FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

převod pozemku

Dobrý den, v rámci dědického řízení bych měl zdědit podíl na pozemku vedený jako travnatý porost, který je chráněn půdním fondem. Jelikož o pozemek nemám zájem, rád bych se ho zřekl ve prospěch/daroval obce(i), ve které se pozemek nachází anebo státu. Vztahuje se na tento způsob převodu nějaká daň nebo jiný poplatek, který bych byl povinen zaplatit? Jaký by byl správný postup darování pozemku výše uvedeným institucím? Děkuji.

vyplnění přiznání

Dobrý den, vyplňuji daňové přiznání kamarádce - cizince, která je zapsána v OR a tudíž vede účetnictví. Chce ale uplatnit výdaje paušálem. Jak mám vyplnit přílohu č. 1 DAP? Zaškrtnout "vedu účetnictví" a vyplnit příjmy a k nim výdaje ve výši 60%, nebo zaškrtnout "uplatňuji výdaje procentem" nebo úplně jinak? V aplikaci EPO na webu daňové správy mi to stále hlásí chyby ... děkuji za každou radu.

danění více příjmů

Dobrý den. Mám trvalé bydliště v ČR. V r. 2009 jsem v měsících 1 až 6 byla zaměstnancem a měla tak příjem ze závislé činnosti, v měsících 7 až 8 jsem pobírala podporu v nezaměstnanosti, v měsících 9 až 12 jsem pracovala jako zaměstnanec pečovatelské služby v Německu (tento zaměstnanec mi prováděl a odváděl platby na zdravotní pojištění, sociální poj.(nezam., důchod, nemoc.) a daň. Musím do Přiznání o DPFO zahrnout i příjmy z Německa? Pokud ano, tak jak: zda metodou zápočtu nebo jinak? Taktéž nemohu nalézt kurz přepočtu, který se odvolává v pokynech. Dále jako částku slevy na dani na poplatníka ř.64 mám uvést 24840 nebo poníženou ? Děkuji, Galina

motocykl v podnikání

Dobrý den, dotaz k vozidlu "motocykl". Může jej podnikatel ke své činnosti používat? Pokud ano, jak je to s náklady, knihou jízd, DPH atp. Silniční daň zřejmě neplatí. Předem děkuji za odpověď

danění více příjmů

Dobrý den Od 1.1. do 31.5. 2009 jsem byl veden na Úřadu práce a zároveň jsem pracoval na Dohodu provedení práce (přivýdělek), každý z těchto měsíců jsem měl výdělek do 4000,- Kč. Prohlášení k dani jsem podepsal. A od 1.6. do 31.12.2009 jsem pracoval u jiného zaměstnavatele na Pracovní smlouvu. Musím si vyžádat od zaměstnavatele u kterého jsem pracoval na přivýdělek potvrzení o příjmech za rok 2009 a tento výdělek zdanit?

krácení odpočtu

Chci uplatnit odpočet na auto ve výši 4000 Kč. Benzin a parkovné v nákladech neuplatním.Ostatní ve výši 80 procent. Jsem plátce DPH. Toto DPH u položek souvisejících s provozem auta mám krátit také na 80 procent ?

odpisy majetku

Dobrý den.Chci se zeptat jak odepsat majetek v hodnotě 140,000 podle jakých tabulek se mám řídit a kolik let se bude odepisovat. Někde jsem se dočetla že kvůli krizi se mohou uplatnit rychlejší odpisy. Hledala jsem všude na netu ale žádné tabulky jsem nenašla. Předem děkuji.

práce v zahraničí

dobrý den,je mi 53 a poprvé jedu pracovat na 5 měsíců do zahraničí.(Itálie)jak je to se zápočtem daní,soc.a zdrav.pojištění a zdanění příjmu? Jak je to v případě práce starobního důchodce a ČID.Děkuji

pořízení zboží z EU

Dobry den , moc se omlouvam ze Vas obtezuji , ale potreboval bych poprosit , jedna se mi ze bych chtel prodavat v ceske republice aku naradi z Anglie , mam tam spolecnika ktery mi to posila do ceske republiky normalne balikem , on ma v Anglii normalne kamenny obchod , ale jde mi o to abych neplatil dvakrat DPH . Ten spolecnik mi rikal ze kdyz mu dam moje DICo ze to neni problem , ze mi nebude uctovat VAT (DPH) . Prosim moc o radu jak postupovat , zatim nejsem registrovany (nemam zivnostensky list) rad bych si ho udelal ale nejdrive potrebuji vedet jak to udelat s tim DPH .Vazne moc dekuji za odpoved s pozdravem Tomas

příjmy a výdaje pro daň

dobrý den, vedu si daňovou evidenci a výdaje uplatňuji % z příjmů a zajímá mě zda mám doplatek soc. poj. za rok 2008 připočítat k zaplaceným zálohám nebo je to nedaňový výdaj? Dále mám dvě vystavené faktury, které mi nebyly proplaceny. Mám je zařadit do příjmů, nebo je účtovat až příští rok? Děkuji.

cizinec

Dobrý den, mám otázku, jestli člověk konkrétně občan MNG, s povoleným trvalým pobytem v ČR musí k daňovému přiznání dokládat ještě i nějaké potvrzení o tom, že má v ČR trvalý pobyt, nebo výpis z živnostenského úřadu, nebo jiný doklad? A jestli se uvádí na první straně číslo pasu, nebo číslo průkazu k povolení k pobytu, nebo jestli se toto políčko nechává volné. A jestli to chápu správně, tak cizinec s trvalým pobytem v ČR má vůči finančnímu úřadu stejné povinnosti jako občan ČR? Není tam nějaké jiné vyplňování jako u nerezidentů? Děkuji.

zálohová faktura

Dobrý den, mám dotaz, který se týká zálohové faktury. Pokud mi příjde zálohová faktura od dodavatele a není zde uveden datum uskutečnění zdanitelného plnění ani základ daně a DPH je to tak v pořádku? Děkuji za odpověď. Nashledanou

danění nájmu

Dobrý dne. Pronajímáme s manelkou byty v činžovním domě, družstevní byt a garáž v osobním vlastnictví. Byt a garáž je ve společném jmění manželů dům ne, neboť jsem jej získal v restituci. Můžu já ve svém DP danit příjem z pronájmu bytů v domě který není ve společném vlastnictví a manželka pronájem z bytu a garáže (jako jeden z manželů majících majetek ve společném vlastnictví)? Děkuji, Benda

převod bytu

Vazen pane JUDr. Dytrichu, dekuji mockrat za Vasi odpoved ohledne prevodu bytu v OV z babicky na vnucky pomoci darovaci smlouvy, kterou jsem od Vas obdrzela na mailovou adresu (mandarin25@seznam.cz) dne 26.2. 2010, 07:53. Mela bych na Vas jeste jeden dotaz. Muze k tomuto prevodu na zaklade dar. smlouvy dojit okamzite po uznani babicky vlastnikem tohoto bytu? Dekuji BZ

zahájení podnikání

Dobrý den,prosím o radu. OSVČ,neplátce DPH,začátek podnikání duben,povede DE. Jak řešit nákup zboží určeného pro prodej, reklama atd.,který proběhne již koncem března.Bude si moct tyto vstupní náklady dát do výdajů?Děkuji.

zboží v rámci EU

Dobrý den, jsme plátci DPH a ze Slovenska nakupujeme zboží a znovu ho pak prodáváme do SK. Když jde zboží z SK- jako zdravotnický materiál -bude firmou SK na faktuře vyčísleno DPH ? a když ho budeme zpět prodávat do SK tak já jako plátce budu uvádět cenu bez DPH?

danění výher

Dobry den. Patrim mezi par lidi v cesku, kteri si vydelavaji pravidelne sazenim na sportovni vysledky. protoze castka kterou si za rok vydelam je vcelku velka(cca 1mil.) zajima me jestli a jakym zpusobem bych ji mel danit. prekazkou muze byt, ze cast vyhranych penez jde ze sazkovych kancelari registrovanych v cesku(tipsport,fortuna a dalsi) a vetsi cast penez jde ze zahranicnich spolecnosti(bwin,bet-at-home atd.). nerad bych mel v budoucnu problemy s financnim uradem. dekuji za odpoved.

sleva na studenta

Mám stálý pracovní poměr a studuji dálkově vysokou školu při zaměstnání. 29 prosince mi bylo 26 let. Mám nárok na uplatnění slevy na studenta po celý rok nebo v prosinci již ne? Děkuji za odpověď.

podnikání

Dobrý den, jsem důchodce (75let) a prodávám na internetu zboží(obuv + textil) objednávané z UK.Jedná se o příležitostný prodej(myslím si, zároveň prosím o bližší specifikaci "příležitostný prodej". V případě, že se rozhodnu podnikat na ŽL jaké pro mě vzniknou závazky vzhleem k ZP a OSSZ?Děkuji G.

prodej nemovitosti

Dobry den, chtela bych se zeptat na dan z prevodu nemovitosti. Na koupi bytu v hodnote 1,9mil. czk jsem si vzala hypotecni uver ve vysi 1,7mil. czk. Nyni uvazuji o prodeji. Z jake castky bych platila dan z prevodu nemovitosti, pokud bych byt prodala za 1,9mil. a splatila bych uver ve zbyvajici vysi 1,6mil.? Z celkove prodejni ceny nebo pouze rozdilu ktery by mi zbyl v hotovosti? A nemusela bych z toho rozdilu platit jeste dan z prijmu? Jsou to penize, ktere jsem behem predchozich let usetrila z vyplaty, tudiz logicky je povazuji za jiz zdanene, ale nerada bych byla neprijemne prekvapena. Dekuji za radu Jana Cvrkova