FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den,jsem fo a podnikám v gastronomii.Mám v pronájmu restaurační vůz na trase PRAHA=WARŠAVA a WARŠAVA=PRAHA.Nejsem plátce dph.OD 1,1,2010 prý za cestu která vychází z WARŠAVY musím platit daně a dph v POLSKU.Jak to v Polsku funguje?Kdy se stávám plátce dph a kolik a jak se platí?Prosím o obšírnější radu.Děkuji Šmecová
OSVČ, provozuje živnost - montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení. V roce 2009 absolvoval kurz revizních techniků v ceně 13500,-Kč.+ zkoušku RT za 3780,-. Do té doby kvalifikaci na revize neměl. Jsou tyto výdaje daňově uznatelné? Děkuji.
Dobrý den, k podnikání i pro soukromé účely využívám automobil, jehož vlastníkem je jiná fyzická osoba. Pokud budu mít s touto osobou podepsanou smlouvu o zapůjčení vozidla a vozidlo bude mít zaplacenou silniční daň, je správná má domněna, že mohu uplatnit náklady paušálem 4000 měsíčně + 80% z výdajů na: dálniční známku, nájem za auto, případné opravy v servisu? Děkuji za odpověď Jakub Nedbal
Dobrý den pane doktore, prosím o radu kam v DP za rok 2009 uvést položku snižující základ daně - paušál za osobní vozidlo.Jedná se o OSVČ, neplátce DPH. A rovněž prosím o radu jak zaúčtovat v DE daňové doklady za PHM, u kterých byla uplatěna DPH, ale bude na vozidlo rovněž uplatněn paušál v DP.Děkuji.
Dobrý den,FO má živnost na zprostředkování. Pracuje na sml.pro Českou pojišťovnu. Většinou je celý den na cestách. Může si dát do výdajů stravné? Jak se to eviduje a dokladuje a hlavně prokazuje? Díky
Dobrý den, prosím o odpověď na můj dotaz. OSVČ,neplátce DPH využívá k podnikání osobní vozidlo, které je zahrnuto do majetku firmy, je pravidelně odepisováno a také částečně používáno pro soukromé účely. Paušální poplatek za osobní vozidlo bude uplatňován ve výši 4000,-Kč/měsíc, tedy 48000,- Kč/rok odpočet ze základu daně. Ostatní náklady na používání vozidla, kromě PHM a parkování, budou uznány jako daňové ve výši 80%. Vozidlo bylo koupeno na spotřebitelský úvěr, splátky úvěru jsou nedaňovým výdajem, úroky z úvěru a pojištění daňovým výdajem. Mají být tyto úroky a pojištění rovněž započteny pouze ve výši 80%do daň výdajů a silniční daň také 80% do daňových výdajů? Děkuji za odpověď a hezký den.
Leasingové splátky od roku 08, v každém roce měsíčně včetně 19%DPH. Rozpis je až do roku 2013 ale pouze s 19% daní. Jak se dají tyto splátky zapsat do účetnictví, když od roku 2010 je v tomto případě DPH 20%? Software účetnictví mi to neumožňuje a nevím si s tím rady. Děkuji.
Dobrý den, dcera měla v r. 2009 dopravní nehodu, nezaviněnou. Dostala plnění od pojišťovny viníka na náklady na opravu automobilu. Je to zdanitelný příjem do daní z příjmů? Následně musí prokázat výdaje na opravu? A musí si to sama zahrnout do daní? Děkuji za odpověď
Dobrý den, mám dotaz ohledně placení faktury. Můžu zaplatit, jako odběratel fakturu ještě před tím, než nastane datum uskutečnění zdanitelného plnění? Např. budu mít na faktuře, která je vystavená na částku 20 000 Kč uvedený DUZP 27.2.2010 a já bych tuto fakturu zaplatil 22.2.2010? Není to v rozporu se zákonem, popřípadě jaký paragraf stanoví, že tak lze učinit toto dřívější proplácení? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, dcera je studentkou denního studia a zároveň pracuje na částečný úvazek. Toto zaměstnání se však nekryje s denním studiem. Nikde v zákoně jsem nenašla, že pokud studuje denní formu sdudia, není vyživovaným dítětem když má svůj malý příjem. V zákoně 117/1995 jsem našla pouze dálkové, distanční aj.Dle mého názoru mám já jako rodič nárok na daň. bonus dle 35c,odst.6 b)1..U denního studia nemám nárok pouze v období prázdnin. Chtěla bych se zeptat na váš názor.Děkuji za odpověď a za váš čas.
Dobrý den, započítává se do příjmu manželky částečný invalidní důchod (převyšuje 68.000 Kč ročně), který je jejím jediným příjmem a můžu tedy na ni v řádku 65a daňového přiznání uplatnit slevu na dani? Manželka není držitel průkazu ZTP/P. Děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně vyplnění DP. Mám příjmy ze zaměstnání a vedlejší z podnikání. V r.2009 vznikla ztráta - tuto částku uvádím v DP na ř.37, 41, 41a. Uplatní se také na ř.44 nebo ten slouží jen pro předcházející období? Děkuji.
Dobrý den, mám dva dotazy : 1) FO vedoucí daň evidenci, má na sklad.zásobách účetně cca 400.000,-, zboží dle majitele na skladě není , je z let 1995-2000, kdy vystavoval faktury, ale neměl provázené se skladem, přestože fa naskladňoval při nákupu zboží. Lze nějak odepsat účetně, aby sklad již nevykazoval takový zůstatek.Při nákupu tohoto zboží uplatňovalDPH. 2) s.r.o.má v rozvaze z předešlých let ztrátu (z let 1999..atd)kterou již nelze uhrazovat ze zisku, jakým vhodným způsobem zaúčtovat, aby již nebyla v rozvaze nebo je povinnost v rozvaze ponechat neustále. Moc děkuji za Vaše odpovědi
Dobrý den pane doktore, klientka podniká na ŽL jako učitelka tance (hlavní činnost podnikání). Výdaje uplatňuje procentem: kolik procent si může uplatnit v roce 2009 a druhá související otázka: jak bude vykazovat hostinskou činnost, na kterou má take ŽL a která probíhá v rámci výuky tance. Bude uplatňovat výdaje paušálem, kolik procent a nebo bude uplatňovat skutečné náklady? Děkuji za odpověď Ssati
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazemm, týkajícím se výše mateřské dovolené u OSVČ. Klientka si platí dobrovolné zdr.pojištění u OSSZ ve výši Kč 500 měsíčně. Ptá se, jestli si nyní, když přišla do jiného stavu má zvýšit tuto částku a na kolik.Nikde nemůžu dohledat kalkulátor pro výpočet mateřské. Děkuji J.S.
Dobrý den, musí být hospoda plátce DPH i když za 12 po sobě jdoucích měsíců nemá obrat 1 mil? Děkuji za zodpovězení dotazu. S pozdravem Pánková
Dobrý den,jsem na mateřské dovolené a za rok 2009 mám mimořádné příjmy ve výši cca 90000,-Kč.Mám nárok uplatnovat slevu na poplatníka a na dítě ? A kolik měsíců se prosím vás uplatnuje u studenta,který ukončil studium a od září je zaměstnán? Děkuji za odpověď i.m.
Dobrý den, prosím o radu jak přiznat příjmy 19-ti letého studenta, který měl v roce 2009 příjmy v celk. výši 40.000 Kč na základě Profesionální smlouvy se sport.klubem. Ve smlouvě je uvedeno, že je hráč posuzován jako OSVČ a všechny daně jsou v právní odpovědnosti hráče. Živnostenský list nemá. Je správné uvést příjmy podle §10? A co soc. a zdr.pojištění ? Může uplatnit slevu na poplatníka za měsíce, kdy měl příjem ? A co jeho matka - může uplatnit slevu na vyživované dítě na celý rok ? Moc děkuji za pomoc Staniševská
Bydlím v domě ve společném vlastnictví nájemníků.V přízemí má pronajatou jednu místnost soukromá firma.Po rozpočítání jsem dostal podíl z pronájmu 1060Kč.Nemám živnostenský list-jsem zaměstnanec.Musím tuto částku danit?Popřípadě ZP,ČSSZ. Děkuji za odpověď.
dobry den chtěla jsem se zeptat jestli si muže manžel odečíst na sebe uvěr ktery je vyřízen v manželstvi ale je vystaven na moje jmeno