FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, zajímalo by mě, jak v daňovém přiznání OSVČ zohlednit příjem se smlouvy o dílo, který vznikl za poněkud specifických podmínek. Ještě před založením živnosti jsem při dlouhodobém pobytu v zahraničí (mimo EU) překládala přes internet pro českou agenturu na smlouvu o dílo, příjem byl v korunách. V té době jsem v ČR neměla status zaměstnance, neplatila jsem odvody na sociální zabezpečení (ČSSZ mi sdělila, že z jejich pohledu neprovozuji samostatně výdělečnou činnost) a byla jsem odhlášená ze zdravotního pojištění. V podstatě mi na ČSSZ bylo řečeno, že pro český stát neexistuji. Teď budu podávat daňové přiznání jako OSVČ a zajímalo by mě, jestli mohu tento příjem uvést jako jednorázový podle § 10 a jestli z něj musím platit zdravotní nebo sociální pojištění.
Dobrý den,jsem fyz.os.zaměstn. Musím podat DP pokud jsem prodal akcie po 6měs.od koupě / se ziskem / příp.kam to na DP uvést? Nevedu účetn.a když obchoduji s akciemi občas na US trzích se ziskem do 6měs.podám DP, musím však nutně použít fixní kurz stanov. ČNB,nebo kurz použitý a potvrz. v den obch.mým brokerem? Mohu v r.2009 při nák.použít tento fixní kurz ČNB a v r.2010 použít denní kurz užitý brokerem, nebo naopak? Děkuji,Král P.
Dobrý den, potřebuji poradit- Musím podat souhrnné hlášení za každý měsíc (i když nic nevyvezeme) nebo jen v tom měsíci, ve kterém vyvážíme zboží?/ještě v prosinci 2009 jsme dodávali do EU,SH bylo odevzdáno, nyní v lednu jsme nevyvezli nic/ Velmi děkuji za odpověď. P.F.
Prosím, v roce 2009 jsem nakupovala akce přes Fio.cz a současně prodávala. Nedodržovala jsem 6 měsíční interval mezi nákupem a prodejem. Některé obchody byly ziskové a některé ztrátové. Mohu započíst tyto obchody v roce 2009 dohromady tzn. zisky a ztráty bez rozdílů zda se jedná o tytéž akcie - myslím nejen počty,ale i tituly. Děkuji za odpověď emval@email.cz
Dobrý den. Máme vedlejší příjem z Dohodu o Pracovní Činnosti a rád bych věděl, zda jej musím dát do daňového přiznání? Mimochodem jsem na mateřské. Něco jsem slyšel o hranici 5000kč/měsíc, ale prakticky jsem to našel ve vazbě ke studentům. Děkuji za odpověď. Tomek David
Dobrý den, mám dotaz ohledně daně z pronájmu nemovitosti. Vlastním byt, na který jsem si musela vzít hypotéku (brala jsem si jí za podpory mého ex-přítele). Protože sem jí ale nebyla sama schopna dál splácet (přítel utekl a nechal mi dluhy), musela jsem byt pronajmout za ne moc výhodné podmínky. Za pronájem dostávám 7.000. Z toho za služby za ten byt platím měsíčně 3.500 a zbytek mi jde na hypotéku, ovšem nepokrývá to celou částku. Nevím, zda mám podat daňové příznání z pronájmu, ale hlavně jestli tam můžu zahrnout hypotéku jako náklady? Prosím, můžete mi poradit? Moc děkuju za odpověď.
Dobrý den, v roce 2009 jsme pronajímali nemovitost zařazenou v obchodním majetku fyzické osoby 25000plus DPH.Provozujeme obchodní činnost, vedeme daňovou evidenci, uplatňujeme skutečné výdaje.Lze na tento pronájem uplatnit 30%paušál?Nebo musíme nemovitost nejdříve vyřadit z obch.majetku?Pak ale asi byla chyba vybírat a odvádět DPH z tohoto pronájmu.Do roku 2008 jsme také uplatňovali odpisy 26OOKč ročně.Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se informovat, co znamená pojem "jiný majetek." Máme leasovaný stroj, který jsme nechali zhodnotit a částka tohoto zhodnocení překročila 40.000,- Kč. Od leasingové společnosti mi přišla smlouva o odepisování jiného majetku a já nevím, co si mám pod tímto dojmem představit. Děkuji předem
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jaký je možný maximální výdělek u předčasného důchodu. Jsem OSVČ a do důchodu jsem nastoupil v říjnu 2009, počítá se částka za kalendářní rok (a krátí 1/12 za každý měsíc?). Děkuji za odpověď
Dobrý den, prodáváme nemovitost, která má dva majitele (z nichž každý má ideální polovinu). S tím je spojená daň z převodu nemovitosti. Měl by ji každý ze spolumajitelů přiznat samostatně pouze za svůj podíl, nebo je třeba podat přiznání společné (tak jako je to u daně z nemovitosti)? Spolumajitelé nemají žádný příbuzenský vztah. Děkuji za odpověď.
Dobrý den. 1.Přijali jsme zahraniční službovou fakturu ze země EU-Německo na softwarové licence. a)odvedeme srážkovou daň 5%, b)vstupuje do DPH/samovyměření DPH 19%/? 2.Přijatá zahraniční službová fakura ze země Norska na softwarové licence. a)odvedeme srážkovou daň 10%, b)vstupuje do DPH /samovyměření DPH 19%/?. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, vydáváme inzertní noviny. Máme zvyšovat výsledek hospodaření o cenu inzerátů naší firmy, které vychází vedle placených komerčních inzerátů?Máme zvyšovat výsledek hospodaření o inzerci, kterou poskytujeme nepodnikajícím FO zdarma? Předem děkuji. S pozdravem Hana S.
Dobrý den,v únoru 2010 jsme obdrželi fakturu se zdaň.plněním 12/2009. Avšak v lednu jsme již přiznání k DPH za 12/2009 odvedli.Mám podat dodatečné přiznání DPH za 12/2009 nebo si fakturu zaúčtuji do roku 2009 jako dohadnou položkou a následně ji zaúčtuji s 19% v lednu 2010, tzn. faktura bude až v přiznání k DPH 1/2010?
Dobrý den omlouvám se za opakování. Na můj dotaz ze dne 19.12.2009 jsem dostala odpověď, že mohu vést DE a uplatnit výdaje %. V DP pak zaškrtnu obě možnosti, tedy že vedu DE i uplatňuji výdaje %. V pokynech pro vyplnění přílohy č.1 DP je uvedeno, že si musím vybrat jen jednu možnost. Není nějaká změna. Děkuji za odpověď, je to pro mne velmi důležité.Marie
Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu jak mám postupovat pokud máme jednoho zaměstnance na DPP a chtěli bychom mu umožnit závodní stravování (výdáváme obědy dovežené z gastronomické firmy). Nevím jak mám postupat z hlediska daní jak daně z příjmu právnických osob tak z hlediska DPH. Předem děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Jedličková Lucie
Dobry den.Je mozne si odecist z dani urok z hypotecniho uveru, jestlize jsem platcem hypoteky na nemovitost, kterou vlastni manzelka a nemam v zde trvaly pobyt?Manzelka byla majitelkou rozestavene nemovitosti,na kterou jsme si nasledne vzali hypoteku,kterou splacim.Dekuji.
Dobrý den pane doktore. OSVČ bude za rok 2009 vykazovat náklady % z příjmů. Za prosinec byla vystavena faktura na provedené práce 1.1.2010, uhrazená byla v průběhu ledna. Tato faktura se zahrne do příjmů roku 2010?
Je vyučtování za rok 2008 soc.poj a zdrav.pojištění odečitatelná položka v roce 2009? Děkuji a hezký den Helešicová.
l.Změny v zákoně o DPH se dotknou i lékaře ,kterým poskytují ze zahraničí služby?Např.OSVČ ze Slovenska- zhotovení protéz pro pacinty. 2,Má nárok babička OSVČ na slevu na dani na vnučku,pokud její dcera,svobodná matka,pobírá rodičovský příspěvek a otec díděte není uveden.Žijí ve společné domácnosti.Pokud ano ,jaké potvrzení doložit. Děkuji
Dobrý den chtěl jsem se zeptat zda mi ještě mohou udělat roční zúčtování záloh,termín jsem zmeškal.Děkuji