FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

změna přiznání

Jak postupovat při změně daňového přiznání z nemovitosti, když jsem jednu nemovitost prodal a druhou koupil.

odpisy majetku

Dobrý den, v roce 2009 jsem začala podnikat a chci se zeptat, když moje výdaje mnohonásobně převýšili příjmy, zda mohu přerušit odpisy majetku již v tomto prvním roce. A jak popřípadě vyřešit v evidenci účetní a daňové odpisy. Děkuji moc za odpověď.

odpisy majetku

Dobrý den, v roce 2009 jsem začala podnikat a chci se zeptat, když moje výdaje mnohonásobně převýšili příjmy, zda mohu přerušit odpisy majetku již v tomto prvním roce. A jak popřípadě vyřešit v evidenci účetní a daňové odpisy. Děkuji moc za odpověď.

pojistné

Dotaz: Měla jsem v roce 2009 příjem a) z kapitálového výnosu (podílu na zisku firmy jejímž jsem společníkem) b) z poskytnutí průmyslových práv Jsem důchodce a živnost mám pozastavenou. Jsem z titulu výše uvedených příjmů povinna platit zdravotní a sociální pojištění?

danění příjmu

Pobýrám řádný starobní důchod, mám možnost přivýdělku dohodou o provedení práce. Musí se odměna zdanit?

průměrný kurz

Dobrý den, můžete mi prosím poradit, kolik byl průměrný kurz EURO za rok 2009 a jestli byl už stanoven na rok 2010? Hledala jsem to na stránkách ČNB, ale nějak se mi nedaří. Moc děkuji Jana

osvobození od daně

Dotaz: Jako OSVČ jsem zahrnul nemovitost do obch.majetku a odepisoval 4 roky.Nyní uvažuji o prodeji této nemovitosti.Mohu před prodejem vyjmout dům z majetku, dodanit uplatněné odpisy včetně penále za předchozí roky? Vaše odpověď: Vyjmout z obch.majetku můžete,ale nechápu,proč byste měl dodaňovat uplatněné odpisy? Doplňující otázka: Chci uplatnit osvobození od daně dle §4 odst.b. Je tento postup možný? Děkuji za odpověď.

paušál za auto

Dobrý den, mám zaměstnance, který používá vozidlo v majetku firmy k práci i soukromým účelům. Toto je mu přičítáno k příjmům částkou 1% ceny vozu, pohonné hmoty při soukr.jízdách si hradí sám. Mohu si u tohoto vozidla uplatnit krácený paušál na dopravu (tedy 4000 Kč na měsíc), a jak to bude s ostatními výdaji vztahujícími se a tomuto autu (myslím opravy, servis..), budou se také krátit, a co odpisy? Děkuji P.Hudec

pojistné důchodce

jako OSVČ(pojisťovnictví) mi od lednu 2009 byl přiznán řádný starobní důchod. Na zdrav.pojišťovně jsem vše nahlásila a snížila si měsíční zálohu na pojistné na Kč 706,-s tím, že si i nadále jako OSVČ budu trochu přivydělávat.Jaká je hranice, do které jsem si mohla přivydělat,aniž bych musela pojistné doplácet, případně je nějaká možnost i vrácení těchto 706,-Kč, pokud si vydělám minimálně nebo budu v letošním roce nemocná a nepřivydělám si třeba vůbec nic? A jak to je prosím se sociálním pojištěním, kde platím plnou zálohu Kč 1.527,- Kč. Jediné co zvládnu, je díky daň.kalkulačce daňové přiznání pro fin.úřad. Děkuji mnohokrát za odpověď. Brychová Eva

pojistné

Dobrý den, v roce 2009 jsem byl zaměstnán a jako OSVČ jsem měl vedlejší příjem po dobu 8 měsíců příjem z ubytování. Zaměstnavatel za mně samozřejmě jak zdravotní tak sociální pojištění platí. Nevím, zda je mou povinností obojí pojištění z této vedlejší činnosti doplatit? Děkuji Tomáš

účetnictví

Dobrý den, museli jsme založit bytové družstvo a tak se chci zeptat, jestli jsme povinni vést účetnictví nebo daňovou evidenci. A pokud účetnictví, tak jestli jsou stejné zákony, jako u s.r.o. Děkuji.

dílčí přiznání

Při digitalizaci se mi ve výpisu z katastru nemovitostí objevily dříve neuváděné pozemky a to asi 800 m2 jako krajnice při již dříve vybudované silnice III.tř a v některých případech i její část. Ve výpisu KN jsou tyto pozemky označeny jako ostatní plocha - komunikace. Jsem povinnen uvádět tyto pozemky do daňového přiznání a platit z nich daň a nebo jak mám tuto situaci řešit?

leasing

dobrý den, na jaře 2009 jsme prodali starý minibus a koupili nový. Ke koupi jsme použili hotovost z prodeje starého minibusu a zbytek ceny je na leasing. Je to 18 880 Kč měsíčně na 36 měsíců. Může být celá splátka leasingu použita do nákladů? Sýkorová

neplátce daně

Dobrý den, žádám Vás o radu, respektive si chci ujasnit tuto věc, jelikož uvažuji o podnikání. Pokud se stanu neplátce DPH, tedy nebudu odvádět DPH na výstupu, tak na prodaném zboží jako by více vydělám, než kdybych se stal plátce DPH, který musí z prodaného zboží DPH odvést na výstupu? Děkuji za odpověď. Nashledanou

odpočet úroků z úvěru

Mám dotaz ohledně odpočtu úroků z hypotéčního úvěru při výpočtu daně z příjmu. V roce 2009 jsem byl po celou dobu hlášen na úřadu práce, příjmy tudíž 0. . Jako spoludlužník hypotéčního úvěru je má manželka (fyzická osoba). Potvrzení o poskytnutém úvěru a výši zaplacených úroků přišlo jako každý rok na mé jméno. Mohu úroky odečíst při zpracování daňového přiznání manželky? Budu muset předložit jiné doklady, než jsem byl zvyklý (např. smlouvu o hypotéčním úvěru)?

paušál za auto

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou. Četla jsem ve Vaší poradně, že paušál za auto by se měl dát v daňovém přiznání do tabulky E jako položka snižující daně. Je to velká chyba, když jsem dala do DE do provozní režie k 30.9. paušál za auto za leden až září 9x5000 - a pak k 31.12. 3x5000? Musím to předělat nebo to můžu nechat? Moc děkuji za odpověď. J. Kadlečková

podání přiznání

Dobrý den, jsem státní zaměstnanec, kde pracuji na hlavní pracovní poměr a tedy mám příjmy dle paragrafu 6 ZDP + podepsané prohlášení poplatníka. Jako vedlejší činnost mám živnostenský list na internetových obchod ,,e-shop“. Za rok 2009 jsem neměl žádné výdaje a ani příjmy z toho internetového obchodu. Jak mám postupovat v podávání daňového přiznání, respektive musím podat sám daňové přiznání, nebo zaměstnavatel mi provede roční zúčtování záloh a tedy DP podávat nemusím? Děkuji za odpověď.

doměrek daně

Dobrý den, mám takový dotaz. Vystavili jsme v roce 2005 fakturu do EU bez DPH. Kontrola z FÚ ale zjistila, že v době vystavení fa již odběratel nebyl plátcem DPH ve své zemi, tudíž nám FÚ doměřil DPH. Můžete mi prosím poradit kam zaúčtovat toto doměření? Na účet 538? Ale jako daňově uznatelný náklad nebo neuznatelný náklad. Děkuji za váš čas Pavla

osvobození od daně

Dobrý den chtěla jsem se zeptat, daň z příjmů (prodeje) nemovitosti nemusím platit pokud nemovitost vlastním aspoň 5 let. Jak je to se zemědělskou půdou a jejím prodejem, jsou zde stejné podmínky?

registrace plátce

Dobrý den, od 10/09 pobírám starobní důchod a nadále podnikám, musím platit od tohoto měsíce sociální a zdravotní pojistné? A při načítání 12 měsíců obratu pro DPH započítávám i měsíce kdy byla živnost přerušena? Děkuji a pěkný den