FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, vedu daňovou evidenci a koupila jsem si auto na leasing.Můžu si do nákladů kromě poměrné části leasingu dát i odpis auta? Děkuji a přeji pěkný den
Dobrý den, mám ještě jeden dotaz ohledně inventur u kadeřnic. Inventura zásob se u uplatnění výdajů % z příjmu též dává do přílohy 1DAP, tabulka D, nebo ne? Děkuji za odpověď.Pavlová
Dobrý den, prosím o radu. Pokud bude podnikatel FO za rok 2009 uplatňovat výdaje paušálem, tak musí do příjmů zahrnout i faktury, které vystavil v prosinci 2009 a byly splatné a zaplacené až v lednu 2010? Nebo je toto příjem až roku 2010? Děkuji za odpověď
Dobrý den, prosím o zodpovězení. Známý mě požádal o vyplnění přiznání k dani z příjmu a předložil potvrzení od zaměstnavatele (podepsal prohlášení), další zaměstnavatel v potvrzení uvádí, že mu byla vyplacena mzda jen v jednom měsíci (nad 10 tis.) a byla provedena daň 15 % (bez zvýšení základu soc. a zdrav. pojištění). Myslím si, že by byl tento pracovník zvýhodněn při ročnímů zúčtování a tento příjem bych do daňového přiznání neuvedla. U tohoto zaměstnavatele prohlášení nepodepsal, jen dohodu o provedení práce. Mám pravdu?
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jsem OSVČ na živn.list a při své práci podnikatele jsem byl zvolen do krajského zastupitelstva. Za jednání na zastupitelstvu mi kraj proplácí faktury za náhradu mzdy. Nyní dělám daňové přiznání a jelikož podléhá náhrada mzdy dani z příjmů, znamená to, že z příjmu za náhradu mzdy musím odvést i soc. a zdr.pojištění? Uplatňuji výdaje procentem z příjmu. Děkuji velmi za odpověď. Jaromír
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat. Manžel dostal od České poj. potvrzení o nepeněžních plnění, musí se vše co je tam uvedené zdanit?Vyhrál hodinky a tiskárnu-za dobrou práci v ČP. A ve věrnostním programu ČP Shop jsme si vybrali za body televizi. Body se mu přepočítávají - podle toho kolik vydělá. Díky
dobry den, obracim se na Vas s dotazem: zamestnanec, ktery ma danovy domicil v Ceske republice, dostal akcie od materske spolecnosti v USA akcie (akcie v USA) s tim, ze se rok po roku proporcne prevadi akcie primo na zamestnance. K tomuto prevodu obdrzel memorandum od materske spolecnosti, kazdy rok po prevedeni akcii obdrzi vypis o hodnote akcii a informaci, ze ma danit podle sveho domicilu. Transakce byla pouze mezi materskou spolecnosti a zamestnancem, pres mzdy ani ucetnictvi v Ceske republice nebylo nic zuctovano ani prefakturovano z materske spolectnosti na ceskou spolecnost. Jedna se pouze o prevod (ziskani akcii), zatim nebyl obdrzen zadny prijem/zisk/vynos z akcii. Jakym zpusobem ma zamestnanec danit? Zamestnanec se dostava svym prijmem pres strop vymerovaciho zakladu pro SP+ZP - je nutne odvadet pojisteni a nasledne zadat PSSZ a zdrav. pojistovnu o vraceni pojistneho?kde bych v legislative nasla odpovedi na me otazky? dekuji za odpoved,
Dobrý den, v roce 2005 jsem si uplatnila zaplacené životní pojištění. Ovšem pojištění jsem v loňském roce zrušila. Dá se tato částka doplnit do klasického ročního zúčtování, které mi dělá zaměstnavatel nebo budu muset podat dodatečné daňové přiznání? Pokud budu muset podávat dodatečné, kde všude se musí tato částka objevit? Také by mě zajímalo, do kdy musím přiznání dodat na finační úřad. Děkuji za odpověď!
Dobrý den, se sestrou jsme zdědily nemovitost, je to cca 6 let. Cena odhadní tenkrát byla 1.272.000 Kč. Ani jedna tam nemáme trvalé bydliště, ale sestra tam žije a proto jsme se rozhodli se majetkově vypořádat. Sestra mě vyplatí a dohodli jsme se na částce 650 tis. Kč. Tuto částku mi zaplatí prostřednictvím hypotéky, o kterou nyní žádá. Pro tuto hypotéku se nyní musel udělat nový odhad a cena je nyní 1.500.000 Kč. Chci se zeptat, z jaké částky budu platit daň z převodu nemovitosti? Dle znění zákona mi to není jasné, proto sděluji konkrétní částky. A jak doložím svůj výpočet finančnímu úřadu? Budu muset mít oba odhady a smlouvu o vypořádaní? Smlouvu máme a ten odhad pro účel hypotéky také, ale ten starý už bohužel nemáme. Dále se chci zeptat, zda budu muset ještě platit daň z příjmů? Velmi děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Kudláčková Petra
Dobrý den pane doktore, jako OSVČ jsem zahrnul nemovitost do obchodního majetku a odepisoval 4 roky.Nyní uvažuji o prodeji této nemovitosti. Mohu před prodejem vyjmout dům z majetku,dodanit uplatněné odpisy včetně penále za předchozí 4roky? Děkuji. Přeji hezký den.
Dobrý den, chci se vás zeptat jak je to s uplatňováním paušálních výdajů FO za rok 2009. V zákoně o dani z příjmů jsou v par. 7 odst. 7 nové výše procent. Ale je zde uvedeno, že novelizace nabývá účinnosti 1.1.2010. Lze "nové" výše uplatnit již v daňovém přiznání za rok 2009? Také se chci ještě zeptat do jakého odstavce spadá advokátní činnost, která je vykonávána na základě registrace u advokátní komory (advokát nemá ŽL). Děkuji za odpověď. Eva Ondráková
Dobrý den, mám dotaz ohledně kadeřnic.Je jejich povinnost dělat na konci roku inventury materiálu, nebo ne? Jedna vede daňovou evidenci a druhá si počítá výdaje z příjmu procentem. Pro letošní rok je to 8O%? Děkuji za odpověď. Pavlová M.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Jsem Osvč a plátce dph. Chci koupit vozidlo k podnikání. Musí být přihlášené na ičo nebo může být na rč. Chci náklady na provoz vozidla dávat do účetnictví. Dále bych se chtěl zeptat, zda při požívání vozidla pro soukromé účely musím vést knihu jízd a jakým způsobem účtovat náklady na provoz a údržbu vozidla. Jedná se o dodávkový automobil. Za odpověď Vám předem Děkuji
Dobrý den, je činnost zprostředkovatele smluv stavebního spoření a různého pojištění činností osvobozenou od DPH? Děkuji.
Dobrý den, mám ještě jeden dotaz ohledně přepočtu DPH koeficientem. Na školení nám řekli, že máme zjednodušené doklady přepočítávat koeficientem i když je tam vyčíslená daň. Tak to tak dělám. Teď mi ekonomka řekla, že to tak dělat nemám, že daň když je daná si za to zodpovídá plátce. I když jsem se ještě informovala dál, tak tam to též přepočítávají kvůli zaokrouhlování. Teď nevím, jak mám postupovat dál. Můžete mi poradit? Moc děkuji Slavíčková
Dobrý den, mám dotaz ohledně účtování výměny oken a dveří. Ve firmě nám jiná firma vyměnila okna a dveře. Účtovala jsem to na 511 protože to byla výměna kus za kus. Neměnil se rozměr. Nebylo to technické zhodnocení. Teď mi bylo řečeno, že to musím dát na 501, protože ta firma nám dodala ty okna a to je materiál. Prý mám dávat na 511 pouze službu (práci) a na 501 dodaný materiál. Já bych účtovala vše na 511 opravy a udržování. Prosím o radu. Předem moc děkuji Slavíčková
Dobry den, babicce bydlici v mest. byte, na ktery ma dekret, bylo nabidnuto,ze si tento byt muze odkoupit do OV za zvyhodnenou cenu.Zaroven ho chce okamzite darovat vnuckam. -jake ukony jsou s timto darovanim spojene pro babicku a vnucky? -mohou byt ukony,ktere musi byt provedeny babickou,uskutecneny vnuckami na zaklade notarsky overenho dokumentu je k tomu opravnujici? -musi byt tento dar odsouhlasen pribuznymi z I. skupiny? -plati se v tomto pripade darovaci dan? Pokud ano, tak z ceny odhadni? -je tato forma prevodu bytu v OV nejlevnejsi formou, jak prevest byt na vnucky? Dekuji za radu!
Dobrý den, kromě příjmů ze zaměstnání v r.2009 mám vedlejší příjem 390 USD z obchodování finančních derivátů na burzách v USA. Jedná se o realizovaný zisk (uzavřené obchody), nerealizovaný zisk (stále otevřené pozice - jsou či budou uzavřeny až 2010)dostaly celý rok 2009 do ztráty. Není mi jasné zda musím nebo nemusím danit těch realizovaných 390 USD ? Děkuji za odpověď. Nerad Otto ottner@volny.cz
Dobrý den. V roce 2009 jsem po celých 12 měsíců pobírala rodičovský příspěvek. Od poloviny září jsem nastoupila do zaměstnání, kde jsem podepsala "prohlášení". Za tyto 3,5 měsíce jsem vydělala 29 tis. Kč. Znamená to tedy, že musím podat daňové přiznání a pokud ano, mohu si v něm uplatnit odpočet úroků z hypotéky a slevu na děti za 12 měsíců? Děkuji
Dobrý den, začal jsem podnikat v roce 2009 jako kosmetička a manikérka-pedikérka a to 1.8.2009. Občas prodám i nějakou tu kosmetiku. Ale převažuje živnost řemeslná. Dozvěděla jsem se, že mohu udělat daňové přiznání procentem, tedy uplatnit výdaje procentem, je to prý pro mě výhodnější. Jsem v mínuse a nepodnikám od začátku roku. Mohu si tam také dát výdaje už z ledna? A potom se chci zeptat, nevím jak to tam mám dát, myslela jsem, že se to spočítá samo, v těch procentech, ale nic se neděje.Děkuji P.Černá