FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, pro rok 2009 chci přejít na výdaje stanové %. Závazky ani zásoby nemám, zdaním jen pohledávku ve výši 1650Kč. Podám opravné DP a přehledy na SP a ZP. To všechno je mi jasné. Teď jsem však narazila na nějaký článek kde se píše, že by se měl zdanit i fin. leasing. Je to pravda? V roce 2009 mi končí leasing na automobil.
Pokud OSVČ s dan.evidencí použije v r.20009 na auto paušál dle počtu ujetých km=3,90,bere se doklad měsíčně jako výdajový pokladní doklad,nebo až na konci roku se snižuje danový základ a částku uvádíme v říloze č.1DP.?Děkuji
Dobrý den, manžel by mi chtěl věnovat polovinu bytu, který koupil před 3,5lety jako družstevní a od r.2007 ho má v osobním vlastnictví. Kupoval ho, když jsme ještě nebyli manželé. Budeme muset platit darovací daň, když má byt v OV teprve dva roky? Stačí pak pouze sepsat darovací smlouvu, podepsat u notáře a zanést na katastr? Děkuji za odpověď. Hlaváčová
Sleva na dani. Dobrý den, celý rok 2009 jsem byla na rodičovské dovolené. Zároveň mi zaměstnavatel vyplatil dovolenou (po skončení mateřské dov.) ve výši 20 700 Kč (+ 7 038 Kč pojistné), na kterou podávám daň. přiznání. Současně manžel ve svém daň. přiznání na mě uplatňuje slevu jako na vyživovanou manželku. Postupujeme správně? Je v pořádku, že sleva na dani je na mě v podstatě uplatňována 2x (jednou ji uplatňuji na sebe jako na poplatníka a jednou ji uplatňuje manžel na mě jako na manželku)?
Dobrý den,jsem OSVČ,čtvrtletní plátce DPH. Provádím pouze intrakomunitární služby s místem plnění dle §9 odst.1 zák.o DPH do jiného členského státu os. registrované k dani v jiném členském státě (jedná se o spediční činnost).Mohu tedy souhrnné hlášení podávat shodně, jako podávám daňové přiznání, tedy čtvrtletně? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jak účtovat o vybraných finančních prostředcích u nově založeného s.r.o., jestliže (jak to v praxi bývá) si majitel na založení společnosti půjčil od nebank. subjektu, po založení však vložené finance vybral, aby splatil dluh... ? Děkuji s pozdravem, N.Semml.
Dobrý den,prosím o radu v následující záležitosti: Jsem OSVČ, vedu DE, plátce DPH.Nevím přesně, jak se počítá stravné při pracovní cestě v roce 2009 u OSVČ, která trvala dva dny.15.5.09=začátek prac.cesty-výjezd z Brna do Prahy v 7h,do 18h prodej,nocleh,16.5.09 od 8h prodej,příjezd do Brna 18h=konec prac.cesty.Za Vaši radu Vám předem děkuji.
Dobrý den, je možné uplatnit DPH z paragonů z 12/2009 (zaúčtovaných do 12/2009) v běžném přiznání k DPH za 02/2010? Děkuji.
Může fyzická osoba, která je společníkem a jednatelem ve své s.r.o, pronajímat za peníze své s.r.o. kancelářské vybavení, které vlastní jako fyzická osoba? A ještě dotaz - toto vybavení bylo do března součástí obchodního majetku OSVČ, v březnu ukončila OSVČ činnost, může už od dubna toto pronajímat jako fyzická osoba - nepodnikatel? Děkuji.
Dobrý den pane doktore, prosím o radu ohledně paušálu na dopravu.Jsem plátce DPH, vedu daňovou evidenci.Je správný předpoklad, že pro účely odpočtu DPH z pohonných hmot musím vést v tomto případě evidenci (např.knihu) jízd a uvádět výdaje za pohonné hmoty v peněžním deníku jako nedaňový výdaj? Pokud nebudu uplatňovat nárok na odpočet DPH, evidenci jízd ani výdajů za pohonné hmoty v peněžním deníku vést nemusím? Děkuji.Kottman
Dobrý den, vedu daňovou evidenci.Chtěla bych poradit zda na os.spotřebu (pokl.,BÚ) musím mít vytvořenou směrnici, nebo ne. A zda pro výdaje typu telefon atd. musím si taky vytvořit směrnici. A jak je to vlastně u směrnic drobného živnostníka. Děkuji. Pavlová
Dobrý den,ohledně výdajů % z příjmu: předmět podnikání na ŽL:výroba,obchod a služby neuvedené v přílohách1až3živ.zák. obory činností: koupě zboží za účelem jeho dalšího prodeje a prodej, výkopové práce lesnictví,těžba dřeva a poskytování služeb v myslivost. v letošním roce je fakturace pouze na lesnictví(těžba dřeva a poskyt.služeb.). děkuji za odpověď. Pavlová
Chtěla bych se zeptat, zda je předmět podníkání Dokončovací stavební práce volná nebo řemeslná živnost. Děkuji
Pane doktore, poraďte nám prosím jak máme postupovat a zaúčtovat: Faktura za hotové od polského dodavatele (plechové garáže). Na faktuře je uvedeno, že platba proběhla v Kč. Dále je uvedeno: Netto: 19 262,30 Kč, kwota VAT (22%) 661,93 zt, Brutto 23 500,- Kč. Jsme s.r.o., plátci DPH. Nebo je možné celou částku (23500,-) dát do výdajů? Moc děkujeme.
Dobrý den, od 31.10.2009 mám přerušenou živnost (OSVČ) a k 31.12.2009 mám několik nezaplacených faktur (nebylo mi zaplaceno). Nevedu účetnictví, mám pouze evidenci pohledávek, výdaje uplatňuji paušálně. Chtěl bych se zeptat, jakým způsobem mám pohledávky zdanit. Mám je zdanit jako příjem za rok 2010 (kdy budou skutečným příjmem) nebo je mám zdanit již za rok 2009 provedením zvýšení základu daně o nezaplacenou částku? V případě, že bych měl zvýšit základ daně za rok 2009 mohu zároveň základ daně snížit o paušální částku, která by byla jako výdaj z příjmu? Děkuji za odpověď. Přeji hezký den, Zbyněk P.
Dobry den, jaky mate nazor na nasledujici problematiku: Pri ukoncení registrace k DPH jsem povinen odvest DPH z nespotrebovanych zasob. Je tato zaplacena dan vydajem ovlivnujici zaklad dane? Tvrdim, ze ano. Mam zbozi, ktere jsem poridil jako neplatce DPH, pri ukonceni registrace jsem DPH ze zbozi odvedl zpet statu, DPH se stava pro mne nakladem. Nemohu ale nalezt o ktery prislusny § zakona dane z prijmu se oprit, vyargumentovat. Pri prodeji techto zasob musim zaplacenou dan, kterou si nemohu uz narokovat, promítnout do prodejní ceny. Moc dekuji za Vaše rady a nazory.
Dobrý den. Mohu se rozhodnout kdykoliv, že nezaplacené pohledávky (od r. 2005 - dlužníci uznali jen část faktury a zbytek nezaplatí), zdaním? Hodilo by se mi to letos, protože mám nízký DZ (vedu DE). Vstupují tyto příjmy i do SZ a ZP? Děkuji
Dobrý den pane doktore, upřesňuji dotaz: OSVČ (FO), začátek podnikání v 10/09, neplátce DPH, nevede účetnictví ani daň.evidenci, eviduje pouze příjmy - náklady stanoveny % z příjmů. Faktura za práce provedené v prosinci 2009 byla vystavena 1.1.2010 a byla proplacena v průběhu ledna 2010. Tato faktura se započítá do příjmu roku 2009 nebo 2010? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, Je nutné předkládat zaměstnavateli každý rok potvrzení,že manželka neuplatňuje nezdanitelnou částku na děti,pokud nedošlo během roku k žádné změně? Děkuji za odpověď. p.Martínek
Dobrý den, syn pracoval v průběhu roku u dvou firem - má doklad o zdanitelných příjmech, od 11/2009 je hlášen na ÚP + měl příjem na základě dohody o provedení práce 2 x 15.000,-- kč. Nepodepsal prohlášení, tudíž by měla být z tohoto příjmu sražena zálohová daň. Takže budeme žádát opět doklad o zdanitelných příjmech a podáme daňové přiznání. Je tento postup správný? Pokud by podepsal prohlášení, byl by tento příjem zdaněn srážkovou daní a nedával by se tento příjem už do daň. přiznání.