FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

vyplacení společníka

Dobrý den, chtěla bych vědět, zda-li vyplacení společníka (odstupné) je daňově uznatelný výdaj. Děkuji

odpočet úroků

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mohu v rámci ročního zúčtování daně, uplatnit jako nezdanitelnou část základu daně, úroky ze spotřebitelského úvěru nebo úroky z placeného leasingu. Asi nejspíš ne, že? Děkuji

úroky z úvěru

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Mám kontokorent na běžném účtu a jednou za měsíc mi banka účtuje úrok debet. Vedu peněžní evidenci a jedná se mi o to, zda úrok dát do § 7 daň z příjmů, nebo § 8 příjmy z kapitálového majetku. A pokud to jde do §7 je to výdaj ovlivňující základ daně nebo ne ? Díky moc

vypořádání daně

Dobrý den, mám dotaz. Zaměstnanec mě požádá o provedení ročního zúčtování daní. Po celý rok je zaměstnán u jednoho zaměstnavatele ( u nás ). V průběhu roku měl pracovní úraz, dostal zaplacenou náhradu za ztrátu výdělku, která podléhá dani z příjmu. Bylo mu doručeno potvrzení o zdanitelných příjmech za tento úraz. Chtěla bych se zeptat, zda tento zaměstnanec musí podávat daňové přiznání nebo mu můžu udělat roční zúčtování prostřednictvím zaměstnavatele. Děkuji

danění benefitu

Dobrý den, mám dotaz ohledně daňového přiznání zaměstnance. Pracuji jako zaměstnanec pro společnost s.r.o. se sídlem v ČR. Zaměstnavatel mi nyní sdělil, že není povinen za mě podat daňové přiznání, protože jsem od mateřské společnosti mého zaměstnavatele se sídlem v USA obdržela několik akcií jako zaměstnanecký benefit. Účetní má názor, že jde o další příjem z další závislé činnosti - já se ale domnívám, že žádnou další závislou činnost nevykonávám, nejsem v žádném zaměstnaneckém poměru s naší mateřskou společností a domnívám se, že by daňové přiznání za mě měl zaměstnavatel podat. Jaký je Váš názor? Děkuji předem za odpověď.

krácení stravného

Dobrý den. Chtěla bych se vás zeptat na problematiku cestovních náhrad. 1)Jak je posuzováno stravné, které se plně zaměstnanci ve státní správě poskytne?(např. zaměstnanec jede na školení na 3 dny a po 3 dny dostane snídani, oběd i večeři). Krátí se dané stravné, nebo už se neposkytuje žádné? Má zaměstnanec nárok ještě na občerstvení?Nebo už nemá nárok vůbec na nic? 2)Pokud je zaměstnanci poskytnuto na služební cestě stravné částečně? Můžeme si do vnitřní směrnice dle zákoníku práce §163 odst.2 určit míru krácení o 25 % za každné poskytnuté jídlo?

výdaje procentem

dobrý den, v r.2009 jsem zaměstnaná na HPP, od 20.11.09 jsem nastoupila na mateřskou, od 21.5.09 mám živnostenský list ( wellness poradenství- prodej produktů zdravé výživy včetně zákaznického servisu). Podnikání při zaměstnání a nyní při mateřské na vedlejší činnost. Mohu si z podnikání uplatnit paušální výdaje 60% a doložit jen příjmy (prodejky+výpisy z účtu)? Budu muset v r. 2010 platit zálohy na SP a ZP? Děkuji

daňová povinnost

Dobrý den chci se zeptat: zaregistrovala jsem se ve fotobance.cz jako fotograf. Když prodám nějaké fotografie musím tento příjem dávat do daňového přiznání nebo za to platit nějakou daň? Děkuji Knollová

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda můžu použít pro odečet daně úroky z úvěru, kdy peníze byli použity na rekonstrukci v domě, který vlastní mí rodiče, ale já zde mám trvalé bydliště. A druhý dotaz, při zrušení životní pojistky, chápu, jak peníze dodanit,dle Vaší odpovědi u jiného dotazujícího, ale je to tak i v prípadě, kdy byli odečteny při společném zdanění manželů! Je postup stejný? Děkuji

Ještě jednou dobrý den, před chvílí jsem…

Ještě jednou dobrý den, před chvílí jsem uskutečníla na Vás dotaz, dostala jsem obratem upozornění, že tato služba může být zpoplatněna. Pokud to tak opravdu je, prosím o zrušení mého dotazu. Děkuji Zachovalová

danění příjmu

Dobrý den, jaká daň se platí z penále (odškodného) za nedodržení termínu smlouvy? Děkuji

Dobrý den, dcera 4 měsíce v roce 2009 pracovala…

Dobrý den, dcera 4 měsíce v roce 2009 pracovala v Rakousku, pak byla na úřadě práce a od 10/2009 je OSVČ. Bude do zákadu daně za rok 2009 zahrnovat příjmy z Rakouska a příjmy jako OSVČ. Za rok 2008 zdanila příjmy ze zaměstnání v Rakousku a nakonec jí FÚ daň z těchto příjmů ze zahraničí vrátil. V roce 2008 byla zaměstnáná pouze v Rakousku. Trvalý pobyt má v ČR. Děkuji za odpověď.

odpočet daně

Dobrý den, můžu si odečíst DPH při operativním pronájmu z platby, kterou zaplatím předem. Operativní lesing na auto. Co musí být napsáno ve smlouvě, abych toto DPH dostal zpět při zaplacení. Platba předem se samozřejmě pro daň z příjmu musí časově rozlišit. Děkuji

příjmy do přiznání

Dobrý den, letos budu zpracovávat více daňových přiznání kde se uplatňují výdaje procenty. Nejsem si jistá jestli do příjmů v tomto případě započítat i neuhrazené pohledávky k 31.12.2009, nebo jestli danit pouze to co bylo k 31.12.09 opravdu uhrazeno a zbytek až v roce 2010. Trochu mě to mate z důvodu, že se nevede evidence, tudíž by se nemusely evidovat ani pohledávky. Děkuji za odpověď. Mašková D.

zboží pro osobní spotřebu

Dobrý den, jsem OSVČ, živ. list nákup prodej, vedlejší PP. Když koupím zboží od dodavatele (které také prodávám) pro vlastní potřebu, účtuje se toto zboží jako výdaj neovlivňující základ daně? Děkuji

výdaje procentem

Výdaje procentem Dobrý den, budu zdaňovat vypořádací podíl při zániku účasti společníka v s.r.o. , řemeslná činnost. Prosím, zda mohu také uplatnit výdaje procenty a v jaké výši. Děkuji

osvobození od daně

Dobrý den, mám dotaz k dani z příjmu. V roce 2006 mi dcera darovala darovací smlouvou byt, ve kterém žili rodiče s věcným břemenem na dožití. Otec ještě téhož roku zemřel, maminka měla mozkovou mrtvici a rozeběhla se stařecká demence. Proběhlo šetření soc. pracovnicí, výsledek bylo přiznání příspěvku 2. stupně, neboť nebyla schopna vykonávat sama více jak 18 úkonů.Vzhledem k tomu, že jsem o ni pečovala a ještě chodila do práce, bydlela jsem tam s ní. Trvalé bydliště jsem ale měla nadále ve svém bytě. V roce 2009 maminka zemřela, nechtěla jsem se o byt nadále starat, tak jsem ho prodala. Nebyla tedy dodržena 5 let od nabytí. Četla jsem na internetu, že postačí pro osvobození od daně prokázat, že jsem tam bydlela, bez podmínky trvalého pobytu. Musím tedy do daňového přiznání zadat částku z prodeje - částka darovací do ostatních příjmů, nebo ne ? Jak se vlastně žádá o toto osvobození, a jak se hlavně dokáže, že jsem tam bydlela. Mohla by to prokáuzat soc. pracovnice, která měla maminku na starosti, nebo terénní sestra, která jí odebírala krev, nebo moje dcera, přítel, nebo sousedka. Jak mám postupovat, abych byla od této daně osvobozena ? Jedná se o větší částku. Děkuji Zachovalová

základ daně

Dobrý den, syn, kterému vedu účetnictví podniká v truhlářství a nyní si zřídil na střeše rodinného domku,kde má i sídlo firmy fotovoltaické články.Zařízení bylo zřízeno na IČO,poněvadž přebytky energie budou prodávány do sítě.Zajímá mne zda náklady na pořízení může formou odpisů dát do nákladů a případně jako plátce DPH si uplatnit odpočet DPH.Dále prosím o radu pokud by to bylo zahrnuto do podnikání, do které odpisové skupiny toto zařízení zařadit. Moc děkuji za radu.

účetnictví

Dobrý den, budu jako začínající podnikatel (nepltátce DPH) a mám dva dotazy: 1. Při vedení daňové evidenci se musím řídit i zákonem o účetnictví nebo stačí, když se budu řídit jen ZDP par.7b)? 2. Pokud jsem neplátce DPH, tak se na mne vůbec zákon o DPH nevztahuje nebo v nějaké míře ano? Předem děěkuji za odpověď.

odpočet úroků a osvobození od daně

Dobrý den, měl bych dotaz zda si mohu odečíst ze základu daně uroky z úvěru, který si vzalo družstvo na rekonstrukci panelového domu (zatepleni,vyměna výtahů a oken, opravav střechy)? Výše úvěru byla rozdělena na najemníky podle plochy bytu a splatky platíme měsíčně družstvu. Byt mám v OV s trvalím bydlištěm. Existuje nějaká možnost si tyto splátky odečíst ze základu daně a pokud ano kdo mi vystaví potvrzení? Ještě bych měl na Vás jeden dotaz, po zateplení domu či bytu je prý majitel nemovitosti osvobozen od placení daně z nemovitosti po dobu 5let, je to pravda? Moc děkuji za odpověď, Vilímek