FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

paušál na auto

Dobrý den pane doktore.Mám dotaz ohledně paušálních výdajů na PHM místo knihy jízd.Podnikatelé,všichni plátci DPH mně do paušálu tlačí i přes mé rady,že evidence knihy jízd je pro Fú prokazatelnější atd., ale psát se nikomu nechce. Jde mi o uplatňování DPH z paušálu.Jsme měsíční plátci.Každý měsíc budu psát interní sdělení, které budu zapisovat jako fa přijatou,abych dostala DPH do přiznání ,kde bude výpočet 5000 (bez daně 4166,70, DPH 20% 833,30)? Moc se mi to nelíbí a když už paušál,tak bez DPH a celý by šel do nákladů,a to třeba jednou částkou na konci roku jako zdanitelný nepeněžní výdaj.Můžete mi prosím poradit,jak jednoduše vystavovat doklad o paušálu a zda s DPH nebo bez DPH. Chtějí to proto,že vlastně na tom budou co se týče nákladů lépe,neboť měsíčně mají kolem 3000,- na PHM,což není zase tolik,ale nikomu se nechce psát knihu jízd, a tak se rozhodli,že zkomplikují život mně. U jednoho podnikatele dělám ještě PHM pro soukromé účely každý měsíc,kdy z celkových PHM dávám 20% do příjmů (po odpočtu DPH).Takže jak jsem se dočetla,tam je možné uplatnit pouze část paušálního výdaje,a to ve výši 80% z této částky,tedy max.4000,-Kč. Jeden má auto dokonce na leasing.Jak je to u něho s paušálem,dá se taky použít. Otázek je mnoho a nevím,zda jsem je dobře popsala k zodpovězení. Je to takové chaotické, jako celé tohle naše zákonodárství,kdo se v tom má vyznat. Moc se Vám omlouvám a jako vždy očekávám Vaše rady. S přáním hezkého dne zdraví Marie

osvobození od daně

Dobry den, mam konkretni dotaz, chci uplatnit osvobozeni od dane z prijmu pri prodeji bytu kde jsem nebydlel cele 2 roky pred prodejem, ale mel jsem tam rok a pul trvaly pobyt, penize z prodeje jsem ihned pouzil na splaceni uveru SS a za zbytek jsem poridil starsi byt, ktery jsem pote zrekonstuoval.Celkove naklady na splaceni uveru + porizeni druheho bytu + rekonstrukce se rovnaji prodejni cene prvniho bytu. Moje dotazy zni: Lze osvobodit i to splaceni uveru nebo z teto casti budu muset zaplatit dan ? Mohu zahrnout do osvobozeni i vydaje za rekonstrukci druheho bytu ? Dekuji.

příjem ze zahraničí

Dobrý den, V roce 2008 jsem vycestoval do Anglie za práci.Pracoval jsem tam od 2.2.2008 -31.3.2009 n a pracovní smlouvu.Daně jsem platil. Po příjezdu do ČR jsem byl na prac.úřadě a od 1.7.2009 jsem zaměstnaný.Účetní mi řekla,že musím podat daňové přiznání sám a nevím jak na to. Chtěl jsem se zeptat: Na fin.úřadě mi řekli ,že musím vyplnit přílohu č.3. Nevím jak to uvádět ,v korunách a v jakém přepočtu. Myslel jsem si,že v rámci EU mám daně zaplacené. Prosím o radu nebo kontakt na koho bych se mohl obrátit.Jsem z Ostravy. Děkuji a s pozdravem Jiří Volný

prodej bytu

Dobrý den, chci se zeptat, moje matka zila v bytě který nejprve vlastnil její zaměstnavatel,poté se byt převedl na družstvo a asi týden před smrtí se byt prodal jí,žila v něm cca 30 let, já jsem tento byt cca do půl roka prodal, budu platit nějaké daně z příjmu

prodej bytů a koupě RD

Přítelkyně má byt v OS 8 let a já 6 měsíců. Oba chceme byty prodat a koupit za tyto peníze společný RD pro naše dvě rodiny. Jaké daně a v jaké výši budeme muset v tomto případě z prodeje bytů zaplatit? Děkuji za odpověd.

sportovní klub

Odkaz na zákon 586 o danách § 15 ods.1 v příloze otázky, které neznám: 1) účetnictví sportovního klubu a zdanění( podléhá zákonu 586??) 2 sportovní klub - musí se někde registrovat?? 3) statut sportovního klubu - je někde povinný vzor nebo je to jen na klubu?? Děkuji.

registrace plátce

Dobrý den mám dotaz na povinnost registrace k DPH jedná se o neziskovou organizaci, občanské sdružení, jejímž hlavním cílem je podpora informovanosti o tibetské situaci a podpora tib. emigrantů. V rámci fundraisingu mají jako vedlejší doplňkovou činnost prodej drobných předmětů Chystají se vydat a prodávat knihu související s touto problematikou, za tímto účelem sepsali s jejím indickým autorem smlouvu o autorských právech, za která zaplatí určitou částku. Zakládá toto plnění povinnost registrace za plátce dle § 94/8, nebo se jí lze vyhnout tím, že by toto plnění bylo považováno za osvobozené, např. dle § 61/e? Děkuji za jakoukoli odpověď

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, reaguji na odpověď JUDr.Dytricha na můj dotaz z 10.2.2010 k odpočtu úroků ze SS po dobu výstavby RD než bude zkolaudován, za kterou děkuji. Nechci být hnidopich ale vámi zmíněná věta ze zákona ".... a v případě výstavby ... užíval předmět bytové potřeby ... po splnění povinností stanovených zvláštním právním předpisem pro užívání staveb ..." - nebylo tím spíše myšleno, že kolaudace je podmínkou nutnou aby mohly být úroky uznány jako odpočitatelné? Ale přitom zůstala zachována podmínka užívání stavby ve zdaňovacím období, kdy odpočet uplatňuji? Máte s tímto výkladem zákona praktickou zkušenost, uznanou FÚ? Děkuji.

příjmy do přiznání

dobrý den, zajímalo by mě prosím, ohledně daŇového přiznání fyzických osob, když je příležitostní příjem do 15000 kč a ostatní příjem přivýdělek do 6000,- jestli to musí fyzická osoba uvést do daňového přiznání a jaká daň se platí. počítá se tedy do příležitostního příjmu dohoda o provedení práce, při které byla daň vyčíslena 0,- kč z důvodu podepsaného prohlášení poplatníka daně (SLEVA NA DANI větší NEŽ PŘÍJEM. příjem byl při rodičovské dovolené.

daňová povinnost

Dobrý den. Při registraci koupeného ojetého vozu na moji fyzickou osobu vznikla nejasnost, zda po odstranění mřížky automobilu a používání automobilu pouze pro soukromé účely je třeba platit silniční daň. Automobil VW Passat kombi je registrován i po odstranění mřížky jako nákladní N1. Vyplývají z této registace ještě nejaké jiné povinnosti? Děkuji za odpověď

osvobození od daně

Jaká je výše starobního důchodu osvbozená pro rok 2009 za rok 2009 osvbozená od daně z příjmu? Na různých internetových poradnách jsou uváděny různé údaje - jednak údaj 198 000 Kč, který platil i pro rok 2008, a jednak jako 36násobek min. mzdy, tj.288 000 Kč.

příjem z pronájmu

Jsem OSVČ pojiš.poradce.Pronájímám přes léto náhodně chatu,kterou máme ve SJM.Co potřebuji k tomu abych mohl příjem a výdaj uplatňit v §7?

příjem z pronájmu

Dobrý den, jsem zaměstnanec a DP za rok 2009 si dělám sám.Přes léto jsem pronajímal chatu,náklady na opravu chaty jsem měl větší než příjem za pronájem.Pronájem byl pouze 4 týdny v roce.Kde mohu danít?Je to bráno jako ostatní příjem §10?nebo musím v pronájmech §9?

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli máme nárok na vrácení daně, když čtvrtým rokem platíme hypotéku na 1 mil. kč, kterou jsme si vzali na byt, po dvou letech ho prodali a koupili dům. Od začátku ručíme nemovitostí příbuzného. Když jsme bydleli v bytě, daň nám vracel zaměstnavatel, po přestěhování už to prý nejde. Děkuji za odpověď

danění více příjmů

Dobrý den, ráda bych se zeptala ohledně daňového přiznání a zisků z investic. Když si např. v lednu koupím 10 akcií za 1.000Kč/Ks, v dubnu koupím akcie stejné firmy 10Ks x 1.100Kč. V srpnu se rozhodnu na ceně 1.200Kč/Ks 10 akcií prodat. Bude se na tyto akcie vztahovat 6 měsíční osvobození od daně ze zisku? Jednoduše řečeno prodají se nejprve ty akcie, které jsem koupila jako první? nebo je to složitějsí. Je stejná situace i u nákupu podílových listů otevřených podílových fondů bank? Může vůbec někdo zjistit mé příjmy z investování tohoto druhu, když banka o mých penězích by vlastně nikomu nic říkat neměla? Je složité dělat daňové přiznání, když má člověk příjem ze zamestnaní + příjem z investic (např. prodej cenných papírů se ziskem dříve než uplyne 6měsíců od jejich nabytí) Děkuji za odpověď a Váš čas! S přáním hezkého dne, Květuše Ženíšková

nezisková organizace

Dobrý den, mám následující dotazy: Zakládáme neziskovou organizaci-sportovní zařízení pro mládež. 1. podle jakých zásad se v organizaci vede účetnictví 2. podle kterého zákona může tato sportovní organizace vzniknout 3. jaká potvrzení musí mít sportovní organizace , abych mohla sponzorský dar obdržet a darovatel si mohl tento dar odečíst ve svém účetnictví Děkuji za odpověd.

zdanitelné plnění

Dobrý den, jsem sportovní klub (občanské sdružení) provozující dva sportovní areály. V jednom pronajímáme nebytové prostory a nájemcům přeúčtováváme energie s DPH v druhém probíhá pouze sportovní činnost pro členy. Zajímá mě zda do přiznání DPH mám do položky "osvobozené příjmy bez nároku na odpočet" uvádět i příjmy z členských příspěvků ? Pokud ano zda tam patří i příspěvky související s areálem kde nemáme žádné příjmy s DPH a tudíš v příznání DPH si ani nenárokujeme vrácení DPH z faktur za např. energie, které spotřebujeme v tomto areálu. Ptám se proto, že mám pocit, že by jsme fakticky platili DPH jak na těch fakturách co si nenárokujeme tak pak i potažmo by nám díky započítání příspěvků se snižoval koeficient na krácenou daň a my tak přišli o další peníze.

přiznání k dani

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mohu v rámci ročního zúčtování daně,po dodání veškerých dokladů, požádat svého zaměstnavatele (mzdovou účtárnu) o vypracování daňového přiznání k dani z příjmů FO (jsem zaměstnanec, nikoli OSVČ),a to v případě že jsem v r.2009 měla jednorázový příjem z pronájmu vyšší než 10000,- Kč a úroky z úvěru.

danění více příjmů

Dobrý den, ve věci Přiznání k dani z příjmů FO za r. 2009 prosím o radu. Manžel byl v měsících 1,2,7-12 ve standardním pracovním poměru, v měsících 3-6 byl veden na ÚP jako uchazeč o zaměstnání, pobíral podporu v nezaměstnanosti, a zároveň v měsících 5,6,7 vykonával práci na základě dohody o provedení práce s odměnou 3.960,-- Kč měsíčně, tato odměna nebyla zdaňována ani z ní nebylo počítáno SP a ZP. Je potřeba tuto odměna uvést do úhrnu příjmů na ř. 31 DAP spolu s příjmy z pracovních poměrů a jaký doklad o odměně FÚ předložit? Výplatní lístky? Děkuji. Kuncová

vklad majetku

Dobrý den,jsem OSVČ a vlastním ve SJM chatu,kterou přes léto pronajímám.Co bych měl vše udělat proto abych mohl chatu mít v obchodním majetku?