FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

sleva na manžela

Dobrý den, od dubna 2009 jsem v PID a vlastním průkaz ZTP. PID překročí částku 68 000, z tohoto důvodu zřejmě nelze použít odečitatelné položka při přiznání daně z příjmů u mojí manželky? Lze uplatnit u ní taky slevu na můj průkaz ZTP, neboť já jsem neměl kromě výplaty PID žádný příjem,nedávám proto ani přiznání daně z příjmů. Děkuji S pozdravem Stanislav L.

peněžní deník

Dobrý den,chci se zeptat jastli musím vést peněžní deník jako OSVČ jestliže upltnuji výdaje procentama děkuji za odpověd

účtování dokladu

Dobrý den, vyrobili jsme sborník, dodavateli uhradili fakturu za tiskové služby,DPH 20 %,můžu z faktury odečíst 10% daň, když budu pak chtít nějaké sborníky dále prodávat? Děkuji za odpověď.

náklady na PHM

Jsem OSVČ. Mám pronajaté auto od soukromé osoby. Jsem plátce DPH. Mohu si do odpočtu dávat pohonné hmoty ? Děkuji Hana

uplatnění výdajů

Dobrý den, mám dotaz ohledně výdajů dle §9 ZDP. Pronajímám od r.2008 část RD a podle zaleckého posudku ke dni zahájení pronájmu jako výdaje proti přijmu z nájmu uplatňuji rovnoměrné odpisy. Vlastním dále byt 2+kk ve SVBJ, který pronajímám od září 2009. Mohu u tohotu bytu zároveň uplatňovat výdaje z nájmu 30%? Nebo lze i u SVBJ postupovat jako u RD tj. odpisovat byt, jeli to výhodnější, podle znaleckého posudku nebo podle vlastního úsudku a trendu cen nabízených nemovitostí a odpisovat rovnoměrně nebo zrychleně?

daňová povinnost

Dobrý den, při převodu vlastnictví (kupní smlouva) v majetku právnické osoby budu platit jako prodávající daň z příjmu ve výši daně z příjmu p.o.? Jedná se o občanské sdružení. Jsou tu nějaká osvobození od daně jako u u f.o. (§4 ZODP)?

sleva na manželku

Dobrý den,mám dotaz ohledně uplatnění slevy ve výši 24 840,--. Syn podniká a jeho manželka, které je 42 let přestala pracovat a od 10/2008 studuje denní vysokou školu.V roce 2008 do 30/9/2008 pracovala, takže si dělala sama daňové přiznání, kde si uplatnila odpočet na daňovou slevu. V roce 2009 neměla žádný příjem. Mám dotaz, zda za rok 2009 si může syn udělat odpočet ve výši 24 840,-- i na ni a jaký je k tomu potřeba doklad, který by měl ke svému daňovému přiznání přidat. Má doklad, že si celý rok 2009 platila ve VZP zdravotní pojištění ve výši 1 080,--Kč měsíčně. Děkuji za odpověď. Růžena Novotná runovotna@seznam.cz

sazba daně

Dobrý den, prosím o názor na sazbu DPH při refakturaci provozních služeb za r.2009. Jsme s.r.o. a obdrželi jsme od pronajímatele našich kanceláří fakturu s DUZP 15.1.2010 na refakturaci spotřeby el.energie za 12/2009 s účtovaným 19% DPH. U faktury je přiložena faktura dodavatele el.energie, která má DUZP 31.12.2009 a 19% DPH. Usuzuji, že DUZP bylo stanoveno na den přijetí dokladu od dodavatele el.en. a sazba 19% DPH dle dokladu od dodavatele el.en. Můžeme přijmout tuto fakturu s DUZP 15.1.2010 a 19% DPH, a uplatnit v daňovém přiznání za leden 2010, nebo je faktura chybně a máme si vyžádat stejnou fakturu s 20% sazbou DPH? Děkuji za odpověď.

příjmy

Dobrý den, chci se zeptat, jestli mohu do příjmů z podnikání za rok 2009 zahrnout příjmy z faktur za 12/2009, které mi byly proplaceny na bankovní účet až 5.1.2010?

danění důchodů

Dobrý den, mám dotaz, zda se za rok 2009 musí danit část důchodu, jaká je hranice osvobození a do jaké kolony se píše část důchodu, která případně podléhá dani. Děkuji za odpověď. runovotna@seznam.cz

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, prosím Vás, lze odpočíst úroky z hypotéky z daňového základu i pokud je hypotéka pořízena na chatu ? Děkuji za odpověď Iva

dodatečná přiznání

Dobrý den!Chci se zeptat,jestli je možné podat si daňové přiznání zpětně za rok 2006 a 2007 jako FO,či nikoliv?Děkuji moc za odpověď

základ daně

Dobrý den.Rád bych věděl zda se dan z prodeje nemovitosti platí z prodejní,nebo odhadní ceny.Pokud z odhadní,jak starý můžu mít odhad nemovitosti. Mockrát děkuji

zakázka neplatce

Dobrý den, jsem OSVČ a v současné době nejsem plátcem DPH. Chtěla bych se zeptat, jakým způsobem je možné uzavírat smlouvy na větší částky k fakturaci, když předpokládám,že se do kategorie plátců DPH dostanu v průběhu trvání konkrétní zakázky. Zda není lepší se k DPH přihlásit a smlouvu uzavřít již s DPH. Moc Vám děkuji za pomoc Kamila

sleva na manželku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli si na mě může uplatnit manžel odpočet při vyúčtovaní daně z příjmu FO. Celý rok 2009 jsem byla na rodičovské dovolené a pobírala jsem pouze rodičovský příspěvek. Jiné příjmy jsem neměla. Na začátku roku 2009 mi matka darovala půlku bytu. Zahrnuje se tento dar do vlastního příjmu manželky? Děkuji za odpověď.

povinnost podat přiznání

V roce 2009 jsem měl v zaměstnání celkový hrubý příjem 8700 Kč. Ostatní příjem byl nemocenská a podpora v nezaměstnanosti. Musím podávat Přiznání z přijmu fyzických osob, když zároveň moje odečítatelné položky činí 15 024 Kč.

přepočet cizí měny

Přijatá faktura v cizí měně. Platba na Kč účtu byla snížena o 2% skonto. Jakým kurzem a k jakému datumu zaúčtuji skonto - podle kurzu na bankovním výpise nebo použiji denní kurz ČNB k datu platby faktury? Děkuji za odpověď. Laluhová P.

podnikatel a nemoc

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když byl OSVČ přiznán 8.6. částečný invalidní důchod, tak podnikání bylo hlavní činností 5 měsíců a vedlejší 7? Dále bych se chtěla zeptat, jestli se do příjmů počítá invalidní důchod a nemocenská. A do třetice, jestli když je OSVČ na nemocenské, tak jestli může fakturovat ze skladových zásob, nebo jestli v této době nemůže mít vůbec žádný příjem. Děkuji a hezký den

danění více příjmů

Dobrý den, chtěla bych si ujasnit podání daňového přiznání. Pracovala jsem u čtyř zaměstnavatelů na DPP, u tří z nich jsem podepsala růžové prohlášení, u čtvrtého ne...do daňového přiznání uvádím tedy celkový souhrn od všech čtyř, ačkoliv jsem u jednoho nepodepsala růžové?někde jsem se dočetla, pokud jsem nepodepsala růžové, tak stržená záloha na daň už je nevratná...děkuji za odpověď

dodatečné doklady v DE

Dobrý den,mám dotaz týkající se DPH.Přišlo nám pár faktur (opisů) v tomto roce, ale DPH na nich spadá do období roku 2009,za které už jsme DPH odvedli.Jak tyto faktury zaúčtovat?Musím udělat opravné přiznání k DPH nebo zaúčtovat do roku 2010 nebo dát celé do nákladů?Vedeme d.evidenci,měsíční plátci.Děkuji.