FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den.Můj tatínek ( vdovec ) zemřel koncem září 2015.I když byl v důchodu, stále pracoval ve svém zaměstnání.Mohu jako dcera žádat o vrácení přeplatku na dani?A pokud ano mám požádat o podání daňového přiznání jeho zaměstnavatele?Děkuji.Míla K.
Dobrý den, mám příjem ze zahraničí, konkrétně Německa, dle zákona mám počítat s metodou vynětí s výhradou progrese. Postup výpočtu mi je jasný, jen nevím, kam příjmy ze zahraničí uvést? Příloha číslo 3 pouze počítá s metodou zápočtu. Prosím o radu, kam příjmy uvést. Děkuji!
Dobrý den, chci se zeptat na odpočet ze základu daně za odběr krve. Daruji červené krvinky a transf. odd. připisuje za tyto úkony 2 odběry (obsahuje 2 transf. jednotky) - za 3 návštěvy ročně mi v potvrzení na daně tedy vystavili 6 odběrů. Na finančáku mi nechtějí uznat 6 ale jen 3, přitom takto jsem již vykazoval loni a problém nebyl...Můžete mi poradit co je správně? Děkuji.
Dobrý den, příjmy z prodeje cenných papírů jsou osvobozeny od daně, pokud je splněn časový test. To platí již dlouho. Nyní k tomu platí ještě to, že příjmy z prodeje cenných papírů jsou osvobozeny od daně, pokud jejich úhrn za rok nepřesáhne 100 000Kč. Moje otázka zní, jestli se do tohoto úhrnu 100 000Kč započítává i prodej akcií, které splňují časový test. Například prodej akcií v hodnotě 120 000Kč splňujících časový test a k tomu ve stejném roce prodej akcií v hodnotě 20 000Kč nesplňující časový test. Pokud by se do limitu 100 000Kč nezapočítával prodej akcií splňujících časový test, nebylo by v uvedeném příkladu akcie nesplňující časový test potřeba do daňového přiznání uvádět. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Jaroslav Šimůnek
Som Slovák s trvalým bydliskom na SR, v ČR som pracoval v r.2015 ako zamestnanec od 1-5 v jednej firme v Ostrave, 6-10 v inej firme v Moste, od 11/2015 som na urade práce na SR. Neviem, na ktorý finančný úrad v ČR mám podať DPFO? v Ostrave, v Moste? dakujem za odpoved
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat: důchodce byl 01-04/2015 zaměstnán a od 05/2015-01/2016 pracoval jako OSVČ. Poslední fakturu,která je za práce provedené v prosinci 2015 vystavil v lednu a byla mu proplacena v lednu 2016 uvede tuto fakturu ještě v daň.přiznání 2015 nebo až 2016? A jak je to s přehledy na SP a ZP u důchodce? Děkuji za zodpovězení dotazu.
Dobrý den, jsem FO-podnikatel, mám mimo jiných živnost na ubytovací služby, mám nemovitost, není vložena do obch. majetku firmy, kterou jsem pronajímala pomocí agentury turistům, zajištovali jsme úklid, výměnu prádla, faktury za energie jsme dávali do účetnictví, vše § 7, od půlky roku jsme ale nemovitost pronajali k trvalému bydlení soukromé osobě (nájemní smlouva), energie bude hradit sama a žádné služby již poskytovat nebudeme. Je možno tento příjem dát do §9, když se změnily podmínky? Polovinu roku zdaňovat podle §7, když poskytujeme ubytovací služby a zbytek roku, kdy se pronajímá soukromé osobě pro účely bydlení podle § 9? Je to možné takto kombinovat? Za odpověď velice děkuji.
Dobrý den, chtěla jsem se prosím zeptat jak to bude s daň přiznáním. Otec je OSVČ, důchodce, syn je spolupracující osoba ale jen v lednu 2015. Jak si budou rozdělovat přijmy. Děkuji
Dobrý den, manželka je OSVČ. Loni se stala starobní důchodkyní po dovršení 60 let. OSVČ je i nadále. Od roku 2000 byla účastna životního pojištění, které předčasně vypověděla po té, co se stala starobní důchodkyní. Musí v takovém případě dodanit uplatněné odpočitatelné položky za ŽP z daňových přiznání z minulých 10 let ?
Dobry den, v ramci svych konzultacnich sluzeb (koucink), jsem v roce 2015 uskutecnila par konzultaci pro slovenske obcany, neplatce DPH, nepodnikatele, tj. soukrome osoby. Platba probehla v EUR na uzemi SR. Chtela bych si potvrdit, jak tyto prijmy uvadet v danovem priznani. Je korektni takovy postup, ze prijem ziskany v EUR prepocitam podle jednotneho kurzu na CZK a uvedu normalne do souhrnu svych prijmu? Je nutne, abych tyto prijmy uvadela do prilohy c. 3:Příjmy ze zdrojů v zahraničí a do radku 30 - Transakce uskutečněné se zahraničními spojenými osobami mam dat ANO nebo NE? Dekuji predem za odpoved, Sofie
Dobrý den, v lednu 2015 se mi stal pracovní úraz a měsíc sem doma marodil. Dostal sem poté od pojišťovny bolestné a teď za mnou přišla účetní z naší firmy, že si musím podat daňové přiznání sám, právě kvůli tomu bolestnému, které činilo 4800Kč a + k tomu jsem dostal 800kč za poplatky u doktora, které jsem musel uhradit. Chtěl bych se zeptat co všechno k tomu potřebuji a co všechno mám v daňovém přiznání uvézt? Děkuji.
Loni jsem měl při doktorském studiu pouze v březnu a dubnu práci u jednoho zaměstnavatele na dohodu o pracovní činnosti (DPČ). Podepsal jsem růžové prohlášení a byla mi uplatněna sleva na dani (vzhledem k věku už pouze základní). Ze mzdy, která hrubá v jednom měsíci překročila 10000 Kč, v jednom měsíci byla mírně nižší, mi byly (vedle sociálního a zdravotního pojištění) po slevě strženy zálohy na daň ve výši 0 a 30 Kč. Musím sám podávat daňové přiznání, pokud jsem zaměstnavatele do 15.2. letošního roku nepožádal o zúčtování daně, nebo nemusím podávat nic? Z některých poraden se zdá, že jsou v mé situaci žádost o zúčtování a daňové přiznání sice nepovinné, ale ve vzájemném vztahu "buď a nebo", takže něco z toho podat musím. Informační leták finanční správy ale vyznívá tak, že je pro mě skutečně nepovinné obojí.
Dobrý den, nyní OSVČ, dostala od bývalého zaměstnavatele zaplaceny úroky z prodlení za pozdě vyplacenou mzdu (nařízeno soudem). Dotaz: úroky poté spadají do daněných příjmů, jako příjem z kapitálového majetku a daní se? Moc děkuji za Vaši odpověď, Hezký den....DR
Dobrý den, obracím se na Vás s tímto dotazem: já i několik dalším maminek na mateřské v mém okolí včetně manželů pracujeme dobrovolnicky pro rod. centrum, které je zapsaný spolek (z.s.). Předpokládám, že alespoň část (ne-li všechnu?)vložené energie můžeme zohlednit v darovací smlouvě s rod. centrem a snížit si základ daně. Zajímalo by mě ale, jak naši práci ohodnotit. Jedná se o odborné věci jako marketing, fundraising, PR, ale i běžnou výpomoc jako administrativu, výlep plakátů nebo stavění stánků. Máme činnosti v darovací smlouvě rozlišit a cenu za hodinu si stanovit sami? Např. stavba stánků 10 hod. á 150 Kč/hod., marketingové poradenství 10 hod. / 500 Kč hod.? Nebo nějaký průměr? Nebo stačí práce v hodnotě XY Kč? Děkuji za odpověď a zdravím.
Dcera 29.2.2016 ukončila 1 semestr VŠ (maturita 5/2015). Dosud vedena jako vyživované dítě (19 roků). Od 1.3.2016 ve studiu na VŠ nepokračuje (od září 2016 změna oboru). Pokud bude navštěvovat od března jazykovou školu, bude splňovat statut soustavně se připravující na budoucí povolání? Mohu na ni i nadále uplatnit daňové zvýhodnění? Děkuji
Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat, jak je to s uplatněním úroků z úvěru, kdy je úvěr poskytnut na nemovitost, ve které trvale bydlí moji rodiče a jsou tím pádem se mnou v přímé příbuzenské linii, tím pádem dle mého názoru bych si mohl úroky uplatnit v plné výši nikoliv poměrem. Děkuji za odpověď.
Zdravím, v roce 2014 mi skončil leasing vozidla a nyní řeším daňové přiznání za rok 2015, kdy došlo k prodeji tohoto vozidla, avšak živnost již příliš aktivní nebyla, tj. nemám žádné výdaje a příjmy jsou vysoké kvůli prodeji auta. Tak jsem své účetní řekl, ať při přiznání uplatní 60% paušál, načež mi řekla, že rok po leasingu nelze paušál uplatnit. To se mi však nezdá. Jak to tedy prosím je? Je možné uplatnit paušál? Moc děkuji z radu
Dobrý den, maminka je ve starobním důchodu a vloni v březnu se musela ze zdravotních důvodů přestěhovat z bytu do domova Alzheimer. Byt ve kterém bydlela od roku 1963 v březnu prodala, respektive podíl z družstevního vlastnictví, protože v roce 2010 nájemníci vytvořili družstvo a barák přešel do družstevního vlastnictví. Jak je to prosím s daní z příjmu v tomto případě. Nevím si s tím rady. Děkuji
Dobrý den, V létě 2015 jsem byl v Německu a vydělal jsem si do 100tis KČ, v době brigády jsem byl student vysoké školy v ČR (i nyní jsem studentem). V Německu jsem vše řádně zdanil. Nyní bych si asi měl podat daňové přiznání i v ČR je to tak? – v Německu mi byl příjem zdaněn sazbou 16% (dan z příjmů) jiné daně (kromě solidárního příplatku) jsem neplatil, ani sociální a zdravotní pojištění – jsem student. Pokud si daňové přiznání v ČR podám, budu muset doplácet nějaký doplatek? Zároveň přemýšlím o možnosti nechat si v Německu část daně vrátit (na základě podání daňového přiznání v Německu), musel bych pak tuto vratku v ČR zdanit? Děkuji
Dobrý den, příjem v zahraničí - Anglie (1-11/2015) - zaměstnání, placeny daně a odvody. od 1-12 OSVČ - žádný příjem. Má nárok na daňový bonus 2 české děti? celoroční, měsíční - žádný? Moc děkuji za Vaši odpověď....DR