FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

osvobození od daně

Dobrý den, četl jsem v zákoně o dani z příjmů, v paragrafu 10 (ostatní příjmý), že příležitostní příjmy jsou osvobozeny od daně z příjmů do výše 20 000 Kč. Tedy se ptám, poklud vyhrahuju v SAZCE, a.s. výhru 18 000 Kč nemusím to zdanit a tedy ani nepodávat daňové přiznání? Mimichodem jsem zaměstnáný a pobírám příjmy dle paragrafu 6. Děkuji za odpověď. Nashledanou.

výdaje procentem, základ daně

Dobrý den pane doktore,prosím o odpověď 1) mám hlavní zaměstnání, a ještě na živnostenský list vyrábím drobné předměty ze dřeva, náklady odečítám paušálem.Mohu uplatnit 50 nebo 60%? 2) mohu při podání přiznání k dani z příjmů fyzických osob použít přílohu č.2 odstavec 2 ./ výpočet dílčího základu daně z ostatních příjmů (§10zákona) pro ténto případ : v listopadu 2009 jsem prodal pozemek-zeměděskou půdu = příjmy jaké mohu uplatnit výdaje = znalecký posudek,kolky na kupní smlouvě? děkuji Jindřich Strejček

daňová povinnost

Dobrý den, mám velký problém. V roce 2001 jsem koupila byt v osobním vlastnictví, ale až nyní jsem se dověděla, že musím platit daň z nemovitosti. Můžu tuto daň zpětně doplatit a jaký mě čeká postih?Vím, že je to má chyba, ale předtím jsem vlastnila RD,dańové přiznání jsem nepodávala a šeky mi pravidelně chodily. Moc děkuji za odpověď a přeji krásný den.

přeúčtování nákladů

Dobrý den. OSVČ (autodoprava) plátce DPH - doklad na mýtné dostává bez rozpisu DPH. Při vystavení faktury zákazník požaduje toto mýtné vyčíslit s DPH. Je to správné? Děkuji za odpověď.

danění příjmů ze zahraničí

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli a popř.jak uvést do daňového přiznání příjmy z Anglie (kde byla řádně zaplacena daň) za rok 2008/2009 a jediným dokladem co mám je formulář P45 (vystavený správcem daně po ukončení zaměstnání) a výplatní pásky. Příjem byl 5 měsíců v roce 2008 a měsíc v roce 2009, nejsem si jistý rozpočítáním na jednotlivé roky, protože je v Anglii daňový rok od 6.dubna - 5. dubna. Děkuji za odpověď.

vypořádání daně

DOBRÝ DEN, JSEM ZAMĚSTNÁN A V V ZÁŘÍ 2009 JSEM MĚL PRACOVNÍ ÚRAZ, AŽ DO POLOVINY PROSINCE.OBDRŽEL JSEM OD KOOPERATIVY,/ KTERÁ JE POJIŠTOVNOU ZAMĚSTNAVATELE PRO ÚRAZY/,NÁHRADU MZDY 18000 KČ /DAŇ 2800 KČ MI TAKÉ SRAZILI A ODVEDLI/.MÁM DOTAZ ZDA MUSÍM PODÁVAT DAŇOVÉ PŘIZNÁNÍ, NEBO STAČÍ POTVRZENÍ O PŘÍJMECH DÁT NA ÚČTÁRNU A BUDE MI PROVDENO ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ DANĚ?MÁM JEŠTĚ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ A PENZIJNÍ.DĚKUJI.NOVÁK

Přehled pro OSSZ a ZP

Dobrý den,prosím Vás jsem zaměstnaný a živnost mám jako vedlejší činnost od 12/2009.Příjmy z ní činily pouze 390,--,když uplatním výdaje % z příjů 60% mám příjmy po odpočtu výdajů 156,--.Vím,že do 6000,-- příjmů nemusím podávat Přiznání k dani z příjmů na FÚ.Ovšem jak je to s přehledem na ZP? Mám ho vypsat tak,že bude přjmy 0,-- a nebo příjmy po odpočtu výdajů těch 156,-- a tím by byl nedoplatek na pojistném 11,-- a uhradit ho.Nejsem si jist a nerad bych měl vůči zdr.poj. i tak nepatrný dluh.Děkuji za radu a jsem s pozdravem.

sleva na dani

Sleva na dani z příjmu FO Dobrý den, mohu uplatnit slevu na dani z příjmu FO pro rok 2009 ve výši 5040Kč, když jsm jako dosud plně invalidní byl převeden do starobního důchodu počínaje 10.1.2009? Daním příjem z pronájmu. Děkuji za odpověď. Josef

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, pokusím se popsat situaci. Byt č. l. Manželé jsou spoluvlastníky bytu zapsaní v LV, jsou spoludlužníky hypotečního úvěru, v tomto bytě mají zapsané trvalé bydliště a tento byt v roce 2009 čtyři měsíce pronajímali. Byt č. 2. Manželé jsou spoluvlastníky bytu zapsaní v LV, jsou spoludlužníky úvěru, v tomto bytě bydlí. Manžel podá DAP, kde zdaní nájem dle §9, uplatní odpočet úroků z úvěru pouze z bytu č. 2. Připojí prohlášení manželů o tom, že byt č. 2 užívají k vlastnímu trvalému bydlení a manželka prohlásí, že neuplatňuje odpočet úroků ve svém DAP. Bude tento postup správný? Děkuji předem. Marie Žáková

ukončení podnikání

Dobrý den, prosím o radu. Otec je OSVČ a matka spolupracující osoba. V letošním roce chce otec podnikání ukončit a role si vyměnit - matka OSVČ a otec spolupracující. Jakým způsobem by mělo proběhnout vypořádání zásob - převod na nový podnikatelský subjekt (matku), dodanění apod. Děkuji za odpověď

osvobození od daně

Dobrý den, potřeboval bych poradit ohledně daně z prodeje pozemku. Ten jsem získal darem od bratra, jako příspěvek na bydlení. Pozemek jsem prodal v červnu 2009, dříve než po pěti letech vlastnictví. Dá se nějak vyhnout zaplacení daně z příjmů například urychlenou koupí nemovitosti? Děkuji za odpověď.

prodej bytu

V roce 2002 jsme založili Bytové družstvo a v rámci privatizace koupili za zvýhodněnou cenu od obce dům o 23 b.j. 22 nájemníků se stalo členy družstva a "koupilo si svůj byt". Poslední odmítl, na jeho byt(cca 40.000) se poskládalo ostatních 22. On tam zustal i nadále bydlet a platil družstvu nájemné. Nyní se stěhuje a uvolňuje byt. Záměrem družstva je tento byt (Členský podíl) prodat a utržené finance ( cca 500.000) použít k rekonstrukci výtahu. Bude bytové družstvo platit daň s přijmu? Popř. v jaké výši? Děkuji za odpověď

registrace plátce

Podnikám na živnostenský list. Poslala jsem fakturu na Slovensko. Stávám se automaticky plátcem DPH? Děkuji za odpověď Dana

souhrnné hlášení

Dobrý den měla bych prosím dotaz ohledně souhrnného hášení za měsíc leden 2010. V lednu jsem fakturovala službu do Švýcarska čili 3země. Podává se souhrnné hlášení na služby do Švýcarska? Musím jako čtvrtletní plátce poslat souhrnné hlášení měsíčně ? Děkuji za odpověď K.D.

danění pozemku

Dobrý den, jsme Družstvo vlastníků domu a dodatečně jsme si od obce na splátky koupili pozemek, na kterém stojí náš dům, a malý vydlážděny dvorek vedle. Jak je to s daní s pozemku, máme začít platit daň? A kdo ji případně vypočítává, my nebo FU. Děkuji Trnavská

zdanění příjmu

Několik let jsem spolupracovala se zahraniční firmou na bazi ortopedického výzkumu, za který jsem byla placena. Nyní firma ukočila svoji působnost a jako "ex gratia" mi poukázala určitou částku peněz, nikoli za odvedenou práci, ale jako výraz vděčnosti za minulou spolupráci. Jak mám tento příjem zdanit - jako daň z příjmu nebo daň darovací? Děkuji

sleva na poplatníka

Dobrý den,když chci podat daňové přiznání za zemřelého (datum úmrtí 17.10.2010) uplatním základní slevu na poplatníka jen za 10 měsíců (10x2070,-) nebo za celý kalendářní rok 24840 Kč. Děkuji za odpověď J.Šimková

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den,potřebuji vědět při zpracování DP FO, s manželem máme rozdělenou domácnost tudíž spolu již nežijeme, rozvádíme se. Máme dvě úvěrové smlouvy jedna na něj druhá na mě. úvěry jsou ručeny domem, který výhradně patří jemu, po mém odchodu platí i on oba úvěry. Kdo si odepíše úroky z úvěrů obou smluv? Na potvrzení jsem dlužník já, účastníky smlouvy jsme oba. Děkuji

osvobození od daní

Co je na tom pravdy , že začínající fyzická osoba nemusí první dva roky platit daň z příjmu?? ( zahájení činnosti 04/2008)

oprava přiznání

Dobrý den,v minulém zaměstnání mi neodpočítávali slevu na dani za 2 děti, nedostávala jsem tedy ani daňové bonusy.Já měla obě děti řádně nahlášené.Je nějaká možnost dostat peníze zpětně a jak mám postupovat?Jedná se o rok 2009 a 2008. Děkuji Žďárková