FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

podání přiznání

Dobrý den, mohu se zeptat, jestli mám podávat daňové přiznání za rok 2009, pokud mé přijmy byly cca 3000 kč. Jsem přihlášená na FÚ a jsem na mateřské dovolené. Děkuji

charakter nemovitosti

Dobrý den, vlastníme rodinný dům, který obýváme přes léto cca 6 měsíců. Přes zimu bydlíme v jiném městě v panelovém domě, kde máme trvalé bydliště. V případě daně nemovitosti máme zařadit rodinný dům do kategorie H jako obytný dům nebo J jako rodinný dům využívaný pro individuální rekreaci? Podotýkám, že přes léto tam nedojíždíme, nýbrž tam jsme nastěhovaní. A ještě: dvorek u domu patří do E nebo G? Děkuji.

osvobození od daně

Dobrý den, ráda bych se na Vás obrátila s dotazy z oblasti DPH: 1)Plátce DPH nakupuje pozemky, které po určité době následně prodává (realizuje převod pozemků - pozn.současně podává daňová přiznání k dani z převodu nemovitostí v souvislosti prodejem pozemků) fyzickým osobám. Jedná se v tomto případě o osvobozená plnění dle §56 odst.2 zákona o DPH (tzn. je povinnost krátit DPH u veškerých režijních plnění na vstupu spojených s tímto obchodem a plněním zdanitelným na výstupu, popř. není nárok na odpočet DPH na vstupu spojený pouze s osvobozeným převodem pozemků)? 2)Plátce DPH nakupuje pozemky (dle výpisu z katastru se jedná o kategorie ostatní plocha), tyto pozemky následně zhodnotí o inženýrské sítě a po určité době prodává klientům. Jedná se v tomto případě již o převod stavebních pozemků (§56 odst.2 zák. DPH), u kterého se uplatní základní sazba DPH? Děkuji za odpovědi.

daňový doklad

Dobrý den, mám otázku. Dne 27.1.2010 nam do firmy byla doručena fa za dodavky vody. Datum usk. zd. plnění je 6.1.2010, Datum vystavení fa je 25.1.2010 a faktura (přestože firma nevybírá zálohy na vodu ani je nezúčtovává) obsahuje odečet vody k 6.1. - vyúčtováno s DPH 10% ale jakýmsi výpočtem byl taky stanoven stav vodoměru k 31.12.2009 a tento stav je vyúčtován s DPH 9%. Domnívám se že faktura není vpořádku, nehledě na to, že byla vystavena a doručena "pozdě". Já ji navíc musím 1/3 přefakturovat, poradíte mi prosím jak postupovat. Paní ekonomka vod. společnosti tvrdí že faktura je vpořádku.... Děkuji za brzkou odpověď. Brandejsová

daňový doklad

Dobrý den, mám otázku. Dne 27.1.2010 nam do firmy byla doručena fa za dodavky vody. Datum usk. zd. plnění je 6.1.2010, Datum vystavení fa je 25.1.2010 a faktura (přestože firma nevybírá zálohy na vodu ani je nezúčtovává) obsahuje odečet vody k 6.1. - vyúčtováno s DPH 10% ale jakýmsi výpočtem byl taky stanoven stav vodoměru k 31.12.2009 a tento stav je vyúčtován s DPH 9%. Domnívám se že faktura není vpořádku, nehledě na to, že byla vystavena a doručena "pozdě". Já ji navíc musím 1/3 přefakturovat, poradíte mi prosím jak postupovat. Paní ekonomka vod. společnosti tvrdí že faktura je vpořádku.... Děkuji za brzkou odpověď. Brandejsová

daňová povinnost

Dobrý den,chtěl bych se zeptat.V 2009 červen mi zemřela matka,při dohodě dědiců o vypořádání dědictví, jsem nabyl člensky podíl v 2009 říjen.Dohodli jsme se ze 3 dědici člensky podíl prodáme.Do měsíce jsem to prodal, dvě setry jsem vyplatil jejich podíly.Musíme podat danové přiznáni každý zvlašt?Nebo musím to podat jenom já, a uvést že jsem je vyplatil.DĚKUJI

podnikatelský účet

Musím jako OSVČ mít bezpodmínečně bankovní účet, i když ho pro své podnikání nepotřebuji? Vše platím složenkami poštou. Je za to pokuta od finančáku?

paušál za auto

Chtěla bych se zeptat, když OSVČ mající soukromé vozidlo používající v podnikání,si může od r.2010 dávat do nákladů paušální částku 4000,-měsíčně. Je to bez ohledu kolik km měsíčně najezdí,nebo je to nějak sledováno, když se KNIHA JÍZD již nemusí vést? Co když projezdím jen 20km měsíčně.

sleva na manželku

Když ročně má manželka hrubý příjem menší než 67tis.a já bych si chtěl uplatnit roční odpočet na manželku. Může manželka,která má ŽL a vydělá míň než 67tis.si zároveň uplatnit roční odpočet na sebe jako na poplatníka?

Prohlášení poplatníka

dobry den!chtěl bych u zaměstnavatele podat prohlašení poplatnika daně..u zaměstnavatele jsem již tři roky a v roce 2009 sem pracoval poze 4měsíce leden až duben od te doby sem v pracovní neschopnosti proto bych se chtěl zeptat jestli je k prohlašení potřeba dodat nějaka další potvrzeni nebo se o to postara zaměstnavatel případně jak vyučtovaní daně v tomto případě probíha a jaky muže byt přeplatek daně když pruměrna hruba mzda činí 15200 děkuji za odpověd

zjednodušený daňový doklad

Dobrý den, pokud nakoupím v supermarketu zboží do podnikání za 11750,-Kč bez DPH(suma větší než 10 000,-).Obdržím řádný daňový doklad, ale nejedná se o fakturu,musím požádat o vystavení faktury od prodejce já?-Pokud si takový doklad dám do účetnictví,mohu mít v budoucnu problémy s finančním úřadem? Prodejce musí automaticky vystavovat fakturu při prodeji zboží nad 10000,-bez nebo včetně DPH? Pokud v jeden den nakoupím u stejného prodejce 2x za 8tisíc Kč;místo jedenkrát za 16tisíc Kč,vyhnu se tak povinnosti mít vystavenou fakturu?Děkuji

zboží v eshopu

Dobrý den, objednal jsem pro svůj eshop s bižuterii zboží mimo EU. Hodnota zboží je zatím pár desítek tisíc korun. Zásilka mi byla proclena a stanoveno dph. Kdy se stávám plátcem dph? Četl jsem něco o tom, že v případě přijmutí služby z nečlenského státu, což by mohlo být poštovné za doručení zboží, je tomu tak? Je vůbec možné prodávat na eshopu bez udání ceny dph? Děkuji

plátce daně z příjmů ze závislé činnosti

Dobrý den, jako podnikatel a zaměstnavatel jsem se zaregistrovala jako plátce k dani z příjmu ze závislé činnosti a funkčních požitků. Co pro mě tato registrace ve vztahu k finančnímu úřadu vlastně obnáší? Jaké mám povinnosti? Za odpověď předem děkuji

výdaje procentem

Dobrý den,prosím o radu, jsem OSVČ důchodce,mé podnikání je pořádání kulturních akcí.Vedu daňovou evidenci. Chtěla bych přejít na výdaje paušálem. Musím podat dodatečné DP když jsem v daňovém přiznání r. 2008 neměla žádné pohledávky, závazky ani majetek? Druhý dotaz: dcera je studentka do 26 let. Pobírá příspěvek v mateřství, zároveň má dohody na autorské příspěvky /některý měsíc nad 7 000,-/.Podá daňové přiznání. Jak to je, ale se sociálním a zdravotním pojištěním? Děkuji. Marie Wollmannová

oprava účtování

Dobrý den, V roce 2008 nám na účet do banky přišlo 150,- Kč z pojišťovny. Při zpracování výpisů z účtu jsem nevěděla, co je to za platbu a za co, zaúčtovala jsem to "prozatímně" 221/321 s tím, že později zjistím o co jde. Už jsem se však k tomu nevrátila a tak to také zůstalo. Šlo o vratku přeplatku na pojištění, které platíme čtvrtletně a chci se tedy zeptat, když rok 2008 je uzavřen, jak to správně zlikvidovat - zaúčtovat v roce 2009? Děkuji, DanaRz

daňová povinnost

Dobrý den,přítelkyně je po rozvodu manželství a dostane peněžní vypořádání majetku (1/2 z bytu).Platí se z toho daň ? Děkuji .

věcné břemeno

Dobrý den, se souhlasem majitele sousedního pozemku jsem vedl přes jeho pozemek vodovodní a plynovodní přípojku k chatě. Ve smlouvě o zřízení věcného břemene máme dohodnuté bezúplatné zřízení VB na dobu neurčitou (smlouva obsahuje závazek i pro všechny budoucí majitele jak sousedova pozemku, tak chaty). Platí některá ze stran smlouvy nějakou daň a z jaké hodnoty? Jak poustupovat u VB dožití v nemovitosti jsem se dočetl, ale s tímto si nevím rady. Není případně lepší stanovit nějakou minimální úplatu, třeba 1,- Kč? Děkuji za radu. J. Pilát

sleva na manželku

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat, manželka pobírala v loňském roce od února neschopenku (v lednu ještě pracovala) a od srpna šla na mateřskou. Rád bych se zeptal, zda mohu uplatnit na manželku slevu na dani? jestli ano, má si manželka někde požádat o potvrzení o příjmech za loňský rok?? A jestli ano, žádá se o to u zaměstnavatele?? Vím, že limit pro zadani o slevu na dani je 68.000Kč/rok. Děkuji za brzké vyřízení.

sleva na dítě

Může si Slovák, který zde má firmu s.r.o., je jednatelem a dostává mzdu, uplatnit na své dítě které je české národnosti, přítelkyně je také češka a žijí ve společné domácnosti, daňový bonus? Děkuji moc za odpověď

sportovní sázky

Dobrý den, jak je to se sportovními sázkami, jsou výhry osvobozeny od daně z příjmů pokud firmy mají sídlo v zemi evropské unie (Malta, Anglie)? Spadá do evropského hospodářského prostoru Gibraltar? Děkuji