FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Daňový nerezident a odpočet úroků

Dobrý den, kamarád z Polska,pracující v ČR - daňový nerezident ČR,splňuje podmínku 90% celosvětových příjmů v ČR,si chce uplatňovat v daň. přiznání úroky z hypotéky. Lze toto u hypotéky poskytnuté bankou v Polsku na nákup a rekonstrukci RD v Polsku? Podmínky jako vlastnictví nemovitosti,trvalý pobyt v nemovitosti apod. splňuje. Ale je to vše v Polsku... Děkuji za odpověď

Daně při příjmech z více zemí

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat ohledně Smlouvy s Německem o zamezení dvojího zdanění v rámci daně z příjmu . V ČR hlavní prac.poměr, v DE brigáda. Četl jsem, že je možnost využití tzv. Úplného vynětí, to jest příjem z Německa / v DE nezdanitelný - jde o menší částku/ se vyjímá v ČR ze základu daně pro výpočet daně z příjmu. Je to pravda? Děkuji Vám

Zahraniční příjmy

Dobrý den mám dva dotazy související s prací v zahraničí: 1) Přítelkyně pracovala v Anglii do konce září. V říjnu nastoupila do práce v ČR. Je potřeba podávat daňové přiznání, když všechny příjmy v Anglii byly zdaněny a české daní její zaměstnavatel (růžový formulář). 2) V Anglii jsem pracoval do konce září. Od té doby pobývám v ČR, ale pracuju dál na dálku pro anglického zaměstnavatele, kam pravidelně jezdím. Musím podávat daňové přiznání, když v ČR nemám žádný příjem a daně řeší anglický zaměstnavatel? Předem děkuji za jakoukoli radu.

Povinnost podat daňové přiznání

Dobrý den, jsem starobní důchodkyně a chtěla bych se dozvědět, kde přesně v Zákoně o dani z příjmu se dozvím, zda musím podávat daňové přiznání, nebo ne. K běžnému důchodu si totiž ještě vydělám ROČNĚ 15150,- za pronájem polí. Za rok 2014 jsem dostala pod 15000 a přiznání jsem nepodávala, protože mi někdo řekl, že do 15000,- ročně nemusím přiznání podávat. Vloni jsem ale dostala o něco víc. Chtěla bych vědět, v jakém paragrafu Zákona o dani z příjmu toto najdu. Díky.

Daně OSVČ v důchodu

Dobrý den, starobní důchodce 1/nikde nepracuje 2/nevykonává žádnou OSVČ 3/v r.2015 dostal poprvé honorář za překlad hry Kč 22.000,- hrubého, od divadla, které hru hrálo 4/ musí platit sociální pojištění a zdravotní pojištění ? 5/bude muset platit v r.2016 nějaké zálohy na obě pojištění, když už se hra nebude hrát nebo třeba bude, ale neví kolikrát a kolik honoráře obdrží ? 6/ musí vyplnit pro soc.pojištění Přehled o příjmech a výdajích, i když prý mu nevzniká povinnost platit soc.pojištění 7/ u zdravot.pojištění prý musí platit vždycky odvod Děkuji předem za odpověď.

Podmínky slevy na manželku

Dobrý den, mám dotaz, zda si může poplatník uplatnit slevu na dani za manželku, která je nezaměstnaná a v r. 2015 měla příjem z prodeje nemovitosti. Děkuji za odpověď.

Evidence na ÚP po část roku 2015 a daň z příjmu

Dobrý den Chci se zeptat,do konce října roku 2015 jsem byl zaměstnaný,od listopadu jsem na Úřadu práce,musím podávat DP sám ?

Povinnost podat daňové přiznání

Dobrý den Chci se zeptat,do konce října roku 2015 jsem byl zaměstnaný,od listopadu jsem na Úřadu práce,musím podávat DP sám ?

Sleva na manželku a daňové zvýhodnění na dítě

V roce 2015 jsem byl OSVČ 1-6 od 7/2015 jsem pouze zaměstnán, SVČ jsem ukončil. Mám manželku na rodičovské a jedno díte. Mohu uplatnit slevu na manželku a díte od 7/2015 (tedy polovinu roku)? Vztahuje se na mne §35ca neboli v OSVČ si uplatňuji paušál a suma tohoto základu daně je vyšší než 50% celkového základu daně.

Příjmy ze samostatné výdělečné činnosti

Dobrý den, mám otázku spojenou s podáváním daňového přiznání. U jednoho zaměstnavatele jsem měl podepsanou na rok 2015 DPP a dostal jsem Potvrzení o zdanitelných příjmech. Zatím fajn. K tomu jsem měl uzavřenou Smlouvu o dílo, uzavřenou a proplacenou v kalendářním roce 2015. O ní ale žádné potvrzení nemám. Nemám ŽL, nechci si ho zřizovat jednalo se o jednorázovou akci, jde mi jenom o vrácení stržených daní z této smlouvy. Čekal jsem, že dostanu nějaké potvrzení s razítkem i o vyplacení těchto peněz, ale nestalo se. Mám následující otázky: 1. Je to opomenutí zaměstnavatele, nebo se k tomuto typu smlouvy žádné potvrzení nedává? 2. Jak mám tento příjem vykázat daňovém přiznání? Jenom smlouvou? (Tam ale není žádná informace o tom, že jsem práci skutečně odvedl a že skutečně došlo k proplacení peněz...)

Příjem z ČR a Německa a daně

Dobrý den. Chci se zeptat ohledně daně z příjmu ze zahraničí - konkrétně z Německa za rok 2015 . Můj hlavní pracovní poměr je v ČR, v Německu jsem začal od listopadu 2015 dělat brigádu - příjem do 450 euro/měsíc. Dle zákona Německa jde v rámci příjmu do 450 eur/měsíc o tzv.nezdanitelný příjem. Daně mi doposud vyřizoval můj zaměstnavatel v ČR. Jelikož mám nyní i tento příjem z brigády v Německu, už si musím dělat daně sám . Jak tento nezdanitelný příjem z Německa mám zohlednit v daň.přiznání pro ČR? Je zde odlišný postup než kdybych měl zdanitelný příjem v Německu , tedy nad 450 Eur ? díky za radu .

Příjmy z více zemí a daň z příjmu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na modelový příklad podání daňového přiznání. Jsem zaměstnancem zaměstnavatele se sídlem a placením daní a záloh na daně v ČR. Zároveň jsem OSVČ na Slovenku se SK živnostenským listem na "školící činnost v mimo školskej oblasti". V ČR jsem podal daňové přiznání, kde jsou uvedeny i příjmy ze Slovenska přepočítaný kurzem v době faktury aktuálně platným. Tudíž platím daně v ČR jsem rezidentem v ČR, mám v ČR trvalé bydliště i hlavní zaměstnanecký pracovní poměr. Na slovensku v Bratislavě finanční úřad přesto chce, abych podal daňové přiznání a zaplatil daň. Mě to přijde jako blbost, když už platím daně v ČR i z příjmů ze Slovenska. Jak slovenskému daňovému úřadu oznámit, že už daně platit v SK nechci, protože jsem je zaplatil v ČR. SK mě přidělilo na základě živnostenského listu daňové registrační číslo. Prosím tedy o radu, jak v takovémto případě postupovat.

Osvobozené příjmy nad 5 mil. Kč

Dobrý den. V 2015, pri vypořádání společného jmění manželů (SJM) po rozvodu? doslo k přepisu vlastnictví rodinného domu z SJM do osobní vlastnictví jednoho z manzelu. Jak jsem pochopil, že případ nepodléhá dani (§ 3 odst. 4 písm c) spíše než je osvobozeny od daně (§ 4). V zhledem k tomu, že pokuta je tak velká, chtěl bych zkontrolovat, či v této situaci je to nutné oznámit kvůli novému zákonu § 38v? Dekuji, Roman Woloszczuk

Daňové příjmy

Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat, zda se za příjmy plynoucí ze zahraničí považuje i případ, kdy OSVČ uskutečňuje kovářské a montážní práce v Německu, ale fakturuje tyto objednané práce odběrateli, OSVČ, se sídlem v ČR,který mu je platí klasicky v CZK. děkuji za odpověď.

Prodej darované nemovitosti

Dobrý den, pře rokem a půl jsem dostal darem nemovitost, kterou hodlám nyní prodat. V době převodu nebylo provedeno ocenění nemovitosti znalcem neboť nebylo potřeba (bezúplatný převod mezi příbuznými v přímé linii). Jakým způsobem nyní stanovím cenu nemovitosti v době nabytí pro účel výpočtu daně z příjmu? Děkuji

OSVČ s příjmy z Německa

Dobrý den, jsem OSVČ, neplátce daně, živnost na fotografické práce. Od poloviny loňského roku jsem vykonávala fotografické práce pro německou cestovní kancelář a vystavila jí 5 faktur na honorář v EUR, celkem cca 2500 EUR. Jiný příjem jsem neměla. prosím o radu, jak tuto částku uvést do Daňového přiznání.

Daňové osvobození daňového bonusu

Dobrý den,mám dva dotazy 1,Vrácení DPH(nadměrný odpočet) se do daňového přiznání dává jako zdanitelný příjem?? 2,Vrácení daně z příjmu za loňský rok (daňové bonusy) se taky dávají do zdanitelných příjmů? Děkuji AS

Zdanitelné příjmy manželů

Dobrý den, v roce 2015 jsme s manželkou prodali dům, kde můj podíl činil 7/8 a manželčin tedy 1/8. Můžu v daňovém přiznání FO zdanit celou částku z prodeje domu za oba, nebo musí manželka ve svém daňovém přiznání zdanit příjem za její 1/8 zvlášť? Děkuji

Daňové přiznání spolupracující osoby

dobrý den, prosím o radu - syn zaměstnaný celý rok 2015, podepsal v zaměstnání Prohlášení, bylo mu odečteno 24.840, je mou spolupracující osobou, může si v jeho daňovém přiznání na FÚ odečíst odpočet částku na poplatníka 24.840?

Doložení údajů v daňovém přiznání

Jak mám dokázat (pro daňové účely), že jsem část roku (kterou jsem ani nežila ani nepracovala v CR) nepracovala?