FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Pane doktore, pravidelně sleduji poradnu a chci Vám poděkovat za jasné odpovědi. Teď k mému dotazu: můj syn - právník má kancelář ve svém domě. Může si účtovat pronájem této místnosti a dávat ho do nákladů? Děkuji Butulová
Dobrý den pane doktore, dcera je studentka a pobírá podporu v mateřství. Má dohodu o provedení práce-autorské honoráře. Může si v daňovém přiznání odečíst poze odpočet na studenta s tím, že manžel by si odečetl odpočet na manželku a dítě? Musí z autorský honorářů, kterépřesáhly 7 000,- Kč měsíčně a jsou na dohodu o provedení práce odvádět sociální a zdravotní pojištění. Děkuji vám za radu. Marie Leciánová
Dekuji za odpoved. Jakym zpusobem se tedy provadeji odpisy? Je to nejake procento z porizovaci castky nebo je to slozitejsi? Dekuji Dotaz: Dobry den, pronajimame byt. Jak je to se snizenim zakladu dane o vydaje na jeho dosazeni, zajisteni a udrzeni? BYt stal kolem 1 200 000, jak uplatnim tento vydaj (na dosazeni)? Nebo mame radsi pouzit pausal 30%? Dekuji Odpověď: Pořízení nemovitosti není daňový výdaj. Buď uplatníte výdaje procentem, nebo v prokázané výši. Pokud byste chtěli zahrnout cenu nemovitosti do daňových výdajů, museli byste nemovitost odpisovat. Potom by odpisy byly položkou snižující základ daně.
Potřebovala bych poradit. FO OSVČ chtěla přejít na rok 2009 na paušál, pak jsem ale zjistila, že když v roce 2009 končí leasing musí být vedena daňová evidence aby se mohl automobil zařadit do OM při uplatňování paušálu to nejde. V tom by nebyl problém, přejde na paušál až příští rok, jenže jsem zjistila následující: V roce 2004 bylo auto pořízeno formou úvěrové smlouvy a ne v rámci finančního leasingu!! Paní která zpracovávala účetnictví nachystala na období 2004 - 2009 leasingové náklady a já když jsem to přebrala jsem si nezkontrolovala smlouvu a pokračovala tak. Problém je v tom, že měly být zřejmě od začátku vedeny odpisy. Co s tím? Nechat to tak a opravit to až při případné kontrole? Moc se mi do toho nechce rýpat a podávat opravné DP a přehledy na ZP a SP za všechny roky. Jaký máte názor?
Klient si vzal hypotéku na dům, ale ten je v katastru zapsán na jeho matku. Může úroky z této hypotéky odečíst z daní?
Dobrý den,společník s.r.o.má na svoje IČ na leasing osobní automobil.Tento automobil však používá s.r.o.a platí za něj i leasingové splátky.Společník jako osvč si neuplatňuje do nákladů ani splátky ani phm.Musí uvést do svých příjmů splátky leasingu,které za něj platí s.r.o.? Děkuji za odpověď. S pozdravem.Pánková
Dobrý den, Manželka zdědila nemovitost (garáž) po tchánovi. Tuto garáž postavil tchán a zkolaudoval - kolaudace nabyla právní moci v lednu 2006. Bohužel nebyla garáž zapsána do katastru nemovitostí. K tomu došlo až nyní v rámci dědického řízení. 1.Pokud tuto garáž prodá v lednu 2011, bude se na ni vztahovat osvobození od daně z příjmu (tzn. držení nemovitosti 5 let) - stačí, když byla zkolaudována, ale nezapsána v katastru? 2. Pokud bychom ji prodali již v roce 2010 - tzn. nebyla by dodržena 5-ti letá lhůta za cenu odhadu, vzniká povinnost podat daňové přiznání? Předpokládám, že proti příjmu z prodeje se dá uplatnit stejný výdaj, tudíž zisk=0. 3. Pokud bychom ji prodali ze ziskem (např. dle kupní smlouvy 105.000, odhad znalce 100.000 = zisk 5000), musí se v tomto případě podávat daňové přiznání? - Někde jsem četl, že příjmy z prodeje nemovitosti jsou do 6.000 osvobozeny - je to pravda? Pro upřesnění - manželka je na rodičovské dovolené a nemá žádný jiný příjem a nepodává daňové přiznání. Děkuji za radu
Dobrý den, přišla mi odpověď na můj dotaz: Dobrý den, se sestrou jsme zdědily nemovitost, je to cca 6 let. Cena odhadní tenkrát byla 1.272.000 Kč. Ani jedna tam nemáme trvalé bydliště, ale sestra tam žije a proto jsme se rozhodli se majetkově vypořádat. Sestra mě vyplatí a dohodli jsme se na částce 650 tis. Kč. Tuto částku mi zaplatí prostřednictvím hypotéky, o kterou nyní žádá. Pro tuto hypotéku se nyní musel udělat nový odhad a cena je nyní 1.500.000 Kč. Chci se zeptat, z jaké částky budu platit daň z převodu nemovitosti? Dle znění zákona mi to není jasné, proto sděluji konkrétní částky. A jak doložím svůj výpočet finančnímu úřadu? Budu muset mít oba odhady a smlouvu o vypořádaní? Smlouvu máme a ten odhad pro účel hypotéky také, ale ten starý už bohužel nemáme. Dále se chci zeptat, zda budu muset ještě platit daň z příjmů? Velmi děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Kudláčková Petra Dobrý den, děkuji za odpověď, ale bohužel jsem zjistila, že nemovitost po otci jsme zdědily se sestrou teprve v roce 2006, tzn. že dům 5 let ještě nevlastníme. Ale otec tuto nemovitost před smrtí vlastnil déle než 5 let. Počítá se tato doba nebo budeme muset daň z příjmů zaplatit? Popř. co je ještě rozhodující nebo, co bychom museli udělat proto, abych daň nemuseli platit? Moc děkuji a přeji hezký den, Kudláčková
Dobrý den, jsem začínající živnostník žl mám jako vedlejší činnost. Chci se svou sestrou sepsat dohodu o provedení práce, jen na pár hodin týdně. Budu jí dělat mzdu v Money S3. Jak si mám dát do nákladů její mzdu, je daňový doklad výplatní lístek? Jak si ona má podávat daňové přiznání? Má ještě u jiného zaměstnavatele dohodu o pracovní činosti a nepodepsala mu růžový formulář pro FÚ. Děkuji velice moc za zodpovězení mých dotazů a přeji krásný den. Eliška
Dobrý den, faktura z EU pro českého plátce - zapíši včetně Reverse charge - dopočítám DPH na vstupu i výstupu. Do souhrného hlášení nejde. Ale co faktura z USA? Je to stejné? Děkuji Alena
Dobrý den, ráda bych se zeptala: 1.2.2010 jsem odevzdala daňové přiznání s přeplatkem, do kdy mi musí finanční úřad přeplatek vyplatit.Myslela jsem,že mi musí přeplatek vyplatit do 30 dní,ale pani na finan.úřadu v Teplicích mi oznámila,že nejdříve v polovině dubna.Tak by mě zajímalo,jaká lhůta tedy platí nebo jestli si každý úřad určuje výplatní lhůtu sam,jak se mu to hodí nebo existuje nějaký zákon do kdy přeplatkiy musí vyplatit.děkuji za odpověde.veselá.
Dobry den, Chtela bych se zeptat. Podnikam dle ZL, predmetem podnikani jsou pedikura a manikura, muzu uplatnit vydaje procentem z prijmu? Jake podminky pro toho uplatneni? Dekuji mockrat.
Dobrý den, počítá se pro slevu na manžela do jeho výše příjmu podpora v nezaměstnanosti? Mohu na něj uplatnit slevu, když jeho příjem činí méně než 68000,-- , ale pokud k tomuto příjmu připočítám pojistné, které za něj zaplatil zaměstnavatel, je částka vyšší než 68000,--. Děkuji za odpověď
Pane doktore, dobrý den. Možná již jsem několikátý, mám stručný dotaz. Pracuji jako finanční poradce na ŽL - penzijní připojištění a životní pojistky. Můžete mi prosím poradit kolik procent příjmů můžu letos dát do nákladů. Prý 60%. Děkuji předem za radu - Zapletal
Pracuji pro organizaci, který k práci poskytuje služební byt. Byt neuvyžívám. Organizace jej komerčně pronajímá. Organizace se rozhodla věnovat mi v průběhu roku několikrát dar, který v součtu činí 18 000 Kč. Je třeba tento dar (dary) zdaňovat. A je možno ho zdanit darovací daní. Když jsem zadal tuto částku do kalkulačky pro darovací daň v na Vašich stránkách, ukázalo mi to nulovou daň. Můžete mi, prosím, poradit. Děkuji. Miroslav Pfann
Společnost s ručením omezeným rozšířila svoje služby o nákup a prodej investičního zlata. Někteří kupující si přejí zůstat v anonymitě. Jaký doklad jim při tomto prodeji můžeme vystavit, případně co uvást do faktury do kolonky odběratel, případně do jaké částky je možno tuto "anonymní fakturu" vystavit? Investiční zlato je osvobozeno od DPH bez náruku na odpočet. Děkuji Eva Stryjová
Dobrý den, jsem OSVČ, pro zákaznika na Slovensku jsem prováděl konzultace. Pracoval jsem z domova na území České republiky, peníze za práci mi přišly ze slovesnkého účtu. Jakým způsobem se má prosím takový příjem zdanit? Stejně jako běžný domácí příjem? Děkuji.
mám přerušené podnikání v celý rok 2009 i celý 2010, ale zíslaka jsem dotace zemědělské "na plochu pozemků", část zaslali na účet v listopadu a prosinci 2009 a zbytek v lednu 2010. Jsem zaměstnaná na hlavní prac. poměr, jak zdanit tyto obdržené dotace?
Dobrý den, moje matka důchodkyně prodala v roce 2009 nemovitost ve které podnikala 17 let a ukončila ŽL. Jediný příjem kromě důchodu byl právě z prodeje. Má podat DP s odpočtem paušálu, případně částku snížit i o zaplacenou daň z převodu nemovitostí? Neplatila žádné zdravotní ani sociální. Bude muset platit doplatky? Nemovitost byla ve spol. jmění manželů, ale určená pouze podnikání. Děkuji
Dobrý den,do 18.8.09 jsem pobírala mateřskou.Od 19.8.09 jsem vedená na ÚP a pobírám st.podporu.Od 1.4.09 jsem si přivydělávala na dohodu a vydělala jsem si měsíčně cca 3000,-kč.Od 1.10.09 do konce roku jsem zaměstnana na HPP a pobírám 3000,-měsíčně a na dohodu cca 900,-kč měsíčně.Pozn.nepřekročím měsíčně 4000,-kč.Mohu si k 31.3.10 zpracovat daň. přiznání FO a uplatnit si úroky ze stavebního spoření a penzijního pojištění a odpoč.položku.Je to moc složité a děkuji za odpověď.