FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den chtěla jsem se zeptat mám dceru,která je studentkou denniho studia ,zároveň pobírá rodičovský příspěvek na svou dcerku a sirotci důchod je bez otce dítěte,ale bydlí semnou ve společně domácnosti mohu u svého zaměstnavatele zadat též úlevu na daních na mou vnučku děkuji
Platí se DPFO při prodeji zděděného majetku (ve 3. skupině - po sourozenci)? Nutnost vlastnictví po určitou dobu?
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, pokud prodávám na internetu (web g2a.com) digitalni produkty, je nutno tento příjem danit?
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, který se týká odpočtu úroků z hypotečního úvěru - můžu nadále odečítat úroky od daňového základu v případě, že jsem zachovala účel úvěru uvedený ve smlouvě (dále řeším svou bytovou potřebu), ale původní nemovitost, na kterou jsem si brala hypotéku jsem prodala a za tyto peníze koupila jinou nemovitost, kde jsou ale i nadále plněny dané podmínky pro odečet úroků od daňového základu. FÚ tuto skutečnost po tři roky uznával, nyní záležitost přehodnotil a nutí mě podat dodatečné přiznání i za předchozí roky. Druhý dotaz proto - může si FÚ vynutit podání dodatečného daňového přiznání za předchozí roky na základě změny jejich postoje k záležitosti? Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, při ročním zúčtování daní má nárok na vrácení úroků z hypotéky pouze jeden z manželů? děkuji za opověď
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na na vrácení daní z uroku hypotéky. Vzal jsem si hypotéku na výstavbu rodinného domu. Zaměstnavateli jsem doložil výpis z banky ohledně zaplacených úroku. Zaměstnavatel mi je ale nazahrnul do ročního daňového zučtování s vysvětlením,že nemám trvale bydliště v postaveném RD na který jsem si hypotéku vzal. Ptám se tedy,zda-li zaměstnavatel postupoval správně. Děkuji za odpověď. S přáním hezkého dne.
Dobrý den, v loňském roce jsem pracovala dva měsíce, zbytek jsem byla v evidenci ÚP. Zaměstnavatel mi vyplácel i daňové zvýhodnění na mé tři děti, protože jsem měla mzdu, která podmínky pro vyplácení splňovala. Bohužel jsem sama podala Přiznání k dani z příjmů za rok 2015 a tyto bonusy jsem musela Finančnímu úřadu vrátit. Mohu se nějak bránit, když všude se píše, že vyplacené bonusy se nevrací? Děkuji a přeji hezký den, Jana
Dobrý den, Jsem OBZP a začínám s uměleckým řemeslem, zatím se nechystám nic prodávat, ale ráda bych prostřednictvím internetu(mezinárodně) požádala o finanční dary, které by mi pomohly v začátcích a zároveň bych občas něco ze své tvorby různě některým, kteří by mě podpořili, poslala (získávala bych tak zkušenosti s mezinárodním posíláním a také zpětnou vazbu a kritiku). Chtěla jsem se zeptat, jak bych případné finanční dary měla daňově řešit a jedná-li se v tomto případě o "ostatní příjmy". Děkuji.
Jak je to s nákupem a prodejem "věcí" (např. CD, časopisů, hobby zboží apod.) přes eBay ze/do zahraničí. Daní se něco při koupi/při prodeji, příp. jak se to vykazuje, resp. musí být na takovýto prodej živnost?
Dobrý den, mohu čerpat na manželku danovou slevu 24084,-kč pokud její příjmy nepřesáhly 60000,- Kč? a jediné příjmy má příjmy jako spolupracující osoba a tato část příjmů nepřesáhne 60000,-Kč?
Dobrý den mám dotaz ohledně odpočtu zaplacených úrokú od daňového základu. Moje přitelkyně byla od ledna 2015 do dubna 2015 na nemocenské a od dubna 2015 do září 2015 na mateřské a od října 2015 na rodičovské dovolené. Letos dávala k odečtení 92000 kč z hypotéky a dostala nazpět 1830kč. Má na odpočet vliv matéřská a rodičovská. A dá se to případně ještě změnit na mne protože jsem taky soluplátce hypotéky. Děkuji za odpověď
Dovoluji si Vám napsat dotaz ohledně uplatnění odečtu úroků zaplaceným ve zdaňovacím období roku 2014 a roku 2015 z hypotečního úvěru podle ust. § 15 odst.3 písm.c) zákona o daních z příjmů. Jak dokládá naše hypoteční smlouva, kterou jsme předložili na FÚ, měli jsme a dosud máme hypoteční úvěr z roku 2009, který byl poskytnut na účely – bytové potřeby- koupě nemovitosti A. Tato nemovitost A byla prodána v roce 2011, ale jak dokládá hypoteční smlouva a zejména potvrzení hypoteční banky o zaplacené částce úroků, hypoteční úvěr je i nadále za zdaňovací období roku 2014 a 2015 placen, neboť jsou i nadále zajišťovány bytové potřeby- v roce 2011 došlo ke koupi nemovitosti B , přičemž výpis z LV jsme FÚ doložili. Podle ust. § 15 odst.3 písm.c) zákona o daních z příjmů se od základu daně odečte částka, která se rovná úrokům zaplaceným ve zdaňovacím období z hypotečního úvěru poskytnutého bankou, a použitým na financování bytových potřeb,. Bytovými potřebami pro účely tohoto zákona se rozumí koupě bytového domu, rodinného domu včetně rozestavěné stavby těchto domů nebo bytu, nebo bytu podle zvláštního právního předpisu. Chápeme to tedy tak, že procesní podmínkou uplatnění tohoto druhu odpočtu je – v případě ročního zúčtování : 1. předložení smlouvy o úvěru a potvrzením stavební spořitelny o částce úroků zaplacených v uplynulém kalendářním roce z úvěru ze stavebního spoření, popřípadě z jiného úvěru poskytnutého stavební spořitelnou v souvislosti s úvěrem ze stavebního spoření nebo potvrzením banky o částce úroků zaplacených v uplynulém kalendářním roce z hypotečního úvěru a snížených o státní příspěvek, popřípadě z jiného úvěru poskytnutého příslušnou bankou v souvislosti s hypotečním úvěrem (§ 38 l odst.1 písm.b) DPříj) 2. včasné a řádné doložení výpisu z listu vlastnictví [§ 38l odst. 1 písm. d) DPříj].v případě úvěru poskytnutého na účely uvedené v § 15 odst. 3 písm. b) a c) výpisem z listu vlastnictví. Podle právního výkladu FÚ však pro uplatnění zaplacených úroků v daňovém přiznání je dle § 15 odst. 4 zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů nutné splnit podmínku a to vlastnictví předmětu bytové potřeby po celou dobu po kterou uplatňujeme úroky z hypotečního úvěru. Je velmi zajímavé, že FÚ zaujal toto stanovisko až v letošním roce, neboť od roku 2011 až do lonského roku jsme tento druh odpočtu uplatnovali a daně nám byly vráceny!!! nyní po nás FÚ chce podání dodatečného DP, ato i zpětně za zdanovací období roku 2014 a za rok 2015, budeme tedy muset daně vracet, jsme povinni podat dodatečné DP, když tento výklad zákona nesdílíme??? Uplatnění tohoto výkladu zákona o dani z příjmů by bylo šikanozní vůči všem poplatníkům, co nemovitost prodají, zbývá nám platit hypotéku ještě 25 let a znamenalo by to, že úroky si odečíst již nikdy nebudeme moci?? Svoje bytové potřeby zajišťujeme i nadále za pomoci stále běžícího hypotečního úvěru, ohledně kterého i nadále financujeme svoje bytové potřeby, dle našeho názoru zajištění bytové potřeby jsme doložili aktuálním výpisem z KN podle § 38l odst.1 písm.d) zákona o daních z příjmů, a dále potvrzením banky o zaplacených úrocích, na tomto potvrzení je výslovně uvedeno, že se jedná o zaplacené úroky z úvěru poskytnutého pro bytové účely. Děkuji za Váš názor!!!
Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat, zda mám nárok na vrácení daně z příjmu za rok 2015. V lednu 2015 jsem byla na ÚP a od 1.2- do teď jsem zaměstnancem firmy. Nicméně jsem byla na nemocenské dovolené od 29.5-18.12.2015. Mám tedy nárok na vrácení daně či nikoli? Předem děkuji za odpověď a přeji Vám krásný den.
Dobrý den, mohu si odečíst úroky ze základu daně v daňovém přiznání fyzických osob z hypotečního úvěru C, který bych chtěl jako celek refinancovat poprvé? Pro úvěr C jsem zastavil nemovitost C. Nicméně, hypoteční úvěr C vznikl konsolidací dvou jiných hypotečních úvěrů a půjčkou na rekonstrukci nemovitosti C, tj. Hypoteční úvěr A se zástavou nemovitosti A Hypoteční úvěr B se zástavou nemovitosti B Děkuji za odpověď
Dobrý den, v rámci dědického řízení na Slovensku jsem se stala majitelkou pozemků (z matky na dceru) a nyní se mi nabídla možnost je prodat. Chtěla bych se zeptat na své povinnosti a jak postupovat v případě placení daní. Předem moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, od ledna 2015 jsem byla evidována na ÚP. Od 1.listopadu 2015 jsem nastoupila do zaměstnání. Chci se zeptat zda mám nárok na vrácení nějakého přeplatku daně, když jsem pracovala pouze část roku? Zaměstnavatel mi poslal výplatní pásku a žádný přeplatek tam není. Nebo tím, že jsem byla evidována na ÚP ztrácím nárok na přeplatek? Pokud nárok mám, jak mám postupovat vůči zaměstnavateli, aby mi přeplatek poslal? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda je možné dodatečně odečíst z daní položku, jako je placené školení, případně jak dlouho nazpátek lze slevu uplatnit. Konkrétně jsem si do daňového přiznání odevzdaného minulý rok neodečetl placené školení. Děkuji za info
Dobrý den. Synovi je 24 let.. Studuje dálkově soukromou VŠ. Od září nastupuje na další VŠ , ale na denní studium... Mám v tomto případě od září nárok na slevu na dani i na něj? děkuji Dufalová
Dobrý den, je třeba abych odevzdala daňové přiznání když jsem pracovala na HPP a od června 2015 jsem byla na DPČ jednorázově a nejsem vedena na ÚP? A který je potřeba k tomu formulář? A Jaké jsou sankce za pozdní odevzdání daň.přiznání? Děkuji mnohokrát za odpověď.
odpovídal(a): | Elena |
dobry den mam dotaz jak je to v připadě jsem zaměstnanec a chtel bych k tomu vykonavat vedlejší činnost osvč s narokem na podporu v nazaměstnanosti děkuji za odpověd