FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

ztráta z pronájmu

Dobrý den,jsem zaměstnanec,daňové přiznání zúčtování za rok 2009 si budu dělat sama.Vlastním ve SJM chatu ,kterou pronajímáme s manželem.Za rok 2009 si příjem §9 z pronájmu si chci uplatnin ve svém DP já.Avšak jsme za rok v §9 ve zrtátě.Mohu si o tuto ztrátu snížit DDZ?Za rok 2008 uplatňoval v DP příjem z pronájmu manžel,za rok 2009 budu §9 uplatňovat já.Pro manžela se tímto v DP nic nemění za rok 2008?Pokud je majetek ve SJM tak se beze změn na DP můžeme rozhodnout kdo z nás bude §9 danit?Děkuji za odpověď

prodej nemovitosti

Dobrý den pane Dytrichu, jsme jako firma vlastníkem budovy, která je v rekonstrukci, v průběhu rekostrukce jsme prodali část nemovitosti, resp. dva byty dvou novým majitelům, a to v roce 2008. Na základě kupní smlouvy jsme obě částky zdanili jako příjem v roce 2008, avšak v roce 2009 jsme zjistili, že jeden z novým majitelů nebyl zapsán v katastru nemovitosí a řízení bylo pozastaveno a bude zahájeno nové řízení o zapsání do katastru. Je nutné udělat opravu daňového příznání PO za rok 2008? poř. kdy danit tento příjem když zápis v katastru má zpětnou účinnost, ale na konci roku ještě nový majitel není zapsán v katastru jako vlastník nemovitosti? Podkud nový majitel bytu koupil byt v průběhu rekonstrukce musí se z daňového hlediska podílet na těchto nákladech a poměr nákladů se stanoví podílem na nemovitosti nebo si firma může dát vešekeré náklady do účetnictví jako technické zhodnocení budovy? Moc děkuji Iva

slevy na dani

Dobry den, mela bych dotaz. Ziji s pritelem ve spolecne domacnosti, ale trvale bydliste mame hlasene kazdy jinde. Mame spolecne dite, ktere ma jeho jmeno a nevim, zdali si me a dceru muze odepsat z dani, pripadne co pro to musime udelat. Predem dekuji a jsem s pozdravem.

vrácení plnění

Firma A prodala firmě B na základě faktury ojetý automobil 25.12.2008(s datem splatnosti 23.4.2009). Firma A podala přiznání k dani z příjmů za 2008.Firma B ale do data splatnosti automobil nezaplatila a proto ho dle dohody vrátila. Firma A vystavila fakturu dobropis s datem 23.4.2009. Může tento dobropis zůstat v roce 2009, nebo jak to vyřešit aby firma A nemusela dávat nové přiznání k dani z příjmů za 2008?

benefit ŽP

Dobrý den, děkuji za zodpovězení mého dotazu ohledně příspěvků zaměstnavatele na ŽP. Pročetla jsem §6 i §15 ZDP, co musí smlouva o ŽP obsahovat. Ale nikde jsem nenašla zmínku o tom, co NESMÍ obsahovat (např.úrazové připojištění, denní odškodné při nemoci, apod.), aby mu zaměstnavatel mohl přispívat. Je taková podmínka? Děkuji.

povinnost registrace

Dobrý den,můj dotaz zní,kdy se stávám plátcem dph při dovozu zbozí ze zemí EU do ČR, konkrétně tichého vína?? Děkuji za odpověď.Dana Sedláčková

úleva na dani

OSVČ začala podnikat v dubnu 2008. Platí ještě úleva na dani za rok 2009? ( 2 roky úleva od počátku podnikání) Tak že v roce 2009 ještě OSVČ neplatí daň i přes to , že vychází dle daň. přiznání cca 6.000Kč?? Děkuji

sleva na dítě

Dobrý den, prosím o radu - dcera studuje VŠ v řádném studiu (22 let), a sama také podniká. Je možné na ni uplatnit odpočitatelnou položku na nezaopatřené dítě, i když ona sama podává daňové přiznání? Děkuji Sládková

osvobození od daně

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Do jaké výše za rok 2009 nemusí danit příjem, když nepodniká a nemá živn.list: starobní důchodce matka na rodičovském příspěvku zaměstnanec na hlavní pracovní poměr Děkuji. Jaromír

daňová povinnost a odpisy

Hezký den. Provozuji autopůjčovnu osobních vozidel. V roce 2009 některé z nich 1-6 měsíců nebyly zapůjčeny. Musím i za tyto měsíce platit silniční daň? Pokud ne, mohu uplatnit odpis na tyto vozy v plné výši (vozy byly koupeny hotově, jsou zrychleně odepisovány)? Děkuji za odpověď, Petra P.

odpisy a mzdy

Jedná se o soukromého stomatologa. 1.Zakoupený osobní vůz v majetku ordinace dne 15.10.2009.Jak je možné odepisovat?(60-40% za 2 roky?Nebo klasika 4 roky).Co je výhodnější? 2.Platím zaměstnance- úklid 3000,-Kč měsíčně a platím srážkovou daň 450,-Kč. Je daň i výplata daňove uznatelným výdajem? Děkuji.

vyplnění příznání

Při vyplňování daň. př. FO mám problém s ř.72 - daň. zvýhodnění na dítě. Jsem zaměstnaná na HPP a podnikání mám jen jako vedlejší činnost. U zaměstnavatele si uplatňuji 2 děti - je to vyplněno na "Potvrzení o zdan. příjmech" od zaměstnavatele na ř.12. Nevím jestli v DP mám vyplňovat tabulku č.2 -Údaje o dětech a vyplnit na ř.72 daň. zvýhodnění (2x10.680). Vyplňuji také ř.73? Děkuji za radu

sankce

Dobrý den pane doktore, jsem OSVČ a řeším tuto situaci, která nastala. Přišla mi faktura od dodavatele, kde je uveden datum uskutečnění zdanitelného plnění 2.2.2010. Ve smlouvě o dílo článek 3 ,,Doba zhotovení díla“ je uvedeno, že termín pro odevzdání kompletně zpracované projektové žádosti, projektové dokumentace a všech dalších povinných příloh je nejdéle do 31.1.2010. Jak mám správně v tomto případě postupovat? Mám požadovat od dodavatele sankce za 2 dny prodlení, pokud ve smlouvě je uvedena pokuta ve výši 1000 Kč za každý započatý kalendářní den prodlení? Předem mnohokrát děkuji za odpověď. Mějte se krásně. Zdravím. Martin

danění více příjmů

Dobrý den, prosím o radu. Pokud jsem uzavřel s jednou firmou dohodu o provedení práce, kde odměna činí 10 000 Kč, tedy odměna bude zdaněna zálohovou daní a přitom jsem nepodepsal prohlášení k dani (poplatníka). Hlavní pracovní poměr mám a příjem je mi zdaňován dle par. 6., kde mám podepsané prohlášení k dani. A ptám se, jestli odměnu (příjem) z DPP musím započítat v tomto případě do daňového přiznání, který si zpracovávám sám? Děkuji.

prodej nemovitosti

Dobrý den,můj dotaz se týká daně z převodu nemovitosti a daně z příjmu.S bývalou přítelkyní máme podílové spoluvlastnictví nemovitosti zapsané v katastru jako rozestavěná budova.Jsem, v případě vzájemné dohody,kdy přítelkyni zůstane nemovitost a mě vyplatí dohodnutou částku,povinen tento příjem zdanit?Předpokládám,že daň z převodu nemovitosti ano,u daně z příjmu mám rozdílné informace.Děkuji.

rozdělení základu daně

Dobrý den. S manželkou jsme zdědili polní pozemky a na každého z nás byla na katastru zapsána jedna polovina. Pozemky jsme pronajali a celkový roční příjem z pronájmu pro oba dva je 14 842,- Kč. Chtěl bych se touto cestou zeptat zda je pro nás výhodnější aby každý z nás si do PŘIZNÁNNÍ K DANI Z PŘÍJMU FYZICKÝCH OSOB zapsal polovinu, tedy 7421,- Kč nebo aby to napsal jeden z nás celé do svého. Děkuji.

příjem z pronájmu

Dobrý den, pokud jako fyzická osoba - důchodce - pronajímám nemovitost, je část tohoto příjmu osvobozena od daně? Pokud ano, v jaké výši? Pokud nepodám daňové přiznání, jaké pokuty mi hrozí a jaké penále, pokud bych měl z tohoto podnikání v určitém roce ztrátu a jaké pokuty a penále v případě zisku? Děkuji za Vaši odpověď.

osvobození od daně

Dobrý den,máme s manželem rozdělené SJM a každý vlastníme byt v os.vlastnictví. Nyní chceme byty prodat(nemáme v nich 2 roky trvalé bydliště). Chci koupit dům, kupní smlouva bude jen na mě, část peněz uhradím z prodeje mého bytu a část z hypotéky, která bude též na moje jméno. Manžel až prodá svůj byt, chce z peněz uhradit mou hypotéku na dům. Může si manžel uplatnit vyjímku na daň z příjmu - když použije prostředky na bytové potřeby - v domě bude mít trvalé bydliště, ale nefiguruje v kupní smlouvě?Děkuji za odpověď.

osvobození od daně

Byl mi vrácen majetkový podíl ze Zemědělského družstva.Jaká se platí daň z příjmu fyzických osob nebo je podíl osvobozen od daně dle zákona 586/92,par. 4, písmeno r).

povinnost podat přiznání

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na to, že pokud jsem byla zaměstnaná do konce dubna 2009 a od té doby jsem v evidenci úřadu práce zda musím podávat daňové přiznání a pokud ano zda je povinen to udělat můj minulý zaměstnavatel. Děti si neodpisuji a žádné jiné úlevy od daní nemám. Děkuji za odpověd.