FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

náklady

Dobrý den.Mám dotaz týkající se daňově uznatelných nákladů.Jsem OSVČ v oboru překladatelství a tlumočnictví na ŽL (německý jazyk). Ráda bych zahrnula do nákladů i náklady spojené s kombinovaným magisterským studiem germanistiky. Studium je výhradně v německém jazyce a doplňuje ligvistické (gramatické)a literární (pro překlad literárních děl) znalosti.Mnohokrát děkuji za odpověď.

sazba daně

Dobrý den,prosím o radu.Jakou sazbu DPH mám uvádět ve Fa, za služby počítám 20 %, za jízdné a diety mohu také počítat 20 %?Děkuji za odpověď.

podání přiznání

Dobrý den, rekonstruuji dům, měl jsem na rekonstrukci stavební povolení, nyní byl dne 3.2.2010 vydán kolaudační souhlas. Do kdy musím podat daňové přiznání ohledně dani z nemovitostí, když došlo rekonstrukcí ke změně půdorysu nadzemní části stavby, změně podalahových ploch atp.? Je potřeba je podat ještě za tento rok nebo až za rok 2011? Je potřeba podat úplně nové daňové přiznání nebo jen doplňující (byť rekonstrukce byla většího rozsahu)?

odpočet úroků z úvěru

Odpočet úroků ze stavebního spoření a kolaudace. Dobrý den. Stavební povolení na stavbu RD mi bylo vydáno v roce 2006, ve stejném roce mi byl přidělen úvěr ze SS. Stavba probíhala několik let a v prosinci 2009 byla zkolaudována. Po celou dobu jsem si v daňových přiznáních uplatňoval odpočet úroků. Postupoval jsem správně? V zákoně o DzP §15 odst.4 se píše, že odpočet je možné uplatnit jen ve zdaňovacím období, kdy jsem mimo jiné " ... předmět bytové potřeby užíval trvalému bydlení ... " což před kolaudací nemůže být splněno. Jsou na to rozdílné názory, proto prosím kromě odpovědi ano/ne i stručné vysvětlení nebo odkaz předpis, který toto řeší. Děkuji.

vyplnění přiznání

Dobrý den, jsem starobní důchodce a pronajímám byt. Nyní vypisuji daňové přiznání a zajímalo by mne, zda se v něm někde uvádí údaj, že jsem starobní důchodce. Mám pouze příjmy z pronájmu a starobní důchod ve výši 160 476,- Kč za loňský rok - ten se někam uvádí? Po odečtu 24 840,- Kč na mou osobu mi vyjde nulová daň. Musím do přiznání uvádět i manželku a uplatňovat na ni slevu? Starobní důchod manželky ( její jediný příjem ) nepřesahuje uvedených 68 000 Kč ročně. Děkuji za odpověď Č. Matěj

sleva na poplatníka

Dobrý den, prosím o radu: jsem důchodce, manželka také. Máme příjmy z pronájmu a koupili a hned jsme prodali auto se ziskem. Takže podáme DP a zdaníme. Mohu si uplatnit slevu na poplatníka 24840,-? Děkuji za odpověď

škoda

Dobrý den, mám dotaz, když přefakturovávám vznikou škodu, účtuje se i nadále bez DPH dle pokynu č. D-171, č.j. 181/92587/1997 nebo se dnes účtuje i DPH, dle jakého nařízení? Děkuji za odpověď.

sleva na manželku, dítě a poplatníka

Dobry den, manzel od 1.5. pracuje v ceskej republike, ja som bola mesiac na materskej, od februar poberam slovensky rodicovsky prispevok. Na slovensku, kedze odpracoval viac ako 3 mesiace, mu vznikol narok na odpocet celeho nezdanitelneho minima na neho, aj na mna. MOze si uplatnit plne nezdanitelne minimum aj v Cechach? A moze mat aj odpocet na mna a na deti? Dakujem

osvobození od daně

Dobrý den,v roce 2009 jsem prodala byt, ve kterém jsem měla půl roku trvalý pobyt. Peníze z prodeje jsem využila částečně na splacení úvěru(neúčelový). Následně mi byla poskytnuta hypotéka na koupi bytu, kde jsem další část financí z prodeje předešlého bytu využila na rekonstrukci a vybavení. Jsem tedy osvobozena od daně nebo jsem povinna daň z prodeje nemovitosti zaplatit? V případě, že bych byla osvobozena, musím tuto skutečnost finančnímu úřadu nějakým způsobem oznámit nebo doložit? Děkuji za odpověď.

pozdní doklad

Dobrý den, v lednu po odevzdání DPH nám přišla Fa vyúčtování za teplo za rok 2009 DZUP 31.12.2009. Postup zaúčtování,které mi sdělila firma, která mi předala takto pozdě fa - dohadná položka v roce 2009 a DPH uplatnit v lednu 2010? Je to pravda?Děkuji.

sleva na manžela

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda lze uplatnit slevu na manžela, který je řemeslník a výdaje uplatňuje procentem z příjmů. Jeho příjem je nižší než 68 000,- za rok. Děkuji za odpověď

podnikání při mateřské

Dobrý den, jsem na MD pobírám RP. V letošním roce bubu při MD podnikat na ŽL. Výdělek mohu mít v jakékoliv výši? Odvádím SP a ZP z tohoto podnikání? Děkuji.

pojistné důchodce

jsem starobní důchodce a jako vedlejší OSVČ. Platím v prvním roce důchodu i podnikání sociální a zdravotní pojištění? Pokud ne, jak to uvést v daň. přiznání? Moc děkuji

příjmy pro základ

Dobry den. Mam dotaz ohledne pronajmu webovych stranek. Klient podnika jako grafik a k tomu pronajima reklamni prostor na svych strankach. Dane ma pausalem 60% a z pronajmu 30%. Muj dotaz je, zda prijmy z pronajmu zahrnovat do vypoctu na vzp a socialce ?

sleva na dceru a vnučku

Dobrý den,jsem OSVČ a chtěla bych se zeptat,zda si mohu uplatnit daňové zvýhodnění na vnučku,která s námi žije ve společné domácnosti a maminka/dcera/ je studentkou 3.ročníku.A zároveň i na studující dceru,která pobírá pouze RP a je svobodná.Tuto informaci jsem četla na internetu,ale chtěla bych to mít ověřené.A pokud ano, co všechno musím doložit k přiznání. Děkuji předem za odpověď.

přeplatky a nedoplatky

Dobrý den, při úhradě pohledávek dochází k tomu, že nám vznikají korunové rozdíly. Firmy zaplatí o trochu více nebo méně. Do jaké výše můžeme tyto rozdíly zaúčtovat přímo na 548 nebo 648, abychom nemusely kontaktovat firmu? A je nějaké časová lhůta pro takovéto zaúčtování? Moc děkuji a přeji příjemný den. Opltová

převod zboží

OSVČ, plátce DPH, vložil zboží do soutěže v rámci inzerce v tisku. Jaký to bude mít dopad na DPH a daň z příjmů? Děkuji za odpověď.

nemovitost v podnikání

Dobrý den,podnikatel fyz.os.,daň.evidence,plátce DPH.Koupil sklad na dílnu.Kupní smlouva je na fyz.osobu,čerpaný úvěr je na IČO,na katastru je zapsán jako fyz.osoba.Je v tom problém?Můžeme zařadit a uplatňovat v daň.evidenci a vést jako majetek, odpisy, atd? Děkuji

příjem z pronájmu

Dobrý den,pronajímáme chatu §9 ,kterou máme ve společném jméní manželu.Za rok 2008 uplatňoval §9 manžel ve svém DP jako OSVČ. Za rok 2009 chci uplatnit §9 ve svém DP jako zaměstnanec.Mění se nebou bude mít nějakou změnu manžel ve svém DP za rok 2008? 2009?

uplatnění ztráty

Dobrý den, mohu si jako zaměstnanec uplatnit daňovou ztrátu?Která mi vznikla pronajímáním §9,a snížit si stím dílčí daňový základ?