% směrné hodnoty, spočítané na daňovém portálu MFCR .) Předpokládám, že k té ceně menšího bytu podle směnné smlouvy by se jako základ pro výpočet daně z nabytí musel přičíst ten doplatek? Děkujeme za radu!
Dobrý den, ráda bych prodala zemědělský pozemek, který jsem měla před třemi lety v obchodním majetku jako OSVČ. Pokud jej nyní prodám a koupím za tyto peníze dům k bydlení nebo pozemek a postavím si dům k bydlení. Pozemek vlastním již 12 let.Budu osvobozena od daně z příjmu z prodaného pozemku do výše pořízení domu? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Bratr mě měl vyplatit z domu po rodičích, ale ty peníze neměl, tak jsme se domluvili na tom, že mi místo toho v RD přenechá k užívání na 20 let bytovou jednotku 1+1 . Zajímá mě, zda se u mě nebo u něj má něco danit? A druhá polovina problému: Kdybych já tu BJ sama užívat nechtěla a podnajímala ji, bude to pro mě zdanitelný příjem? Je to zapeklité. Děkuji za pomoc.
Dobrý den, řešíme úraz s kolegyni, který se stal v roce 2010.V té době úraz nahlásila ale z rodinných důvodů (smrt syna) zapomněla odeslat potřebné lékařské dokumenty a tím nahlášení úrazu nedokončila.Jak je to tedy s promlčecí lhůtou u životního pojištění? dočetly jsme se že lhůta u životního pojištění na plnění z pojištění je 10 let. Ale když jsme žádali na pojišťovně na dořešení nahlášeného úrazu tak ho zamítli z důvodu, že již uběhla promlčecí lhůta dle občanského zákoníku,která je 1+3 roky.Pokud je nárok na plnění z pojištění tak jak to máme dále řešit z pojišťovnou? Děkuji za odpověď
Koupili jsme dům v havarijním stavu v dubnu 2018, nákladně jej opravili a chceme jej prodat o cca 2 mil dráž. Doklady na práci a materiál máme na cca 500 000 Kč, většinu jsme dělali za "svépomoci" široké rodiny a známých. Ze zákona bychom nemuseli platit 15% daně ze zisku, když jej prodáme po dubnu 2020, kdybychom tam bydleli. Bydliště máme cca 6 km odtud, do domu jsme dojížděli na opravy a občas tam někdo přespal. Bude se na nás vztahovat osvobození, když tam platíme elektřinu a sousedi nás tam téměř denně vídají? Děkuji předem za odpověď a zdravím.
Dobrý den, prosím o radu ohledně danění příjmu z pronájmu. Vlastním 50% nemovitosti, s druhým majitelem 50% jsem dohodnutý, které části nemovitosti užíváme, máme spolu trvale výborné korektní vztahy. Nyní bych, po dohodě se spolumajitelem, chtěl pronajmout nebytové prostory, které jsou v části nemovitosti užívané mnou. Spolumajitel je zcela srozuměn s tím, že nájem bude vyplácen mně a já si ho celý ponechám a také zdaním. Je možné naše vztahy v tomto smyslu smluvně upravit? Nejde o vzájemnou nedůvěru nebo obavu z nějakého problému mezi námi, jde čistě jen o to, jestli z hlediska danění příjmu je vůbec možné naše vztahy upravit tak, abych byl poplatníkem daně jen já, abychom se nedostali do problémů s FÚ. Děkuji za jakoukoliv odpověď.
Dobrý den, prosím o radu...v březnu 2019 jsme podali DPFO (vyšel přeplatek na dani 32.000) a v dubnu jsme podávali dodatečné DPFO z důvodu nižší částky přeplatku, (pouze 15.000), jak účtovat toto dodatečné daňové přiznání, na částku 17.000? Předpisem 426 a 341? Musím použít účet Jiný výsledek hospodaření minulých let? Děkuji.
Dobrý den. Ráda bych se zeptala, založila jsem si na instagramu profil a chtěla bych se pokusit na něm začít prodávat bižuterii. Musím si zřizovat živnostenský list? Nebo se jít hned hlásit na úřad? A do kdy popř.? Ještě jsem nic neprodala a nevím zatím ani jestli si někdo vůbec něco koupí. Jsem na rodičovské, předtím jsem byla zaměstnaná. Předem Vám moc děkuji za odpověď. Zenková
Dobrý den, pracuji ve firmě, kde je podmínkou status studenta, který dokazujeme potvrzením o studiu. Měl jsem zpoždění s doložením potvrzení a z firmy se nahněvaně ozvali, že to dokládají na FÚ a že s tím teda mohou být problémy. Nicméně nevidím důvod, proč by měl status studenta FÚ zajímat. Jde o příjem asi 5k/měsíc. Nebo se mýlím? Děkuji
Dobrý den, jsem zaměstnanec a podnikám na vedlejší činnost, neplátce DPH, výdaje paušálem a zisk nepřesahuje limit. Začala jsem nyní spolupracovat se zahraniční společností se sídlem v Londýně, která mi za provedené zakázky bude posílat platby na PayPal v GBP. Bude se jednat o malé částky (cca 25 GBP jednou měsíčně asi po dobu tří měsíců). Co je třeba v tomto případě uvádět? Četla jsem něco o identifikované osobě, ale nejsem si jistá, zda se to vztahuje na tento případ, a jak postupovat, aby bylo vše v pořádku. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, před rokem (v listopadu 2018) mi byly darovány peníze od babičky z Polska, které jsou uloženy na polském bankovním účtu. Vyřizoval jsem tam nějaké dokumenty Zpráva o nabytí vlastnictví nebo vlastnických práv (SD-Z2) a obratem jsem dostal dokument Informace o části přijatých příjmů fyzických osob, které nebydlí na území Polska (IFT-1R). Zajímalo by mě, jestli můžu s těmito penězi disponovat již na území ČR nebo to ještě musím i tady někde nahlásit, případně co k tomu budu potřebovat? Jedná se o částku v přepočtu lehce nad 1 mil Kč. Peníze by měly být zdaněny na území Polska. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, pracuji na HPP u jedné firmy. Pro jednu překladatelskou firmu jsem vypracovala jeden překlad, dále v tom pokračovat nebudu. Práce byla vykonána na smlouvu o dílo. Nyní mi chtějí vyplatit odměnu, která činí 900 Kč. Je nutné tuto částku danit? Našla jsem na internetu, že takto nízká částka se nemusí přiznávat, ale chci mít raději jistotu.
Dobrý den, ráda bych se zeptala ohledně prohlášení poplatníka a uplatňování slevy. Do 12.8.2019 jsem pracovala na DPP u jednoho zaměstnavatele, měla jsem podepsané prohlášení a uplatňovala slevu na dani každý měsíc (Výdelky nad 10 000). 22.8.2019 jsem podepsala novou smlouvu DPP a podepsala také prohlášení. Nedošlo mi, že by to tak být nemělo. Bude to nějaký problém, když jsem uplatňovala slevu na dani v jeden měsíc u obou zaměstnavatelů? Nyní jsem chtěla ukončit DPP, protože tento měsíc nastupuji na HPP do jiného zaměstnání a slečna, se kterou jsem DPP chtěla zrušit k 30.9.2019, tak mi řekla, že zašle požadavek na zrušení slevy poplatníka a že se uvidí, zda mi to zruší k 30.9.2019. Ale já budu 10.10.2019 podepisovat novou smlouvu a ráda bych uplatňovala slevu, a nevím, jak mám zjistit, že jsem u starého zaměstnavatele tu slevu na dani ukončila k 30.9.2019? Děkuji moc, snad to zní srozumitelně. Hezký den, Irena Vašíčková.
Dobrý den, jsem osvč, mám řemeslnou živnost a v daňovém přiznání uplatňuji výdaje paušálem 80% z příjmů. Chci se zeptat, jestli si ho mohu sám změnit z důvodu žádosti o hypotéku na 60% a po roce opět zpět na 80.