FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

vznik daňové povinnosti

Dobrý den. V listopadu jsme pořídili na leasing nový nákladní automobil - tahač. Leasing je od rakouské firmy. 25.11. prošlo auto evidencí motorových vozidel (datum první registrace je 25.11.2009), prakticky jsme ho však začali používat až v prosinci, hned 1.12. došlo k nějakému servisu, vyúčtované poplatky od rakouské firmy za sepsání leasingové smlouvy jsou datovány taky až v prosinci, první leasingová splátka je taky až v prosinci apod. jsme povinni platit silniční daň již za listopad? díky

osvobození od daně

Dobrý den, vlastním byt, který bych chtěl na jaře prodat. Z prodeje bych měl však zaplatit dań z příjmu, nemám ho déle než 2 roky. Rekonstruuji však již druhým rokem větší RD. Získané peníze z prodeje bytu bych použil na rekonstrukci RD ale nevím zda mohu při přiznání daně uplatnit také starší faktury abych tuto daň nemusel platit. Musí být tyto faktury tedy vydané až po datu prodeje bytu? Jak staré faktury lze případně uplatnit? Dále, rekonstrukce mi může trvat třeba ještě 1,5 roku a peníze budu utrácet postupně, jak se to dokladuje FÚ a co když všechny peníze z prodeje bytu neutratím na rekonstrukci? Jak se mám správně postupovat. Děkuji za odpověd.

vrácení pojistného

Dobrý den, Jsem student vysoké školy (soustavně studující), mám méně jak 26 let. Z příjmu 45 000kč (letní brigáda – dohoda o pracovní činnosti) jsem podle potvrzení z účtárny, zaplatil 15 000kč – úhrn pojistného a 1 250kč – daň z příjmu. Po výpočtu daňového přiznání jsem zjistil, že mám nárok pouze na vrácení daně z příjmu (1 250kč). Je možné docílit i vrácení pojištění? Domníval jsem se, že studentům pojištění platí stát. Pokud není možnost vrácení těchto peněz (15 000kč), lze předejít při další letní brigádě takovým „ztrátám“?

pohledávka

V listopadu jsem vyfakturoval zboží, které bude zaplaceno až v březnu následujícího roku. Mám toto vest jako pohledávku a po zaplacení to bude daňový příjem roku zaplacení?

dílčí přiznání

Dobrý den, v loňském roce mi bratr daroval pozemek. Chci se ujistit: daň darovací platit nemusím, jelikož jsme sourozenci a daň z převodu nemovitostí se také platit nemusí, jelikož šlo o darování. Pochopila jsem to takhle správně? A ještě mám dotaz k dani z nemovitosti. Pokud již nějaké pozemky vlastním a platím daně, na tento nově nabytý pozemek dávám dodatečné přiznání, nebo přiznání, kde vypíši všechny i stávající nemovitosti? Moc děkuji za radu. A.

prodej bytu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda musíme platit daň z příjmu z prodeje nemovitosti (byt) za situace, kdy tatínek zemřel v červenci 2004, v březnu 2007 jsme obdrželi rozhodnutí soudu o vyřízení dědictví a až v červnu 2009 se nám podařilo byt prodat. Nikdo ze sourozenců tam neměl trvalé bydliště, ani nebyl tento byt využíván k podnikatelským nebo jiným účelům. Jakým způsobem se případně dokládá tento příjem, je-li nás pět sourozenců? Děkuji za odpověď. S pozdravem Jitka Vávrová

dodanění ŽP

Dobrý den, prosím o radu ohledně zrušeného živostního pojištění. Cca 2-3 roky jsem uplatňovala snížení základu daně o částky zaplacené na živ. pojištění. Nyní jsem pojistku zrušila. Byla mi vyplacena částka 27tis. Musím si podat jako zaměstnance daňové přiznání a tuto částku zdanit? Případně na kterém řádku částku uvést. Děkuji

podání přiznání

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda bude pro mne a manžela výhodnější, když si uplatní slevu na mě, jako vyživovanou manželku, nebo když si podám sama na sebe odpočet daně. Manžel pracoval v minulém roce 6 měsíců, já 4 měsíce(předtím ÚP po skončení mateřské). Manžel si uplatňuje slevu na dani na 2 vyživované děti. Podle kalkulačky jsem spočítala, že pokud si manžel uplatní na mě odpočet, bude se počítat jen z části roku,po kterou pracoval(stejně tak sleva na děti), když si odečtu na sebe základní odpočet na daňového poplatníka, nehraje doba, kdy jsem byla zaměstnaná, roli a můžu nárokovat celou částku. Je to tak? Děkuji za odpověď.

zálohy na daň

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda jsou nějaké sankce za neplacení záloh na silniční daň u OSVČ za automobil do 3,5 t (daň. povinnost roční po slevě 1800,-)? Manžel neplatil zálohy, ale podá přiznání a daň zaplatí celou. Děkuji Katka

osvobození od daně

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na výklad §3 písm. f) zákona o dani silniční. Týká se osvobození od silniční daně dle zmíněného paragrafu i osobního automobilu, který jezdí na LPG? V technickém průkazu má dodatek: palivo BA 95 B + LPG. Děkuji za odpověď.

povinnost danit příjem

Dobrý den, prosím o radu. V roce 2009 jsem 8 měsíců brala rodičovský příspěvek, pak jsem 3 měsíce brala dávky nemocenské a 1 měsíc PPM. Zdaňuje se něco z toho, nebo si může manžel uplatnit na mě slevu jako na vyživovanou manželku? Díky moc. Nedvědová

zálohy na pojistné

Dobrý den, jsem na mateřské dovolené, stát tedy za mě platí SP a ZP. Zároveň podnikám na živnosteský list - vedlejší činnost. Jsem povina platit minimální zálohu na SP a ZP i pokud podám nulové daňové přiznání i přesto že už za mě platí stát? Pokud budu mít příjem, zálohy se vypočítají ze základu daně? Děkuji

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, mám dotaz ohledně odpočtu úroků. Jsem na mateřské dovolené a pobírám jen rodičovský příspěvek. Hypotéka je psána na mně a odečet úroků jsem vždy podávala ke svému daňovému přiznání. Manžel je ve smlouvě o úvěru zapsán jen jako ručitel. Tento rok, však nemám žádné příjmy a nevím, zdali mohu odečet úroků uplatnit do daňového přiznání manžela. K dispozici mám jen Smlouvu o úvěru, kde je manžel zapsán jako ručitel a Prohlášení o ručitelském závazku na manžela. Nevím, zdali je ručitel považován jako účastník ve smlouvě o úvěru. Děkuji za Vaši odpověď.

přiznání

Potřebuji daňové přiznání k dani z příjmu za rok 2009 pro poskytnutí půjčky již nyní,tj. v lednu. Avšak termín vyhotovení přiznání k dani z příjmu za rok 2009 je 31.3.2010.Evidenci mám zpracovanou, ale není vyloučeno, že mohou nastat ještě změny v účtování. Postačí mi pro bankovní úřad přiznání,které nebude mít razítko z Finančího úřadu?Děkuji.

paušál za auta

Dobrý den, mám dotaz ohledně paušálních výdajů na auto. Pokud chci uplatnit tento výdej (5000,- nebo 4000,-Kč na měsíc na jedno auto) musím z účetnictví vystornovat všechny náklady - PHm a parkovné. U parkovného se počítá i parkovací karta? A jakým způsobem to tedy zaúčtovat? Děkuji za odpověď

danění příjmu

Dobrý den, jsem registrována na úřadě práce a v průběhu května až července jsem si brigádně vydělala 5 500 Kč na základě dohody o provední práce. Musím tento příjem zdanit?Děkuji za odpověď

odpis pohledávek

Vedu daňovou evidenci.Mám nedobytnou pohledávku z roku 2006 a 2007. Odběratel není solventní,vím, že nebude ani v budoucnu zaplacena. Jedná se o relativně malé částky. Jak v tomto případě postupovat a provést zaúčtování této nedobytné pohledávky? Děkuji

osvobození od daně

Dobrý den, cca 4 roky jsem majitelem 1/4 domu, který mi darovala babi. V domě nebydlím, ani tam nemám hlášené bydliště. Chtěl bych nyní svojí část prodat jednomu ze spolumajitelů. Můžu nějak dosahnout osvobození od daně z příjmu? Peníze z prodeje chci použít na nákup jiného bytu. Děkuji za odpověď

Dobrý den,jsem zaměstnanec a živn.list mám již…

Dobrý den,jsem zaměstnanec a živn.list mám již čtyři roky pozastaven.V roce 2009 jsem si přivydělal 31000,- jako mám tento příjem zdanit? Děkuji

podání přiznání

Dobrý den, v r.2009 jsem byl od 1.1 do 30.6 v pracovním poměru a pak jsem odešel do starobního důchodu(vznik nároku na starob.důchod od 25.6.2009). Prosím o informaci zda daňové přiznání r.2009 za mne podá poslední zaměstnavatel nebo je musím podat sám na finančním úřadě a kde uplatním slevu na dani za penzijní připojištění.