FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

OSVČ s paušálem a školkovné

Dobrý den, mám příjmy ze závislé činnosti dle §6,dále z pronájmu bytu a také jako OSVČ. Jako OSVČ a u příjmů z pronájmu si uplatňuji výdaje paušálem. Můžu si uplatňovat v přiznání za r. 2015 slevu na děti, případně školkovné? děkuji Markéta C.

Povinnost daňového přiznání

Dobrý den. Jako student na prázdninové (resp. tříměsíční) brigádě (DPP) jsem si vydělal přes 18 000Kč (díky studentským slevám mi byla celá daň rovnou vrácena) u jednoho zaměstnavatele, u kterého jsem měl podepsán "růžový formulář", jiné příjmy jsem neměl. Musím podávat daňové přiznání?

Obdržení zpět sražené daně z příjmu

Dobrý den, min. rok měla 3 brigády. Měla jsem podepsané růžové prohlášení u firmy A na měsíce 1-7,9-12, u které jsem si za měsíc nevydělala více jak 5tis.. U firmy B jsem měla podepsané růžové prohlášení na měsíc 8 a vydělala jsem si tam necelých 6 tisíc. Ještě jsem pracovala u firmy C měsíce 7-10,12 ,kde jsem platila daň a výdělek za měsíc nepřesáhl 4tisíce(už po zdanění). Vede mě něco k tomu, abych podala daňové prohlášení? Ještě jsem slyšela o vrácení té daně, tak jestli by v tomto případě to mělo cenu či jestli by to bylo vůbec možné. Děkuji

Dodanění životního pojištění

Dobrý den, prosím o radu ohledně dodanění životního pojištění. V roce 2015 jsem ukončila životní pojištění. Jiné příjmy mimo zaměstnání jsem neměla. V minulých letech jsem uplatnila odpočet ve výši 5000 Kč celkem. Je nutné podávat daňové přiznání, případně od jaké hranice je nutné dodaňovat ? Děkuji

Zrušení životního pojištění

11 let mi zaměstnavatel přispívá na životní pojištění u KB. 15 let si sám spořím v penzijním fondu u ČP. V únoru r.2016 jsem si peníze z životního pojištění chtěl převést na svůj penzijní účet u ČP.(tzn. u jiné společnosti)a životní pojištění u KB zrušit. Zaměstnavatel souhlasí, že danou částku bude nadále posílat na můj účet u penzijního fondu. Jenže při rušení životního pojištění jsem se dozvěděl, že peníze do ČP sice pošlou, ale budou pokráceny o dodanění. A ještě navíc, že dodanění provedou za mne pouze do r.2014. Za rok 2015 budu muset dodanění provést sám v daňovém přiznání. Mám na to měsíc, a výpověď prý bude trvat déle, tzn. nestihnu zřejmě podat daňové přiznání včas. Můj dotaz zní takto: 1.Skutečně se musí peníze dodaňovat, i když převádím do penzijního fondu?(výslovně jsem to zdůrazňoval, že nechci peníze vyplatit, ale uložit do penzijního fondu). 2. Skutečně to dodanění budu muset za minulý rok udělat sám? 3. Jsou nějaké sankce za pozdní dodatečné daňové přiznání? 4. Jakým způsobem se dodaňuje?

Odpočet zkoušky dalšího vzdělávání

Dobrý den, mám dotaz k odčitatelné položce na další vzdělávání v daňovém přiznání. Studuji kurz celoživotního vzdělávání pro zvýšení kvalifikace, jsem zaměstnanec a OSVČ na vedlejší činnost zároveň. Je možné si odečíst část nákladu na kurz celoživotního vzdělávání a snížit tak daňový základ? Děkuji moc za informaci. S pozdravem

Více příjmů studenta a daňové přiznání

Dobrý den V létě 2015 jsem chodil na 4 brigády. Ve firmách mi řekli, že nevadí když podepíšu více těch růžovích prohlášení najednou. U každé z firem jsem si vydělal vždy pod 10 tisíc až na jednu. Jelikož sem byl student, tak ta poslední firma za mě podává něco abych peníze co sem dal za daň dostal zpět. Vůbec tomu nerozumím, ale nevím jestli nemám podat přiznání i za ty zbylé firmy. Abych potom neplatil nějaké penále, za nepřiznání tohoto výdělku. Díky za odpověď

Uplatnění daňového zvýhodnění

Dobrý den, prosím o zodpovězení následující otázky. Manžel pracoval do konce června zde v ČR, uplatňoval slevu na dani na děti. Od července je zaměstnán v Německu, zde nemá žádný příjem. Mohu si uplatnit za měsíce červenec až prosinec daňový bonus na děti ve svém daňovém přiznání? Můj výdělek v roce 2015 byl vyšší než 53000, ale od září jsem byla nezaměstnaná. V případě kladné odpovědi, musím mít od manžela čestné prohlášení, že v uvedených měsících neuplatňoval slevu na děti?

Příjem z pronájmu v daňovém přiznání

Dobrý den,prosím o radu.V roce 2015 jsem pronajímala 10 měsíců družstevní byt,na který platím hypotéku.Podnájemník mi platil 6 tisíc měsíčně,el.energii si hradil sám(tak to bylo uvedeno i ve smlouvě).Prosím o odpověď na otázky: 1.jestli mohu uplatnit odečet úroků z hypotéky 2.zda do příjmů z pronájmu uvedu 10x6 tisíc ,tedy 60 000,-Kč 3.které z uvedených položek,které měsíčně platím družstvu (celkově 6 054Kč)mohu uplatnit jako výdaj k dosažení příjmu:část čl.vkl.(3150 Kč),fond oprav,fond údržby,záloha a teplo a vodu,úklid,osvětlení,daň z nemovitosti,pojištění bytu,zda jestli ještě něco jiného.Moc děkuji za odpověď.Helča

Daňové zvýhodnění na děti v daňovém přiznání

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené. V roce 2015 mi zaměstnavatel vyplatil náhradu mzdy za rok 2013 a dále mi pak vyplatil odstupné za ukončení pracovního poměru(zrušení pracovního místa). Mám potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti za období leden až listopad 2015. Mohu si uplatnit v daňovém přiznání slevu na děti za dotyčné období, tj. 11 měsíců?? Děkuji.

Vrácení daně

Dobry den, jsem zamestnan a vydelavam v prumeru 20500,-. V roce 2015 jsem marodil 6 mesicu a pobiral cca 13500-14500,-. Chtel jsem se zeptal co mam dolozit ucetni na doplaceni/vraceni dani z tohodle marodeni. popr. jak se tohle vraceni dani pocita a s jakou castkou muzu cca pocitat, ze mi vrati. Dekuji za odpoved Tomas

Příjmy z pronájmu a daňové přiznání

Dobrý den, řeším daň z pronájmu polí -ročně 60 200,-kč. Za rok 2015 jsem nezaměstnaná na ÚP bez žádného jiného výdělku! Jen od května byla podpora v nezaměstnanosti.(ta se nepočítá ???? ) Odečtu slevu na polatníka,výdaje 30 % . Můžu ještě odečíst školkovné 2000,-kč ? (manžel školkovné nepoužije) Předem děkuji zdraví

Vyplacení honoráře a daně

Dobrý den, jsem OSVČ a vedu jen DE. S několika lidmi jsem se domluivil, že mi v průběhu roku napíšou nepravidelně několik článků na můj web. V průměru zhruba tak 1článek za měsíc. Já jim za každý článek dám odměnu ve výši 500Kč. Odměny jim budu vyplácet vždy po dodání článku. Každý z nich odemne v průběhu roku postupně obdrží celkem maximálně tak 5000Kč Z jejich strany se bude jednat o mimořádný, nepravidelný, jednorázový příjem k jejich normálnímu příjmu ze zaměstnání(nejedná se o moje zaměstnance). Je nutné to mezi námi nějak smluvně ošetřit, pokud si tyto výdaje budu chtít dát do daňově uznatelných nákladů? Nebudou pro mě dělat žádnou službu za hodinovou mzdu, ale vlastně mi budou dodávat svůj výrobek. Nemůžu po nich ale chtít, aby si kvůli tomu zakládali živnost. U DPP mě odrazuje jednak nutnost vést různé výkazy ohledně těch vyplacených odměn a jejich zdanění a ani nevím, jestli by ta odměna 500Kč za článek odpovídala podmínce o odměně ve výši alespoň minimální mzdy. Předem děkuji za odpověď.

Sleva na studenta VŠ

Mohu uplatnit slevu na dani na dospeleho syna mladsiho 26 let, ktery se soustavne pripravuje na budouci povolani (denni studium na vysokoe skole), nikdy studium neprerusil a pracuje na plny uvazek a bydlime spolu ve spolecne domacnosti?

Potvrzení pro daňové zvýhodnění

Dobrý den, prosímm o radu- POTVRZENÍ zaměstnavatele druhého z poplatníků pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění, že daňové zvýhodnění neuplatňuji , mi vystaví a potvrdí kdo, když jsem OSVČ a zaměstnvatele nemám? Děkuji. Dagma

Darování nemovitosti a daň z příjmu

Darování bytu - Dobrý den. Má teta měla spolu se svým manželem byt ve SJM. Oba jsou bezdětní a její manžel nyní notářským zápisem zůžil SMJ a jediným vlastníkem celého bytu se stane teta. Teta mi sdělila, že po provedení zápisu změny vlastníka bytu do katastru nemovitostí na její osobu mi tento byt chce hned dále sama darovat. Bude nutné odvést za tento úkon daň z příjmu za bývalou polovinu bytu jejího manžela či nikoliv, když si tento byt hodlám ponechat a dále jej neprodávat? Děkuji

Sleva na manželku

Jsem na mateřské dovolené. Celý loňský rok (2015) jsem pobírala rodičovský příspěvek. Mimoto jsem po dobu 6 měsíců pracovala na DPP za mzdu 9900 měsíčně. Uplatňovala jsem základní slevu na poplatníka ve výši 2070 měsíčně. Má přesto můj manžel nárok na daňovou slevu na manželku? Můj celkový hrubý příjem dosáhl 59400. Děkuji

Zdanění sportovce

Dobrý den, dovoluji si Vás požádat o radu ohledně DPFO sportovce: hráč hokeje, dostal od 6/2015 hráčkou smlouvu na 10tis, měsíční odměna a během roku dostal nepeněžní odměnu ve sportovním vybavení , cca 53tis. V daňovém přiznání uvedeme, že je plátce dle §10 ostatní příjmy, veškerý příjem sečteme a může si odečíst 30% do nákladů? A aby toho nebylo málo, hráč ukončil učiliště v 9/2015, mám v ruce potvrzení o ukončení studia, může si odečíst slevu na poplatníka za celý rok? Hráč si platí ZP, sociální pojištění nehradí – má povinnost? Velice děkuji za pomoc.

Příjmy z dohod a daňové přiznání

Dobrý den, mám dotaz ohledně podání daňového přiznání. 1)Za rok 2015 jsem měl 2x DPP s příjmem do 5000 za měsíc. Musím podat daňové přiznání (souběh zaměstnání)? 2)Pokud budu mít tento rok 2x DPP a ještě DPČ s příjmem 12000 měsíčně. Podepíši "růžový papír" u zaměstanatele s DPČ a ten za mne bude odvádět i pojištění. Budu muset další rok podávat daňové přiznání? Nebo to za mne dělá zaměstnavatel(é)? Děkuji.

Odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, mám dotaz ohledně odpočtu úroků z úvěru při ročním zúčtování daně z příjmů. Jeden náš zaměstnanec mi donesl 2 potvrzení o zaplacených úrocích z hypotéky. Měnil totiž v průběhu roku poskytovatele úvěru a původní úvěr na koupi domu a přilehlých pozemků refinancoval. Problém je ten, že v refinancovaném úvěru je zahrnut i další úvěr na koupi jiného pozemku. Ten však nesplňuje podmínku účelu pro bydlení, protože se na něm nestaví rodinný dům, jak bylo původně v plánu. Je možné úroky uplatnit i přesto, že v refinancovaném úvěru je zahrnut tento "nebytový" úvěr? Případně můžu zaměstnanci uplatnit aspoň úroky z toho prvního úvěru na koupi domu a pozemků, který měl po část roku (než došlo k refinancování)?