FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jak uplatnit slevu na dani za dítě zpětne za rok 2014. když já, OSVČ jsem si neuplatnil a přítelkyně byla na MD. Může si uplatnit slevu prarodič dítěte když žijeme ve společné domácnosti? Děkuji Horák
Dobrý den, je možné si v daňovém přiznání k dani z příjmu za rok 2015 odečíst zaplacené úroky z hypotečního úvěru na byt, který jsem využíval k bydlení ale v půli roku 2015 jsem ho prodal? Děkuji za radu.
Dobrý den, prosím o zodpovězení mých dotazů. Děkuji! Jsem na mateřské dovolené, kde výše mého měs. příspěvku je 7000Kč. (Danou částku nedaním) Pronajímám byt na který mám meziúvěr ze stav. spoření. Celk. výše pronájmu je 12tis., z toho jsou 3tis. poplatky a zároveň platím částku 8tis. stav. spořitelně(kde je částka 2tis. dospořování a částka 6tis. meziúvěr. Mohu si do výdajů uplatnit celou částku 8tis. korun, kterou platím stav. spořitelně? Do daňového přiznání v příloze č. 2 do řádku 201 vyplňuji celkový příjem za měs. tedy 9tis. (pronájem minus poplatky?)Děkuji
Dobrý den, v jednom měsíci loňského roku mi zaměstnavatel neuplatnil slevu na jedno z dětí ve výplatě. Lze vůbec, a pokud ano jakým způsobem toto uplatnit v DAP2015? Děkuji
Dobrý den, jsem na mateřské dovolené druhým rokem. Mám jedno dítě. Můj manžel si neuplatňuje na dítě daňové zvýhodnění. Chtěla jsem se zeptat zda si můžu podat daňové přiznání a uplatnit si dítě. Zda my budou vráceny nějaké peníze i když jsu na mateřské dovolené. Žadnou práci jsem nevykonávala. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem FO nepodnikající a chtěl bych se zeptat, jak správně zdanit AÚV (alikvótní úrokový výnos) při nákupu dluhopisu. 1. Je možný zápočet AÚV v roce pořízení dluhopisu proti vyplaceným kupónům? 2. Je takový zápočet AÚV v roce pořízení možný u všech dluhopisů, bez rozdílu jestli emitent má sídlo v ČR nebo v zahraničí? 3. Je možné AÚV započítat i v případě: - že nákup byl uskutečněn v r. 2014 a první kupón vyplacen v r. 2015 (v DzP 2015) - nebo u provedeného nákupu v r. 2015 a kupón bude splacen v průběhu r. 2016 (až v DzP 2016)? 4. Kdy jindy lze AÚV započítat, když dle dotazu 1. až 3. nelze započítat? Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem
Dobrý den, jak mám zdanit příjem ze zaměstnání z NL (Nizozemí)? Metoda vynětí? Metoda zápočtu? A píše se příjem od NL zaměstnavatele nějak do řádku 31? A pokud ano, jak? Příjem hrubá mzda 252000 Kč, pojistné 52000 Kč, daň 16000 Kč. Mám příjmy ještě od dvou českých zaměstnavatelů a musím podat přiznání a naprosto netuším jak to vyplnit. Děkuji. KV
Dobry den. Chtela jsem se zeptat od ledna 2015 do unora 2015 jsem byla zamestnana, od 1.3.2015 jsem byla na uradu prace do 8.11.2015( podpora mi chodila do 10.6.2015 pote jsem mela dohodu) a od 9.11.2015 mam smlouvu ... Jak je to s daněmi? Prijde mi vic kvuli tonu ze jsem byla na UP nebo se to pocita jen z tr doby co jsem bylw v praci?
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat na placení daní u osoby, která je samostantně výdělečně činná, ale pracovní činnost provádí v zahraničí. Na území ČR téměř nepobývá, jen pár týdnů (max 2 měsíce v roce) na návštěvu, ale stále tu má trvalé bydliště. Není tu ale registrována jako osoba samostatně výdělečně činná. Pracovní činnost vykonává většinou na "dohodu o pracovní činnosti" pro americkou firmu. V USA ale nebydlí. Vše je legální, se smlouvou, ale nejde o zaměstanavatele, který by odváděl daně. Jak je správné postupovat? Kde a jak by se měly platit daně? Děkuji
Dobrý den, máme v manželství třetí dítě (3roky). Dvě starší děti(25,23) již nebydlí v naší ve společné domácnosti. Mohu si uplatnit vašší daňové zvýhodnění na 3 dítě nebo jen jako by bylo 1? Jaká je opora daňových předpisů pro vaši argumentaci? Budu znevýhodněn nižší částkou za první dítě - i když je v pořadí třetí? Pamatuje zákon na tuto situaci. Děkuji Keclík
Dobrý den, nechali jsme si refinancovat úvěr na bydlení a úvěr na jiné účely a sloučit do jednoho. Je potom možné si aspoň částečně uplatnit úroky jako odčitatelnou položku u daně z příjmu fyzických osob. Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Dcera od začátku roku 2015 byla na nemocenské v říjnu jí ukončila, skončila i pracovní poměr, dostala odstupné a hned nastoupila na mateřskou dovolenou. Lze nebo máme podat daňové přiznání jen s tím odstupným. Děkuji za odpověď. Marie
Zaměstnavatel mi vyplácí měsíčně daňové zvýhodnění na dítě, má ode mne všechny doklady včetně čestného prohlášení manželky o jeho neuplatňování. Musím si podávat Přiznání k dani z příjmu a finanční úřad ode mne chce znovu čestné prohlášení manželky, že si daň.zvýhodnění neuplatňuje, přesto, že v potvrzení o zdanitelných příjmech mám dítě uvedené. Musím ho dokládat znovu? Moc děkuji za odpověď.
Podával jsem Přiznání k dani z příjmu a finanční úřad vyžaduje znovu čestné prohlášení manželky, že neuplatňuje daňové zvýhodnění na našeho syna přesto, že tyto doklady jsou u zaměstnavatele a Potvrzení o zdanitelných příjmech, kde je syn uveden je přiloženo u "Přiznání". Musím toto prohlášení znovu přikládat pro FÚ. Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, nenašel jsem nikde na Vašich stránkách (ani u mvcr nebo mpsv - na jejich stránkách, nebo telefonickými dotazy), jakým způsobem si spočítám rozsah zdanění svého odstupného, které je, možná nestandardně, složeno z více položek; 1. odstupné - reorganizace/nadbytečnost(podle kolektivní smlouvy vyšší - přesáhne 100 000,-) 2. náhrada za letní dovolenou 3. náhrada za zimní dovolenou 4. odměna (dva platy) za dokončení projektů Vzhledem k výši částky těchto částí do zdanění vstupuje i solidární zdanění. Protože po ukončení zaměstnaneckého poměru budu řešit platby úvěrů, hypotéky a dalších existujících poplatků (děti-škola...) chtěl jsem si zdanění částky odstupného (+ odměn...) někde spočítat. Domnívám se, že někde musí informace a návod na řešení výše popsané kombinace být, ale nevím už, kde jinde se po tom pídit. Děkuji předem za jakoukoli radu,
Dobrý den, prosím o sdělení za mohu do školkovného zahrnout stanovený příspěvek 2000,- Kč na Sdružení přátel mateřské školky a poplatky za angličtinu a taneční kroužek, které jsou placeny školce. Děkuji za odpověď. Marie Leciánová
Dobrý den, jsem studentka, 27 let a zároveň celý rok 2015 OBZP. V létě jsem pracovala na smlouvu 3,5 měsíce v Anglii. Příjmy plynoucí ze zahraničí jsou po přepočtu ve výši 60 000 Kč. Mám povinnost podávat v ČR daňové přiznání? Dále, je nutné zdaňovat peněžní dary od rodinných příslušníků? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Mám modelový příklad: Žena pobírající rodičovský příspěvek, je tudíž OSVČ na vedlejší činnosti. Za rok 2015 Měla příjem 100 tisíc a výdaje 80 tisíc. Má otázka zní zda se hraniční částka 6x tisíc určuje rozdílem příjmů a výdajů a nebo jen podle příjmu bez výdajů? Dle meho nazoru by mělo jit o rozdíl a neměla by doplácet žádné pojištění a ja jako manžel bych si ji mohl dát do daní. Je to tak? Předem dekuji za odpověď.
Dobrý den, prosím Vás o radu. Jsem student, OSVČ (vedlejší) jsem od roku 2014. V roce 2015 skrz náročnost studia jsem se podnikání nestihla věnovat tudíž příjmy a výdaje byly pro mě 0. Pouze jsem platila ZP za 2014 ve výši 120Kč. Má otázka je, jakou formou mám na Fin.U. a ZP + SP doložit, že příjmy byly 0. Bylo mi řečeno že Daň.přiznání podávat v tomto případě nemusím. Nevím zda je na to, že jsem žádné příjmy neměla je také nějaký formulář, nebo jen na čistý papír natiskout mé os.údaje plus oznámení že jsem neměla žádné příjmy? Zdá se mi to takto příliš neformální, ráda bych to udělala správně a nejsem si jistá, proto budu vděčná za Vaš názor či radu jak to formulovat. A ještě jsem v roce 2015 byla brigádně na Dohodu o provedení práce na dobu neurčitou - ve výsledku jsem tam byla asi 14 dnů, 75 Kč na hod. Vydělala jsem si necelých 5 tis. Růžový papír nebo něco podobného jsem nepodepisovala, výdělek mi byl zdaněn. Tudíž se ptám, zda tohle musím také někam uvádět i když to s mou činností nesouvisí, nebo nemusím. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s podepsáním růžového prohlášení u více zaměstnavatelů v jednom roce? V loňském roce jsem měla více brigád a bylo mi řečeno, že je možné podepsat v jednom roce více prohlášení a uplatňovat tím slevu na daní u více zaměstnavatelů, jenom nesmí být sleva uplatněna v jednom měsíci u obou zaměstnavatelů. Je to tak správně nebo budu muset letos něco doplatit na daních? Děkuji za odpověď.