FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

danění příjmu

Vyhrála jsem soudní při proti českému státu, konkrétně Ministerstvu spravedlnosti, a vyneslo mi to odškodnění ve výši zhruba 300 tisíc Kč. Záležitost se táhla asi 14 let, byla mezitím různá odvolání včetně ustavní stížnosti, zamítnutí, vracení k novému projednání atd. Příčina sporu byla zcela banální. V roce 1993 jsem prodala rámovou pilu (katr) jinému podnikateli za 120 tis. Kč. Podle kupní smlouvy měl částku splácet po 20 tis. měsíčně. Zaplatil 2x a pak už ne. Podala jsem žalobu k okresnímu soudu, ten vydal platební příkaz zaplatit, dlužník ale nezaplatil. Podala jsem žádost o exekuci, kterou soud schválil, exekuci však neprovedl (soukromí exekutoři v té době neexistovali). Urgovala jsem, posílala stížnosti, ale nic nepomohlo. Uplynuly asi 3 roky. Dlužník mezitím svůj majetek (přestože už byl exekutorkou sepsán) rozprodal. To zjistila nová exekutorka litoměřického soudu, která nakonec případ převzala. Dlužník v té době již neměl žádný majetek, nebylo co zabavit. Podala jsem žalobu na český stát z důvodu nečinnosti soudu. Cítila jsem se poškozená nesprávným jednáním (či spíš nejednáním) soudu. Asi po 12 letech potom konečně padl rozsudek a odškodnění. Stát mi zaplatil zhruba 300 tis. Kč jako odškodnění. V této částce je obsažena částky, kterou měl zaplatit dlužník + úroky za všechny ty roky, náklady řízení, mé náklady na advokátku apod. Ve zdůvodnění rozsudku se píše, že se jedná o náhradu škody vzniklé nesprávným úředním postupem, neboť má pohledávka se v důsledku toho stala nevymahatelná. Vidím to tak, že s penězi, které dlužník nezaplatil a které mi soud neumožnil vymoci jsem po celé ty roky nemohla disponovat, tedy ani podnikat.Tím jsem přišla o možné zisky. Můj dotaz zní: Jsem povinna částku, kterou jsem po tolika letech vysoudila, zdanit? Předem moc děkuji za odpověď.

danění dotace

Dobrý den, prosím o radu, jak v daňovém přiznání přiznám u OSVČ příjem za "dotace - platby" přiznané pro chov ovcí. ( Na chov ovcí není živnost). Jako OSVČ uplatňuji výdaje procentem - služba 60 %. Mohu také na uvedené platby v zemědělství uplatnit výdaje 80 % Jedná se o částku 22 000 Kč) Děkuji za odpověď . M.M.

sleva na dítě

Dobrý den, můj syn studuje VŠ a pracuje na DPČ již 10měsíců.Můžu si odečíst slevu na dítě každý měsíc,když má stálý příjem okolo 7tis.Kč měsíčně?Děkuji za odpověď.Jana

povinnost podat přiznání

Dobry den musim podavat danove priznani za rok 2009 kdyz od ledna do cervna jsem byla na materske pak urad prace a od zari jsem byla pri uradu prace na dohodu o pracovni činnosti muj prijem cinil za obdobi zaři-prosinec 15406kč hrubeho dekuji

sleva na děti

DOBRY DEN MAM DOTAZ ŽIJI S PŘITELEM SE KTERYM MAM DVOJČATA VIM ŽE SI JE MUŽE UPLATNIT DO DANI.ALE JA MAM JESTE Z PRVNIHO VZTAHU DVE DETI PRVNI S CIZINCEM A DRUHE S ČECHEM MUŽE SI PŘITEL UPLATNIT SLEVU NA OBE DETI MOJE Z PREDCHOZIHO VZTAHU CELY ROK NAS VLASTNE VYŽIVUJE.A CO JE K TOMU POTREBA .MOC DEKUJI ZA ODPOVED.

pojistné na SP a aZP

Dobrý den, jsem studentem a zároveň pracuji pro nakladatelství. Jedná se o tvorbu materiálů a úloh-od nakladatelství dostávám autorské smlouvy. Tento rok bych měl podávat daňové přiznání. Již jsme si zjistil, že tento příjem se daní jako příjem dle §7. Ovšem u tohoto typu příjmu je povinnost odvádět zdravotní i sociální pojištění. U zdravotní pojišťovny jsme zjistil, že ze základu (po odečtení paušálních nákladů-rok 2009 je to 60%) si spočtu zdravotní pojištění jako 50% a z nich 13,5%. Ovšem nikde jsem nenašel, jak je to se sociálním pojištěním. Rád byhc Vás požádal o radu v této problematice. Zároveň by mě ještě zajímalo, zda jsem povinen platit na další rok zálohy (když není třeba jisté, zda nějaké smlouvy mít budu). Jelikož jsme se díval a platil bych takto cca 1000 Kč měsíčně a nakonec by mi stejně peníze vraceli. Ovšem jako student se 1000 Kč měsíčně těžko hledá. Velmi za radu děkuji.

úroky z b.ú.

Vážený pane doktore, v daňovém přiznání budu uplatňovat výdaje procentem z příjmů tj. 60 %. V příjmech jako OSVČ mám i úroky z BÚ. Při sestavení přehledu pro zdravotní pojišťovnu a OSSZ mám vyloučit přijaté úroky? Předem Vám děkuji za odpověď. M.V.

povinnost podat přiznání

Dobrý den, moje přítelkyně pracovala v loňském roce od března do začátku září v Itálii, od ledna 2009 do března 2009 a od září 2009 do ledna 2010 byla evidována na Úřadu práce. Chtěl bych se zeptat, jestli musí za těchto okolností podávat daňové přiznání za předpokladu, že má v ČR daňový domicil podle § 2, odst. 2 zákona o daních z příjmů (podle § 38g odst. 2 zákona o daních z příjmů by daňové přiznání asi podávat neměla, protože kromě podpory v nezaměstnanosti neměla na území ČR jiný příjem). Děkuji za odpověď.

přeplatek na dani

Dobrý den, můj dotaz se týká vrácení daně z příjmu. Ráda bych věděla zda mi nějaké budou vráceny, při podepisování daňového formuláře mi mzdová účetní nebyla schopna odpovědět. Od 1/09 do 9/09 jsem pobírala rodičovský příspěvek 3800 a od 15.9. jsem zaměstnaná a hrubá mzda činí 17070. Budou mi nějaké daně vráceny? Předem děkuji za odpověď.

úhrada ztráty

Dobrý den, prosím o odpověď. Naše firma (s.r.o.) vykázala v min.účetním období ztrátu. Společnící rozhodli, že k úhradě ztráty použijí nerozdělený zisk z minulých účet.období. Zaúčtovala jsem tedy MD 428/D 431. Předpokládám, že toto zaúčtování nebude mít žádný daňový dopad (zdanění), ale přesto se chci zeptat. Je to tak? Děkuji za odpověď.

danění příjmu z pronájmu

Dobrý den, příjem z pronájmu domku rovnoměrně odpisuji podle znaleckého odhadu od počátku zahájení pronájmu, nyní pronajímám též byt v osobním vlastnictví jinde. Musím si nechat udělat opět znalecký posudek k datu druhého pronájmu a odpisovat jej jedině rovnoměrně? Mohu spojit zisk z jednoho se ztrátou z druhého? Mohu se každý rok rozhodnout buď k odpisování nebo zvolit náklady z 30% přijmu? A nebudu-li pronajímat některou nemovitost určitou dobu, musím evidenčně ji odpisovat podle zvoleného rovnoměrného odpisování?

sleva na poplatníka a pojistné

V roce 2009 starobní důchodce podnikal jako fyzická osoba. Příjmy 850 000,- Kč a Výdaje měl 450 000,- Kč. Platí u něj odpočet 196 000,- Kč v DP jako na důchodce ? Kde se to v DP uvádí, který řádek ? nebo Mám odečíst od příjmů 196 000,- Kč ?. Musí platit také pojistné na sociální a zdravotní zabezpečení ? Děkuji za odpověď.

sleva na studenta

Dobrý den.Mám dotaz ohledně slevy na studenta. V r.09 jsem ukončil denní studium na vyšší odborné škole. Je mi 23let.Závěrečná zkouška byla 30.ledna. Do zaměstnání na hlavní prac.poměr jsem nastoupil v březnu/09. V lednu a únoru jsem měl brigádu a měl jsem podepsané prohlášení. Uplatňuji slevu na studenta za leden nebo leden a únor? Děkuji

danění příjmu

Může společník fakturovat jako fyzická osoba na s.r.o., ve které je společníkem. Jak se tento příjem zdaní?

nárok na stravenky

Zaměstnanci pracují od Po do Pá s 8 hod. prac.dobou tj. 40 hod. týdně. Někdy jsou v práci 4 hod přesčas, který dostávají zaplacený. Jestliže odpracovali 12 hod. mají nárok na 2 stravenky? A budou obě stravenky daňově uznatelné? V letní sezóně pracují v sobotu i v neděli. So i Ne mají zaplacené jako práce přesčas a příplatek za práci v So a Ne. 3.Mají za So a Ne nárok na stravenku? Bude stravenka daňově uznatelná?

sleva na poplatníka

Dobrý den,na začátku června roku 2009 mi zemřel manžel. Nyní jsem obdržela od jeho zaměstnavatele potvrzení příjmu za rok 2009. Mohu podat za manžela daňové přiznání FO s kódem I-úmrtí poplatníka i když od jeho smrti uplynulo více jak půl roku? Kdyby ano, kolik měsíců mám počítat slevu na poplatníka?

sleva na poplatníka

Dobrý den,na začátku června roku 2009 mi zemřel manžel. Nyní jsem obdržela od jeho zaměstnavatele potvrzení příjmu za rok 2009. Mohu podat za manžela daňové přiznání FO s kódem I-úmrtí poplatníka i když od jeho smrti uplynulo více jak půl roku? Kdyby ano, kolik měsíců mám počítat slevu na poplatníka?

daňové výdaje

Dobrý den, minulý rok jsem zdědila dům po mém strýci, který v něm měl trvalé bydliště více jak 5 let. Já jsem tam nikdy nebydlela. Letos, tj.po 1 roce od rozhodnutí o dědictví jsem dům přes realitní kancelář prodala. Proto musím příjem z prodeje zdanit podle § 10. Ale jaké výdaje si mohu odečíst, abych platila co nejmenší daň?Podotýkám, že příjem z prodeje na bytovou potřebu nepoužiji.

převod nemovitosti

Dobrý den, mám dotaz ohledně darování nemovitosti.Vlastním společně ze svou matkou nemovitost.Chtěli bysme jí darovat mému synovi a jeho přítelkyni s kterou se budou v září brát.Chtěla bych se zeptat ohledně darovací daně jaký by byl nejvhodnější způsob.Bud necháme celou nemovitost přepsat na syna a ten by ji po svatbě přepsal na svoji manželku nebo bychom nechali přepsat jenom polovinu nemovitosti po mé matce a po svatbě bych moji polovinu přepsala na snachu.Myslím si ,že v obou případech by se neměla daň platit a nebylo by nutno dělat odhad nemovitosti.Děkuji za odpověd

odpočet pojistného

Dobrý den,když budu podávat daňové přiznání za zemřelého (říjen 2009) a ten si platil příspěvky na životní pojištění a penzijní připojištění, tak mohu tyto platby uplatnit jako nezdanitelné části základu daně i když jsou tyto produkty v podstatě smrtí ukončeny? Dostanu automaticky potvrzení o zaplacených příspěvcích nebo si o ně musím požádat. Děkuji