FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den,mám příjem ze závislé činnosti na HPP,kde mi zaměstnavatel odvádí zálohovou daň z příjmů včetně odvodů ZP a SP.Dále mám příležitostné příjmy na základě uzavřené dohody(nemám živnostenské oprávnění).Zajímá mě,zda musím z těchto příjmů kromě srážkové daně uhradit i ZP a SP.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mohu si v daňovém přiznání za rok 2009 odečíst ztrátu z ruku 2007? Děkuji za odpověď.
Dobrý večer, OSVČ (šití textilních výrobků) může uplatnit výdaje procentem z příjmu ve výši 60%, nebo 80%. Děkuji za odpověď.
Dobrý večer, na konci roku 1997 jsem zdědila les - resp.pozemek určený k plnění funkcí lesa. Z mých informací, v té době tento druh pozemků byl osvobozen od daně z nemovitostí. Vím, že k dnešnímu dni tomu ale tak není, ale nevím, v kterém roce tato změna nastala. Jak mám dále postupovat? Děkuji, Krupková
Dobrý den, na začátku roku 2009 jsem zakoupil auto v hodnotě 190000,-. Během roku jsem do auta koupil autorádio, fólie atd., v hodnotě cca 15000,-. Chci se zeptat, zda mám těchto 15000,- připočítat ke vstupní ceně auta a odpisovat, nebo zda je mohu dát do daňových nákladů.
V roce 2009 jsem předčasně ukončil životní pojištění, na které jsem v minulosti uplatňoval daňové úlevy. Musím daňové úlevy vrátit za celé období, kdy jsem uplatňoval úlevu(pojištění jsem platil 15 let)? Jak mám uvést vrácení daňové úlevy do formuláře "Přiznání k dani fyzických osob"? Děkuji za odpověď.
Od zaměstnavatele jsem obdržel potvrzení o příjmu a sražených zálohách na dań,ale dle výplatních pásek mě bylo strženo na zálohách daleko víc než je uvedeno na potvrzení.Prosím,poradte jak mám postupovat než podám dańové přiznání.Děkuji
Dobrý den,v roce 2007 jsem začal přistavovat k rodinnému domu nebytový prostor,který jsem letos(2010) pronajmul. Chtěl bych se zeptat,jestli si budu moci z daní za rok 2010 odečíst všechny tyto náklady od roku 2007. děkuji
Dobrý den, prosím o názor k této situaci: OSVČ dosáhl za rok 2009 obrat těsně nad 1 milion korun ( překročil o přibližně 50 000 Kč ). Je povinná registrace k DPH už při obratu 1 000 000 Kč, není možné požádadat o výjimku, aby se nemusel registrovat k DPH? Do kdy je nutné se registrovat a od kdy se stává plátcem, jestliže hranice 1 mil. dosáhl v prosinci?Můžete vysvětlit tuto citaci zákona: Obratem se pro účely tohoto zákona rozumí souhrn úplat bez daně. Děkuji za odpověď.
Musí se nezisková organizace (obecně prospěšná společnost) registrovat k dani příjmu. Pokud ano, v jaké lhůtě po založení? Propásne-li se tato lhůta, jaké hrozí sankce?
Musí se nezisková organizace (obecně prospěšná společnost) registrovat k dani příjmu. Pokud ano, v jaké lhůtě po založení? Propásne-li se tato lhůta, jaké hrozí sankce?
Dobrý den, jsem studentkou a v říjnu a listopadu 2009 jsem byla zaměstnána na dohodu o provedení práce. U zaměstnavatele jsem podepsala jen pracovní smlouvu,ale žádný jiný "růžový papír" už ne. Zaměstnavatel mi vždy za každý měsíc strhl z výplaty daň 15%. Zajímalo by mě, co musím udělat pro uplatnění slevy na poplatníka a na studenta,aby se mi tak stržená daň vrátila zpět, protože můj zaměstnavatel prý prohlášení k dani podávat nebude a mám si to prý obstarat sama. Musím tedy i sama podávat daňové přiznání? Děkuji moc za Vaši odpověď
Dobrý den.V přiznáni DZPFO za rok 2009(OSVČ vede DE), mi vychází sleva na dani vyšší než samotná daň. Proto bude na ř.71 hodnota 0. Dále ř.72 uplatnění daňového zvýhodnění na 1 dítě 10 680Kč. Na řádku 91 mi vychází -10 680Kč. Tzn. zaplaceno více. Bude o tuto částku žádat k vrácení jako přeplatku na dani, i když neplatí jako OSVČ žádné zálohy na daň? Ještě pro doplnění: příjmy za rok 866400Kč a výdaje 800900Kč. Děkuji.
Dobrý den, jsem od srpna 2009 na mateřské dovolené, předtím jsem byla zaměstnána a od listopadu 2009 pronajímám byt včetně zařízení (za jednu částku). Jsem osobním vlastníkem a mám hypotéku na tento byt. Mohu uplatnit odpočet od daně, a to zaplacené úroky z hypotéky v plné výši, přestože nemám v bytě trvalé bydliště? Od zaměstnavatele mám již potvrzení o příjmech, abych mohla podat sama daňové přiznání (DP). Ovšem částka za ty 2 měsíce pronájmu činí 14 000,-Kč (četla jsem, že hranice je 15000,-Kč). Jsem tedy povinna podat sama DP nebo nemusím a DP za mě podá ještě zaměstnavatel? Děkuji moc za odpovědi
Dobry den, neni mi jasne, jak je to s DAP u studenta.V prubehu roku jsem pracovala pro studentskou agenturu, ktera mi zprostredkovavala ruzne jednorazove brigady. U teto agentury jsem podepsala ruzove prohlaseni a mzdu mi vyplacela take tato agentura. Dale jsem pak pracovala i na DPP u jineho zamestnavatele, kde jsem take podepsala ruzove prohlaseni (ale ne soubezne se studentskou agenturou). Mam tedy povinnost podat danove priznani? Dekuji za odpoved
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na danové přiznání daň z příjmu jako fyzická osoba za rok 2009. V 10/2009 jsem koupil nové auto za 320000 a v 12/2009 jsem ho prodal za 310000Kč. V příloze č.2, řádku 2. Výpočet dílčího základu daně z ostatních příjmů (§ 10 zákona)jako příjem uvedu 310000Kč a jako výdaj 320000Kč, a na posledním řádku (Dílčí základ daně připadající na ostatní příjmy podle § 10 zákona)je dle mého názoru O kč. Je to správně? Na finančním úžadě mi úředncie tvrdila, že mám uvést jen příjem a tedy na posledním řádku ji vyšlo 310000Kč. Předem děkuji za odpověď Žák
Daň z nemovitosti. Dobrý večer,chtěla bych se zeptat,v lednu tohoto roku jsem dostala od rodičů darovací smlouvou chatu s pozemkem.Zápis vkladu vlast,práva byl 27.1.2010.Kdy musím podat přiznání k dani z nemovitosti?Ještě tento rok nebo až v lednu příštího roku?Děkuji.
Dobrý den, jsem starobní důchodce a k důchodu mám příjem z pronájmu a na živnost.list příjem z ubytování. Obojí zdaňuji. Zajímalo by mně, jaká je moje povinnost v platbě vůdči zdravotní pojištovně a OSSZ.
Dobrý den chtěla bych se zeptat, mám živnost na stavební práce a krom toho ještě na chov zvířat. V chovu zvířat mám fenu. Do výdajů dávám veškeré náklady (očkování, krmivo atd.). Bohužel, v tomto roce se nenarodily žádné štěňata a proto nemám z nich, za rok 2009, žádný příjem jenom výdaje. Chci se zeptat zda musím všechny výdaje dát do nedaňových a nebo zda jsou to výdaje daňové a jde to do ztráty. Děkuji
vedu DE, plátce DPH. Uvádí se do přílohy č.1 v přiznání na daň z příjmů pohledávky a závazky včetně DPH? za rok 2008 budu dávat dodatečné přiznání (v roce 2009 přechod na výdaje procentem), rok 2008 mi dělala účetní, nyní si to ovšem budu dělat sama. dodaním pohledávky i závazky v částce včetně dph? pohledávky dodatečně dodaněné za rok 2008, ale fakticky uhrazené v roce 2009 už tržbou v roce 2009 nebudou, je to tak? jak je to s dodaněnými zásobami za rok 2008? zohledňuje se to nějak v roce 2009? pokud jsem všechny dodaněné zásoby z roku 2008 prodala, měly by se mi o tuto částku ponížit tržby, ne?děkuji moc.