FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

povinnost podat přiznání

Dne 20.3. 2009 jsem ukončila pracovní poměr. Mzdová účtárna mi předala potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti a z funčních požitků za období 2009, od této doby jsem měla příjem z Úřadu práce, žádný další příjem jsem v roce 2009 neměla. Jsem povinna podávat daňové přiznání?

prodej akcií

Dobry den,jak se dani opakovany prodej akcii, napr. na zahranicni burze, kde nebyl dodrzen casovy 6 mes. test? Napr. 1. obchod nakup 100USD, prodej 110USD, 2. nakup 100USD,prodej 90 USD, 3. nakup 100 USD, prodej 120USD. Pro danove ucely (asi §8) je vysledkem 10-10+20=20USD *stanoveny kurz CZK vs USD? Nebo je to jinak? Moc dekuji za odpoved

sleva na manželku

V roce2009 jsem pobírala rodičovský příspěvek a pěstounské davky v celkové výši(95000za celý rok) od září jsem vedena naúřadě prace,má manžel narok na slevu na dani i na mě?účetní v manželově zaměstnání tvrdí že nikoli,moje bývalá účetní tvrdí že ano.MOHLI BY JSTE NAM PROSÍM PORADIT DĚKUJI

vypořádání daně

dobry den mam dotaz byl jsem v lonskem roce na neschopence az do června a pak jsem prisel o zamestnani a od te doby jsem na materske chci se zeptat jestly si muzu udelat dane a jak krejči

příjem z akcií

Dobrý den, příležitosně obchoduji s akciemi.Jsem FO a v současné době nemám jiné příjmy. Dejme tomu, že jsem v roce 2009 nakoupil akcie a prodal v roce 2010(neuplynula doba časového testu šesti měsíců). Budu zahrnovat poplatky za nákup do daňového přiznání v roce 2009 nebo 2010? Do jakého roku budu zahrnovat uskutečněný prodej 30.12.2009, když do střediska cenný papírů bude zapsán až v roce 2010?

podání přiznání

Dobrý den, od roku 2006 - 2008 jsem měl přerušenou živnost. Živnost mě pak sama nabyla v platnost a ja jsem na to samozřejmě zapoměl. Nepodal jsem tedy daňové přiznání za rok 2008. Jak mám prosím postupovat? Lze zpětně doložit čestné prohlášení, že jsem za rok 2008 nepodnikal?

podání přiznání

Dobrý den, od roku 2006 - 2008 jsem měl přerušenou živnost. Živnost mě pak sama nabyla v platnost a ja jsem na to samozřejmě zapoměl. Nepodal jsem tedy daňové přiznání za rok 2008. Jak mám prosím postupovat? Lze zpětně doložit čestné prohlášení, že jsem za rok 2008 nepodnikal?

doklad o užívání bytu

Dobrý den, chci se zeptat, jak mám prokázat, že jsem bydlela v bytě, kde nemám trvalé bydliště a ted jej pronajímám. Nyní bydlím u přítele a jsem na mateřské. Chci v DP uplatnit úroky z hypotéky jako slevu na dani. Stačí čestné prohlášení? Hypotéku jsem si brala na bydlení a v tom bytě jsem bydlela před pronájmem 4 roky.

příjmy

Tady opět p. Tichá. Já jsem potřebovala vědět co jsou to ty daňové příjmy u neziskové organizace, protože se jedná o příspěvky od rodičů na výuku žáků (jsme státní škola Základní umělecká). Máme dotace od EU,zřizovatele a od Krajského úřadu na mzdy. Jiné příjmy my nemáme. Vedeme vedlejší hospodářskou činnost, kde příjmy pokryjí náklady na tuto činnost. Děkuji Tichá

souhrnné hlášení

Dobrý den, prosím o radu v následující věci: Jsem fyz. osoba, vedu DE, jsem čtvrtletní plátce DPH. Vzhledem k tomu, že provádím služby pro osoby registrované k dani v jiném členském státě EU musím čtvrtletně odevzdávat Souhrnné hlášení a to nově elektronicky. Nemám však ani datovou schránku ani elektronický podpis. Je nutné si tyto zřídit, nebo lze souhrnné hlášení podat elektronicky bez těchto potřeb? Za Vaši odpověď, případně radu, jak postupovat, předem děkuji.

dodanění ŽP

Dobrý den, subjekt si v r. 2005 založil životní pojištění, za roky 2006, 2007 a 2008 si životní pojištění uplatňoval jako nezdanitelnou část základu daně (§15). V říjnu 2009 toto pojištění bylo zrušeno. V §10 v daňovém přiznání v příjmech uvede částky, o kreté si v letech 2006-2008 snižoval základ daně. Můj dotaz zní: 1) lze si dát něco do výdajů? 2) lze si za rok 2009, kdy bylo pojištění zrušeno ještě odečíst pojistné od základu daně? Děkuji

sleva na invaliditu

Dobrý den, prosím o odpověď na můj dotaz. V únoru 2009 byl manžel LPK uznán plně invalidním a byl mu přiznán plný invalidní důchod, který pobíral od 10.3.2009. V září 2009 mu vznikl nárok na starobní důchod, který byl po přepočtu pro něj výhodnější. Tím pádem od září 2009 pobírá starobní důchod. Jelikož je zaměstnán na plný úvazek a měl by podle paragrafu 35ba, odst.1, písm.D zákona nárok na slevu na dani ze závislé činnosti,požaduje po něm zaměstnavatel potvrzení finanačního úřadu, že mu může slevu uplatňovat. A nyní začíná problém. Finanční úřad požaduje potvrzení, že jeho invalidita trvá, posudkový lékař mu řekl, že když pobírá starobní důchod, tak mu již nic nevydá, ale finanční úřad nechce nárok uznat. Jak na finančním úřadě, tak na důchodovém mi nedokáží říci, jak mám postupovat. Proto se obracím na Vás. Za odpověď děkuji předem. S pozdravem Kašová.

registrace plátce

Dobrý den, 10.2.2010 jste mi odpovídal na můj dotaz, kdy se stávám plátcem DPH při dovozu zboží z EU do ČR,konkrétně tichého vína? Vaše odpověď zněla, že to řeší par. 94 odst. 6 ZDPH a mám limit 326 000,-Kč za rok. Nevím, zda tento limit je vč. zahr. DPH, pravděpodobně ano, a asi do výše limitu nemusím zjišťovat, zda je zahr. dodavatel plátcem či nikoliv?? A pravděpodobně tento limit platí pro tichá vína a pro ostatní např. šumivá nikoliv???? Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem. Sedláčková Dana

sleva na studenta

Dobrý den, jsem zaměstnaná na hlavní pracvní poměr a zároveň jsem v období září 2009 až leden 2010 dálkově studovala na vyšší odborné škole. Mám v tomto případě nárok na slevu na dani 335 Kč/měsíc? Děkuji za odpověď.

přílohy přiznání

Daň z příjmů Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Leden 2009 jsem byla zaměstnanec a od února 2009 jsem OSVČ (80% paušál. výdaje), daňové přiznání si dělám sama, tak bych se chtěla co všechno bude potřeba přiložit k přiznání na Fú, když jsem byla i zaměstnanec, abych věděla co je mi povinnen bývalý zaměstnavatel dát. Děkuji moc za odpověĎ. Michaela

sleva na studenta

Dobrý den, jsem zaměstnaná na hlavní pracvní poměr a zároveň jsem v období září 2009 až leden 2010 dálkově studovala na vyšší odborné škole. Mám v tomto případě nárok na slevu na dani 335 Kč/měsíc? Děkuji za odpověď.

sleva na studenta

registrace plátce

Šijeme pro holandskou firmu z materiálu dodaného od nich - dříve aktivní zušlechťovací styk. Ušité výrobky se odesílají přímo od nás konečným zákazníkům do různých států EU. Spedice má objednávku z Holandska a vždy u nás zakázky naloží a veze buď přímo do států EU nebo vezou zboží do Prahy do překladiště a dále rozvážejí. My nesmíme nikde do papírů uvádět naši firmu jako odesilatele, spedice si vždy přiveze své papíry a tam je odesilatel holandská firma, místo vyzvednutí ČR naše firma a příjemce v AT, DE, NL atd... Bylo mi divné, že stále my musíme vykazovat Intrastat, spedice Intrastat vykazovat nechtěla, prý k tomu nemá objednávku od holandské firmy, má prý objednávku jen na přepravu. Jsme uvedeni na papírech jen jako místo vyzvednutí, NE jako odesilatel a přesto stále tvoříme výkazy pro Intrastat. Když jsem se na to dotazovala GŘC, sdělili mi, že by holandská firma měla být v ČR registrovaná k DPH, protože zde provádí ekonomickou činnost - obchodování s hotovými výrobky a tím by si měla také vykazovat Intrastat. Tím, že zde nejsou registrovaní, se prý dopouštějí daňového podvodu??? Co si o tom prosím myslíte z hlediska daňového?? Předem děkuji za Vaši odpověď.

založení klubu

Dobrý den,chci založit sportovní cyklistický klub.Kde se musím evidovat a jakými zákony se musím řídit? Jaké účetnictví musím mít a řídím se Zákonem 586? Prosím o odpověď,děkuji

prodej majetku a odpisy

Dobrý den, v roce 2009 jsem prodala os.automobil vedený v majetku firmy. Automobil ještě nebyl zcela odepsán(chyběl 1 rok). Mohu tento odpis uplatnit v roce 2009 i když už odepisuji nový automobil? Nebo lze tento zbývající odpis odečíst z přijmu za prodaný automobil? Děkuji za odpověď.