FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

dodanění ŽP

Dobrý den. Prosím o radu. Zrušila jsem životní pojistku. Trvala od 1.7.2002 do 1.1.2010.Platila jsem měsíčně 240,- následně 120,-Kč. Každý rok jsem využila odpočtu od základu daně. V lednu 2010 mi vyplatili odbytné 4500,-Kč. V dopise, co mi poslali je odstavec: V případě, že jste využila odpočet pojistného zaplaceného za soukromé životní poj. odo základu daně, upozorňujeme vás, že je vaší povinností uvést v daňovém přiznání jako příjem podle § 10 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmu ve znění pozdějších předpisů, částky pojistného , o které vám byl v příslušných letech základ daně snížen. Od 5.11. 09 jsem na MD. Domluvila jsem se se zaměstnavatelem, že mi vystaví roční zúčtovaní daníza rok 2009. Mzdové účetní jsem se ptala, co mám s upozornění v dopise udělat. Pro jistotu jsem se zeptala i na FÚ. V podatelně FÚ mi paní řekla, že to nemám řešit, že se to týká částek nad 10000 tis. Můžete mi, prosím, odpovědět. Děkuji.

danění příjmů

Dobrý den mám několik dotazů: 1.letos 2010 jsem v ke 31.1.zrušila kapitálové životní pojištění ale hned jsem si sjednala nové u jiné pojišťovnyz platností od 1.2.2010 budu také muset zdanit slevu o kterou jsem si snižovala v minulých letech základ daně? 2.Dále mi vyplatili odchodné - musím ho zdanit? 3.bylo mi vyplaceno pojistné plnění za úraz-daní se? 4.Musí se alimenty danit- jsem samoživitelka a s otcem mých dětí nejsme manželé 5.Pokud jsem na mateřské dovolené celý rok 2009 a neměla jsem žádný příjem tak nemusím podávat daň přiznání (to jsem se dočetla) jen dám písemně vědět správci daně, ale přehledy na OSSZ a zdravotní pojišťovnu podávat mmusím nebo ne? Děkuji moc za odpovědi. Děkuji za odpověď ale ještě prosím tedy o upřesnění: 1.Letos mi bylo vyplaceno pojistné plnění za úraz a také mi bylo vyplaceno odbytné kapitálová hodnota nebyla převedena na novou smlouvu.Dodańovat tedy budu? 2. Odchodné jsem myslela - z pojišťovny. 3.pojistné plnění se tedy nedaní. 4.alimenty se také nedaní ještě jednou moc děkuji za upřesnění

danění náhrady

Dotaz: Doplnění dotazu: Dobrý den, vracím se k mému dotazu ze dne 7.2.2010, který se týkal náhrady za ztrátu na výdělku.Kooperativa z této náhrady srazila daň ve výši 15%. Z náhrady ve výši 9.296 Kč bylo sraženo 1.395 Kč na daň.Patří to tedy do přiznání nebo ne? Moc děkuji za odpověď.

pronájem chaty

V roce 2009 jsem postavila chatu.Prosím o radu, pokud bych měla smlouvu s cest.kanceláří, aby pronajímala moji chatu svým klientům. Já bych dostávala odměnu z pronájmů, které vím, že musím zdanit. Ptám se, zdali musím mít IČO-živonostenský list, nebo mohu jako soukromá osoba pronajímat a udělat přiznání. Dále pak, jestli jako soukromá osoba mohu založit daň. evidenci nákladů. Veškeré investice na postavení chaty zavést do účetnictví a potom odepisovat jako majetek a proti tomu uplaňovat příjmy z pronájmů. Děkuji velmi a přeji pěkný den.

danění náhrady

Dobrý den, vracím se k mému dotazu ze dne 7.2.2010, který se týkal náhrady za ztrátu na výdělku.Kooperativa z této náhrady srazila daň ve výši 15%. Patří to tedy do přiznání nebo ne? Moc děkuji za odpověď.

danění přímu z akcií

Dobrý den, jako student VŠ mám dotaz ohledně zdanění příjmů z akcii. Pokud jsem nakoupil akcie za 15 000 Kč a za 5 měsíců je prodal za 20 000 Kč, musí zdanit těch 20 000 Kč nebo zdaním dílčí základ daně tj. 20 000 – 15 000 = 5 000 Kč? Budu danit dle paragrafu 8 ZDP? Děkuji za odpověď.

paušál za auto

Dobrý den, pane doktore, prosím Vás, potřebuji se zeptat: podnikatel, plátce DPH vede pro účely odpočtu DPH knihu jízd a k ní má přiloženy doklady o nákupu PHM. Ročně projede autem, které má poze pro podnikání cca 40 000,- vč. DPH za benzín. Je možno pro účely daně z příjmu spotřebu vy výši 40 000,- určit jako výdaj, který neovlivňuje základ daně a použít paušál ve výši 60 000,- ročně? A ještě prosím, do jaké odpisové skupiny a pod jaký název mám zařadit vodní vysavač Rainbow, jehož pořizovací cena je cca 60 000,- Kč. Mockrát děkui za odpověď, Zemanová.

náklady na auto

Dobrý den, prosím o ujasnění nákladů spojených s automobilem, který je vložený do podnikání. Vedu DE, auto je částečně používáno pro osobní účely tzn. že budu uplatňovat 80% nákladů na PHM a parkovné. Můj dotaz zní: jak budu uplatňovat náklady na povinné ručení, havarijní pojištění, servis-oprava auta, silniční daň a odpis. Děkuji za odpověď Ssati

povinnost podat přiznání

Dobrý den, má povinnost podat přiznání také ten, kdo v roce 2009 nepobíral žádné zdanitelné příjmy? Děkuji.

povinnost podat přiznání

dobrý večer, chěla jsem se zeptat, v současné době jsem na mateřské dovolené. musím podávat daňové přiznání za rok 2009 když jsem byla od 1.1.2009 do 23.8.2009 na rodičovksé dovolené s tím, že jsem měla leden až březen dohodu o provedení práce - daň jsem neplatila, měla jsem slevu na dani poplatníka a příjmy leden až březen byly každý měsíc menší než sleva na dani poplatníka, dále jsem pak měla příjem v červenu - člen volební komise- opět jsem měla slevu na dani (příjem byl pouze 1300 hrubého) a od 23.8.2009 jsem nastoupila peněžitou pomoc v mateřství s dalším dítětem. jiný přjem jsem neměla. díky moc za radu. Daň jsem tedy za celý rok neplatila zdůvodu slev na dani. Od ledna jsem měla podepsané prohlášení poplatníka daně u firmy, u které jsem měla dohodu o provedení práce, v červnu jsem kvůli volbám podepsala prohlášení popltníka daně u obecního úřadu kvůli volbám.

příjem manželky

dobrý večer chtěla jsem se zeptat zda je mým vlastním příjmem obdržená pojistka v částce 3000.- kč z životního a úrazového pojištění- z důvodu uplatnění slevy na manželku .(zda se to počítá do příjmu 68.000 kč, který mohu max. mít, aby si mohl manžel uplatnit slevu na dani).

příjem manželky

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené a na vedlejší činnost mám ŽL, tudíž budu podávat daňové přiznání. Dostala se ke mně informace, že se má rodičovský příspěvek započítávat do příjmů. Předpokládám, že tento příjem nijak nedaním a pouze se započítává do příjmů k určení na slevu na manželku (jestli si může tuto slevu uplatnit manžel), chápu to takto správně? A platí to už pro rok 2009 nebo až od roku 2010. Děkuji za odpověď

přerušení podnikání

Chtěla bych se zeptat,zda je velký problém,když jednorázově prodám zboží nad 6tis.za rok a mám živn.list,ale pozastaven.Zisk ale zdaním jak na FÚ tak na soc.pojištění.Vadí moc,když je pozastaven? Je to otázka asi 3 měsíců,tak mi připadá zbytečné kvůli tomu chodit na úřady,když zákon ve finále stejně neobejdu a zaplatím daně a pojistné. Děkuji

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, mohu uplatnit v daňovém přiznání úroky z hypotéky i v případě, že nebyly hrazeny celý rok 2009, ale pouze do 15. 12., kdy byla hypotéka splacena v rámci prodeje nemovitosti? Pokud ano,stačí k přiznání doložit potvrzení o úrocích a smlouvu u úvěru, nebo ještě něco jiného? Děkuji.

zdaňovací období

Dobrý večer,prosím o radu.OSVČ v roce 2009 byla 4 měsíce na neschopence,pobírala nem.dávky.Zdaňovacím obdobím bude celý rok,nebo jen jeho část?

nabývací cena

V loňském roce jsem získal darem od rodičů dům, který jsem ještě tentýž rok prodal. Trvalé bydliště jsem tam neměl. Darování bylo od daně darovací osvobozeno (protože jsem příbuzný) bez povinnosti podat daňové přiznání. Jak to ale bude s daní z příjmu fyzických osob za rok 2009? Podle §10 zákona o daních z příjmů mohu do výdajů spojenými s darovanou nemovitostí zahrnout také odhadní cenu stanovenou pro potřeby daně darovací. Odhad mám, jenže od darovací daně jsem byl jako osoba příbuzná osvobozen. Mohu tedy uplatnit odhadní cenu či nikoliv? Jak je to? Poraďte. Díky. A mohu do výdajů zahrnout i cenu za služby odhadce a částku vynaloženou na daň z převodu nemovitosti? Zajímalo by mne, co přesně mohu zahrnout do výdajů? Moc děkuji, Jan Jilčík

podání přiznání

Student a DPČ Dobrý den, dcera - studentka pracuje na DPČ od 7/2009. Její příjmy jsou tak nízké, že platí odvody na ZP a SP, ale ne daň. Příjmy jsou kolem 2.000. Mělo by význam podávat DAP, jestliže součet slev na poplatníka a studenta převyšuje daň a ta je pak nulová? V případě, že ano, sleva na poplatníka a studenta by se udávala za 12 měsíců nebo za 6 měsíců, které dcera odpracovala. Vracela by se vůbec nějaká částka, když za celou dobu neplatila daň?

sleva na poplatníka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na výši slevy na poplatníka. Manžel byl v zaměstnaneckém poměru - HPP do 31.4.2009. Od 1.5. do 31.12.2009 byl veden na úřadu práce, kde pobíral podporu v nezaměstnanosti. Vzhledem k tomu, že měl jiné příjmy (úrok z vkladů - nezdaněný), bude podávat DAP. Chtěla bych vědět, zda se do DAP zaznamenává příjem z ÚP a zda sleva na poplatníka se uvádí za celý kalendářní rok, t.j. 12 x 2.070 = 24.840 nebo pouze za měsíce, kdy byl zaměstnán na HPP t.j. 4 x 2.070 = 8.240. Děkuji za odpověď.

osvobození od daně

V roce 2007 jsem koupila s přítelem byt za 1700000,-.Brali jsme si na koupi úvěr ze stavebního spoření.Každý jsme si brali 850000,-. Po roce jsme se rozešli a já mu moji polovinu bytu prodala. Peníze jsem použila na splacení daného úvěru. V kupní smlouvě je napsáno, že můj dluh (úvěr) zaplatí můj expřítel cenou kupní tudíž kupní cena bytu pro mého expřítele byla cca o 90000,- nižší než původní kupní cena.V bytě jasem měla trvalé bydliště od r. 2008 do r. 2009. Budu v tomto případě platit daň z příjmu? Daň z převoudu je již zaplacená. Děkuji za odpověď.

osvobození od daně

Dobrý den pane doktore, děkuji Vám za zodpovězení dotazu. V odpovědi jste také uvedl kolik zaplatím na dani z příjmu, na kterou jsem se neptala. Na internetu jsem si totiž vyhledala, že od daně z příjmu je majitel nemovitosti plně osvobozen, pokud ji prodá a bydlí v ní déle jak 2 roky. Podle Vás jsem však osvobozena pouze částečně. Můžete mi tuto nejasnost ještě upřesnit, prosím? Děkuji předem za odpověď. S pozdravem Marie Vedralová Dotaz: Dobrý den, prosím Vás o radu. Když prodám byt za 2,5 mil. Kč v OV, který užívám 15 let a peníze použiji na koupi bytu za 2 mil. Kč k užívání, z jaké částky a kolik % zaplatím daň z převodu? Děkuji. Marie Odpověď: Základem daně z příjmů bude prodejní cena snížená o výdaje z prodejem souvisejícími, tedy o pořizovací cenu prodávaného bytu, ppatky u notáře, na katastru, daň z převodu nemovitostí, za znalecký posudek atd. Od této částky potom odečtete pořizovací cenu nového bytu a zbytek zdaníte 15%. Vedle daně jste v případě prodeje zaplatit i daň z převodu nemovitosti ve výši 3% ze základu této daně, kterým je prodejní cena nebo cena podle znaleckého posudku a to ta, která je vyšší. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.