FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na odpisy. V minulém roce jsme zakoupily čtyřkolku a přičetli jsme ji do výdajů na konci roku 140.000(celou částkou) a teď nevíme jak a kolik odečíst v přiznání z dani do které kolonky to zapsat.
Dobrý den,syn ukončil studium maturitní zkouškou 16.9.2009 jak si mohu uplatnit odpočty jen do června 2009 nebo i za červenec a srpen.Děkuji za odpověd´.
Mám dotaz ke knize jízd 2009, která je sice zrušena,ale slyšela jsem, že i při použití nové mmetody lze účtovat doklady PHM k odečtu DPH ,ale základ daně neúčtovat jako náklad, je to pravda? A dále jestliže budu uplatňovat menší částku než 5000,-měsíčně abych neměla zbytečně malý zisk nebo ztrátu? co na to zákon o dani z příjmu? Ostatní náklady na provoz vozidel, které jsou v evidenci mohu uplatnit beze změny?
Dobrý den, rád bych věděl, zda jako FO musím v DP uvádět dividendy od společností ČEZ a Erste Bank. Děkuji za odpověď. Kubert
Dobrý večer, mám dotaz ke zúčtování daní a bonusů na děti. Manžel pracoval 5 měsíců v roce - úhrn příjmů asi 40000 korun, bonus na dítě 1780 korun. V ročním zúčtování bonus vrací (nemá 48000), přeplatek činí jen asi 200 korun. Manželka si při mateřské přivydělává na živnostenský list - příjmy cca 54000, výdaje 60%, dílčí základ daně asi 22000. Může si ona uplatnit bonus na dítě, když manželovi nevycházejí příjmy a obdržený bonus za rok 2009 vrací?Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Můj 5ti letý syn si vydělal 20.000,- za účast v reklamní kampani. Musím já tento příjem jako jeho zákonný zástupce zohlednit v daňovém přiznání, nebo jsou tyto příjmy dani osvobozeny? Mnohokráte děkuji za odpověď. Blanka
Dobry den, pronajimame byt. Jak je to se snizenim zakladu dane o vydaje na jeho dosazeni, zajisteni a udrzeni? BYt stal kolem 1 200 000, jak uplatnim tento vydaj (na dosazeni)? Nebo mame radsi pouzit pausal 30%? Dekuji
Dobrý den, moje manželka vlastní rodinný dům, který nabyla před vstupem do manželství. Tento momentálně slouží k trvalému bydlení její matky. Nabítí nemovitosti bylo financováno z úvěru ze stavebního spoření, který stále splácí. V listopadu loňského roku na mě převedla 1/5 majetkového podílu této nemovitosti a zároveň jsem přistoupil jako spoludlužník k úvěrové smlouvě, kde jsem nahradil původního spoludlužníka (manželčin bratr). Můžu si v takovém případě uplatnit odpočet zaplacených úroků ve svém daňovém přiznání za celé zdaňovací období (manželka je na rodičovské dovolené, takže pro uplatnění úroků nedisponuje dostatečnými příjmy). Děkuji. Radim Stein
Dobry den, obracim se na Vas s nasledujicim dotazem: Od dubna 2009 je mym zamestnavatelem Rada Evropy se sidlem ve Francii. Muj prijem se nedani v zadnem z clenskych statu a nemam tudiz ani povinnost jeho vysi hlasit. Musim v tomto pripade vyplnit Prilohu 3 danoveho priznani (za rok 2009] a vepsat do prijmu nulu nebo staci jen prohlaseni o vyjmuti z dane, ktere mam od zamestnavatele? Chci se take zeptat, v jake vysi mohu uplatnit slevu na dani na poplatnika - pouze za mesice, kdy jsem pracovala v Cechach nebo za cely rok? Muj posledni dotaz se tyka danove residence: v roce 2010 nebudu miz zadny prijem z Cech ani zadny zdanitelny prijem ze zahranici, mam ale trvale bydliste v Cechach. Co je nutne udelat proto, abych nemusela podavat v Cechach danove priznani? Predem dekuji za odpoved. S pozdravem Daniela
Dobrý den, jak dlouho se daňově odepisují databáze? Děkuji.
Dotaz 26.2.2010: Dobrý den, v roce 2009 jsem začala podnikat a chci se zeptat, když moje výdaje mnohonásobně převýšili příjmy, zda mohu přerušit odpisy majetku již v tomto prvním roce. A jak popřípadě vyřešit v evidenci účetní a daňové odpisy. Děkuji moc za odpověď. Odpověď 27.2.2010: Pokud se jedná o první rok, tak bych zvážil, zda vůbec odpisování zahájit. Pokud odpisování přerušíte, tak si za období přerušení už odpisy nikdy neuplatníte. Tedy raději bych šel do vyšší ztráty, kterou si mohu uplatnit jako položku snižující základ daně po 5 dalších let. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr. Dobrý den, chápu tedy dobře, že vůbec nemusím začít majetek odepisovat? Jedná se o dva přístroje (první odp. skupina) oba v hodnotě 40460Kč - tedy dlouhodobý hmotný majetek. Do výdajů bych tedy mohla dát za každý stroj částku 40000Kč? A poté maximálně po dobu 5 let uplatňovat ztrátu? Nebo když je tedy nezačnu odepisovat za rok 2009, mohu je začít odepisovat až v roce 2010? Děkuji moc za odpověď. Petra Toboříková
Dobrý den, společnost s ručením omezeným má jediného společníka. Pi výplatě podílu na zisku odvádí spol. srážkovou daň na účet 7720 - fyzické osoby nebo 7712 - právnické osoby ? Děkuji Hana
Dobrý den, je server hmotný nebo nehmotný majetek? Děkuji. Opltová
Dobrý den, v kanceláři jsme nechali udělat na 2 okna žaluzie za 45 000,-Kč. Máme je zařadit souhrnně jako dlouhodobý hnmotný majetek a v tom případě do jaké odpisové skupiny? Nebo lze vést jako dlouhodobý drobný majetek a pak máme účetní odpisy dle odp.sk.1 a v té výši máme i daňové odpisy? Moc děkuji.
Dobrý den, v roce 2008 jsme koupili byt na úvěr. Za rok 2008 jsme uplatnili úroky z úvěru v daň.přiznání. V roce 2009, v květnu jsme byt prodali a koupili si pozemek na výstavbu rod.domku. Úvěr splácíme dál. Teď děláme daň přiznání a nevím jestli mohu za rok 2009 uplatnit ještě úroky z úvěru. Děkuji.
Dobrý den, ráda bych se zeptala jak je to s možností snížení základu daně o úroky ze zaplacené hypotéky v následujícím případě. V loňském roce jsem v listopadu prodala byt na který jsem měla 9 let hypotéku, v bytě jsem bydlela až do jeho prodeje a základ daně si snižovala o zaplacené úroky každoročně od r. 2000. Nevím, ale jestli nedochází k nějaké změně v případě, že jsem v bytě nebydlela, a ani jej nevlastnila, celý rok. Hypotéka, a tudíž i úroky, byly samozřejmě placeny pouze do doby prodeje bytu. Následně jsem si vzala novou hypotéku na nové bydlení a od listopadu ji již splácela (resp. pouze úroky z vyčerpané částky), nicméně v tomto novém domě ještě nebydlím, jelikož není ani dostaven - lze si i v tomto případě odečíst úroky ze základu daně? Děkuji za informace.
Jsem FO, danovy nerezident a v CR mam v r. 2009 prijem z pronajmu bytu. Na Slovensku mam starobni duchod, v prepoctu priblizne jako minimalni mzda v CR. Jine prijmu v CR ani v SR nemam. Mam moznost uplatnit si nejakou slevu na dani?
Dobrý den, jsem zaměstnán na HPP, podnikám na VPP a pronajímám byt, který je ve společném vlastnictví manželů. Mohu si v daňovém přiznání zvolit pro pronájem paušalní výdaje 30%, když u podnikání uplatňuji skutečné výdaje nebo musím u obou uplatnit skutečné výdaje? Děkuji za odpověď
Dobrý den, chci se zeptat: OSVČ (FO,neplátce DPH) bude poskytovat služby v oblasti poradenství firmě, která má sídlo v ČR (zapsaná v obchodním rejstříku, přidělédé DIČ CZ...), ale jednatelem je osoba z Anglie a společníkem firma z Belgie. OSVČ-FO bude vystavovat této firmě faktury bez DPH (podle dosaženého obratu) nebo je tato firma považována za zahraniční a OSVČ-FO se stane plátcem DPH bez ohledu na výši obratu?
Dobrý večer! OSVČ má jeden z bankovních účtů na Slovensku v EUR. Vede daňovou evidenci a uplatňuje výdaje procentem z příjmů. Vystavuje faktury v EUR a pro přepočet používá kurz ČNB dne vystavení. Má do svých příjmů uvádět také kurzové zisky vzniklé úhradou vystavených faktur? A musí ke konci roku přepočítávat zůstatek EUR účtu kurzem 31.12. a případný kurzový zisk též uvádět do svých příjmů? Děkuji za odpověď! HZ