FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, platím prosím z autorských honorářů, které nepřesáhly 7tis měsíčně sociální a zdravotní pojištění??? Děkuji, Petra
Dobrý den,jak co nejvhodněji zaúčtovat vznik s.r.o. na základě smlouvy o převodu obch.podílu stávající s.r.o. na novou s.r.o.?Z dokladů je k dispozici pouze tato smlouva,výpis z OR,rozvaha a vásledovka původní s.r.o.,protokol o předání pokladny s hotovostí a dva příjmové doklady společníků původní s.r.o.(první o nákupu OP původní s.r.o. a druhý o doplacení základ.kapitálu-obojí hradil společník nové s.r.o.)Děkuji Vagnerová J.
Dobrý den, může si mě manžel uplatnit jako-manželku do slev na dani do DP, pokud jsem v plném invalidním důchodu a můj celkový roční příjem je 80760...jedná se o příjem pouze invalidního důchodu. Jiný příjem nemám. Děkuji. Michaela...
Dobrý den Na můj dotaz z 20.12.2009 jte mi odpověděli, že v DP mohu zaškrtnout v příloze č.1 obě políčka, tedy že vedu DE i uplatňuji výdaje procentem. Avšak v pokynech pro vyplnění přílohy 1 k DP je uvedeno, že si musím vybrat jen jednu možnost. Děkuji za odpověď Marie
Dobrý den, koncem minulého roku jsem se na poradnu obrátil s následujícím dotazem: Dotaz: dobrý den, obrdžel jsem za výkon funkce člena výboru společenství bytových jednotek odměnu. chtěl jsem se zeptat, jakými daněmi či pojištěním a v jaké výši bude odměna daněna. děkuji Odpověď: Tento příjem zdaníte daní z příjmů podle §10 ZDP. Pojistné na SP a ZP se z tohoto příjmu neodvádí. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr. Nyní však správní firma, která odměny zúčtovala, tvrdí, že se v tomto případě jedná o zdanění daní z příjmů podle §6 odst. c). Z tohoto příjmu je povinnost hradit ZP a zdaňuje se Zálohovou daní. Toto ustanovení platí již od 1.1.2008. Nevím teď, kde je pravda a jak se mám zachovat při vyplňování daňového přiznání. Najednou mám v ruce dvě potvrzení o příjmech ze závislé činnosti, s čímž může mít zaměstnavatel problém.. Děkuji za radu
Dobrý den, naše společnost (neplatce DPH) v roce 2007 koupila družtevní byt - podíl, částku ve výši 340 000,-Kč uhrazenou za převod členských práv máme na majetkovém účtu 063. V lednu 2010 jsme už jako platce DPH tento byt prodali fizické osobě za 125 000,-Kč. Otazka: máme li přiznat a odvezt DPH z častky 125000,-, a ják byt se ztrátou? Děkujeme.
Dobrý den. Jsem na mateřské dovolené a přitom jsem zaměstnána na poloviční úvazek. Chtěla bych se zeptat, jak vyplnit daňové přiznání? Do příjmů jen údaje od zaměstnavatele a nikde se neuvádí, že jsem na MD? Děkuji a přeji hezký den Jimi
V daňovém přiznání pro fyzickou osobu odečítám paušálně výdaje. Jde o autorské honoráře. Kolik procent z příjmů si mohu odečíst? Děkuji.
Dobrý den, v roce 2008 jsem přerušila činnost v DP jsem pak zdanila pohledávky. V roce 2009 jsem činnost obnovila, pohledávky mi byly uhrazeny. Jak tyto platby zaúčtuji? Jako daňový příjem, nebo jako nedaňový příjem a následně odečtu jako položku snižující základ daně? Vzhledem k tomu, že uplatňuji výdaje paušálem, vycházejí pro mě tyto dvě možnosti rozdílně. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, při použití paušálního výdaje 5.000,-na jeden automobil by mě zajímalo zda je možné uplatnit odpočet DPH na nákup pohonných hmot pokud budeme vést knihu jízd. Doklad na nákup PHM zaeviduji pro potřeby daňové evidence jako výdaj z pokladny(hotovost) a zároveň jako výdaj, který neslouží k dosažení, zajištění a udržení příjmů a o uplatněn DPH snížím tento paušál. Je to tak správně? a ještě mám dotaz od kdy je možné tento paušál uplatnit. Je to od ledna 2009? děkuji
Dobrý den pane doktore, při ročním zúčtování mezd zaměstnanců mi vznikl přeplatek na dani za rok 2009. Vystavuje se pohledávka na tento přeplatek vůči finančnímu úřadu? Pokud ano, vystavím ji v interních dokladech roku 2009? Děkuji.
Dobrý den pane doktore, prosím o radu: pracující důchodce pobírá i důchod z OSN. 1.Zahrnuje se tento příjem do zdanitelných příjmů a patří do § 10? 2.Důchod u nás převyšuje 288 tis. Částka převyšující tuto hranici se uvádí do § 10? 3. Důchodce má i příjem z § 7 - odvádí se soc.a zdravotní pojištění? Moc děkuji.
Dobrý den. Prosím o upřesnění informace ohledně slevy na dani na manželku za rok 2008. Mám rozdílné informace.U Vás jsem se dočetla,že je stejná jako letos za r. 2009 pokud si manželka vydělá méně než 68000kč ale na FÚ tvrdí že je poloviční. Kde je pravda? Děkuji za odpověď. Ďuricová
Vyčísluji jako plátce DPH odměnu za zastupování v trestním řízení. Některé úkony v řízení byly učiněny v loňském roce, některé až letos. Problém je, že se v průběhu období měnila sazba DPH. Ve vyúčtování rozepisuji jednotlivé úkony loni i letos v řízení učiněné, ale konečná částka dle vyúčtování bude soudem převedena najednou. Mám požadovat daň ve výši 20% ze základu (celkové částky odměny) nebo z úkonů učiněných loni jen 19% a z úkonů učiněných letos 20%? Dle mého je první varianta správná, ale nejsem si jistý. Děkuji Vám za odpověď.
Dobrý den jsem OSVČ, koupil jsem chatu ,kterou chci vložit do obchodního majetku,chatu máme v SJM.Je možné ji vložit do obchodního majetku.Chata pořízení 1000000Kč.pokud bude v obchodním majetku musím dělat odpis majetku z této částky a po jakou dobu?A po jaké době mohu zase chatu z obchodního majetku vyndat?Je možné jeden rok jí mít v obchodním majetku a druhý rok danit §9?
Dobrý den, naše zaměstnankyně ztratila dárkové poukázky, které prodáváme firmám pro jejich zaměstnance. Tuto škodu bude zaměstnankyně hradit. Zaúčtuji na 549 jako nedaňový náklad a pak předpis na náhradu škody na 648 také jako nedaňový příjem a nebo to bude podléhat dani z příjmu PO? Děkuji. Opltová
Dobrý den,jsem zaměstnanec, a v roce 2009 jsem pronajal pole /pozemek/.Příjem za tok 2009 z nájmu činil pro mě 18000Kč.Chci se zeptat musím tento příjem zdanit,nebo se do 20000,-danit nemusí.Děkuji
Dobrý den, OSVČ zemědělec si založil s.r.o., nyní by chtěl nějaký majetek převést/prodat do s.r.o. kde je 100% vlastníkem. jedná se především o zvířata - základní stádo. Jakým způsobem stanovit cenu? Musí mít znalecký posudek? Předem děkuji za odpověď Hana K.
Dobrý den, jsme PO a plátci DPH. Máme pronajaté prostory od FO. Dostali jsme souhlas, že část našich pronajatých nebytových prostorů můžeme dále pronajímat FO. Je v tomto případě tento pronájem FO osvobozený od DPH? Děkuji. Opltová
Dobrý den, prosím o radu jaké doklady musím doložit k daňovému přiznání při prvním odečtu úroků z úvěru za stavebního spoření (koupě bytu v loňském roce). A pokud si nemohu uplatnit svůj odečet(nízké příjmy), může si manžel odečíst svoje i mé úroky - mámé každý svůj úvěr na společný byt. Děkuji Renata