FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

registrace plátce

Dobrý den, prosím o radu. Jsem neplátce DPH. V roce 2009 jsem prováděl svářečské práce v Rakousku, v letošním roce bych chtěl v této činnosti pokračovat. V roce 2009 jsem fakturoval bez DPH a nejsem si jistý zda to bylo dobře, jestli jsem se k plácovství neměl zaregistrovat. Jestli jsem dobře pochopil změnu pro rok 2010, tak pokud budu provádět služby( svařování na nemovitosti) pro plátce, stávám se plátcem a mám povinnost registrace DPH v ČR. Pokud budu svařovat pro neplátce registrovat se nemusím. Děkuji za odpověď MS

vyplnění přiznání

Dobrý den, v roce 2009 jsem pobirala rodicovsky prispevek ve vysi 7600,- Kc,mela jsem i nejake brigady,muzete mi poradit, kam se uvadi prijem z rodicovske dovolene v danovem priznani tj. 7600*12=91200,- Kč,dekuji

daňová povinnost

DObrý den, při mateřské si přivydělávám jako kadeřnice. Vedu daňovou evidenci a nejsem plátce DPH. Příjmy - výdaje mi vyslo 160 000 ,-- . Budu platit daň z příjmu, sociální a zdravotní když stále pobírám mateřskou? Děkuji za odpověď

registrace plátce

Dobry den, muj dotaz se tyka novely zakona o DPH od ledna 2010. Aktualne nejsem platce DPH. Jaky bude muj status, kdyz pro zahranicni firmu, ktera je platcem DPH ve sve zemi (v ramci EU) poskytnu sluzbu? Docetla jsem se, ze bych se mela okamzite registrovat jako platce DPH. Je to vskutku nutne? Sluzby vykonavam na uzemi CR, jedna se o tlumoceni, preklady, administrativu, klientsky servis, zkratka zprostredkovani obchodnich kontaktu. Existuje nejaky druh sluzeb, ktere se teto povinnosti vyhybaji? Predem dekuji za odpoved.

sleva na poplatníka

Dobrý den, chtěla bych udělat vyúčtování daní za rok 2009, ale byla jsem do 31.3.2009 ještě na rodičovské dovolené. Mám odpočitatelnou položku na mě nějak krátit? Děkuji za odpověď.S pozdravem Katka S.

výdaje procentem

Dobrý den, prosím o pomoc. Na web stránkách se informace střetávají a pokaždé je info jiné... Jsem OSVČ, t.č.na MD. Což není důležité. Podníkám + mám autorské honoráře. Prosím, 1. - jaké je % odpisu výdajů za rok 2009 u obou forem podnikání??? a za 2.příjmy z autorských honorářů u mne nepřesáhly 7tis měsíčně od jednoho plátce. Musím z těchto honorářů (za rok celkem 54000 a 8100 ztrhnuto za daň) platit soc.a zdrav.poj.??? Informace se různí. Někde se udává, že zdravotní ne a sociální ano (jak podnikat cz) a jinde zase naopak (podnikatel cz) PROSÍM O ODPOVĚĎ. Děkuji mnohokráte. Petra

pracovní cesta

Dobrý den, mohu si jako fyzická osoba uplatňovat do daní cesty služebním vozem z místa bydliště do stálé provozovny - jedná se o cesty denní. Děkuji za radu. Veselý

souhrné hlášení

Dobrý den,mám dotaz ohledně souhrnného hlášení.Od roku 2010 je povinnost ho podávat elektronicky měsíčně(dodání zboží).My jsme ale čtvrtletní plátci DPH.Ve formuláři je uvedeno čtvrtletí,tak co tam mám napsat když chci posílat za leden 2010?

podání přiznání

Jediným příjmem je starobní důchod ve výši 19200Kč. Jsem povinen podat daňové přiznání?

skupina příbuzných

Dobrý den, mám otázku k darovací dani. Švagr plánuje převést nemovitost RD na mně. Vztahuje se na nás ještě darování v rámci II.skupiny, nebo se máme řídit III.skupinou ? Předem děkuji za opověď. J.

auto do podnikání

Dobrý den, mám klienta, který si v dubnu 2009 pořídil osobní automobil, který by chtěl používat nyní v rámci podnikání. Automobil pořídil na rodné číslo a tak ho má zapsaný i v TP. Klient je plátce DPH a chtěl by si uplatňovat DPH z pohonných hmot. Jakým způsobem je možné nyní vložit automobil do majetku, aby si mohl uplatňovat DPH a i ostatní výdaje do nákladů? Děkuji za odpověď, Mašková D.

podání přiznání

Dobrý den,v roce 2009 jsem byla zaměstnána do 31.8.v pracovní neschopnosti jsem byla 25.8. - 31.12.Nyní jsem na ÚP. Jak mohu podat daňové přiznání a odečíst si z daně životní pojištění?? Ze zaměstnání jsem obdržela zápočtový list,ale podle čeho mohu vyplnit přiznání??Děkuji za radu

dar

Dobrý den, daroval jsem Unicef 7.000,- korun, Mohu si i při použití paušalních výdajů častku uplatnit jako odpočitatelnou položku a v jaké výši? Děkuji za odpověď

příspěvky odborům

Dobrý den, po několika letech v odborech jsem ukončil členství v září 2009. Členské příspěvky jsem hradil měsíčně srážkou ze mzdy, poslední úhrada byla provedena v říjnu 2009 z výplaty za měsíc září 2009. Pro účely daňového přiznání jsem si vyžádal u odborové organizace potvrzení o zaplacených příspěvcích s očekáváním, že v něm bude uvedena částka 10 měsíčních příspěvků, tj. úhrada v lednu 2009 z výplaty za prosinec 2008 a 9 příspěvků uhrazených z výplat za leden – září 2009. Od odborů jsem však obdržel potvrzení pouze na částku 8 měsíčních příspěvků, po mé reklamaci i nadále na této částce trvají, bez jakékoliv další argumentace. Mohu do daňového přiznání uvést údaj, který není v souladu s potvrzením odborů o zaplacených příspěvcích? Vysvětlení rozdílu bych formuloval v příloze.

spolupracující osoba

Dobrý den, za rok 2009 chci mojí dceru uplatnit jako spolupracující osobu.Měl jsem jí na začátku roku 2009 zaregistrovat na finančním úřadu a pojišťovnách nebo stačí když dcera podá své daňové přiznání a odevzdá oba přehledy na pojišťovny?Děkuji za odpověď.

půjčka

Vážený pane doktore, s.r.o. půjčila peníze fyzické osobě, která půjčku nesplácí? Jak takovou půjčku dostanu z účetnictví a jde nějak daňově odepsat? Díky za odpověď. Kamila Veverková

výdaje procentem

Dobry den. Poplatnik ma prijem z pronajmu webovych stranek. Mimo to jeste podnika jako grafik. Mam dotaz, zda prijmy z pronajmu stranek dam do prilohy 1 k prijmum z podnikani a zda zde mohu pouzit vydaje pausalem 30%. Jinak u prijmu z podnikani pouziji vydaje 60%. Prijmy z pronajmu stranek patri do prijmu ohledne zdravotniho a socialniho pojisteni ? Dekuji za odpoved.

výdaje procentem

Dobry den. Poplatnik ma prijem z kadernictvi, prodeje kosmetiky a pronajmu kadernickeho kresla. Mam dotaz, zda postupuji spravne. U kadernickych sluzeb dam 80%, u prodeje dam 60% a pronajem kresla dam do prilohy 2 paragraf 9 s 30%. Postupuji spravne ? Nevim, zda pronajem kresla mam dat do prijmu ohledne zdravotniho a socialniho pojisteni. Dekuji za odpoved.

změna způsobu uplatnění výdajů

Dobrý den, může osvč v přiznání za rok 2009 uplatnit výdaje procentem, když v přiznání za rok 2008 byly použity skutečné výdaje? Lze jen tak přejít z jednoho způsobu na druhý? Děkuji

příjmy z pronájmu

Dobrý den, za rok 2009 nemám žádný příjem ze závislé činnosti, pouze z pronájmu. V roce 2009 jsem v pronajímaném panelovém bytě nechala vyměnit stará dřevěná okna za plastová. Zajímalo by mě, jestli si tento výdaj mohu uvést v daňovém přiznání. A jestli ano, uvádím ho jako výdaj na řádku 202? Tímto výdajem se dostanu do mínusové hodnoty příjmu. Takže vlasně nemám z čeho vypočítat daň. A tak nevím, jestli si pak ještě v tomto případě mohu uplatnit odpočet 24840,- Kč, který je ze zákona. Dostanu se pak na mínusové hodnoty. Vyplatí mi pak úřad tento přeplatek? Moc dškuji za odpověď a na shledanou.