FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

vyplnění přiznání

Dobrý den, OSVČ prodává své služby - poradenství na Slovensko, odběrateli, který není plátcem DPH. Vystavuje faktury s českým DPH a odvádí DPH v ČR. Zdanitelná plnění uvádí na ř.1 Přiznání k DPH. Je to tak v pořádku? Děkuji za odpověď. HZ

oprava přiznání

Dobrý večer, ještě si dovoluji přidružený dotaz k uplatnění dodatečného DAP za r. 2007,2008 - manžel měl provedeno roční zúčt.daní v zaměstnání za oba roky, teď zjistili s manželkou, že v RočZÚ nebyla manželka zahrnuta do daň.zvýhodnění - je možné podat na FÚ dodatečné DAP s tím, že si teď uplatní společné zdanění manželů????Opět si myslím, že to možné není, prosím poraďte.velice Vám děkuji

dodatečné přiznání

Dobrý den,prosím o radu - může žena, která byla v letech 2006-2008 na "mateřské" s dcerou podat dodatečné DAP za r. 2007a2008?? Vysvětlení - neměla žádný výdělek k mateřské, dcera se narodila v listopadu2006, za 11,12/2006 si daňové zvýhodnění uplatnil manžel v zaměstnání,1-10/2007 opět manžel, ale za ty dva měsíce si neuplatnil nikdo z nich daňové zvýhodnění na dceru a v r.2008 opět uplatňoval manžel, manžel si odpočet na manželku NEuplatnil ani v jednom roce. Má smysl podávat dodatečné DAP za manželku??? Podle mého názoru je to zbytečné?? děkuji za odpověď a velice se omlouvám, zda jsem zdržovala tímto dotazem.

výpočet daně

Dobrý den. Ráda bych věděla, jak se dostat k částce, kterou (ne)dostanu k výplatě jako tzv. vrácení daní. V mém případě dvě děti. Pracovala jsem od 9/2009 předtím jsem byla na Rodičovské dovolené.

výpočet daně

Dobrý den. Ráda bych věděla, jak se dostat k částce, kterou (ne)dostanu k výplatě jako tzv. vrácení daní. V mém případě dvě děti. Pracovala jsem od 9/2009 předtím jsem byla na Rodičovské dovolené.

výdaje z podnikání

Od 1.3.10 nastupuji u spol. e-invent jako obchodní zástupce, spolupráce na ŽL, který již mám na zprostředkování služeb a obchodu. (Tato firma se zabývá tvorbou webových aplikací a vývojem SW na míru). Účetnictví si povedu sám, asi bude bohatě stačit daňová evidence, k tomu mě asi bude stačit aplikace Money S3 Mini, kterou si potřebuji zakoupit a nastavit. V podstatě za měsíc budu mít dvě vydané faktury (fixní náhrada + % z měsíčního obratu) a nákladové položky (mobil,internet co mám doma od O2, pohonné hmoty, drobné vydáni – parkování, občerstvení atd., zdravotní a sociální pojišťení, záloha na daň). A nyní bych Vás poprosil o zodpovězení těchto otázek, případně pár rad do začátku: 1) Abych si mohl dát mobil do nákladů je nutné svůj soukromý paušál u T-Mobile převést na fyzickou osobu na IČ ? 2) Co je potřeba, abych si mohl cestovní náklady odečítat? Je nutné se přihlásit k silniční dani na FÚ? Je problem, když auto je psané na mojí matku? 3) Co vše si mohu dát s touto činností do nákladů? (Např. kancelářské potřeby např. toner do tiskárny, IT vybavení např. když si koupím nový PC, propagační materiály vizitky, reklama, pracovní oběd atd.). Předem moc děkuji

výdaje z podnikání

Od 1.3.10 nastupuji u spol. e-invent jako obchodní zástupce, spolupráce na ŽL, který již mám na zprostředkování služeb a obchodu. (Tato firma se zabývá tvorbou webových aplikací a vývojem SW na míru). Účetnictví si povedu sám, asi bude bohatě stačit daňová evidence, k tomu mě asi bude stačit aplikace Money S3 Mini, kterou si potřebuji zakoupit a nastavit. V podstatě za měsíc budu mít dvě vydané faktury (fixní náhrada + % z měsíčního obratu) a nákladové položky (mobil,internet co mám doma od O2, pohonné hmoty, drobné vydáni – parkování, občerstvení atd., zdravotní a sociální pojišťení, záloha na daň). A nyní bych Vás poprosil o zodpovězení těchto otázek, případně pár rad do začátku: 1) Abych si mohl dát mobil do nákladů je nutné svůj soukromý paušál u T-Mobile převést na fyzickou osobu na IČ ? 2) Co je potřeba, abych si mohl cestovní náklady odečítat? Je nutné se přihlásit k silniční dani na FÚ? Je problem, když auto je psané na mojí matku? 3) Co vše si mohu dát s touto činností do nákladů? (Např. kancelářské potřeby např. toner do tiskárny, IT vybavení např. když si koupím nový PC, propagační materiály vizitky, reklama, pracovní oběd atd.). Předem moc děkuji

výdaje z podnikání

výdaje z podnikání

Od 1.3.10 nastupuji u spol. e-invent jako obchodní zástupce, spolupráce na ŽL, který již mám na zprostředkování služeb a obchodu. (Tato firma se zabývá tvorbou webových aplikací a vývojem SW na míru). Účetnictví si povedu sám, asi bude bohatě stačit daňová evidence, k tomu mě asi bude stačit aplikace Money S3 Mini, kterou si potřebuji zakoupit a nastavit. V podstatě za měsíc budu mít dvě vydané faktury (fixní náhrada + % z měsíčního obratu) a nákladové položky (mobil,internet co mám doma od O2, pohonné hmoty, drobné vydáni – parkování, občerstvení atd., zdravotní a sociální pojišťení, záloha na daň). A nyní bych Vás poprosil o zodpovězení těchto otázek, případně pár rad do začátku: 1) Abych si mohl dát mobil do nákladů je nutné svůj soukromý paušál u T-Mobile převést na fyzickou osobu na IČ ? 2) Co je potřeba, abych si mohl cestovní náklady odečítat? Je nutné se přihlásit k silniční dani na FÚ? Je problem, když auto je psané na mojí matku? 3) Co vše si mohu dát s touto činností do nákladů? (Např. kancelářské potřeby např. toner do tiskárny, IT vybavení např. když si koupím nový PC, propagační materiály vizitky, reklama, pracovní oběd atd.). 4) Je možné si leasing auta odepsat z daní? Předem moc děkuji

výdaje z podnikání

Od 1.3.10 nastupuji u spol. e-invent jako obchodní zástupce, spolupráce na ŽL, který již mám na zprostředkování služeb a obchodu. (Tato firma se zabývá tvorbou webových aplikací a vývojem SW na míru). Účetnictví si povedu sám, asi bude bohatě stačit daňová evidence, k tomu mě asi bude stačit aplikace Money S3 Mini, kterou si potřebuji zakoupit a nastavit. V podstatě za měsíc budu mít dvě vydané faktury (fixní náhrada + % z měsíčního obratu) a nákladové položky (mobil,internet co mám doma od O2, pohonné hmoty, drobné vydáni – parkování, občerstvení atd., zdravotní a sociální pojišťení, záloha na daň). A nyní bych Vás poprosil o zodpovězení těchto otázek, případně pár rad do začátku: 1) Abych si mohl dát mobil do nákladů je nutné svůj soukromý paušál u T-Mobile převést na fyzickou osobu na IČ ? 2) Co je potřeba, abych si mohl cestovní náklady odečítat? Je nutné se přihlásit k silniční dani na FÚ? Je problem, když auto je psané na mojí matku? 3) Co vše si mohu dát s touto činností do nákladů? (Např. kancelářské potřeby např. toner do tiskárny, IT vybavení např. když si koupím nový PC, propagační materiály vizitky, reklama, pracovní oběd atd.). 4) Je možné si leasing auta odepsat z daní? Předem moc děkuji

podání přiznání

Dobrý den, jsem zaměstnanec a chtěl bych si odečíst od základu daně úroky z hypotéky. Zapomněl jsem však dát zaměstnavateli do 15.2. doklad o zaplacených úrocích. Mohu si ještě podat daňové přiznání sám a uplatnit tak odečet úroků? Pokud ano, tak do kdy mám čas. Předpokládám, že si budu muset ještě vyžádat nějaké potvrzení o zaplacených zálohách na dani od zaměstnavatele. Dekuji za odpověd.

danění více příjmů

Dobrý den, ráda bych se zeptala: jsem zaměstnanec a měla jsem dohodu o provedení práce u jiné firmy. Odměnu jsem dostala 30.000,- Kč v prosinci 2009 zdaněnou 15%. Musím si podat sama daňové přiznání a pokud ano, v jakém řádku DP to bude. Předem děkuji za odpověď. Jiřina Janoušková

příjmy do přiznání

Chci se zeptat považuje se jako přijem podpora v nezamestnanosti a rekvalifikacni kurs proplacený jako prijem na rocni zučtovaní daní a když neni prijem jen z uradu prace moho si udelat zučtovaní daní.dekuji za odpoved.Daniela

vyplnění přiznání

Dobrý den. Je potřeba do daň.přiznání FO vyplnit částku, kterou jsem přijala jako podporu v nezaměstnanosti 3 měsíce ÚP 9 měsíců podnikání FO. Děkuji Dáša

výdaje a sleva na manželku

Dobrý den,pronajímám byt (dle § 9) a loni jsem provedl výměnu oken za shodná,ale plastová a natáhl nově omítky.Jedná se o běžný náklad, nebo o zhodnocení?Ještě by mě zajímalo zda můžu uplatnit slevu na manželku(celý rok pobírala pouze rod. přísp.),přičemž příjem z pronájmu činil cca 180000,-Kč a byt máme v SJM.Tyto příjmy běžně zdaňuji já.Děkuji za radu.M.R.

odpisování majetku

Dobrý den, v roce 2009 jsem začala podnikat a chci se zeptat, když moje výdaje mnohonásobně převýšili příjmy, zda mohu přerušit odpisy majetku již v tomto prvním roce. A jak popřípadě vyřešit v evidenci účetní a daňové odpisy. Děkuji moc za odpověď.

splátka leasingu v DE

Prosím o sdělení, zda podnikatel (fyzická osoba), který vede daňovou evidenci uplatní v daňovém přiznání za rok 2009 dle § 5 a § 23 zákona o daních z příjmů alikvótní část leasingových splátek dle splátkového kalendáře, nebo může uplatnit jako částky snižující výsledek hospodaření pouze leasingové splátky, které byly v roce 2009 řádně splacené. Jedná se o situaci, kdy v roce 2009 došlo ze strany podnikatele k nedodržení splátkového kalendáře. DPH bylo v souladu s platnými daňovými zákony uplatněno dle splátkového kalendáře, ale nevím, zda nezaplacené leasingové splátky mohu zahrnout do částek zvyšující výdaje roku 2009. Děkuji za odpověď a přeji hezký den R. Donátová

oprava přiznání

Dobrý den. Mám následující dotaz: vzhledem k tomu, že v r.2009 přecházím na výdaje paušálem, jsem povinna dodatit zásoby, pohledávky (zvyšují) a závazky (snižující) za r.2008 formou podání dodatečného přiznání. Ale při výpočtu jsem zjistila, že ke změně daňové povinnosti nedojde, je 0, protože jsem uplatnila bonus na dítě. Ale ten se nyní o 1350 Kč sníží. Musím teda dodatečné přiznání podávat a rozdíl na bonusu vrátit? Děkuji Vám za odpověď.

základ daně

Dobrý den,jsem provozovatelem pěstitelské pálenice a budu provozovat i ovocný lihovar.Chtěl jsem se zeptat z jaké částky se vypočítává Dph,jeli to z celkové ceny nebo z ceny po odečtení spotřební daně.Destiláty budu prodávat přímo spotřebiteli v provozovně.Děkuji za odpověď.Nashledanou.

příjmy do obratu

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s prosbou. Pracující důchodce, v roce 2009 měl uzavřenou pracovní smlouvu do konce října. Od listopadu začal podnikat. Přiznával také důchod nad 288 tis. V letošním roce pokračuje v podnikání. Jak je to s placením DPH? Důchodce mi psal, že musí platit DPH. Já si myslím, že do obratu se počítá jen to co má v příjmu na ŽL. Co je správně? Děkuji.