FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

nepeněžní plnění

Dobrý den, jsem OSVČ, uplatňuji v DAP výdaje procentem. Jsem pojišťovací agent. Dostala jsem poukázky na benzin - nepeněžní forma provize. Jestliže chci tyto poukázky zdanit - přičtu je k příjmům a z toho vypočítám výdaje %, nebo hodnotu těchto poukázek uvedu v DAP na ř. 105, tudíž se z tohoto nepeněžního plnění výdaje nepočítají. Děkuji moc za radu.

plnění pojišťovny

Dobrý den, přítel měl 18.12.2008 úraz, v dubnu 2009 přišlo od pojišťovny pojistné plnění ze soukromého úrazového pojištění ve výši 2525,-. Toto pojistné plnění se nebude zahrnovat do základu daně z příjmů FO? Sdělení o výplatě pojistného máme přiložit k daňovému přiznání? Děkuji za odpověď Franková

zboží pro osobní spotřebu

dobrý den, chěla jsem se zeptat zda musím někam uvádět nebo zda je příjmem sleva (neboli provize) z kosmetiky a výrobků kterou si objednávám pro sebe a nejbližší rodinu. kosmetiku nechávám sestře a rodině za cenu kterou mám od dodávající firmy, nenechávám jí to za katalogové ceny. je tam rozdíl asi 15 až 20% - závisí na velikosti objednávky. výrobky používám jako dárky pro rodinu, takže párkrát v roce mám slevu 20% ale většínou jen 15%. je tato sleva příjmem a musí být uvedená vndaňovém přiznání? jak mám případně postupovat, kdyby se to muselo někam uvádat, když něco bylo pro mne, něco pro ostatní členy rodiny, ti by to museli také někam uvést? díky moc za radu.

stravenky

Dle zákona o DPH č. 235/2004 Sb. vznikla povinnost dle § 36a odvádět DPH z celkové výše stravenky. Prosím o sdělení, jak účetně vypořádat základ daně k DPH.

odpočet PP a ŽP

Dobrý den, ráda bych zeptala, zda si může manžel uplatnit ve svém daňovém přiznání (osoba s příjmem ze zaměstnání) částky, které byly uhrazeny na mém penzijním připojištění a životním pojištění??? Jsem na mateřské dovolené, tedy bez zdanitelných příjmů. Děkui za odpověď. Zuzana Komůrková

sazba daně

Jsme příspěvková organizace naš hospodářský výsledek za ro 2009 je více než 570000 potřebuji poradit, když budu podávat daňové přiznání k dani z příjmu právnických osob budu platit daň! V jaké výši Děkuji Tichá

příjmy z podnikání

Dobrý den, od roku 2009 mám ŽL. Vyrábím různé rukodělné výrobky, které následně prodávám přes internet a k zákazníkům zasílám poštou. Při daňovém přiznání bych chtěla uplatnit paušální výdaje. Zajímá mne, co všechno je potřeba sečíst do příjmů - zda celou částku za výrobek + poštovné (tak jak to mám na faktuře a tak jak mi to chodí na účet) nebo zda z toho skutečně zaplacené poštovné dle podacích lístků vyjmout. Předem děkuji.

sleva na manželku

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. Manželka nastoupila po rodičovské dovolené do zaměstnání, je možné, aby si manžel uplatnil v ročním zúčtování daně na manželku částku 24.840,- (nemá vlastní příjem více než 68.000,-). Dále je možné, aby si manželka mohla uplatnit roční zúčtování daně za listopad až prosinec? Předem děkuji za odpověď.

sazba daně

Dobrý den, naše firma koupila pro potravinářské účely již nepoužitelný mák. Bude jej prodávat ke spálení např. do spaloven. Budeme fakturovat 10% DPH? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

sleva na manželku

Dobrý den, žena 1.09-1.11.09 na MD. Od 2.11.09 PÚ potřebuji nějaké potvrzení, abych si jí manžel mohl odečíst? Díky

nemovitost do podnikání

Dobrý den, pokud je nemovitost tedy v KN na RČ může se vložit nějak do podnikání?Pokud se nevloží,nemůžou se tedy ani uplatňovat doklady za rekonstrukci a spotřebovanou energii(voda,plyn,...)?A může se tedy vůbec podnikat v budově,která je ve vlastnictví podn.osoby,ale není vložena do podnikání? Děkuji

odpočet ŽP

Dobrý den, mám dotaz ohledně odčitatelné položky od základu daně u životního pojištění. Pokud hradím své přítelkyni životní pojištění 1 500 Kč měsíčně, tedy 18 000 Kč ročně. Mohu si já uplatnit, respektive snížit základ daně o 12 000 Kč? Děkuji za odpověď.

příjem manželky

Dobrý den,započítává se do příjmů ženy na MD i rodičovský příspěvek? Díky

doklad a DUZP

Dobrý den, mám dva dotazy, respektive se spíše ujistit ohledně vystavování řádného daňového dokladu. 1. Pokud jsem dodavatel neplátce DPH, musím u faktury, kterou vystavuji plátci DPH vyplnit datum uskutečnění zdanitelného plnění? Nebo jako nepltáce DPH vůbec tuto políčko vypňovat nemusím? 2.Pokud by mi neplátce DPH fakturoval fakturu za veletrh Holiday World, který se uskutečnil od 4. - 6. 2. 2010 bude DUZP uveden toho 4. nebo 6. 2. 2010? Předem děkuji mnohokrát za odpověď. Nasledanou

odpočet ztráty

Dobrý den,jsem zaměstnanec a daním §6 ,za tok 2009 vykazuji ztrátu z pronájmu v §9.Mohu si snížit touto daňovou ztrátou z pronájmu DDZ .Jedná se o DP za rok 2009,jsem zaměstnanec.

sankce

Dobrý den, Nezlobte se, že Vás ještě otravuji, ale vracím se k předchozímu dotazu, který zněl takto: ,,jsem OSVČ a řeším tuto situaci, která nastala. Přišla mi faktura od dodavatele, kde je uveden datum uskutečnění zdanitelného plnění 2.2.2010. Ve smlouvě o dílo článek 3 ,,Doba zhotovení díla“ je uvedeno, že termín pro odevzdání kompletně zpracované projektové žádosti, projektové dokumentace a všech dalších povinných příloh je nejdéle do 31.1.2010. Jak mám správně v tomto případě postupovat? Mám požadovat od dodavatele sankce za 2 dny prodlení, pokud ve smlouvě je uvedena pokuta ve výši 1000 Kč za každý započatý kalendářní den prodlení?“ Koukal jsem na předávací protokol, kde je uveden datum předání 1. 2. 2010. Tedy je zde pouze jeden den prodlení. Tak asi to není nutné, abych to nějak moc řešil, ne? Mně to nemůžu nějak daňová kontrola napadnout, když se bude lišit datum na faktuře od data na předávacím protokolu o jeden den? Děkuji. Martin

cizinec a daně

Dobrý den, manžel je Polák, ale má v Česku od října 2009 trvalý pobyt. Chceme podat daňové přiznání FO za rok 2009. Není mi příliš jasná otázka daňového rezidentství. Je manžel po získání trvalého pobytu automaticky daňovým rezidentem? Žije a pracuje pouze v Česku. A má daňové rezidentství na roční zúročení daně nějaký vliv? Dále bych se chtěla zeptat, zda slevu na dani na dítě můžeme uplatnit i za měsíc, ve kterém se narodilo, i když to bylo až koncem měsíce (29.8). Děkuji za odpověď. Lenka P.

likvidace majetku

Dobrý den pane doktore. V roce 2008 jsme koupili od neplátce DPH ojeté auto za 28 000,-Kč. V interním předpise máme uvedeno, že majetek do 40 tis. účtujeme do daňových nákladů v roce pořízení ve výši 50 % a další rok také 50%. V srpnu 2009 jsme dali auto zlikvidovat (bylo nepojízdné a oprava by se nevyplatila). Částku 14tis. dáme do daňových nákladů (nebo je zde nějaké omezení)? Děkujeme.

vklad majetku

Dobrý den,Jsem OSVČ /finanční poradce/a vlastníme ve SJM chatu ,kterou v létě pronajímáme a daním §9.Chtěl jsem se zeptat mohu mít tuto chatu jako OSVČ v obchodním majetku?A danit v §7?Jaké jsou podmínky pro zařazení do obchodního majetku,pokud je to u mě možné?

náklady

Dobrý den.Mám dotaz týkající se daňově uznatelných nákladů.Jsem OSVČ v oboru překladatelství a tlumočnictví na ŽL (německý jazyk). Ráda bych zahrnula do nákladů i náklady spojené s kombinovaným magisterským studiem germanistiky. Studium je výhradně v německém jazyce a doplňuje ligvistické (gramatické)a literární (pro překlad literárních děl) znalosti.Mnohokrát děkuji za odpověď.