FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

daňová povinnost

Dobrý den, chci se zeptat, jestli je důchodce povinnen podávat daňové přiznání, když pronajímá nebytové prostory a za rok 2009 nájem činil 40.000,- a v roce 2010 to bude 72.000,-. Náklady za prostory nemá, vše si platíme sami. A je povinna mám zajistit plyn. kotel na vytápění prostoru? děkuji za odpověď L.

vrácení daně

Jsem důchodce, uzavřel jsem dohodu o provedení práce na měsíce červenec až prosinec 2009 po 5000,- Kč brutto. Podnik mi zaslal na účet šestkrát částku 4.250,- Kč, celkem tedy 25.500,- Kč a vydal mi potvrzení o tomto příjmu s tím, že tato dohoda byla zdaněna 15% daní podle zákona o dani z příjmů č. 586/1992 Sb. Mohu takto strženou daň (celkem 4.500,- Kč) požadovat na finančním úřadě zpět, když mohu jako poplatník uplatnit slevu na dani až 24.840,- Kč? Děkuji předem za odpověď. P.L.

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den. Byt, který vlastním já, jsme rekonstruovali ze stavebního spoření syna, který má taky trvalé bydliště v bytě. Může si syn odepsat úroky z daní? ¨ Děkuji Moudrá

prodej auta

Dobrý den, pokud jako fyzická osoba - nepodnikatel koupím automobil v březnu 2010 a v tom samém roce ho prodám (v listopadu), budu muset platit daň z příjmu dle paragrafu 10, když pořizovací cena automobilu je 200 000 Kč a prodejní cena bude zhruba 120 000 Kč, tedy základ daně bude mínus 80 000 Kč. Musím v tomto případě odvést daň či nikoliv? Děkuji za odpověď.

výdaje procentem

Dobrý den, lze použít paušální výdaje v roce 2009 - kadeřnictví 80% - fyzická osoba, která kromě kadeř.služeb prodává i různé druhy přípravků (šampony, gely apod.) nebo nelze? Děkuji za Vaši odpověď

výdaje procentem

Jako fyzická osoba vedu DE a používám auto na leasing, který si dávám do výdajů. Za rok 2009 by bylo pro mě výhodnější použít do daňového přiznání výdaje procentem. Ale prý by to způsobilo, že by mi nebyly leasingové splátky za minulá léta uznány jako výdej ?

daňová povinnost

Dobrý den, mám osobní automobil vložen v obchodním majetku, ale plánuji, že ho v roce 2010 nebudu používat k podnikání, SPZ do depozita nedám, protože ho budu používat jen soukromě. Jsem povinna platit silniční daň, teda spíš zálohy 2010? V daňové evidenci ale uplatňuji výdaje za leasing a poměrnou část akontace. Děkuji za Vaši odpověď.

sazba daně

Prosím o sdělení procentní sazby nákladů u Daňového přiznání u překladatelské činnosti OSVČ. Děkuji

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, koncem roku 2007 jsem si vzala překlenovací úvěr a úvěr ze stavebního spoření na bytový účel.Začali jsme s manželem v roce 2007 stavět nový dům.Ve smlouvě s městem jsme měli napsaný,že pozemek stačí uhradit do dvou let(začali jsme stavět koncem r.2007),takže již po zaplacení pozemku 12měsíc 2009 jsme mohli zažádat o zápis do katastru nemovitosti jako majitelé pozemku a domku.Chci se zeptat,zda mohu uplatnit úroky z úvěru v daňovém přiznání,když budu v katastru nemovitosti zapsaná až koncem února 2010?Děkuji za odpověď Řehořová

oprava dokladu

Dobrý den, mám dotaz ohledně DPH, v 10/2009 jsme vystavili fakturu s 19% DPH na zboží. Zboží se pokazilo, zákazníkovi vystavíme dobropis. Můžeme vystavit dobropis s aktuálním DUZP a 19% DPH? Nebo musíme vystavit dobropis s prosincovým DUZP abychom mohli použít 19% DPH a podat dodatečné hlášení DPH? Děkuji

způsob uplatnění výdajů

Mám takový dotaz: Jsem živnostník - provozuji taxislužbu, v roce 2008 jsem účtoval na skutečné náklady. V roce 2009 chci uplatnit výdaje procentem z příjmu tedy 60%. V roce 2008 mě nezbyly žádné pohledávky, zásoby ani závazky. Mám pouze auto, které odepisuji. v roce 2009 bych chtěl uplatnit výdaje procentem a v roce 2010 můžu opět přejít na skutečné výdaje. Můžu tak postupovat.

auto a cestovní náhrady

Dobrý den , manžel zapsán v obchodním rejstřiku jako fyz. osoba od prosince 2009. Manželka má auto na leasing , které používám ve svém podnikání. Na toto auto mám zaplacenou silniční daň a ptám se , zda si můžu dát cestovní náhrady do nákladů za prosinec 2009 a nebo jen doklady od zakoupeného benzínu ? Jelikož jsem jezdil i do zahraničí zda si můžu dát do nákladů stravné děkuji.

podání přiznání

Dobrý den,manželka je od roku 2003 ve starobním důchodu. V roce 2009 byla jeden měsíc zaměstnána jako učitelka na základní škole, kde z celkových příjmů jí byla sražena záloha na daň. Vzhledem k tomu, že má nárok na čerpání daňové úlevy (spoří na penzijní fond České pojišťovny) požádala uvedenou základní školu o provedení ročního zúčtování záloh na daň a daňového zvýhodnění. Toto ji bylo odmítnuto se slovy, že již není jejich zaměstnancem. Má základní škola povinnost toto provést ? Nebo má jenom možnost podat řádné daňové přiznání k příslušnému FÚ do 31.3.2010 ? Děkuji předem za odpověď.

sleva na manželku a auto v podnikání

Dobrý den. Prosím o sdělení, zda si mohu odečíst částku na manželku, která byla do X. měsíce na mat.dovolené a od XI. měsíce je spolupracující osoba a platí si soc. i ZP. Celou částku nebo jen za 10 měs.? Další dotaz je, jestli si může ten, kdo půjčil auto k podnikání osobě svč, odečíst paušál na km - on,nebo osoba auto používající. On platí silniční daň. Opravy si bude účtovat pronajímatel, nebo OSVČ? Děkuji.

danění příjmu

Dobrý den,bylo mně přiznána nemoc z povolání,lékařka vypracovala posudek,který jsem zaslal firmě u které jsem pracoval(v současné době jsem v e starobním důchodě)jednatel firmy mně upozornil,že je nutné provést zdanění.Žádám Vás o radu v jaké procentní výši,je nutné zaplatit danˇ a jakým způsobem,jestli je to omezeno časově,nemám s daněmi zkušenosti. Děkuji za odpověd S pozdravem Č.J.

příjem manžela

Dobrý den, ráda bych se na Vás obrátila s dotazem ohledně Daňového přiznání fyzických osob za rok 2009 a slevy na manželku/manžela. Má otázka zní: zda se podpora v nezaměstnanosti a nemocenská dávka započítává do příjmů manžela /limit je 68 000kč/? Bohužel názory se liší, když jsem volala na FÚ, bylo mi řečeno, že se podpora v nezaměstnanosti nezapočítává do příjmů, že je to dávka státní sociální podpory. Na internetu čtu,že se do příjmů počítá. Nevím zda ve svém daňovém přiznání mohu uplatnit slevu na manžela? Předem moc děkuji za odpověď. S pozdravem Jana

odpočet úroků z úvěru

Jsem OSVČ, koupili jsme s manželkou členský podíl na byt v Praze, který je dosd ve vlastnictví bytového družstva.Mám nájemní smlouvu s bytovým družstvem a byt využívám,jako ubytování při pracovní činnosti.Na zakoupení členského podílu i rekonstrukci bytu jsem si vzal úvěr jednak od Buřinky, tak ze stavebního spoření. Podotýkám však, že smlouva o stavebním spořenía úvěrová smlouva ke stav.spoření je psána na mého zletilého syna, já jsem na smlouvě o úvěru ze stavebního spoření uveden jako přistupitel a také úvěr splácím.Můj dotaz zní :Mohu si snížit daň.základ o zaplacené úroky z výše uvedených úvěrů? Velmi děkuji.

sleva na studenta a odpočet úroků

1.Jako student vysoké školy jsem vykonával brigádu -dohodda o pracovní činnosti, výdelek 10 000 Kč, daněno 15 %. Od.1.10.2009 jsem nastoupil do trvalého prac.poměru, Vys.školu jsem ukončil. Mám nárok na slevu na dani za brigádu jako student? 2.Vlastním rodinný dům, na jehož rekonstukcia modernizaci jsem si dne 5.5.2009 vzala spotřebitelský úvěr 200 000 Kč.Mohu si odečíst úroky ze svého daň.základu a jaké musím doložit doklady?

danění výhry

Dobrý den, v roce 2009 jsem vyhrál v loterii Sportka částku něco málo nad 40.000,-Kč, chtěl bych vědět zda jsem povinen tuto výhru zdanit a kolikaprocentní je sazba, anebo zda jsem osvobozen od daně? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Radim B.

osvobození od daně

Dobrý den, chci se zeptat, zda se musí zdaňovat příjmy ze starých fotek a mincí, když to jsou vlastně movité věci, ktré vlastním několik let?