FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

vyplnění Přehledu

Dobrý den, v roce 2009 jsem vykonával SVČ a zároven jsem byl zaměstán za částu cca 10tis kč měsíčně hrubého. Příjmy ze SVČ i po odečtu výdajů převyšují příjmy ze zaměstnání. Mohu se i tak považovat v přehledech na sociální a zdravotní pojištění za OSVČ vykonávající vedlejší SVČ ? To znamená, že nebudu osoba na kterou se vztahuje minimální vyměřovací základ. Děkuji

vypořádání daně

Student pracoval v r.2009 u jednoho zaměstnavatele na DOPP, nepodepsal prohlášení popl.daně, měsíčně příjem nikdy nepřesáhl 5.tis.(cca 21 tis./rok), dále má příjmy z pronájmu (cca 80tis./rok). Lze v DAP uplatnit slevu na studenta a získat odvedenou (srážkovou) daň zpět, když by u zaměstnanavtele podepsal dodatečně (do 15.2.)prohlášení polplatníka? Je to pro zaměstnavatele komplikace? Zaměstnavatel tvrdí, že u DOPP do 5tis./měsíc nelze podepsat prohlášení! Případně prosím o radu, co v letošním roce změnit, aby se při zúčtování 2010 daň vrátila. Děkuji

vyplnění Přehledu

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda v přehledu o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2009 se jako minimální vyměřovací základ v ř. 28 uvede stanovená min. částka 70 668, i když vypočtený vyměřovací základ v ř. 26 činí 64 173, nebo se uvede tento vypočtený vyměřovací základ. Předem děkuji za odpověď.

daňová povinnost

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího: Jsem fyz. osoba, plátce DPH. Održela jsem od zahraničního zákazníka z Německa (osoby reg. k dani v jiném členském státě EU) vyúčtování pokuty za pozdní příjezd vozidla k nakládce v Německu. Zajímá mě jestli jde v tomto případě o tzv. REVERSE CHARGE? Dle mého se na pokuty, penále a škody DPH nevztahuje a tedy bych REVERSE CHARGE neuplatnila, ale jelikož si nejsem jistá, prosím o Vaši radu a předem děkuji.

sleva na dítě

Zdravím.Pobírám slevu na dítě, student 25 let. Syn má dohodu o provedené práci, není to pravidelný příjem. Bude mi sleva poskytována každý měsíc, nebo v měsíci kdy má syn příjem slevu nebudu pobírat.A kdyby začal mít příjem každý měsíc, sleva by mi asi byla odebrána. Jaký je limit výdělku syna, aby mi sleva byla odebrána. Díky za odpověď

převod závazků

Dobrý den, prosím poraďte mi jak postupovat při převedení závazků a pohledávek. Osoba A a osoba B – oba zemědělci, vedou DE, výdaje procentem, plátci DPH. 1.Osoba A v r.2009 ukončila svoji činnost a prodala osobě B veškerý majetek. Osoba B bude za tento majetek platit ve splátkách. Bude osoba A danit vzniklé pohledávky souhrně za loňský rok nebo bude přiznávat v dalších letech příjem dle § 10? 2. osoba B převzala bezplatně za osobu A závazek doplatit úvěr – jednalo se o přistoupení k závazku nikoli převod. Jak se to projeví v DP osoby A i B? 3. s přistoupením k závazku souvisel i převod běžného účtu ze kterého se hradí úvěr na osobu B – zůstatek tohoto účtu byl postoupen jako pohledávka na osobu B. Je tento zůstatek pro B příjmem nebo se toto vypořádává až v DP? A co to znamená pro osobu A? Mnohokrát děkuji za odpovědi. M.Danielová

podání přiznání

V prosinci 2009 jsem zdědil po rodičích dům se zahradou, usnesení o dědictví nabylo právní moci 16.12.2009, 17.12. bylo založeno řízení na katastrálním úřadě, ale již 21.12. bylo vráceno notáři k opravě. Příslušné parcely a nemovitost byly zaplombovány v původním stavu až do 25.ledna 2010, kdy byly odplombovány, protože nedostatky stále nebyly notářem odstraněny. Nedostatky byly odstraněny až 9.2.2010, avšak příslušné parcely a nemovitost jsou stále zaplombovány, změna na katastru stále není provedena, stále je vše na původního majitele (matka). Mám již od začátku ledna vyplněné daňové přiznání, ale obávám se ho odeslat jednak pro ony chyby, jednak proto, že stále podle katastrálního úřadu nejsem veden jako vlastník. Předpokládám, že se v brzku již všechno vyřeší, nicméně termín 31.1.2010 pro podání přiznání již dávno uplynul. Můžete mi poradit, zdali mám přiznání odeslat jako "řádné" nebo "dodatečné", nevztahuje-li se na termín pro podání v tomto případě nějaká výjimka nebo jak dát na vědomí příslušnému finančnímu úřadu, že pozdní podání je zaviněno výše uvedenými problémy ? Děkuji za odpověď.

přeplatek v DE

Dobrý den,mám dotaz z oblasti DPH.Přišlo vyúčtování za elektřinu s přeplatkem 778,-Kč.1)Rozdíl ke zdanění 19%,základ -1032,76 DPH -196,22 celkem -1228,98 za rok 2009 a 2)rozdíl ke zdanění 20%,základ 375,52 DPH 75,10 celkem 450,62.Prosím poraďte jak zaúčtovat,vedeme DE.Děkuji

danění více příjmů

Dobrý den, dcera pracovala 4 měsíce v roce 2009 v Rakousku, pak byla na úřadě práce a od 10/2009 je OSVČ. Bude danit za rok 2009 pouze příjmy v ČR nebo k tomu musí připočítat i příjmy z Rakouska?_ Děkuji za odpověď.

sleva na dani

Dobrý den, studuji dálkově střední školu, letos bude studium ukončeno maturitou. Školné si platím sama, pololetně. Pracuji u s.r.o. na zkrácený úvazek 6.hodin/den. Mám nárok na slevu na dani v rámci zvýšení kvalifikace? Děkuji za odpověď, Hanka

vrácení daně

V roce 2007 jsme dostali dotaci od MÚ na činnost (místní tel.vysílání), ze které jsme odvedli dph (byla vystavena faktura a zaúčt.311/602 a 311/343). V roce 2009 jsme podali dodatečné přiznání dph, kde jsme tuto dotaci z uskut.plnění přeřadili do osvobozeného a krátili jsme odpočet. FÚ nám již zaplacenou dph vrátí. Nevím si rady, jak to vracené dph zaúčtovat a hlavně jaký to má vliv na daň z příjmů? v Zákoně o daních z příjmů par. 4 ost. t) je uvedeno, že jsou dotace z rozpočtu obcí osvobozené, ale vztahuje se to i na nás? děkuji

danění více příjmů

Dobrý den, prosím o radu ohledně příjmů ze zahraničí. Musí si člověk, který pracoval od r.2008 do 07/2009 ve Skotsku, zárověň tam i bydlel, platil tam daně, od 08-12/2009 pracoval na dohodu o pr.činnosti a zároveň byl na úřadu práce podat daňové přiznání? U zaměstnavatele (DOPČ) si vydělal celkem 10090Kč a byla mu stržena daň 3432Kč - dodatečně podepsal prohlášení poplatníka. Musí podat DP i kdyby mu byla strhávána srážková daň? Jiný zdanitelný příjem v r.2009 neměl. Děkuji, Petra.

podání přiznání

Dobrý den. Jsem starobní důchodce a pracuji na dohodu o provedení práce za 15000,- Kč měsíčně. Pro rok 2009 jsem podepsal Prohlášení popl. daně z příjmu. Zároveň pracuji za provizi u pojišťovny. Za rok 2009 provize činila 2400 Kč. Mám živnostenský list. Jsem povinen podat daňové přiznání na FÚ? Děkuji za odpověď.

daňová povinnost

Dobrý den, mám čerstvě živnostenský list na grafické práce, jsem plátce DPH. Zároveň mám občasný příjem z koncertů s kapelou (činnost, na kterou není potřeba živnostenský list, výplata honoráře vždy probíhala proti podpisu výdajového dokladu). Je možné tyto dvě činnosti oddělit, tzn. vést zvlášť grafické práce a z nich odvádět DPH, a zvlášť hraní s kapelou a z něj DPH neodvádět a odvádět jen daň z příjmu, nebo musím DPH odvádět i z hraní? Díky za odpověď.

zaúčtování dobropisu

Dobrý den, můžete mi poradit jak zaúčtovat došlou fakturu za odvedené stravenky. Děuji

sleva na manželku

Dobrý den, mám dotaz, manželka je od 8 měsíce loňského roku na mateřské, předtím pobírala nemocenskou v těhotenství. Moje otázka je, mohu si odečít na manželku odečítalnou položku, když za období 6 měsíců, tedy od 7 -12, její příjem nepřekročil 68 000,- Kč? Nebo tento limit se počítá z celého roku? Děkuji za odpověď.Svoboda.

ekologická daň

Dobrý den, mám dotaz týkající se ekologické daně. Šest let platím leasing na auto. Tento rok zaplatím poslední splátku a auto bude moje.Auto musím přeregistrovat na sebe. Kdo bude platit ekologickou daň? Já (kupující) nebo leasingová společnost (prodávající)? Předem děkuji za odpověď.

nepeněžní příjem

Dobrý den, OSVČ-pojišťovací agent uplatňuje výdaje procentem. Dostal od pojišťovny poukázky na benzin (nepeněžní forma provize). Myslím, že tento příjem mohu zahrnout do ř. 101 a pak z toho počítat výdaje procentem, nebo tento příjem patří do ř. 105 a bude přičten k základu daně. Prosím o radu. Děkuji.

nepeněžní příjem

Dobrý den, OSVČ-pojišťovací agent uplatňuje výdaje procentem. Dostal od pojišťovny poukázky na benzin (nepeněžní forma provize). Myslím, že tento příjem mohu zahrnout do ř. 101 a pak z toho počítat výdaje procentem, nebo tento příjem patří do ř. 105 a bude přičten k základu daně. Prosím o radu. Děkuji.

povinnost pojistit

Dobrý den,prosím o radu,musí být havarijně pojištěn vlastní os.automobil,který použiji ke služební cestě, abych měla nárok na proplacení cestovních náhrad od zaměstnavatele? Andršová