FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den mám několik dotazů: 1.letos 2010 jsem v ke 31.1.zrušila kapitálové životní pojištění ale hned jsem si sjednala nové u jiné pojišťovnyz platností od 1.2.2010 budu také muset zdanit slevu o kterou jsem si snižovala v minulých letech základ daně? 2.Dále mi vyplatili odchodné - musím ho zdanit? 3.bylo mi vyplaceno pojistné plnění za úraz-daní se? 4.Musí se alimenty danit- jsem samoživitelka a s otcem mých dětí nejsme manželé 5.Pokud jsem na mateřské dovolené celý rok 2009 a neměla jsem žádný příjem tak nemusím podávat daň přiznání (to jsem se dočetla) jen dám písemně vědět správci daně, ale přehledy na OSSZ a zdravotní pojišťovnu podávat mmusím nebo ne? Děkuji moc za odpovědi.
Ráda bych se zeptala, v jakém zákonu najdu odpovědi na otázky - PAUŠÁLNÍ ČÁSTKA 4000,-za benzín a - že VÝDĚLEK DO 6TIS.ROČNĚ SE NEMUSÍ DANIT. Zda v zákoně o účetnictví nebo v zákoně o daních z příjmu fyzických osob. Děkuji.
Ráda bych se zeptala, když mám živnostenský list na nákup a prodej a jsem OSVČ, ale můj příjem je do 6tis.ročně, zda tento příjem musim přidat ke svému příjmu na HPP – zaměstnanec a roční vyúčtování mi dělá mzdová účtárna. Nebo si mohu těch 6tis.vydělat mimo HPP a nedanit? A může si takto vydělat a nedanit 6tis.ročně moje mamka,která je v důchodu a živnostenský list nemá? Děkuji za odpověď
Dobrý den, od 4/2009 mám ŽL a chci vložit auto v hodnotě 35000,- do majetku/zakoupené v r. 2008/.Jakým způsobem mám postupovat v DE, a jak ho dám do výdajů?Děkuji R.
Dobrý den,mám dotaz.V lednu 2010 byly proplaceny v hotovosti daň.doklady s 19% DPH se zdanit.plněním prosinec 09.Tyto doklady časově rozliším- náklady-základ DPH proúčtuji ve 12/09 na účty 5../383,v lednu 2010 na úč.383,343/211.Lze uplatnit odpočet DPH s 19% v lednu,i když se jedná o zdan.plnění 12/09,a nyní je 20%,nebo udělat opravně přiznání DPH za 12/09 s 19%DPH.Děkuji
Dobrý den,budu si dělat sama přiznání k dani z příjmů fyzických osob za r.2009.Do 306.09 jsem byla zaměstnaná - to vím,že potřebuji "Potvrzení o zdanitelných příjmech" od zaměstnavatele,ale jak je to,když jsem byla vedena od 1.7.09 do 31.12.09 na Uřadě práce a dostávala jsem 5 měsíců státní podporu při nezaměstnanosti.Započitává se tato podpora taky do daň.přiznání a potřebuji od Uřadu práce nějaký doklad?Myslím si,že.Je to tak?Děkuji za odpověď.Halíková
Dobrý den, prosím Vás o radu: manžel je živnostník, plátce DPH, poskytl pro českou firmu službu na Slovensku, montážní práce, doprovod výroby... Jak správně vystavit fakturu, bez DPH nebo s DPH? Kde je vlastně místo plnění, když plátce i přijemce jsou z ČR a služba se poskytla na Slovensku? Moc děkuji za Váš čas. Novotná
Dobrý den,před dvěma dny jsem na vás měla dotaz ohledně uplatnění úroků z úvěru Zněla takhle: koncem roku 2007 jsem si vzala překlenovací úvěr a úvěr ze stavebního spoření na bytový účel.Začali jsme s manželem v roce 2007 stavět nový dům.Ve smlouvě s městem jsme měli napsaný,že pozemek stačí uhradit do dvou let(začali jsme stavět koncem r.2007),takže již po zaplacení pozemku 12měsíc 2009 jsme mohli zažádat o zápis do katastru nemovitosti jako majitelé pozemku a domku.Chci se zeptat,zda mohu uplatnit úroky z úvěru v daňovém přiznání,když budu v katastru nemovitosti zapsaná a? koncem února 2010? Vy jste odpověděl,že za r.2009 si úroky nemůžeme uplatnit,když jsme byli na katastru nemovitosti požádat o zapsaní až v roce 2010. Chci se zeptat zda nestačí jako doklad smlouva o smlouvě budoucí,co jsme podepsali s městem?KDyž by to nešlo,tak mě napadlo,zda nemůžeme dát výpis z katastru nemovitosti na garáž,kterou máme jinde ne u rodinného domku,ale ve stejném městě.Úvěr je na částku 300 000kč.Děkuji za odpověď.pěknou neděli.Řehořová
Dobrý den,před dvěma dny jsem na vás měla dotaz ohledně uplatnění úroků z úvěru Zněla takhle: koncem roku 2007 jsem si vzala překlenovací úvěr a úvěr ze stavebního spoření na bytový účel.Začali jsme s manželem v roce 2007 stavět nový dům.Ve smlouvě s městem jsme měli napsaný,že pozemek stačí uhradit do dvou let(začali jsme stavět koncem r.2007),takže již po zaplacení pozemku 12měsíc 2009 jsme mohli zažádat o zápis do katastru nemovitosti jako majitelé pozemku a domku.Chci se zeptat,zda mohu uplatnit úroky z úvěru v daňovém přiznání,když budu v katastru nemovitosti zapsaná a? koncem února 2010? Vy jste odpověděl,že za r.2009 si úroky nemůžeme uplatnit,když jsme byli na katastru nemovitosti požádat o zapsaní až v roce 2010. Chci se zeptat zda nestačí jako doklad smlouva o smlouvě budoucí,co jsme podepsali s městem?KDyž by to nešlo,tak mě napadlo,zda nemůžeme dát výpis z katastru nemovitosti na garáž,kterou máme jinde ne u rodinného domku,ale ve stejném městě.Úvěr je na částku 300 000kč.Děkuji za odpověď.pěknou neděli.Řehořová
Dobrý den, strýc získal v rámci restituce kus pole, které mu nebylo vydáno, protože došlo ke střeu zájmů - bylo vydáno již někomu jinému. Strýc zemřel, část dědictví zdědil manžel, který do 14 dnů po srýcově smrti zemřel též. Nevydané pole nebylo zahrnuto do dědictví. Teprve s tzv.restituční tečkou jsme - dědici, požádali Pozemkový fond o vydání náhradního pozemku a výpočet dodatečně zjištěného dědictví. Rádi bychom pozemek, až nám ho PF přidělí, co nejdříve prodali. Jak je to v tomto případě s daní z převodu nemovitostí a s eventuální daní z příjmu? Děkuji.
Vážený pane doktore, služební auta mají zaměstnanci k používání i k soukormým účelům,firma nevyužije po novu uplatnění měsíční paušál 4.000,- Kč. Do zúčtování brutto mzdy dávám zaměstanci 1% z poři- zvovací ceniny včetně DPH měsíčně ke zdanění. Musím také za rok 2009 krátit ostatní náklady pojištění, opravy, silniční daň na přiklad podle počtu ujetých km celkem a poměr na soukromé km. Děkuji Vám za zodpovězení mého dotazu. Pohonné hmoty zaměstanci za ujeté osobní km hradí měsíčně. Z této úhrady odvádím FÚ měsíčne DPH. S pozdravem M.V.
Dobrý den, v červnu 2009 jsem koupil akcie a v únoru 2010 jsem je prodal. Splnil jsem tedy časový test 6 měsíců pro osvobození od daně. Musím příští rok zisk uvést v daňovém přiznání za rok 2010 a někde ve formuláři pak odečíst to osvobození, nebo v tomto případě zisk do přiznání vůbec neuvedu, když jsem osvobozen?
Mám příjem ze zahraničí, úroky k bankovním vkladům, tento příjem není zdaňován u zdroje. Za rok 2007 jsem pro výpočet daně použil přílohu 4, Výpočet daně ze samostatného základu podle par. 16 odst. 2. Tento formulář již zmizel, kde příjem vykazovat za rok 2009? Děkuji..
Dobrý den, můj dotaz se týká daňového přiznání za rok 2009.Manžel měl v r.2009 pracovní úraz, za který dostal náhradu (stráta na výdělku, bolestné a proplacení potvrzení od lékaře) od KOOPERATIVY.Z náhrady za strátu na výdělku mu byla sražena daň.Můj dotaz zní:patří tato náhrada do daňového přiznání? Anebo daň,která byla sražena je konečná a nelze ji přičíst ke sraženým daním od zaměstnavatele? Moc děkuji za odpoveď.
Dobrý den V říjnu 10/2009 jsem prodala družstevní byt - teda převod členského podílu mnou koupený v roce 4/2005-čili členkou družstva jsem byla jen 4roky,Ještě ten rok jsem podepsala kupní smlouvu na dům do osobního vlastnictví, na který jsem ještě v roce 2009 složila polovinu peněz získaných prodejem a zbytek koupě jsem zažádala stavební spořitelnu o hypotéku, která se kladně vyřídila až koncem ledna 2010 a předání domu pteprve proběhne koncem února.Samo sebou pořízení hypotéky a všechny podpisové akce a různé výpisy a taktéž služba makléře taky něco stála.Z druhé poloviny peněz získaných prodejem členských práv ,jsem již nakoupila - ještě v roce 2009 - nějaký stavební materiál a kotel do nového domu a taktéž jsem ještě z těchto peněz financovala nějaké úpravy v prodávaném bytě před předáním kupujícímu.Zbytek peněz, který mi ještě z prodeje zůstal, chci hned tento rok 2010 ještě proinvestovat v opravách zakoupeného domu.Musím platit daň z příjmu a pokud ano tak co všechno mohu uplatnit v odpočtu.Děkuji Vám
Dobrý den,již dříve jsem se vás ptala, jestli mohu do příjmů z podnikání za rok 2009 zahrnout příjmy z faktur za 12/2009, které mi byly proplaceny na bankovní účet až 5.1.2010? Neuvedla jsem, že nevedu daň. evidenci ani účetnictví, protože provozuji rodinné terapie a poradenstvi a nemám téměř žádné výdaje, tudíž je uplatňuji procentem z příjmů (60%). Mohu tedy příjmy za prosinec obdržené až v lednu 2010 do příjmů roku 2009 zahrnout? Děkuji za odpověď.
Je možné odečíst od daňového základu dar svému invalidnímu otci na sociální účely? Děkuji. Doležal
Dobrý večer.Mám dotaz ohledně prodeje na internetu.Pomáhám kamarádovy z prodejem ale bez nároku na odměnu.Zboží je jeho a peníze z případného prodeje jdou jemu na účet.On vlastní ŽL já nikoliv.Jen ten prodej mám pod svojí adresou na aukčních portálech.Tak mám dotaz až si mě pozve FU jestli jim bude stačit toto vysvětlení.Děkuji za případnou odpověd.
dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli manžel má nějaký nárok si mě odečíst za rok 2009 pokud jsem byla 1.1.2009-31.3.2009 na MD ale od 1.4.2009 mám svůj Žl. Může si tedy za tyto 3měsíce nějakou poměrnou část odečíst z daní děkuji za odpověd Rimová
Daň z nemovitosti r. 2010, bohužel patrně se zpožděním se dovídám o změnách v oblasti odvodu daně z nemovitosti, protože mám vůli vše rychle napravit a jsem dosti časově zaneprázděná, dovoluji se na Vás obrátit s dotazem o přesné instrukce co proto učinit a popřípadě , který elektronický formulář použít, nebo mám očekávat vaši výzvu k zaplacení přepočtené částky za daň z nemovitosti V roce 2009 (dle notářského usnesení z 9.9.2009) jsem zdědila po své matce ideální jednu polovinu rodinného domku v obci Klecany Pha-vých. 1. Máje 199,(bydlení na parcele st. 262), jednu ideální polovinu st. parcely č. 262- zastavěná plocha a nádvoří (zatravněné)a jednu ideální polovinu ve výměře 233m2 a ideální jednu polovinu parcely 229/19 - zahrada 277m2 tamtéž, dále parcelu 446/86-orná půda o výměře 1587m2 v obci Klecany. Děkuji za Vaši radu, popř. zaslání příslušného daňového formuláře. S pozdravem Rubášová Jitka